Pentru cine iubeste continutul scris, acest articol incearca sa cuprinda toate informatiile de care are nevoie un investitor la bursa pentru a completa singur declaratia unica aferenta veniturilor din 2023.
Pentru cine doreste mai mult vizual, avem si un video pe Youtube cu aceste informatii si cu exemple de completare.
Trebuie sa depun declaratia unica?
Persoanele fizice care realizeaza venituri din investitii au obligatia declararii si impozitarii acestora. In practica insa, apar unele confunzii cu privire la ce constituie realizarea unui venit si cand intervene obligatia declararii.
Exemple de afirmatii pe care le intalnesc in practica:
- nu am castigat nimic de la bursa, deoarece nu am scos bani de pe platforma, am realizat un profit, dar nu l-am retras
- nu am castigat nimic la bursa deoarece tot castigul a fost reinvestit in alte actiuni
Acestea sunt doar 2 exemple de cazuri in care, in general, se considera ca nu exista venit impozabil. In realitate, faptul ca ati reinvestit castigul sau faptul ca nu l-ati retras de pe platforma in contul curent nu are relevanta din punct de vedere al impozitarii. Si in aceste cazuri trebuie sa declarati castigurile si sa le impozitati.
De unde descarc declaratia unica?
Intotdeauna descarcati declaratia de pe site-ul ANAF si intotdeauna ultima varianta.
Link site ANAF: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html
Documentul trebuie salvat pe calculator si deschis cu Adobe Reader. Nu incercati sa deschideti PDF-ul in browser.
Pentru a putea depune declaratia unica aveti nevoie de un cont in SPV (spatiul privat virtual). Daca nu aveti unul, puteti sa va creati cont complet online, fara deplasare fizica la ANAF. Totodata nu aveti nevoie de semnatura electronica, autentificarea se poate face cu user si parola.
Link creare SPV user si parola: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp
Termen depunere declaratie unica
Termenul de depunere este de 25.05.2024 pentru veniturile realizate in anul 2023. Deoarece 25 mai este zi nelucratoare, termenul este de fapt 27.05.2024.
In practica, va sfatuiesc sa nu asteptati cu depunerea declaratiilor pana in ultimul moment, deoarece sistemul de la ANAF merge foarte prost, in unele zile nu merge deloc, iar actualizarea sumelor in SPV pentru plata se face greu, poate dura pana la 1-2 saptamani, chiar mai mult.
Pentru depunerea declaratiei unice va logati in SPV-ul vostru sau folositi linkul :
https://formularespv-pf.anaf.ro/
Dupa depunerea declaratiei
Nu uitati sa descarcati din SPV de la sectiunea Mesaje recipisa, care reprezinta dovada depunerii, si sa verificati ca este fara erori.
O declaratie unica depusa care a primit o recipisa cu erori este considerate nedepusa. O declaratie unica ce nu a primit recipisa este considerata nedepusa.
In cazul in care sistemul este foarte incarcat recipisa poate aparea la 1-2 zile dupa depunere.
Cum determinam ce sume avem de plata pentru veniturile obtinute
Am formulat articolul ca o schema logica de urmat, pornind de la singurul element pe care investitorul il are in fata: fisa de portofoliu de la broker.
Pe baza acestei fise avem de determinat urmatoarele:
Prin ce tip de broker ati investit
Ce tipuri de venituri ati obtinut
Ce campuri completam in declaratia unica
Broker-ul este roman sau strain?
Putem avea brokeri rezidenti fiscali Romani sau nerezidenti care au in Romania un sediu permanent (denumiti pe scurt brokeri romani) sau toti ceilalti la care ne referim ca brokeri straini.
Exemple de brokeri romani: cel mai cunoscut broker “roman”, care de fapt este nerezident, dar are sediu permanent in Romania este XTB. Alti brokeri romani: Tradeville, BT Capital Partners etc
Exemple de brokeri straini: Interactive Brokers, Trading 212, eToro, Revolut, Robinhood
Dupa ce am stabilit de unde este brokerul, stabilim tipurile de venituri pe care le-am realizat.
Tipurile de venituri pot fi:
- Castiguri din tranzactionare care pot proveni din vanzarea de: actiuni, ETF, CFD, optiuni, obligatiuni etc
- Venituri din dividendele
- Castiguri din dobanzi: dobanda pentru soldul numerarului din cont, dobanda pentru obligatiuni (bonds)
Pasul 3 este ca pe baza acestor 2 informatii sa trecem la calculul efectiv al impozitului, a contributiilor sociale datorate si la completarea efectiva a declaratiei.
DECLARARE VENITURI OBTINUTE PRIN BROKERI DIN ROMANIA
Castiguri/pierderi din tranzactionarea actiunilor, ETF, CFD, optiuni, bonds – din Romania sau strainatate
Incepand din 01.01.2023 brokerul roman are obligatia de a calcula castigul/pierderea obtinuta, retine la sursa, declara in numele dvs. si plati impozitul pe venit, indiferent daca actiunile tranzactionate prin brokerul din Romania sunt din Romania sau din strainatate.
Impozitul datorat este:
- 1% pentru actiunile detinute si pozitiile deschise (pentru CFD-uri) cel putin 365 zile
- 3% pentru actiunile detinute si pozitiile deschise mai putin de 365 zile
Ce bifam in declaratia unica? Nimic. Acest venit nu se declara ca pozitie separata in declaratia unica in scopul calcularii impozitului in declaratia unica, totusi acest venit se ia in calcul (se cumuleaza cu restul veniturilor) pentru determinarea contributiei la sanatate.
Ce facem cu pierderile din tranzactionare din anii anteriori?
Incepand cu anul 2023 pierderile obtinute din tranzactionarile printr-un borker roman nu se reporteaza in anii urmatori si raman pierderi definitive.
Astfel, daca se obtine in anul 2023 o pierdere din tranzactionare printr-un broker roman, aceasta nu trebuie declarata in declaratia unica, deoarece ea nu se mai reporteaza pentru anii viitori, este pierdere definitiva.
Pierderile anterioare anului 2023 obtinute prin brokeri romani nu se compenseaza cu castigurile anului 2023 si nu se reporteaza pentru anii viitori, ramanand pierderi definitive. Practic, acele sume se pierd.
Veniturile din dividende
Chiar daca tranzactionati printr-un broker considerat roman, cand vine vorba de dividende, conteaza din ce tara este compania care a platit respectivul dividend. Astfel, impartim dividendele incasate pe tarile companiilor care au platit acel dividend.
Dividendele obtinute de la companiile romanesti
Companiile romanesti au obligatia de a retine la sursa impozitul pe dividende, a declara si a vira la stat in numele dvs. acest impozit.
In concluzie nici veniturile din dividende obtinute de la companiile romanesti nu se declara in scopul impozitarii ca pozitie separata in declaratia unica. Aceste sume se iau in calcul (se cumuleaza cu restul veniturilor) doar pentru determinarea contributiei la sanatate.
Dividendele obtinute de la companiile straine (prin brokeri romani)
Aceste dividende se declara ca pozitii separate, pe fiecare tara in parte in declaratia unica. Sumele se declara in lei. Calculul impozitului pe dividende datorat se face de catre dvs. manual, declaratia nu il completeaza automat.
Impozitul pe dividende este de 8% aplicat la dividendul brut, pentru veniturile aferente anului 2023.
Cum scadem impozitul pe dividende retinut la sursa de catre companiile straine?
In formularul declaratiei unice trebuie sa completati informatia daca s-a aplicat conventia pentru evitarea dublei impuneri sau nu, si daca s-a aplicat ce metoda s-a folosit: metoda creditului fiscal sau metoda scutirii.
Pentru a afla daca s-a aplicat conventia pentru evitarea dublei impuneri verificati aceasta informatie cu borkerul. Informatia poate fi deja inscrisa pe fisa de portofoliu pe care o primiti de la broker. In cazul in care nu este, trebuie sa luati legatura cu brokerul pentru a va comunica aceasta informatie.
Pentru a afla ce metoda trebuie sa bifati (metoda creditului fiscal sau metoda scutirii) din pacate nu exista alta varianta decat sa cititi efectiv conventia cu tara respectiva. In declaratia unica, la sectiunea “Venituri din strainatate” exista un link direct catre pagina web cu conventiile pentru evitarea dublei impuneri.
In general, pentru majoritatea tarilor, se aplica metoda creditului fiscal.
Urmatorul pas este sa calculati si sa inscrieti in declaratia unica impozitul datorat in Romania, care pentru anul 2023 este 8% din dividendul brut.
Dupa stabilirea impozitului datorat, doar daca s-a aplicat conventia pentru evitarea dublei impuneri, aveti dreptul sa scadeti impozitul retinut de broker prin inscrierea acestuia (in lei) la casuta de impozit pe venit platit in strainatate.
Trebuie completata si casuta de credit fiscal, care reprezinta valoarea impozitului retinut de broker dar nu mai mult decat impozitul datorat in Romania.
Diferenta dintre impozitul datorat si creditul fiscal o veti vira statului roman.
Daca brokerul nu aplica conventia de evitare a dublei impuneri, impozitul pe dividende retinut la sursa nu se poate deduce din impozitul datorat in Romania.
ATENTIE! Simplul fapt ca in fisa de portofoliu gasiti retinut la sursa un impozit pe dividende, nu inseamna automat ca s-au aplicat prevederile conventiei si ca aveti dreptul sa scadeti din impozitul datorat in Romania, impozitul retinut. Acest fapt trebuie determinat.
ATENTIE! Faptul ca brokerul v-a retinut la sursa un impozit (cu sau fara aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri) nu inseamna ca nu mai datorati impozit pe dividend in Romania sau ca nu ar trebui declarate aceste sume.
Daca aveti dividende din aceeasi tara dar prin brokeri diferiti, dintre care unul aplica si unul nu aplica conventia de dubla impunere, atunci sumele se declara ca pozitii diferite (aceeasi tara, 2 pozitii diferite in declaratia unica).
Atentie la REIT-uri!
Sumele platite de REIT-uri care sunt denumite in mod generic dividend, pot sa nu reprezinte doar dividende. Aceste tipuri de companii fac plati care pot reprezenta: return of capital, dobanzi, dividende etc.
Return of capital – aceasta suma nu se impoziteaza deoarece aceasta suma scade costul initial de achizitie al actiunii
Dobanzile inscriu in declaratia unica si se impoziteaza la capitolul de dobanzi (vezi mai jos).
Dividendele se impoziteaza ca mai sus, la capitolul de dividend.
Pentru companiile din US daca brokerul va pune la dispozitie formularul 1042S veti vedea aceste sume defalcate pe diverse coduri de venituri (type of income).
Unii broker nu comunica aceste sume defalcate. Interactive Brokers da aceste informatii.
Castiguri din dobanzi
Acest tip de venit poate avea mai multe surse, ca de exemplu: dobanda pentru soldul numerarului din cont, dobanda pentru obligatiuni (bonds), dobanda pentru REIT-uri, dobanzile pentru actiunile imprumutate etc
Dobanzi obtinute de la companii romanesti - impozitul pe venit este retinut la sursa iar sumele nu se declara ca pozitie separata in declaratia unica la sectiunea pentru impozit pe venit.
Dobanzi obtinute de la companii straine - se declara ca pozitie separata sumele in lei, pe fiecare tara in parte. Impozitul aplicat este de 10%.
DECLARARE VENITURI OBTINUTE PRIN BROKERI STRAINI
Castiguri/pierderi din tranzactionarea actiunilor, CFD, optiuni, bonds
Pentru veniturile realizate prin brokerii straini, brokerul nu are obligatia de calcul si retinere la sursa a impozitului pentru castigul din tranzactionare, aceasta obligatie revine investitorilor. Acest castig sau pierdere din tranzactionare se declara de catre investitori prin declaratia unica.
Castigul/pierderea se declara pe fiecare tara in parte astfel:
Pentru actiuni - tara unde isi are sediul compania ale caror actiuni se tranzactioneaza.
Pentru ETF-uri – tara in care este domiciliat ETF-ul
Pentru CFD-uri, optiuni si alte instrumente derivate – tara in care isi are sediul brokerul
Atentie! Nu conteaza bursa prin care sunt tranzactionate instrumentele respective, ceea e conteaza este unde isi are sediul compania.
Exemplu: daca cumperi prin Interactive Brokers (broker din Ungaria) un ETF din Irlanda tranzactionat pe bursa de la Londra – castigul se declara ca fiind din Irlanda, tara unde este domiciliat ETF-ul.
Impozitul este de 10% aplicat castigului net.
Pentru a determina castigul sau pierderea, pe fiecare tara in parte, se aduna toate castigurile inregistrate din tranzactiile din tara respectiva din care se scad pierderile inregistrate pentru tara respectiva.
Ce se intampla cu pierderile?
Se pot scadea pierderi doar din castigurile inregistrate din aceeasi tara.
Nu se pot scadea pierderi inregistrate din tranzactionare dintr-o anumita tara cu castiguri realizate din tranzactionare dintr-o alta tara.
Pierderile obtinute inainte de 2023 si necompensate se pot compensa cu castigurile anului 2023 si reportate pentru o perioada de 7 ani. Cei 7 ani se calculeaza din anul urmator celui in care pierderea a fost inregistrata.
Modificari care se aplica incepand cu veniturile aferente 2024
O serie de noi modificari se aplica incepand cu veniturile anului 2024, care se aplica impreuna sau peste cele ce au fost introduse pentru veniturile aferente anului 2023.
Incepand cu 2024 (declaratia pe care o veti depune in 2025 pentru 2024) pierderile obtinute anterior anului 2024 si ramase necompensate se pot scadea pe perioada ramasa din cei 7 ani, dar doar in limita a 70% din castigul anual.
Deci chiar daca pierderea este mai mare decat castigul obtinut in 2024, puteti sa compensati in 2024 pierderea pana la nivelul sumei de 70% din castig, urmand sa va impozitati pe restul de 30%. Pierderea ramasa dupa acest calcul se reporteaza in anii urmatori.
Exemplu de calcul pentru anul 2024 (nu se aplica pentru declaratia pe care o depuneti acum, ci pentru cea din 2025!):
- castig US 2024 – 1000 USD
- pierdere de reportat de dinainte de 2024: 2.000 USD
- pierdere maxima ce se poate scadea in 2024: 1.000 USD*70% = 700 USD
- castig impozabil in 2024: 1.000 – 700 = 300 USD
- pierdere de reportat in anii urmatori: 2.000 USD - 700 USD = 1.300 USD
Pentru pierderile obtinute incepand cu anul 2024 perioada de raportare a pierderii scade de la 7 ani la 5 ani.
Atentie! Pierderea din anii anteriori se poate compensa/reporta doar daca a fost declarata prin declaratia unica in anul obtinerii.
Daca in anul curent obtineti doar pierdere, este obligatoriu sa inscrieti acea pierdere in declaratia unica, pentru a o putea scadea in anii anteriori din eventualele castiguri obtinute.
Deci aveti grija sa va tineti evidenta pe tari a pierderilor din anii precedenti intr-o situatie separata, pentru a nu uita sa vi le scadeti cand inregistrati profit pe tara respectiva, in anii urmatori.
Veniturile din dividendele actiunilor detinute prin brokeri straini
Dividendele obtinute de la companiile romanesti
Chiar daca tranzactionam printr-un broker strain, cand vine vorba de dividende, se aplica aceleasi reguli ca la brokerii romani; astfel daca obtinem dividende de la companii romanesti printr-un broker strain, companiile romanesti au obligatia sa retina la sursa impozitul pe dividende, sa il declare si sa il vireze la stat in numele dvs.
Deci in declaratia unica dividendele incasate de la firme din Romania nu se declara in sectiunea privind impozitul pe venit. Sumele se iau in calcul (se cumuleaza cu restul veniturilor) pentru calculul contributiei la sanatate.
Dividendele obtinute de la companiile straine prin brokeri straini
Aceste dividende se declara ca pozitii separate, pe fiecare tara in parte in declaratia unica. Sumele se declara in lei. Calculul impozitului pe dividende datorat se face de catre dvs. manual, declaratia nu il completeaza automat.
Va rog cititi toate informatiile de mai sus de la capitolul de dividende de la companii straine obtinute prin brokeri romani, deoarece se aplica si aici.
Castiguri din dobanzi
Castigurile din dobanzi se declara sumele pe fiecare tara in parte, iar obligatia de a le declara in declaratia unica va revine dvs. Impozitul este de 10% aplicat asupra sumei obtinute.
In cazul dobanzile sunt incasate de la firme din Romania impozitul este retinut la sursa, exact ca in cazul in care ati obtine aceste venituri prin brokeri romani.
Se aplica practic aceleasi reguli ca la veniturile din dividende, doar ca in declaratia unica se alege tipul de venit dobanda.
CONTRIBUTII SOCIALE - SANATATE CASS
Pentru veniturile din investitii nu se datoreaza CAS (pensie) ci doar CASS (sanatate).
Trebuie sa platesc contributie pentru sanatate - CASS?
Daca venitul obtinut in anul 2023 din investitii depaseste plafonul de 6 salarii minime, adica suma de 18.000 lei, datorati si contributia la sanatate pentru anul 2023.
Chiar daca investiti exclusiv printr-un broker roman si vi s-a retinut la sursa impozitul pe venit pentru tranzactionare, deci in teorie nu ati mai avea obligatia depunerii declaratiei unice, daca veniturile depasesc suma de 18.000 lei in 2023, aveti de fapt obligatia depunerii declaratiei unice pentru partea de contributii sociale, respectiv pentru partea de contributie la sanatate.
Plafoane contributie sanatate - CASS pentru 2023
Pentru anul 2023 valoarea contributiei datorate la sanatate se calculeaza in functie de urmatoarele plafoane:
Venit cuprins intre 6 si 12 salarii (18.000 lei – 35.999 lei) datorati contributia de sanatate de 10% din plafonul de 6 salarii, adica 1.800 lei/an
Venit cuprins intre 12 si 24 salarii (36.000 lei – 71.999 lei) datorati contributia de sanatate de 10% din plafonul de 12 salarii, adica 3.600 lei/an
Venit peste 24 salarii (72.000 lei si peste) datorati contributia de sanatate de 10% din plafonul de 24 salarii, adica 7.200 lei/an
Pentru incadrarea in plafoane se cumuleaza toate veniturile
Daca aveti venituri din investitii din mai multe feluri de tranzactii, adica si din vanzare de actiuni, si din dividende, dobanzi, optiuni etc, toate aceste venituri se aduna pentru a determina in ce plafon se incadreaza totalul acestor venituri.
In situatia in care aveti venituri atat de la brokeri straini cat si de la brokeri romani, toate aceste venituri se aduna si pentru a stabili totalul investitiilor, care mai apoi se incadreaza in plafonele de mai sus.
Daca aveti venituri extra-salariale (orice fel de venituri in afara de salariul primit in baza unui contract de munca) cum ar fi chirii, drepturi autor etc, atunci determinarea sumei de plata la sanatate se face luand in calcul toate aceste venituri.
ATENTIE! Puteti avea venituri din investitii sub 6 salarii minime dar daca mai aveti si alte venituri extra-salariale atunci determinarea sumei de plata la sanatate se face luand in calcul toate aceste venituri.
Ce facem cu pierderile cand calculam CASS?
Pierderile din anii anteriori, atat la brokerii romani cat si straini, desi se pot deduce la calculul impozitului pe venit in anumite cazuri la brokerii straini, acestea nu se iau in calcul la stabilirea venitului pentru calculul contributiei la sanatate. Practic, pentru stabilirea contributiei la sanatate se iau in calcul doar veniturile obtinute, nu si pierderile din anii anteriori.
In opinia mea, pierderile din anul curent (2023) obtinute prin brokeri romani nu se pot scadea din castigurile obtinute nici in anul curent, si nici nu se reporteaza pentru anii viitori, nici pentru calculul impozitului, nici pentru partea de CASS. La fel ca si in cazul impozitului pe venit, in cazul CASS se iau in calcul doar castigurile din care nu se scad pierderile. Aceasta suma se ia in calcul pentru determinarea contributiei la sanatate.
Exista si o alta opinie, conform careia pierderile din 2023 s-ar lua in calcul in cursul anului la calculul castigului net. Parerile sunt impartite, asa cum am mentionat, parerea mea este ca pentru brokeriii romani, nu se iau in calcul pierderile nici la calculul impozitului pe venit, nici la determinarea plafonului in care ne incadram pentru CASS.
Pierderile din anul curent (2023) obtinute prin brokeri straini se pot scadea din castigurile obtinute tot prin brokeri straini, din aceeasi sursa si din aceeasi tara. Castigul net astfel calculat (castig - pierdere) se foloseste pentru incadrarea in plafonul de sanatate.
Deci nu se poate compensa pierderea din tranzactionare cu castigul din dividende, chiar daca sunt din aceeasi tara.
Exemplu de calcul impozit vs. CASS pentru venituri aferente 2023:
Castig din US din tranzactionare: 10.000 lei
Castig din Canada din tranzactionare: 8.000 lei
Castig din dividende din UK: 3.000 lei
Pierdere din US din anii anteriori din tranzactionare: 18.000 lei
Pierdere din Irlanda din anul curent din tranzactionare: 50.000 lei
Calcul impozit
US: castig 10.000 lei – 18.000 lei pierdere anterioara = 8.000 lei pierdere de raportat pentru anii urmatori, zero impozit pe venit datorat
Canada: castig 8.000 lei = impozit 800 lei
UK: dividende 3.000 lei = impozit 240 lei
Irlanda: pierdere 50.000 lei = impozit venit zero, pierderea se declara in declaratia unica si se raporteaza pentru anii urmatori
Calcul CASS
Se aduna toate veniturile: 10.000 lei US + 8.000 lei Canada + 3.000 lei UK = 21.000 lei
S-a depasit plafonul de 6 salarii minime, deci se datoreaza contributie de sanatate de 10% din plafonul de 6 salarii minime, adica 1.800 lei/an
Astfel, chiar daca pentru veniturile din US nu se datoreaza impozit pe venit pentru ca se scad pierderile din anii anteriori, pentru CASS nu se ia in calcul pierderea din anii anteriori, rezultand o contributie la sanatate de plata pentru 2023, desi venitul impozabil ar fi sub plafonul de la sanatate.
Pierderea din Irlanda din anul curent nu se poate compensa decat cu un castig din Irlanda, deci va ramane de reportat pentru anii urmatori.
Atentie! La calculul plafonului pentru sanatate intra totalitatea veniturilor obtinute din alte surse decat salariul. Astfel, daca obtineti venituri din investitii sub plafonul de 18.000 lei dar aveti alte venituri care impreuna cu veniturile din investitii depasesc plafonul de 18.000 lei, atunci datorati sanatate.
OUR BLOG
Check our blog.
Ai nevoie de ajutor pentru completarea declaratiei unice?
Mai multe informatii despre serviciul de completare a declaratiei unice poti gasi pe pagina dedicata.
1 Comment
Buna Luiza!
Citesc mai de mult ce ai scris pe blog si m-ai ajutat sa inteleg mai multe chestii.
Referitor la acest articol, sunt PFA cu norma de venit si platesc impozit, sanatate si pensie, la salariul minim.
De curand am intrat si pe bursa prin cumpararea unor actiuni la o companie romanesca printr-un broker roman, actiuni la care o primesc dividende anul acesta.
Castigul de pe urma lor este modic si nu se ridica la pragul de plata CASS, dar din ce inteleg, adaugate la norma de venit evident ca depasesc (depasesc direct din norma).
Inteleg ca ar trebui sa trec in declaratia unica sumele din dividente la care sa platesc 10%, contributia la sanatate.
Am inteles corect?
Multumesc!