In 2024 regimul de taxare pentru PFA-uri s-a schimbat radical. Cu toate acestea, PFA-ul ramane in anumite conditii, cea mai avantajoasa forma de fiscalizare.
In acest articol detaliem o situatie in care se regasesc multe persoane, si anume cei care au un PFA pe care momentan nu realizeza nici un venit, in acelasi timp sunt si angajati sau realizeaza si alte venituri si nu stiu daca in contextul noilor modificari din 2024, au obligatia sa plateasca contributia la sanatate.
Cand vorbim despre taxarea PFA-urilor, noi de fapt ne referim si la PFI, II, IF, profesii liberale (cei care sunt inregistrati doar la ANAF, nu si la ONRC). Modificarile se aplica atat pentru PFA-urile cu impozitare in sistem real cat si pentru cele cu impozitare la norma de venit.
Ce s-a schimbat in 2024 la contributia la CASS (sanatate)?
PFA-urile vor datora sanatatea (CASS) in cota de 10% dupa cum urmeaza:
- Veniturile sub 6 salarii - 10% aplicat la plafonul de minim 6 salarii minime. – acest plafon a fost introdus in 2024, reprezentand practic o contributie minima obligatorie
- Veniturile intre 6 si 60 de salarii - 10% aplicat la venitul efectiv realizat.
- Veniturile peste 60 de salarii - 10% aplicat la plafonul de 60 de salarii minime – acest plafon a fost introdus in 2024
O alta modificare majora este faptul ca veniturile din PFA nu se mai cumuleaza cu restul veniturilor extrasalariale atunci cand se determina daca s-a depasit plafonul care obliga la plata contributia la sanatate.
Daca persoana care detine un PFA in 2024 are si venituri din alte surse (chirii, dividende, alte investitii, crypto, drepturi autor etc) va plati o contributie la sanatate pentru veniturile din PFA si inca o contribuite separata pentru restul veniturilor cumulate. Se ajunge in anumite cazuri la situatia in care o persoana sa plateasca contributie la sanatate de 10% din 84 de salarii, adica 27.720 lei/an.
Daca am un PFA cu venituri zero cat platesc in 2024?
Daca ai venituri zero in 2024 (adica nu ai venituri inregistrate pe PFA) si in 2024 obtii si venituri din salarii sau din alte venituri extrasalariale (chirii, drepturi de autor, investitii la bursa, dividende etc) cel putin egale cu plafonul de 6 salarii, atunci vei achita 10% din venitul realizat, adica zero.
Nu conteaza daca este un contract de munca cu 8 ore sau part-time, sau cate luni ai fost angajat intr-un an de zile. Ceea ce conteaza este valoarea salariilor incasate in anul 2024. Respectiv, acestea sa fie mai mari de 6 salarii minime pe economie. Pentru acest caz, salariul minim pe economie luat in calcul pentru determinarea plafonului este cel in vigoare la data la care ai fost angajat.
Daca se intampla ca in timpul anului sa nu cumulati venituri pentru care se datoreaza CASS la cel putin nivelul de 6 salarii, atunci veti plati contributia la sanatate pentru PFA, chiar daca aveti venituri zero. Contributia in acest caz este de 10% din plafonul de 6 salarii minime, adica 10% din 19.800 lei, rezultand o contributie anuala obligatorie de 1.980 lei.
In concluzie:
Daca nu aveti alte venituri extrasalariale in valoare de cel putin 6 salarii minime in 2024, veti plati o contributie obligatorie la sanatate in valoare de 1.980 lei/an pentru un PFA pe care nu inregistrati nici un venit, sau pentru un PFA pe care inregistrati venituri dar per total aveti pierdere
Daca aveti alte venituri extrasalariale in valoare de cel putin 6 salarii minime in 2024, veti plati pentru PFA o contributie la sanatate in valoare de 10% din venitul net; daca venitul net este zero sau inregistrati pierdere, contributia la sanatate este zero.
Aveti si video pe aceasta tema mai jos:
Ai nevoie de mai mult de o sedinta de consultanta punctuala?
Comunitatea Freelance Accounting Network iti ofera consultanta contabila si fiscala continua, in timp real.
- doresti raspunsuri rapide si avizate la intrebarile tale despre fiscalitate si contabilitate
- ai citit undeva o informatie, dar nu ai inteles daca si cum se aplica in situatia ta particulara
- tariful tau pentru contabilitate nu include consultanta
- doresti alerte fiscale personalizate intr-un limbaj simplu, sintetizate in 2 randuri si nu 2 pagini