Ce aptitudini sunt necesare pentru a practica frumoasa meserie de contabil?
Nu matematica, asa cum cred 99% din oameni. Cand oamenii afla ca sunt contabila presupun automat ca sunt buna la matematica. Nimic mai departe de adevar. Contabilitatea opereaza cu aritmetica de cel mult clasa a patra, nicidecum cu matematica. Iar eu si matematica ne uram reciproc, dar niciodata acest lucru nu a stat in calea practicarii meseriei mele. Deci nu este despre matematica.
In primul rand este despre rutina si rabdare. Trebuie sa ai o afinitate deosebita pentru ambele concepte. Deoarece contabilitatea este in primul rand o rutina nesfarsita. Nesfarsita la propriu. Vine data de 25, sfarsesti declaratii, balante, calcule, pentru a o lua de la acelasi si acelasi capat pe 1 ale lunii viitoare.
Iar rabdarea it’s a must pentru a descoperi sa zicem, 1 leu care nu-ti da la calcule si pentru care pierzi cate o jumatate de ora cautandu-l (acest lucru se datoreaza minunatei noastre contabilitati in partida dubla) sau pentru a explica acelasi lucru over and over again unuia sau mai multor clienti. Si asta pe limba lor, nu a ta (de contabil). Lucrul pe care l-am explicat cel mai des clientilor este de ce profitul din contul 121 nu se regaseste in contul lor de la banca. Unde sunt banii?! Explain that pe limba unui client! Evident, in atatia ani, am gasit pentru fiecare lucru, o explicatie pe limba fiecarui client, dar in primii ani de practica, de-abia aveam o explicatie pentru mine!
Nu in ultimul rand trebuie sa fii tipicar si atent la detalii. Sa iti placa sa lucrezi cu un milion de bonulete micute, micute pe care trebuie sa le capsezi pe foi, asta dupa ce ai gasit o modalitate eficienta de a scrie pe ele o groaza de date care nu ar incapea nici pe o foaie A5 dar pe un bonulet mititel. Sa astepti ca un cadoul de Craciun lunar punga sau “chilotelul” cu acte pe care clientul ti-l tranteste literalmente in brate, urmand ca tu sa descurci, cataloghezi, inregistrezi si in final sa obtii o contabilitate ca la carte din mormanul de acte.
Si iti mai trebuie neaparat o orientare spre rezultat. Scopul tau este trebuie sa fie in acelasi timp sa multumesti clientul, sa multumesti ANAF-ul & Co si sa faci o contabilitate ca la carte. Si cateodata, nu in aceasta ordine. De fapt, ordinea se tot schimba in functie de client. Asa ca orientarea spre rezultat este cea care te salveaza atunci cand nu stii cum sa te dai peste cap sa-I multumesti pe toti.
At the and of the day – asa naspa cum e ea, datorita contabilitatii imi permit sa stau acum, intr-o zi lucratoare in pijama si sa scriu pe blog. Mai, mai ca suna bine job-ul asta. La fel si viitorul.
1 Comment
Nu te mai văta de cât de greu e să faci contabilitate…să vezi cum e să faci avocatură. Îți vine să te lași