Despre meseria de contabil, mai mult pro si mai putin contra

Cred ca dupa 15 ani de practicat aceasta meserie, este in sfarsit timpul sa ma resemnez si sa-mi accept soarta : sunt contabila!

Inca de cand am inceput sa practic aceasta meserie, mi-am spus ca va fi doar un job temporar, motiv pentru care m-am si incapatanat sa dau la o facultate care nu era despre contabilitate ci despre management. Nu ca managementul ar fi fost visul meu. Inca din copilarie am vrut sa ma fac pe rand, cantareata de opera (dar bunica mi-a spus ca nu as avea voce), politista sau detectiv (dar tot bunica mi-a atras atentia ca sunt asa uituca si imi ratacesc lucrurile incat mi-ar fi imposibil sa practic aceasta meserie) si in final, avocata (dar pe vremuri era cu dat de plocon pe la cate vreun mare avocat, pe care trebuia mai intai sa il cunosti si sa il indupleci sa te ia ca stagiar vreo 3 ani pe langa el, iar cum bani nu aveam si avocati nu cunosteam …)

Asa ca am ajuns contabila. O meserie care iti asigura independenta financiara desi nu te imbogateste. Este practic, cel mai mare avantaj al acestei meserii, iti ofera un castig rezonabil, caldut, din care poti trai. Dar sa fim intelesi, din contabilitate nu vei face niciodata avere, nu iti vei cumpara niciodata 3 case (poate nici macar una).

Totusi iti va permite sa dai cu flit la un moment dat unui client sau angajator, daca ajungi la concluzia (mai mult sau mai putin subiectiva) ca acesta te exploateaza prea mult.

Iti va permite sa iti alegi volumul de munca in functie de ambitii, daca doresti sa lucrezi 7 zile pe saptamana si sa castigi mai mult, o poti face, sau poti lucra doar doar 2 zile sau doar cateva ore pe zi, alegand timpul liber in detrimentul situatiei financiare. E adevarat ca acest lucru e valabil exclusiv pentru cei care aleg sau lucreze pe cont propriu, ci nu ca si angajati. Pentru angajati as scoate in evidenta un alt avantaj, si anume, ca meseria asta o inveti o data si e valabila toata viata.

E adevarat ca pe de alta parte, e o meserie care te obliga incontinuu sa inveti ceva nou pentru ca legislatia in Romania este haotica si schimbatoare (si cand zic incontinuu, ma refer zilnic) DAR nu va trebui sa inveti lucruri de baza noi, ci doar sa iti improspatezi cunostintele si sa le up-datezi la noile reglementari. Este o meserie care iti asigura traiul zilnic toata viata.

Comments

  1. TataMare

    Este adevarat ca exista o legenda urbană, cu ploconul la marele avocat, dar nu e chiar așa.
    Totuși, oricât de grea ți s-ar părea contabilitatea, e mult mai ușor să faci contabilitate decât avocatură. Părerea mea.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.