Multe persoane au firme infiintate din paleolitic si “lasate sa moara”, pentru ca inainte mergea si asa. Nu stiu daca ati aflat, dar de cativa ani “nu mai merge si asa” iar orice firma neinchisa conform proedurilor va poate crea probleme in cazierul fiscal personal. Despre riscurile pe care vi le asumati lasand problema nerezolvata si despre procedura in sine aflati din articol.
Pentru cei ce prefera sa ma asculte, mai mult decat sa ma citeasca:
Lichidarea voluntara fara lichidator (denumirea ei exacta din lege fiind dizolvare si lichidare simultana cf. art 235 din Legea 31/1990) este solutia cea mai simpla. Nu ai nevoie de un lichidator dar ai nevoie de expert contabil. Poate fi chiar expertul tau contabil cel care indeplineste formalitatile.
De ce nu e bine sa lasi o firma “sa moara”
Fima nu moare singura niciodata. Nu dispare in neant, nu o sterge cineva miraculos din evidenta ONRC. Ce se intampla in majoritatea cazurilor este faptul ca ONRC o dizolva din oficiu, dar nu o si radiaza. Multi confunda notiunile astea: dizolvare, lichidare, radiere.
Dizolvare este momentul in care societatea inceteaza activitatea comerciala normala si marcheaza trecerea spre lichidare. Deci trece intr-o noua faza a existentei, numita lichidare.
Lichidarea este faza in care activul firme (bunurile, banii din banca sau casa) ramase dupa achitarea creditorilor se repartizeaza care asociati. Dupa ce acest pas este realizat se trece la radiere.
Radiere inseamna incetarea existentei firmei ca persoana juridica, insemnand practic stergerea ei din Registrul Comertului.
Pana nu vezi scris negru pe alb ca firma ta e RADIATA, it’s not over!
Nota: am incercat sa explic cele 3 notiuni cu cuvinte simple, asa ca avocati, va rog nu imi sariti in cap pentru limbajul folosit!
Daca lasi o firma sa moara, candva, intr-o zi, iti va expira si sediul social. Cand lasi o firma sa moara, nu mai depui declaratii, bilanturi, practic nu te mai ocupi de ea deloc. Aceste actiuni, sau non-actiuni au urmatoarele consecinte:
- cand iti expira sediul social sau daca nu se depune bilantul anual, Registrul Comertului poate sa ceara din oficiu dizolvarea societatii. Societatea poate ramane asa dizolvata un timp dar la un moment dat, in functie de situatia firmei, daca are datorii mari la ANAF poate cere insolventa. Sau daca nu are datorii, poate cere lichidarea cu lichidator. Pe langa faptul ca un lichidator costa mai mult decat un expert contabil, lichidatorul este un strain pentru firma ta, un strain care nu iti stie nici specificul activitatii si nici motivele care te-au adus in situatia actuala. Deci, te poti gasi in situatia in care lichidatorul sa considere ca este cazul sa atraga raspunderea ultimului administrator (adica a ta) pentru situatia in care se afla firma.
- ANAF declara firmele care nu isi depun la timp declaratiile si bilanturile inactive. Administratorul acelei firme va “beneficia” de aceasta mentiune in cazierul lui fiscal, drept pentru care, daca doreste sa infiinteze sau sa fie asociat sau administrator intr-o alta firma sau ONG sau PFA, nu o sa poata. Sa scoti o firma din inactivitate in zilele noastre … iti urez succes! Eu tocmai am trecut printr-o experienta similara si a durat 3 luni.
Intr-un final va trebui sa rezolvati aceasta problema. Si cand veti ajunge la aceasta concluzie, cu siguranta vor fi trecut niste ani in care nu ati facut nici un fel de declaratie si nu ati depus nici un fel de bilant. Daca ati avut datorii, probabil dobanzile si penalitatile au depasit demult debitul initial. Va costa atat de mult rezolvarea incat si daca doriti sa rezolvati la un moment dat problema, nu veti putea!
Conditii de aplicare a lichidarii voluntare fara lichidator
Doua conditii trebuiesc indeplinite pentru a putea aplica aceasta procedura:
toti asociatii sa fie de acord cu modul de impartire a bunurilor ramase dupa plata tuturor datoriilor
sa nu existe datorii catre ANAF sau catre alti creditori, care cu siguranta vor face opozitie; daca totusi exista datorii, se poate merge pe aceasta procedura daca exista un acord din partea creditorului privind lichidarea
Procedura lichidarii voluntare
ETAPA 1. Prima etapa este cea propriu-zisa a dizolvarii si lichidarii voluntare. In aceasta etapa, mai simpla, avocatul iti va cere sau va completa el:
- Cerere de inregistrare a mentiunii – o completeaza avocatul
- Hotararea AGA sau decizia asociatului unic – o face avocatul, asociatii doar o semneaza
- Dovada achitarii taxelor. – taxele sunt in jur de 200 lei
Se asteapta 30 de zile de la data publicarii in monitorul oficial a hotararii aga. Hotararea AGA se publica in monitor intr-un timp care variaza intre 2 si 4 saptamani. Deci in medie etapa 1 dureaza cam 2 luni.
In aceasta etapa atentie la:
Certificatul de atestare fiscala de la ANAF nu va trebui decat in faza 2. DAR, inainte de a depune actele de mai sus pentru faza 1, verificati si fisa contribuabilului la ANAF, sa fiti siguri ca e pe zero, ca nu sunt dobanzi si penalitati neinstituite sau declaratii din urma nedepuse.
Daca ANAF-ului nu-i place ceva in fisa voastra de platitor, va face opozitie la dizolvare si va taraie prin tribunale cam un an de zile pana cand reusiti sa va rezolvati problema. Asa ca mare atentie la rezolvarea tuturor problemelor la ANAF inainte sa incepeti etapa 1. Cred ca nu mai e necesar sa mentionez faptul ca trebuie sa aveti toate impozitele achitate la zi.
Desigur, opozitie va poate face orice creditor care afla din MO despre intentia voastra de a lichida firma. De aceea est important sa va asigurati ca nu datorati nimanui bani.
ETAPA 2. A doua etapa care se numeste radierea, este un pic mai dificila. Aici avocatul iti va cere sau va completa el:
- Cerere de radiere – o face avocatul
- Certificatul de inregistrare si certificatele constatatoare de autorizare (alea cu codurile caen autorizate la sediu sau la punctele de lucru) – daca nu le ai, trebuiesc declarate pierdute intr-un ziar;
- Bilantul de lichidare – acesta este intocmit de un expert contabil care practic tine locul lichidatorului
- Hotararea de repartizare a activelor societatii comerciale ( copie ) – o face tot contabilul care intocmeste bilantul de lichidare
- Certificat de la Administratia Financiara din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale – ar fi bine sa nu mai vechi de 30 de zile de la data depunerii actelor pentru faza 2
- Dovada achitarii taxelor
In aceasta etapa atentie la:
Aceasta etapa trebuie discutata in amanunt cu expertul contabil care sa explice modalitatea de intocmire a bilantul ui de lichidare (adica cum a stins activul cu pasivul), ce bunuri au rezultat in urma acestei operatiuni si cum se impart ele asociatilor si cel mai important lucru, cum se calculeaza si care este cuantumul impozitului pe venitul din lichidarea unei persoane juridice.
Ca sa fim complet sinceri, nu ar trebui sa te apuci de aceasta procedura inainte de o discutie amanuntita cu contabilul, in care sa analizati balanta iar el sa iti explice pas cu pas intreaga procedura si sa faca o estimare a impozitului pe venitul din lichidare pe care il vei avea de platit.
Si nu uita: pana nu ai certificatul de radiere in mana, firma ta inca exista, iar tu ca asociat si administrator poti avea probleme pe viitor.
Daca doresti o oferta din partea noastra pentru a ne ocupa de lichidarea voluntara a firmei tale, te rog trimite-mi un mail.
Daca vrei mai multe amanunte generale despre procedura si tarife le gasesti pe pagina de servicii, apasand butonul de mai jos. 🙂
Citeste si acest articol pe aceeasi tema: Firmele care nu depun bilanturi vor fi radiate din oficiu.
38 Comments
Buna ziua. Exista si procedura lichidarii voluntare a unui ONG? Fara lichidator judiciar, doar cu expert contabil? Ma refer la cazurile simple in care ONG-ul nu are activitate economica, nu are bunuri de impartit intre asociati, din contra este pe pierdere pt. ca nu a inregistrat venituri in ultimul timp si nici datorii la ANAF. Sau in cazul in care un ONG nu a avut activitate de la infiintare. Multumesc.
Nu exista, pentru ONG-uri trebuie sa va adresati tot judecatoriei unde ati infiintat-o.
Buna Cristina, cum ai procedat pana la urma? Eu sunt in aceiasi situatie, dar vrea sa rezolv intr-un mod mai simplu; am contactat o avocata care mi-a zis ca onorariu ei e 1000 eur + TVA; iar lichidatorul separat intre 1500 si 2500 lei; Acum caut alternative.
Multumesc anticipat !
Buna seara. Incerc sa gasesc un lichidator cu un onorariu acceptabil si sa intocmesc singura documentatia pentru instanta, fara avocat. Alta solutie nu cred ca exista.
Buna ziua,
As vrea sa va cer un sfat..cu ce se poate inchide contul 455 in cazul unui srl fara activitate, cu pierdere reportata. Am vazut rapoarte de lichidare facute de lichidatori sau experti contabili care il inchid cu 461 sau 117. In OMFP 1802/2014 se inchide cu 758, care trebuie impozitat.
Va multumesc,
Buna ziua, asa zic si eu sa inchideti 445 cu 758 si apoi din venitul respectiv sa scadeti pierderea din 117 si diferenta impozitati cu 16% impozit pe lichidare; Pentru ca acel 758 nu il impozitati cu impozit pe micro sau profit, la asta va refereati?
Buna, Da, la asta m-am referit. E logic ca venitul impozabil din lichidare sa fie diferenta dintre venitul obtinut din debitarea contului de asociati-pierderea reportata, insa foarte multi colegi sustin ca ar trebui impozitata toata suma din 758, fara a scadea piederea reportata. Nu stiu unde as putea gasi o cutuma care sa-mi ateste modul meu de calcul.Va multumesc:)
Da, nu as putea sa contrazic 100% varianta lor. Nu sunt sigura cum ar fi corect.
Buna!am infiintat un srl-d in ianuarie si de at nu am avut nici o activitate si nu am depus nimic la anaf.in cazul asta as putea inchide firma sau mai bine sa o vand.nu stiu daca are datorii la stat
Buna, da, o poti vinde sau o poti inchide, sunt ambele optiuni. Orice ai decide trebuie intai sa vezi la ANAF cum stai.
Daca am srl-d fara nici un angajat neplatitoare de tva si fara activitate ce declaratii trebuie sa depun la anaf? Am nevoie de contabil sau pot sa le completez si sa le depun eu? Multumesc
Depuneti 100 trimestrial pe zero si bilantul. Bilantul trebuie semnat de un contabil, declaratiile 100 le puteti depune dvs daca aveti semnatura electronica sau daca va ajuta de la ghiseu sa vi le primeasca pe CD.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii referitor la procedura/pasii de la ONRC (modele) a unui SRL care are activitatea suspendata si doresc reluarea activitatii cu schimbarea denumirii si introducerea unui noi cod CAEN?
Va multumesc!
Din pacate nu stiu pas cu pas ce trebuie facut, un avocat se ocupa in cadrul firmei noastre de aceste aspecte;
buna ziua . sunt in caul in care am de recuperate o creanta de la o societate care se afla in situatia in care si-a cerut lichidarea voluntara… Nu am avut aceasta informative, radierea facandu-se in 23.08.2017, deci nu am venit in intampinarea acestei decizii in timpul celor 30 de zile. mai pot solicita atragerea “raspunderii aociatiilor”?”
Buna ziua, nu sunt avocat, dar din cunostintele mele, aveati obligatia sa urmariti monitoarele oficiale si sa vedeti daca firma aa depus actele pentru dizolvare, acel termen de 30 de zile exact pentru acest lucru se acorda. Daca firma deja s-a radiat, eu stiu ca nu mai puteti face nimic acum.
Buna ziua, bilantul de lichidare poate fi semnat si de o societate de expertiza contabila?
Multumesc
Buna ziua, DA, poate fi semnata de o societate de contabiltiate inscrisa la CECCAR. Pe bilant aveti numarul de autorizatie al firmei respective.
Buna seara,
Cum inchid o firma cu activtatea suspendata? Mentionez ca aceasta firma nu a avut niciun fel de activitate, inca de la infiintare.
Intai o scoateti din suspendare si apoi puteti merge pe procedura lichidarii voluntare.
As vrea sa lichidez compania. Nu mai are activitate din anul 2006.
Daca doriti o oferta de pret va rog trimiteti un mail.
da, doresc o oferta
Buna,
Vreau sa stiu ce se inatmpla cu bunurile societatii (mijloace fixe, auto, cladiri, etc.) in cazul in care se face o lichidare voluntara.
Care sunt costurile percepute pentru aceasta operatiune.
Multumesc,
Calin
Bunurile respective trebuie vândute la valoarea lor de piață iar dacă firma e plătitoare de Tva și s-a dedus inițial tva-ul pt imobilzari, factura se face cu tva. As recomanda ca vânzarea sa se facă în exercițiul 2018, astfel încât la începutul anului 2019 sa se retragă dividende în cazul în care exista profit și abia apoi sa intre în lichidare. Dacă vânzarea se face în lichidare se plătește 10% pe veniturile din lichidare.
Deci ca o sinteza, 19%-tva, 1% sau 3% pe venitul din vânzare și 5%- dividende, sau în lichidare 19%-tva, 10%-venit din lichidare.
Buna ziua! Am o firma IMM neplatitoare de tva si fara activitate din 2016 cu declarațiile depuse la zi .Am gasit cumpărător dar in urma certificatului ONRC am constatat ca am sechestru pe actiuni! Adică pe persoana fizică am avut un împrumut neachitat iar executorul neavând ce sa îmi ia mi-a pus sechestru pe actiuni . Mentionez ca nu am primit niciun inscris pentru acest sechestru. Întrebarea este daca pot vinde firma in aceasta situatie multumesc!
Buna ziua . Am un srl-d , mai exact un magazin. In urma vanzarilor foarte scazute , am ramas cu datorii la furzinori si nu mai am cu ce sa le platesc . Cum pot proceda sa imi suspend activitatea si ulterior sa inchid firma ? Tin sa mentionez ca sunt in pragul falimentului !
Buna Alexandra!
Ai primit vreun raspuns la intrebare? In aceeasi situatie ma aflu si eu, as dori sa stiu ce e de facut!
Firma se suspenda la ONRC. Pentru situatia descrisa trebuie sa luati legatura cu un lichidator care sa va explice procedura.
Buna ziu, spuneti-mi, va rog, ce trebuie sa contina fisierul zip al bilantului de lichidare. Multumesc
În cazul bilanțului final al lichidării la S1039 se bifează căsuța 2 și se atașează S1005 validat din perioada începere lichidare-final lichidare, rap admin, PV aga, declarație bilanț fără lit c. Eu atașez și balanta sa se vadă toate soldurile pe 0.
1) De unde stiu cand s-a publicat in monitorul oficial?
2) Am inceput cu pasul 1. Am depus dosarul si acum astept. Acum mai pot ridica dividende?
1. De la ONRC-in mod normal cam 30-45 zile de la depunerea doc
2. Din moment ce ati depus dosarul, ati intrat in lichidare, iar veniturile obtine de asociati peste capitalul social sunt considerate venituri din lichidare si impozitate cu 10%.
Da, asa este cum zice doamna Catalina!
Buna ziua , eu am deschis un Srl , o firma de cosmetice online care nu mai pot sa ma ocup de ea. De 3 luni nu am comenzi si as vrea sa o inchid. Totul este la zi, pot sa o inchid fara prezenta mea in Romania? Eu locuiesc in Italia.
Va multumesc.
In teorie o puteti inchide fara prezenta dvs. aici dar tot ce trebuie sa semnati in original trebuie trimis prin posta si contabila care va depune acum declaratiile si care are semnatura electronica trebuie sa fie de acord sa depuna bilantul de lichidare pe semnatura ei electronica (nu raspunde ea pentru intocmire, ea doar il transmite). Deci sunt niste costuri si complicatii dar in teorie se poate. Depinde mult si cum arata balanta, trebuie inchis contul la banca etc.
Este obligatoriu sau nu si este posibil ca o societate aflata in lichidare ca urmare a dizolvarii judiciare (nu faliment), care are TVA anulat, sa se inregistreze ca platitor de TVA la vanzarea unui teren construibil. Societatea nu are nicio activitate, este activa fiscal, cu TVA anulat, are lichidator numit, se intentioneaza vanzarea terenului construibil catre o societate romana platitoare de TVA. Cumparatorul trebuie sa se asigure privind legalitatea statutului de platitor TVA si al facturarii inverse a TVA de catre vanzator. Art. 11 al. 9) din Codul Fiscal prevede posibilitatea deducerii TVA pentru cumparator doar in cazul executarii silite si in cazul achizitiei de bunuri in cadrul procedurii de insolventa. Are cumparatorul dreptul de deducere, se incadreaza aceasta situatia la exceptiile prevazute de art. 11 al. 9) din Codul Fiscal sau trebuie ca vanzatorul sa se reinregistreze ca platitor de TVA? Are dreptul legal vanzatorul sa se inregistreze si in ce conditii? Va multumesc frumos!
Buna ziua
Ce se intampla daca SRL care se lichideaza nu are suficienti bani ca sa poata plati rezervele cumulate de-a lungul timpului din repartizarea profitului (cap propriu ramas in urma op de lichidare ) catre asociat unic pers juridica din UE ? Asociatul nu pretinde sa mai primeasca nimic.
In aceste conditii cum se mai poate depune bilant pe 0 si cum se mai poate lichida SRL?
Multumesc pentru ajutor