Vreau sa ma fac contabil. De unde incep?

Primesc multe mailuri cu intrebari despre meseria de contabil: ce presupune ea, daca e grea, daca e banoasa, cum ajungi contabil – este suficienta facultatea sau imi trebuie si master, ce este CECCAR-ul asta si chiar am nevoie de el, si multe alte dileme. Daca si tu ai aceste dileme, articolul asta este pentru tine. 🙂

Fie ca ai o inclinatie naturala pentru cifre, esti o fiinta super ordonata si tipicara, fie ca iti place munca la birou sau fie pur si simplu iti doresti o meserie care iti asigura un trai peste medie, ai decis ca vrei sa fii contabil(a).

Diplomele

In meseria asta conteaza atat diplomele cat si experienta practica. Din pacate, la inceputul carierei, cand ai diplomele, conteaza mai mult experienta, pentru a te putea angaja. Mai tarziu, cand ai experienta si doresti sa avansezi, vor conta diplomele, fara de care nu poti trece de un anumit nivel. Poti face contabilitate si fara studii superioare si de specialitate dar, pana la un anumit nivel, respectiv de introducere a documentelor si intocmire a balantei contabile.

Ideal ar fi sa iei decizia legata de meseria asta inca din scoala generala, ca sa te poti indrepta spre un liceu cu profil economic. Colegiul National Virgil Madgearu ar trebui sa fie prima ta optiune, daca ne referim la un liceu de stat. „Pe vremea mea” era „the thing”, acolo mergeau in general copii care aveau ca focus final ASE-ul, sectia finante-banci. Foarte posibil ca acum lucrurile sa se fi schimbat, adevarul este ca nu sunt la curent cu liceele bune din Bucuresti. Dar poti incepe cautarea de acolo. Cu cat vei intra in contact cu notiunile economice mai din vreme, cu atat le vei intelege mai usor si mai aprofundat.

Legat de facultate, nu trebuie neaparat sa alegi ASE-ul, dar ai nevoie de o facultate care sa iti ofere o diploma care sa ateste ca ai studii economice superioare. De exemplu, eu am facut o facultate de marketing si management dar era o facultate cu profil economic, astfel, chiar daca specializarea mea este in management si marketing, titulatura este de economist.

Diploma de economist mi-a permis sa ma inscriu la CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania). Mai multe despre accesul la profesie gasiti pe site-ul lor oficial.

Desigur, cu studii superioare economice, nu trebuie neaparat sa te limitezi la meseria de contabil. Poti fi auditor (e foarte misto in audit cand esti tanar), consultant fiscal, evaluator, cazuri in care nu te mai inscrii neaparat la CECCAR, ci urmezi programele destinate fiecarei meserii in parte. De exemplu, in audit vei face ACCA-ul, ca sa fii consultant fiscal iti trebuie inscriere la CAFR si tot asa.

Multi dintre studenti, dupa facultate fac automat si un master. Sincer, mie masterul mi se pare un pic usless, asa in general vorbind. Insa, in cazul studentilor la facultatile cu profil economic, este chiar foarte util – vezi mai jos!

student
Vei citi toata viata. Dar nu povesti, legi!

Echivalarea masterului la o facultate economica cu examenul de admitere categoria expert contabil

Daca ai facut masterul la una din facultatile care are incheiat acord de colaborare cu CECCAR, poti scapa de examenul de admitere la CECCAR. Lista institutiilor cu care CECCAR are incheiate protocoale de colaborare o puteti gasi aici.

Pentru a beneficia de echivalarea examenului de admitere la stagiu, absolvenţii programelor de masterat, pentru care există acorduri de colaborare încheiate cu CECCAR, au posibilitatea depunerii următoarelor documente, în termen de un an de zile de la finalizarea masterului, în cadrul filialei de domiciliu sau la sediul C.E.C.C.A.R. din Intrarea Pielari, nr.1, Sector 4, Bucuresti (de luni până vineri între orele 08.00 – 16.00):

 • cerere de înscriere (model Anexa);
 • diploma de studii superioare economice, recunoscută de Ministerul, Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (copie legalizată);
 • diploma de absolvire a programului de master (copie legalizată). În situaţia în care diploma nu a fost emisă de facultate se poate depune o adeverinţă care să ateste absolvirea programului de masterat (copie legalizată), urmând ca dosarul să fie completat ulterior cu diploma legalizată;
 • suplimentul diplomei de masterat (copie legalizată). În situaţia în care suplimentul diplomei nu a fost emis se poate depune o situaţie scolară (copie legalizată) cu evidenţa notelor, urmând ca dosarul să fie completat ulterior cu suplimentul diplomei de masterat;
 • suplimentul diplomei de licenţă (copie legalizată), document care se va depune doar în cazul programelor de masterat în care se face trimitere la notele obţinute în timpul anilor de facultate;
 • certificatul medical din care să rezulte că solicitantul are capacitatea de exerciţiu deplină;
 • certificat de cazier judiciar, cu termen de valabilitate neexpirat;
 • curriculum vitae;
 • copie BI/CI;
 • taxa de echivalare a examenului de admitere la stagiu, respectiv 175 Euro (c/v în lei la cursul B.N.R. din ziua plăţii).

Echivalarea examenului de admitere la stagiu este condiţionată de îndeplinirea cerinţelor de notă şi medie pentru disciplinele echivalate, respectiv note cel puţin 6 (şase) pentru fiecare disciplină echivalată şi media de cel puţin 7 (şapte) pentru grupul de materii echivalate pentru fiecare din disciplinele corespunzătoare examenului de admitere la stagiu.

După verificarea documentelor de echivalare absolvenţii programelor de masterat vor fi înştiinţaţi cu privire la aprobarea/neaprobarea dosarului depus.

În vederea înscrierii la stagiu, cu începere de la 1 ianuarie 2017, absolvenţii promoţiei 2016 ai programelor de masterat au posibilitatea depunerii dosarelor de echivalare, cu documentele menţionate mai sus, până la data de 31 octombrie 2016.

Absolvenţii programelor de masterat ale căror dosare vor fi aprobate, după termenul de înscriere la stagiu, respectiv, în cursul anului 2017 se vor putea înscrie la stagiu începând cu 1 ianuarie 2018.

In concluzie, masterul nu este obligatoriu, dar daca esti la o facultate din cea de pe lista, poate fi extrem de util!

de citit
Cand crezi ca ai terminat de citit, mai citeste putin.

Pregatirea practica

In functie de scoala aleasa, interesul personal pentru materie, si de norocul pe care il ai in a da peste un profesor bun, vei invata mai multa sau mai putina contabilitate in scoala.

Insa oricata teorie ai face, si chiar si practica in scoala – monografii contabile, lucrari practice – iti spun,  esti departe rau de realitatea din teren. Ai nevoie de practica intr-un mediu real, nu intr-unul simulat ca cel de la scoala. Ai la dispozitie mai multe variante pentru a te asigura ca atunci cand te angajezi, ai cat de cat o minima experienta practica. Exista avantaje si in a angaja pe cineva care nu stie nimic, dar nu multa lume este dispusa sa investeasca in tine, sa te creasca.

Internship.

Aplica pentru internship-uri, summer school-uri cat de devreme poti. Sa faci parte dintr-o echipa care iti pune in mana documente reale si te pune in situatii reale, este mana cereasca pentru cariera ta. Cauta intalniri, conferinte, cursuri ce se tin gratuit sau pentru sume modice. Nu te gandi ca discutiile sunt mult peste nivelul tau. Asa inveti! Vei retine cateva notiuni, vei face cateva legaturi intre informatiile pe care deja le ai.

Voluntariat

Imediat ce ai cat de cat niste cunostinte minime (stii sa faci operatiile contabile de baza, ai vazut o balanta la viata ta, stii ce-i o fisa de cont si cum verifici un sold la furnizor) fa voluntariat pentru diverse entitati. ONG-urile cauta astfel de volutari. Fii sincer(a) cu ei si spune-le ca nu te pricepi foarte bine dar esti dispus(a) sa cresteti impreuna. 🙂

Unele firme de contabilitate angajeaza persoane cu zero cunostinte practice in sistem de voluntariat (legal acest lucru se poate face doar daca firma respectiva are contract de colaborare in acest sens cu scoala la care inveti – liceu/facultate). Sau te vor plati foarte putin. Nu uita ca tu esti acolo sa inveti. Banii vor veni mai tarziu. Important este sa acumulezi experienta si sa fii stapan(a) pe meserie.

Pregatire continua 

Pregateste-te acasa. Citeste site-uri si bloguri contabile si legislative. Unele dintre ele ofera si inregistrarile contabile aferente operatiei discutate. Asa poti afla ultimele noutati si dileme contabile, vei fi mereu la zi cu informatia.

Instaleaza-ti un program gratuit de contabilitate pe laptop si joaca-te cu inregistrarile. Imagineaza-ti ca ai o companie care a facut  cheltuiala cu posta de exemplu. Cum ai inregistra-o? Dar daca a achizitionat marfa? Dar un obiect de inventar?

Citeste codul fiscal!

Uite, asta este ceva ce mi-am dorit mereu sa fac, sa stau niste zile la rand (multe) si sa citesc codul fiscal cap-coada. Daca esti student sau momentan fara job si ai timp de asa ceva, do it!

Alte detalii despre meseria de contabil, am mai scris aici si aici si aici.

Daca ai si alte intrebari, lasa-mi-le in comentarii si iti raspund cu placere.

Succes! 🙂

Comments

 1. roxx

  Deci daca am masterul pot intra direct fara examen la cecar, dar dupaia tot mai trebuie sa fac 3 ani stagiul?si dupa cei 3 ani de stagiu dau examenul si apoi devin expert contabil? Am crezut ca daca fac masterul nu mai trebuie sa fac cei 3 ani de stagiu si dau examenul direct.

  1. @roxx – informatiile sunt luate de pe site-ul CECCAR.RO la data publicarii articolului; nu cred sa fi schimbat ceva intre timp dar este bine sa verifici pe site-ul lor.

  2. Alex

   Exact; masterul iti este echivalat doar cu examenul de intrare in stagiu. Apoi vor urma cei trei ani de stagiu care vor fi incheiati de examenul final.

 2. Dany

  Buna, Si pana la urma ce este si CECCAR-ul? Ce nevoie avem de el din ce moment obtii o calificare din facultate ca n-am inteles? Am stat la discutii si cu experti contabili care mereu se plang de CECCAR si ca vor sa iasa din „clan” ca nu au beneficii doar cotizeaza. Pana la urma ajungi la concluzia ca meseria de contabil e pierdere de vreme cel putin daca esti obligat sa depinzi de ei.

  1. @dany- din pacate da, depinzi de CECCAR dar aceasta este una din caracteristicile unei profesii liberale, sa depinda de o organizatie care reglementeaza acea profesie; tot asa, avocatii depind de barou, medicii de colegiul medicilor, notarii la fel etc.

 3. Dany

  Ok, dar nu e corect, de exemplu daca ma fac electrician imi iau diploma si practic toata viata, mecanic, frizer, taximetrist, instructor, etc, de ce trebuie sa fie diferit cu acestea? Si eu am terminat economic in 2010 si m-am inscris la un curs de contabil luna trecuta doar pentru a-mi aduce aminte cum se fac toate procedurile, si inca stau pe ganduri daca sa-l finalizez sau sa-mi vad de treaba. Plus ca se schimba mereu cate ceva si stai cu nasul in carti sau net… in fine. Multumesc.

 4. Irene

  Bună Luiza. Spune-mi te rog, după ce se obține certificatul de la CECCAR și ești înscris în Tabloul Experților Contabili, poți să-ți deschizi PFA sau SRL pentru a ține evidența contabilă la firme, însă în paralel se poate să ai și contract de muncă ?
  Mulțumesc anticipat.

 5. Buna seara.Pentru inceput vreau sa iti marturisesc ca esti singura persoana care prin intermediul unui blog a reusit sa explice atat de coerent aceasta meserie de la baza ei pana spre finalizarea studiilor in domeniu. Eu, in prezent, sunt studenta in cadrul unei facultati de stiinte economice cu specializarea Finante-Banci.Dupa ce voi absolvi,vreau sa urmez un program de masterat, mai exact – CONTABILITATE,CONTROL SI EXPERTIZA. Din cate am inteles m-ar ajuta la admiterea la CECCAR …Si voiam sa va intreb daca as putea urma pe aceasta cale pe de o parte cu expertul contabil iar in paralel cu un job in domeniul finante-banci?

  1. @mihaela – da, sigur ca poti face stagiul si sa iti dai examenele in paralel tu avand alt job in alt domeniu; legal, nu exista nici o restrictie, totul depinde doar de tine; doar ca odata ajunsa membra CECCAR va trebui sa platesti contributia anuala de membru sau sa te suspenzi din profesie. Suspendarea e limitata, mi se pare la maxim 3 ani.

   1. Tomescu Mihaela

    Bună! Îmi poți spune dacă am terminat facultatea de contabilitate și informatica de gestiune și master tot în contabilitate și audit pot tine contabilitatea firmelor? În ce condiții? În ce forma juridica ar trebui sa ma organizez pentru a emite factura pentru prestări servicii? Mersi!

 6. samira

  Buna Luiza. eu am terminat facultatea de Management, dar cu specializarea Inginer Economic, oare aceasta imi aunge sa ma pot inscrie in CECCAR sau trebuie totusi sa fac o alta facultate? din ianuarie incep si cursuri de contabilitate, dar nu stiu cat ma pot auta aceste cursuri in practicarea meseriei de contabil. Multumesc anticipat!

  1. @samira – nu stiu din pacate sa iti spun, dar inainte sa te apuci de alta facultate poti intreba la Ceccar, ei te lamuresc sigur.

 7. Andreea

  Ma intereseaza niste cursuri de contabilitate in Bucuresti, dar unele din care cu adevarat sa pot invata ceva practic. Ma puteti ajuta? Multumesc!

 8. Maria

  Dar la stat cum este ????Tot atat de multe termene , cote si legislatie, merge sa lucrezi fara prea multa experienta????

 9. Nadena

  Buna! Am o intrebare. Eu sunt absolventa de stiinte economice specializarea relatii internationale. As putea deveni contabil? Nu ma intereseaza momentan sa devin expert contabil, vreau doar sa pot sa practic aceasta meserie, in acest moment nu ma intereseaza sa fiu expert contabil. Trebuie sa dau examen?

  1. Buna ziua, da, va puteti angaja ca si contabil fara sa dati nici un examen suplimentar si fara sa fiti membru CECCAR.

   1. Nadena

    Buna ziua! Multumesc mult ca mi-ati raspuns. Deci m-as putea angaja ca si contabil fara sa dau vreun examen suplimentar nu?

     1. Nadena

      Multumesc mult pentru raspuns.

     2. Marta

      Buna !
      Dacă am terminat facultatea de științe economice cu specializarea „Contabilitate și informatică de gestiune”, pe urma am urmat si master tot în contabilitate, am lucrat aproximativ 6 ani ca si contabil angajat la firme de contabilitate.
      Intrebarea mea este: pot sa tin contabilitate pe cont propriu la firme acum ?
      Va multumesc!

     3. Nu puteti tine contabilitatea pe cont propriu, adica prin propria dvs. firma decat daca sunteti autorizata CECCAR. Puteti sa va angajati la clientii dvs. si in calitate de salariat puteti tine contabilitatea.

 10. Evelin

  Bună ziua!
  Sunt elevă în ultimul an de liceu, profil umanist (filologie-engleză) dar am înclinații spre calcule matematice și intenționez să merg mai departe în Cluj la FSEGA, domeniul Finanțe Bănci, iar mai apoi să urmez studii superioare pentru a ajunge contabil. Credeți că procedez bine, adică este posibilă această manevră sau ar trebui să mă axez pe altceva? M-ar ajuta foarte mult un sfat.
  Mulțumesc anticipat!

  1. Parerea mea este ca nu ai nevoie de un liceu anume ca sa poti urma cursurile unei facultati cu domeniul Finante. Daca crezi ca poti lua examenul de admitere, asta e tot ce conteaza! Si daca iti place meseria de contabil, si asta conteaza, pe termen lung. 🙂

 11. Cătălina

  Buna ziua!
  Cu studii superioare in ştiinţe economice cu o diploma de contabil si experienţă de 3 ani pe postul de contabil ma pot înscrie la CECCAR fără a mai face master-ul????

  1. Catalina, o diploma de licenta pe care sa scrie economist, chiar daca facultatea are alta specializare. De exemplu, pe a mea scrie economist cu specializarea in management-marketing. Important este sa fie emisa de o facultate economica.

   1. Cătălina

    Da, sunt ultimul an la Stiinte Economice ,,Lucian Blaga,, Sibiu. V-am întrebat pentru că nu stiam dacă ma pot înscrie la CECCAR fără master. Va multumesc!

     1. emi

      Buna ziua,
      Daca am facut o facultate cu diploma de inginer(Politehnica),ca sa pot sa profesez ca si contabil, sunt suficiente niste cursuri acreditate?sau trebuie neaparat studii superioare economice?multumesc

    1. Marta

     Buna !
     Dacă am terminat facultatea de științe economice cu specializarea „Contabilitate și informatică de gestiune”, pe urma am urmat si master tot în contabilitate, am lucrat aproximativ 6 ani ca si contabil angajat la firme de contabilitate.
     Intrebarea mea este: pot sa tin contabilitate pe cont propriu la firme acum ?
     Va multumesc!

 12. Adela

  Buna ziua. Ca sa tii contabilitatea unei firme este necesar sa fi expert contabil sau contabil autorizat. Nu poti tine contabilitatea în urma unei facultăți de profil economic?

  1. Buna Adela, ca independent nu poti sa tii contabilitatea decat daca esti contabil autorizat sau expert si iti faci PFA/SRL. Ca angajata la firma respectiva, in calitate de economist, sigur ca poti si poti semna si bilantul.

 13. Anad

  Buna ziua.Eu abia incep facultatea de economie.Pot tine contabilitatea unei firme ?

 14. Andreea

  Buna ziua .Anul acesta am terminat liceul pe profil economic ,in prezent inca nu m-am hotarat la ce facultate sa dau . As vrea sa continui cu facultatea tot pe acelasi drum deoarece am inclinati spre matematica .Dar majoritatea persoanelor din jurul meu spun ca nu merita sa fiu contabil. Este adevarat nu merita sa fii contabil? Si care ar fi salariu unui contabil?

  1. Cum as putea raspunde la o intrebare atat de personala? Fiecare trebuie sa decida pentru cat isi vinde timpul si sub ce suma mai bine sta pe canapea. Salariul unui contabil junior incepe de la salariul minim pe economie intr-o firma mica. Am un articol pe blog despre salarii, unde contabili din toata tara au scris cat castiga in comentarii.

 15. UnCetatianPlictisit

  Pai desigur incepi cu scoala. 😀

  Am auzit ca sunt si alte posibilitati. (de ex. Centrul De Excelenta in Informatica si Contabilitate sau eu stiu alt colegiu.)
  Dupa cate stiu contabilitatea acolo este un fel de disciplina de grad intai, dar pana la urma daca vrei sa ai un rang mai mare ca contabil-sef sau.. ma rog – e necesara diploma de masterat sau de universitate.
  Pana la urma asa cred eu..

 16. Mihaela

  Cand ma pot inscrie la cursurile pentru CCECAR si ce program au?cand trebuie sa ma prezint la cursuri, zilnic/?

 17. Emily

  Hey. Am terminat geografia, insa de cateva luni am lucrat la o firma in SAGA si vad ca ma descurc si prind repede. Daca fac un curs (am vazut un anunt: curs de contabilitate), pot sa profesez ca si contabil sau nu am nicio sansa? Stiu ca ai scris mai sus, ca poti si fara studii superioare (bine eu al in alt domeniu), dar se merita sa fac cursul?! Mersi frumos.

 18. Aisun

  Buna, Luiza! Recent mi-a trecut prin gând meseria de contabil. Am citit articolul şi…da as fi dorit sa fiu mai hotărât încă de mic. Am 27 de ani şi am urmat un liceu tehnic din Constanța…nimic de a face cu economia, dar am fost atras de numere, mi-a plăcut matematica. Crezi ca acum ar fi prea târziu pentru a începe studii şi mai târziu o cariera în contabilitate? Iar dacă nu, ai putea sa ma indrumi către o facultate?

  1. Ce pot sa iti spun este ca niciodata nu e prea tarziu pentru nimic. Dar o facultate este un lucru pe termen lung, trebuie sa te gandesti serios daca vrei sa faci asta. Poti fi contabil angajat si fara facultate. Daca totusi vrei sa fii expert contabil sau sa ai studii superioare, neaparat sa fie o facultate economica.

   1. Aisun

    Mulțumesc pentru răspunsul rapid şi pentru incurajare. Ideea e ca vreau sa evoluez, vreau sa cresc, nu îmi doresc să stagnez într-un anumit punct. Începusem deja sa ma interesez şi am văzut ca în Constanța, facultatea ovidius are şi ramura pentru stiinte economice chiar şi pentru studiul cu frecventă redusă, deoarece am de gând sa muncesc în continuare ca sa îmi pot plăti studiile.

 19. Dihoru Alina

  Hei ! ? Foarte fain articolul tau, explica exact realitatea din domeniul contabilității.
  Eu voi termina anul acesta Facultatea de Management din cadrul ASE, si ma gandesc serios sa dau examenul in toamna la CECCR: am făcut rost de ghidul de acces si de OMFP 1802 alături de ghidul de aplicare.
  Menționez ca am lucrat in domeniu timp de un an jumătate însă, pana la stagiul de introdus acte si închis balanța, exact cum ai spus si tu . Deci nu am suficiente cunoștințe..însă imi doresc mult sa iau acest examen!
  Dilema mea este : cu ce sa încep prima data in procesul de învățare? Am observat ca majoritatea legilor vor trebuie efectiv memorate…Sunt tare confuza in ceea ce privește modul de planificare pentru învățat .
  Am nevoie de un sfat in acest sens.
  Mulțumesc frumos !

  1. Buna, sfatul meu este ca daca vrei sa iei examenul la CECCAR sa faci toate testele din cartile de teste publicate de CECCAR in acest sens. Nu se mai dau neaparat identice dar daca le stii pe alea (in sensul in care intelegi rezolvarea si ai stii sa rezolvi si alte probleme similare) vei lua examenul fara probleme.
   Evident ca este si o mare parte de teorie, si trebuie sa citesti si legislatie, dar nu legislatia din monitoarele oficiale ci tot din cartile puse la dispozitie de CECCAR pentru admitere. Deci cel mai bine te duci la CECCAR si intrebi ce materiale au pentru admitere si te bazezi pe acelea.

 20. Zinca Mihaela

  Buna ,

  Am terminat acum 3 ani facultatea, specializare Finante Banci vreau sa ma inscriu la CCECAR , unde pot gasi documentatia din care se da examenul?

 21. Andreea

  Buna!
  Eu am facut Facultatea de management turistic si comercial – UCDC. Pe diploma scrie „licentiat in stiinte economice”. Pentru a deveni contabil expert trebuie sa urmez cursul de 3 ani la CECCAR? Alta solutie exista?

  1. Buna, daca doresti sa devii expert contabil nu exista alta metoda decat inscrierea la CECCAR si urmarea stagiului de 3 ani.
   Cu diploma de economist te poti angaja contabil cu contract individual de munca.

 22. AM TERMINAT CONTABILITATE S INFORMATICA DE GESTIUNE.POT SA MA ANGAJEZ CA SI CONTABIL LA UN SRL?CU DREPT DE SEMNATURA?SAU MAI ESTE NEVOIE DE ALTCEVA?

  1. Puteti semna bilantul acelui SRL in calitate de angajat ce conduce departamentul de contabilitate.

 23. AndreeaVlt

  Daca am terminat pe profil uman(stiinte sociale),nu am fost foarte atrasa de matematica,dar imi doresc sa fac aceasta meserie si sa invat,pot face fata la o facultate de stiinte economice?Multumesc!

  1. Da, fara probleme! Singura materie mai complicata este statistica (sau era pe vremea mea, acum nici nu stiu daca se mai face) dar in rest nu prea ai treaba cu matematica.

   1. AndreeaVlt

    Si cand voi fi angajata,voi avea treaba cu matematica?nu prea stiu in ce consta aceasta meserie,insa mi-a placut economia,am citit despre contabilitate si imi place ceea ce aud de la altii.Insa vreau sa stiu daca atunci cand esti contabil,te lovesti de matematica prea mult.Multumesc

    1. Trebuie sa stii aritmetica, cum sa scoti TVA dintr-o suma, cum sa lucrezi cu regula de 3 simpla si ce inseamna suta marita (adica ai o suma neta si cum ajungi la brut, dar exista formule predefinite in excel, le inveti pe acelea si n-ai probleme). Asta e toata matematica. Aritmetica de clasa a 5-a maxim.

     Nu iti face probleme, nu matematica o sa fie o problema ci legislatia, trebuie sa fii foarte atenta, tipicara (sau sa te chinui sa fii la job, chiar daca nu esti in viata reala, de exemplu eu nu sunt nici atenta nici tipicara), si sa citesti multa legislatie. Si cred ca cel mai important, sa iti dai interesul, orice se invata dar trebuie sa fii dispusa sa te implici.

 24. Al. P.

  Hello!Noi ne-am mai auzit in privat pe mail,unde mi-ai recomandat sa fac niste cursuri de contabilitate si sa lucrez la o firma,daca reusesc apoi sa ma apuc de studii superioare,asta pentru ca am si 31 de ani.
  Doar ca desi inteleg partea practica din sfatul tau m-am hotarat sa nu mai aman si sa ma inscriu la ID pentru ca in orice job de contabil se cer studii superioare.Nu stiu nimic despre economie dar va trebui sa fac efortul si sa o iau de la 0 avand in vedere cat de nefericita ma simt in domeniul de acum.Cred ca „cersesc” doar incurajare de la cineva care pare de treaba si lucreaza in contabilitate.Zi buna!

  1. Felicitari si mult succes! Daca asta ai simtit ca trebuie sa faci, cu siguranta te va ajuta sa inveti partea teoretica si sa ai o diploma. Important este ca ai luat decizia si ai trecut la actiune, de aici lucrurile se vor aseza. Succes in continuare! 🌸

 25. daniela

  Buna, super articol. Felicitari. Am o intrebare. Eu sunt angajata cu contract de munca la doua srl pe post de contabila insa este un expert contabil care face bilantul si declaratiile. Am inteles ca Bilantul pot sa il semnez eu. Dar fara CECCAR pot sa depun declaratii? Adica am facultate cu diploma pe care scrie la profesie contabil si acum studiez si masterul in domeniu. Si daca nu, ma poti ajuta sa stiu ce anume trebuie sa fac pt semnatura electronica si daca pot sa depund declaratiile eu? Multumesc anticipat

  1. Poti semna bilantul daca esti angajata pe un post de conducere a departamentului de contabilitate si daca ai studii superioare. Pentru semnatura electronica alege un furnizor (eu lucrez cu Certsign) si iti explica ei procedura de achzitie. Pentru procedura de depunere a declaratiilor cauta pe Anaf, este un ghid facut de ei cu poze.

 26. Geanina Ioana

  Buna! Crezi ca poti profesa daca faci facultatea de contabilitate la frecventa redusă? In timpul asta sa ai un job obișnuit

  1. Cu siguranta! Poti sa ai un job si daca faci facultatea la zi! 2 din colegele mele fac asta fara probleme. Mult succes! ❤️

 27. Janina

  Buna Luiza! Si eu sunt economist cu specializare in marketing. Momentan sunt angajata unei microintreprinderi si ma ocup de contabilitatea acesteia dar la nivelul de introducere a tuturor datelor in programul de conta Saga. Inchiderea de luna, declaratiile fiscale, balanta si decontul de TVA sunt emise de catre un contabil autorizat. As dori sa le pot face eu pe acestea. Poti sa-mi spui care sunt pasii? Este absolut necesar sa devin membru CECCAR ca sa pot face asta? Multumesc!

 28. Adena

  Bună! Mă poți ajuta te rog foarte mult cu informații ( daca poti sa-mi spui cât mai detaliat) despre cum e la facultate, câte materii sunt, care sunt mai grele și ce presupun ele că trebuie să stiu, ce ar trebui sa stiu că să pot intra la o astfel de facultate; îmi place matematica mi-aș dori să pot studia materii exacte dar nu foarte grele.Mulțumesc anticipat!( as avea mare nevoie de un răspuns)

  1. Din pacate eu am facut facultatea si CECCAR-ul acum 100 de ani si informatiile mele nu mai sunt valabile.

 29. Nadia

  Bună,eu am terminat facultatea în 2010 la FF,deci prea mult nu am învatat,acum am reușit să mă angajez la o firmă unde mi-au promis ajutor în ce priveste înțelegerea acestei meserii si nu am avut nevoie de experiență..din paăcate sunt foarte ocupați ,nu mă plang de salar..dar nu vreau să stau pe loc și mi se pare ca merge cam greu cu explicatile ,deci de unde să incep? Stiu să introduc date in program.,(dar lafel ca si Janina care a scris mai sus) declaratiile fiscale… inca nu le-am facut . (lucrez Mentor)

 30. Andreea Balan

  Buna! Eu am terminat in 2012 Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Relatii Comerciale si Financiar-Bancare Interne si Internationale, specializarea Finante-Banci, in urma careia am obtinut diploma de licenta.
  Pentru a imi deschide un SRL si anume propria firma de contabilitate si a face contabilitatea pentru diverse firme, am nevoie de examenul de admitere la CECCAR (nu am facut masterat) si apoi stagiul practic de 3 ani, la finalul caruia dau examenul final pentru a deveni expert contabil?
  Fara CECCAR si stagiul practic pot doar sa ma angajez undeva, fara a lucra independent sau a deschide firma?
  Am inteles bine? Intreb pt ca as dori sa imi deschid un SRL si sa profesez pe cont propriu, fara a ma angaja.
  Multumesc anticipat! O zi frumoasa!

 31. Mihaela

  Si daca sunt la liceu economic pe ce materii trebuie să mă bazez mai mult ca sa fac facultatea de contabilitate?

 32. chelba mariana

  Buna Luiza,
  Sunt absolventa a ASE-sectia finante contabilitate, in 1985 si am tinut contabilitatea in baza unui contract de munca la n firme .As dori sa-mi deschid un PFA .Crezi ca as avea sanse fara sa urmez cursuri la CECCAR?

 33. Singureanu Mihaela

  Buna ziua, trebuie sa recunosc ca nu mai sunt chiar tanara si m-am gandit sa investesc in educatia mea cat mai pot. Ma bate gandul sa intru in randul expertilor contabili, dar pe o nisa ingusta, acolo unde ma simt eu confortabil. Ati putea sa ma faceti sa inteleg ce inseamna, practic, stagiul de 3 ani? Angajare? Voluntariat? Ce presupune? Multumesc anticipat pentru raspuns. Cu stima.

 34. Oana Bogdan

  Buna
  Am urmat studiile la Universitatea Politehnica din Timișoara – Facultatea de Management in Producție si Transporturi cu specializare inginer economic in domeniul electric, electronic si energetic. Da am facut bazele contabiităti in anul 1 de facultate, iar acuma m-am inscris la un curs de contabilitate, ma va ajuta acest lucru sa obtin un job de contabil part-time?
  Mulțumesc!

 35. Raluca

  Daca am studiat in Anglia 3 ani Business si Management sunt recunoscute ca si studii superioare in economie?

 36. Cristina

  Bună ziua, știți cumva dacă există un termen limită în care trebuie să te înscrii pentru examenele de la CECCAR după ce ai terminat masterul pentru echivalarea disciplinelor din programă?

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.