ANAF raspunde: Stabilirea rezidentei fiscale a unei persoane fizice la plecarea din Romania

UPDATE: Aveti aici raspunsuri oficiale de la ANAF care lamuresc dilema: daca am plecat din tara inainte de aparitia legii, trebuie sa depun sau nu?

_________________________________________

Daca le auziti de la ANAF (raspunsurile) poate le dati mai multa importanta si greutate. Pana si eu ma simt mai sigura sa aud ceva direct din gura ANAF, poate va ajuta si pe voi. ­čÖé

Fiind foarte mult text de parcurs am scos in evidenta situatiile in care ati putea sa va regasiti ca sa cititi aplicat si totodata cuvintele la care sa acordati o atentie deosebita, caci ele fac diferenta. De asemenea, tot cu rosu, am facut eu pe ici, pe colo, cate o remarca, in “cuvinte mai simple” :).

Intrebare: Fiind salariat in UK, platesc taxe si impozite in UK. Trebuie sau nu sa imi declar rezidenta fiscala? Cum se face asta?

Raspuns ANAF:┬á├«n cazul ├«n care a╚Ťi plecat din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive, avea╚Ťi obliga┼úia complet─ârii ┼či depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”. Ca urmare a analiz─ârii datelor declarate de dvs. prin formular ┼či a analiz─ârii documentelor justificative anexate, organul fiscal stabile┼čte reziden┼úa fiscal─â ╚Öi v─â va notifica, dac─â v─â p─âstra╚Ťi sau nu reziden┼úa ├«n Rom├ónia sau dac─â aceasta va fi ├«n UK.
Chestionarul poate fi accesat la urm─âtorul link: https://static.anaf.ro/…/Anaf/legislatie/OMFP1099_2016.pdf

 

Intrebare: Persoanele fizice cu domiciliul principal in Romaia care lucreaza independent,cu domiciliul de flotant, mai mult de 183 de zile sau mai putin de183 de zile intr-o tara straina,unde au rezidenta fiscala?

Raspuns ANAF:┬áStimat─â doamn─â, a╚Öa cum am precizat deja, DOAR persoanele fizice care PLEAC─é din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive trebuie s─â depun─â chestionarul pentru a se analiza ╚Öi stabili reziden╚Ťa fiscal─â a acestora.

Preciz─âm ├«ns─â c─â cet─â┼úenii rom├óni care lucreaz─â ├«nstr─âin─âtate, ca func┼úionari sau angaja┼úi ai statului rom├ón ├«ntr-un stat str─âin nu au obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”

Intrebare: Chestionarul se poate depune electronic? Ce varianta avem daca suntem plecati deja si nu am depus inca chestionarul?

Raspuns ANAF:┬áPentru moment, formularul se poate transmite prin po╚Öt─â cu confirmare de primire sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent ╚Öi copia se p─âstreaz─â de c─âtre persoana fizic─â. ├Än cazul dvs. pute╚Ťi transmite formularul prin intermediul po╚Ötei sau ├«l pute╚Ťi depune la sediul organului fiscal prin intermediul unui ├«mputernicit.
Men╚Ťion─âm c─â, formularul se poate edita ╚Öi/sau completa de c─âtre solicitan╚Ťi ╚Öi cu ajutorul programului de asisten╚Ť─â, asigurat gratuit de c─âtre Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Administrare Fiscal─â, ╚Öi poat fi depus ╚Öi prin mijloace electronice de transmitere la distan╚Ť─â, potrivit legii. Formularul poate se accesa la urm─âtorul link: https://static.anaf.ro/…/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf

Intrebare:┬áDac─â suntem pleca╚Ťi deja de 5 ani, avem obliga╚Ťia de a trimite acest formular ? O zii buna.

Raspuns ANAF:┬áDa, ┼či ├«n cazul dvs. exist─â obliga┼úia de a depune formularul “Chestionarul pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”, ├«n vederea men┼úinerii sau scoaterii din eviden┼úa organului fiscal central competent.

Intrebare: Buna ziua, as dori sa stiu ce anume trebuie facut pentru a renunta la rezindenta fiscala: care sunt etapele, ce documente am nevoie si cat dureaza. Multumesc

Raspuns ANAF (lung dar documentat):┬áPersoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia care pleac─â din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive are obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”.
├Än vederea scoaterii/men┼úinerii din/├«n eviden┼ú─â de c─âtre organul fiscal competent, persoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia are obliga┼úia s─â ├«nregistreze cu 30 de zile ├«naintea plec─ârii din Rom├ónia formularul “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia” la organul fiscal competent unde ├«┼či are domiciliul fiscal.
Organul fiscal analizeaz─â ├«ndeplinirea condi┼úiilor de reziden┼ú─â ├«n func┼úie de situa┼úia concret─â a persoanei fizice, lu├ónd ├«n considerare prevederile conven┼úiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dup─â caz, precum ┼či documenta┼úia prezentat─â, respectiv formularul “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”, orice alte documente ce pot sta la baza determin─ârii reziden┼úei persoanei fizice, precum ┼či, dup─â caz, certificatul de reziden┼ú─â fiscal─â emis de autoritatea fiscal─â str─âin─â sau un alt document eliberat de c─âtre o alt─â autoritate dec├ót cea fiscal─â, care are atribu┼úii ├«n domeniul certific─ârii reziden┼úei fiscale conform legisla┼úiei interne a acelui stat, ├«n original sau ├«n copie legalizat─â, ├«nso┼úit de o traducere autorizat─â ├«n limba rom├ón─â.
├Än ceea ce prive╚Öte documentele justificative, organul fiscal poate solicita ╚Öi alte documente pe care le consider─â relevante ├«n vederea stabilirii reziden╚Ťei fiscale, spre ex: : dovada de╚Ťinerii unor autovehicule ├«nregistrate ├«n Rom├ónia/statul str─âin; permis de conducere emis de autorit─â┼úile competente din Rom├ónia/statul str─âin; pa┼čaport emis de autorit─â┼úile competente din Rom├ónia/statul str─âin; etc. Men╚Ťion─âm ├«ns─â, c─â documentele se vor solicita, ├«n cazul ├«n care sunt necesare, de c─âtre organul fiscal.
├Än termen de 15 zile de la depunerea formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”, organul fiscal transmite persoanei fizice “Notificarea privind ├«ndeplinirea condi┼úiilor de reziden┼ú─â potrivit prevederilorart. 7 ┼či art. 59 din Codul fiscal sau ale Conven┼úiei de evitare a dublei impuneri, ├«ncheiat─â ├«ntre Rom├ónia ┼či …………………….., de c─âtre persoana fizic─â plecat─â din Rom├ónia pentru o perioad─â mai mare de 183 de zile” ┼či stabile┼čte dac─â aceasta are ├«n continuare obliga┼úie fiscal─â integral─â ├«n Rom├ónia sau va fi scoas─â/men┼úinut─â din/├«n eviden┼úele fiscale. ├Än cazul obliga┼úiei fiscale integrale, persoana fizic─â rezident─â este supus─â ├«n continuare impozitului pe venit pentru veniturile ob┼úinute din orice surs─â, at├ót din Rom├ónia, c├ót ┼či din afara Rom├óniei.

Concluzia mea (scurta): la rezidenta fiscala nu “se renunta”; ea se stabileste in functie de anumite criterii de catre ANAF; daca ei considera ca nu mai indepliniti conditiile sa fiti rezidenti romani, nu mai sunteti, din momentul in care va instiinteaza asta organul fiscal; daca insa se ajunge la concluzia, ca totusi sunteti rezident fiscal, in ciuda faptului ca nu mai locuiti in Romania, nu exista nici o modalitate de “renuntare la rezidenta” .

Intrebare: Tinerii care studiaza in strainatate si depasesc perioada de sedere, respectiv cele 183 de zile intr-un interval de 12 luni consecutive, poate se si angajeaza part-time in acel stat unde isi desfasoara studiile, trebuie sa depuna documente pentru stabilirea rezidentei? Daca da, care sunt actele necesare? Multumesc.

Raspuns ANAF:┬áStimate doamne, stimate domn, referitor la ├«ntreb─ârile dvs v─â facem cunoscut c─â, orice persoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia care pleac─â din ╚Ťar─â (indiferent de motiv: studii, munc─â, etc) pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive are obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”.
Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent.

Intrebare: Eu mi-am luat ghiozdanul m-am urcat intr-un avion si am plecat in Asia pentru 6 luni. Imi puteti spune de ce am taxe de platit pentru perioada aceasta? In special asigurarea de sanatate care trebuie platita lunar indiferent unde esti. Mi se pare cea mai mare porcarie ce afecteaza 100% din populatie.

Raspuns ANAF:┬áIn situa┼úia ├«n care, la plecarea din Rom├ónia ├«n Asia, nu ├«ndeplini┼úi condi┼úiile reglementate prin prevederile Ordinului nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind reziden╚Ťa ├«n Rom├ónia a persoanelor fizice, datora┼úi ├«n continuare ├«n Rom├ónia, pentru veniturile realizate, impozitele ┼či contribu┼úiile potrivit legisla┼úiei fiscale ├«n vigoare.
├Än cazul ├«n care pleca╚Ťi din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate CARE DEP─é╚śESC ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive ave╚Ťi obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”. Formularul se depune cu 30 de zile ├«naintea plec─ârii din Rom├ónia, ├«n vederea scoaterii/men┼úinerii din/├«n eviden┼ú─â de c─âtre organul fiscal competent, unde ave╚Ťi domiciliul fiscal.

Intrebare: Eu sunt plecat din 2010 si nu am declarat nimic. Cand vin in Romania trebuia sa completez formularul?

Raspuns ANAF:┬á ├Än cazul ├«n care pleca╚Ťi din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate CARE DEP─é╚śESC ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive ave╚Ťi obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”. Formularul se depune cu 30 de zile ├«naintea plec─ârii din Rom├ónia, ├«n vederea scoaterii/men┼úinerii din/├«n eviden┼ú─â de c─âtre organul fiscal competent, unde ave╚Ťi domiciliul fiscal.
Dacă nu v-aţi conformat acestei obligaţii continuaţi să fiţi considerat persoană fizică rezidentă în România, AVÂND OBLIGAȚIE FISCALĂ INTEGRALĂ până la data schimbării rezidenţei fiscale, potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu statul străin sau potrivit prevederilor Codului fiscal, după caz.
Vă precizăm că, în prezent există convenţii/tratate încheiate de România cu majoritatea statelor în legătură cu schimbul de informaţii privind veniturile obţinute de rezidenţii unui stat în celălalt stat.

Well, asta e baeti, vesti proaste. ­čÖé

Dar sa o luam incet: pana la urma vorbim de depunerea prin posta a unui formular si asteptarea unui raspuns de la ANAF. Sa nu dramatizam. Cine vrea, poate, cine nu cunoaste, angajajeaza pe cineva sa il reprezinte. Cine nu vrea… sa citeasca restul de articole mai distractive de pe blog! ­čÖé

Hai ca se poate.

Video pe aceeasi tema puteti urmari pe canalul meu de Youtube.

 

Follow:
Luiza Daneliuc

Blog despre viata unui contabil in Romania. O sa fiti surprinsi dar si contabilii sunt uameni. :)

Share:

184 Comments

 1. amanda
  1 June 2017 / 08:30

  Va multumesc frumos pentru timpul si efortul depus in selectarea materialului, este exact ceea ce aveam nevoie acum.Toate cele bune!

  • 1 June 2017 / 08:31

   Si eu va multumesc, ma bucur ca v-a fost util! ­čÖé

 2. Bogdan
  1 June 2017 / 09:00

  Nu este de la sine inteles, cel putin pentru tarile UE, ca nu se face dubla impunere? Eu ma intreb de ce fiscul romanesc vrea astfel de declaratii? Ce se intampla daca nu anunt plecarea? Multumesc.

  • Corina
   5 June 2017 / 11:14

   Veti fi dator contributia la asigurarile de sanatate 80 lei lunar in acest moment…

  • M
   13 September 2017 / 21:03

   Dubla impunere se evita așa:
   1. Ai c├ó╚Ötigat 100 euro in ╚Ťara X
   2. Țara X ii impozitează cu 5 euro
   3. Dovedești ca ai plătit impozitul când te întreabă fiscul
   4. In România la 100 euro câștig ai fi plătit 16 impozit
   5. 5 ai pl─âtit deja in ╚Ťara X
   6. Mai ai 11 de plătit in România

   Mult─â lume ├«n╚Ťelege ca nu datorezi nimic pe ce a fost impozitat deja o data. Nu e a╚Öa. Dac─â nu crede╚Ťi, Google va ajuta sa va l─âmuriti.

   Dac─â ai rezidenta fiscal─â in ╚Ťara X, e treaba lor sa ├«╚Ťi ia impozit pe veniturile din Rom├ónia.

   • 13 September 2017 / 21:23

    Yes! And that my friends, e o excelenta descriere a ce inseamna dubla impunere. Pacat ca adresa de mail e fake, pentru cineva cu o asemenea intelegere a fiscalitatii romanesti, as fi vrut sa am si un nume real attached to the comment.

   • stefan
    11 November 2017 / 18:58

    exemplu neconcludent .
    in care tara se plateste 5% impozit?pentru a intelege este bun dar ce se intimpla cind platesti 36-40%???? se da cumva banii inapoi???

 3. 1 June 2017 / 09:07

  La modul general mie personal mi se pare totul OK si normal, insa cand iei lucrurile la puricat sunt totusi niste mici probleme:

  – nu se poate depune online (poate candva vom avea cont accesibil online la ANAF, unde iti modifici situatia singur, primesti notificari, platesti samd…)
  – formularul e mult prea stufos
  – in conditiile in care notifici cu 30 de zile inainte sa pleci ti se cer niste date si documente pe care cel mai probabil nu le ai inca, deci cumva te obliga sa depui dupa ce pleci

  Oricum, faptul ca incep sa raspunda la intrebari e un prim pas in directia corecta.

  • 1 June 2017 / 09:27

   Da, formularul nu se completeaza sigur si pune intrebari incomode despre viata ta, la care majoritatea nu stiu sa raspunda :)) Dar stai sa vezi declaratia 394 si apoi vorbim de stufos!

 4. Marius
  1 June 2017 / 10:31

  Exist─â o solu╚Ťie simpl─â la nesim╚Ťirea lor. Renun╚Ť─âm ╚Öi la cet─â╚Ťenie nu numai la reziden╚Ťa fiscal─â.

  • 1 June 2017 / 10:59

   Exista si nerezidenti (straini) care platesc impozit in Ro. Oricum mai simplu e sa depui un formular si ai terminat povestea. Si apoi renunti si la cetatenie. ­čÖé

 5. 1 June 2017 / 15:24

  Mereu intru sa ma actualizez, dar toata bunavointa mea se transforma in deprimare cand vad cat de complicat si greu de inteles se face sistemul romanesc. Totusi, sper ca ei sa aibe aceeasi rabdare si intelegere pe care incercam sa o avem noi in cautarea de a face lucrurile bine, …back to earth now!

  Ca si rezident intr-o tara care nu are acord de evitare a dublei impozitari su Romania, ma simt vanat de propria mea tara (de care, cu ajutorul lor si impotriva vointei mele, ma vad nevoit sa fug), adica daca vreau sa fiu in regula 100% legal, si lucrand pe cont propriu (a curse sometimes, de finante vorbind), trebuie sa dau 70% din tot ce imi intra catre stat. Pai nu erau astia care ar trebui sa se ocupe pentru binele nostru?? Care bine????? Nu stau in romania, nu beneficiez de “excelenta serviciilor medicale”, de infrastructura moderna, de serviciile sociale complete pe care draga noastra tara le ofera, si nu am alta iesire decat plata impozitelor? E de dat tara in judecata, 90% sanse de castig garantat!! haha

  In fine, deocamdata sunt un Smart Evader fara sa vreau, un survivor in jungla hartiilor reci, nici renuntarea la cetatenie nu e gratis LOL. Ori faci haz de necaz ori ajungo sa fii o tara fruntasa in topul sinuciderilor.

  Your choice!

  wait… what?? Choice?? Hmm, suntem si sclavii vocabularului!

  It┬┤s your NO CHOICE, NON NEGOTIABLE, NO WAY OUT one side benefit deal.

  Ma duc la unguri :p

  • 1 June 2017 / 15:34

   Iti inteleg punctul de vedere si iti multumesc ca esti cititor fidel. ­čÖé Eu traiesc aici si iti dai seama ce placut e! Dar intelege si tu punctul asta se vedere: depui UN formular si ai scapat de problema! ­čÖé

   • 1 June 2017 / 15:49

    Asa e, in principu, dar cred ca sunt intr-o situatie mai complicata deocamdata. Mai faci consultanta privata? Poate ai timp sa vorbim intr-o zi. Mi-ar fi de mare ajutor! Multumesc!

   • iulian
    10 September 2017 / 08:45

    buna Luiza, iti multumesc pentru ce ai postat mai sus, citesc printre comentarii si ma minun….. Acel Depui un Formular mai mult te incaltza… le cam sufli in struna. ar trebui (si sigur sunt) gasit o Asociatie de Avocati si facut recurs, dat in judecata ANAFu… cum pot eu plecat din 2006 in Italia (si venit acasa de 10 ori in decurs de 11 ani) sa completez formulare cu 30 de zile inainte de a pleca din tzara? eu aici (italia) am casa personala, servici, familie, platesc taxe de cand am venit si pot dovedi atat prin contracte de munca cat si prin declaratii de venit.

    efectiv impun ca in fiecare an pentru 40 de zile ca eu (si sa imputernicesc pe cineva ia timp si bani) sa renuntz la tot si sa vin acasa in romania pentru a completa un formular. Hai sa fim sinceri e batjocura… is asa de flamanzi ca nu stiu ce sa mai fure? nu fac decat sa ne alunge, eu si sotia nu ne gandim decat sa renuntzam la cetatzenie chiar daca ajunge la 600 e/persoana . cel putin nu o sa mai avem de a face cu mintile luminate din guvern care au secat tzara.

    o zi buna. o sa raman fidel articolului pentru ca mia trezit interesu!

    PS:as avea aceeasi intrebare ca Tiby Hegedus, faci consultatii si in privat? ne poti ajuta sa deslusim secretele si sa gasim o solutie?

    • 11 September 2017 / 09:24

     Well, da, respectand legea, le cam sufli in struna. Daca ai alta varianta, eu una as fi foarte interesata! Dar o varianta safe, in care sa nu patesc nimic niciodata pentru ca nu am respectat legea.

     Nu fac consultatii pe aceasta tema, din pacate.

   • Elea
    18 September 2017 / 16:16

    Chiar credeti ca “depui un formular si ai scapat de problema“ ?! Ati citit ce contine acel formular ? Sa nu mai vorbesc de acea declaratie( statistic cu il numesc ei) care cntine multe intrebari personale si se cer date confidentiale. Eu consider ca este un abuz si il voi trata ca atare.

   • Lili
    19 January 2018 / 02:22

    Dac─â fiecare cet─â╚Ťean ar refuza ╚Öi ar ataca pe cai legale fiecare imbecilitatate emis─â de tic─âlo╚Öii deciden╚Ťi, via╚Ť─â noastr─â s ar simplifica.
    Da. E o mizerie sa ceri cu 30 zile înainte
    Da. E furt și abuz să obligi sa cheltuie omul taxe poștale că tu, parazit bugetar nu vrei sa faci programe.
    ╚śi ce ai de g├óndit? Stau stressat 15 zile? Dar ce i proces?
    Metodologia trebuie publicat─â pe site. Nu ai ce hot─âr├ó. Vai mama ei tara cu cet─â╚Ťeni docili.

 6. 1 June 2017 / 19:15

  Romania are tratat cu multe tari, cred ca cu majoritatea tarilor din Europa, in ce priveste impozitarea dubla. Atata timp cat platim legal in alta tara civilizata taxe sociale, impozite + ca locuim acolo, nu cred ca Romania poate sa ne impuna sa le dam si lor. Lor le dam… stiti voi ce le dam. Eu cat de curand vreau sa scap de cetatenia romana. Doamne ajuta!

  • 2 June 2017 / 07:13

   Evitarea dublei impuneri nu inseamna ca daca platesti in alt stat impozit, nu mai platesti si in Romania! Inseamna ca ai dreptul sa iti deduci din statul in care esti rezident fiscal (Romania) impozitul platit in cealalta tara! Deci nu legislatia e problema, sau lipsa ei, ci oamenii care nu o citesc cu atentie sau nu inteleg ce citesc.

   • Tabita
    20 October 2017 / 10:01

    Buna Luiza, as fi nespus de fericita daca as putea deduce din toata aceasta literatura stufoasa si neclara cel putin un lucru: care persoane plecate din Romania NU SUNT OBLIGATI sa depuna acele chestionare. Multumesc.

    • Tabita
     20 October 2017 / 10:02

     Scuze, NU SUNT OBLIGATE!

   • 14 December 2017 / 09:43

    Dvs. ati scris: “Inseamna ca ai dreptul sa iti deduci din statul in care esti rezident fiscal (Romania) impozitul platit in cealalta tara!” Atata timp cat imi pot deduce impozitul, chiar daca raman rezident in Romania, e ok. Merci!

 7. Corina
  5 June 2017 / 11:25

  Si in Germania este la fel. Te duci, muncesti acolo, ai asigurare de sanatate, iti inceteaza contractul de munca, vii in tara, nu te duci sa anunti/completezi formularele cum ca ti-a incetat contractul de munca te trezesti dupa 7-8 luni ca iti vine de plata cateva mii de euro impozit la sanatate in Germania!
  Acum e la fel si in Romania! Esti obligat sa platesti asigurare de sanatate de stat indiferent daca esti salariat sau nu, daca traiesti sau nu in Romania, atat timp cat nu ai completat formularul acela, atat timp cat nu ai anuntat la ANAF ca pleci din tara.

  • 5 June 2017 / 11:31

   Corina, iti multumesc pentru mesaj. Cred ca e important ca oamenii sa afle ca “e la fel peste tot” si ca ce a facut statul roman nu a fost decat sa preia o legislatie europeana pe care nu a inventat-o el. Ca trebuia updatata la realitate, da, dar e un lucru stiut ca statul roman copiaza directive fara sa se gandeasca cum le pot aplica oamenii in practica.

   • Valentina
    10 November 2017 / 01:21

    Si totusi,aceasta forma de declarare a rezidentei fiscale nu exista in urma cu 4-5 ani.Constat ca e publicata in 2016.Se aplica retroactiv celor plecati cu multi ani in urma?Daca cineva este rezident intr-o tara cu care avem si acord de ce trebuie si aici depus ceva? Rezidenta nu se obtine usor,se cer si acolo destule informatii,daca este acordata inseamna ca se platesc toate cele necesare in tara de rezidenta.Se mentioneaza ca exista o buna colaborare intre tarile semnatare ale acordului, deci se pot informa .In urma cu cativa ani eu am intrebat la ANAF si au zis ca nu-i nici o problema, daca persoana are rezidenta in alta tara.

    • 10 November 2017 / 09:57

     Legea exista din 2012, in 2016 a
     fost doar modificata.

     • Veronica
      8 January 2018 / 15:44

      legea este din 2012. Care este situatia persoanelor plecate din 2007 sau mai devreme? Trebuie sa depuna si ei?

     • Alexandra
      31 January 2018 / 15:58

      cum nu trebuie sa depunda cei care au plecat inainte de 2012 (in 2007, cum spune veronica de exemplu)?
      Luiza, raspunsul pe care il acorzi Veronicai nu contrazice ce scrie mai sus la raspunsul pentru “Intrebare: Eu sunt plecat din 2010 si nu am declarat nimic. Cand vin in Romania trebuia sa completez formularul?”

     • 31 January 2018 / 16:04

      Nu inteleg intrebarea. Veronica a plecat in 2007 sau 2010 care e inainte de 2012. Toti cei plecati inainte de 2012 nu trebuie sa depuna.

   • Diana
    21 November 2017 / 20:24

    In Germania daca pleci si nu anunti (pt a anunta se trimite o copie dupa actul ce dovedeste ca nu mai ai domiciliul pe teritoriul germaniei) iti vine de plata de la asigurarea de sanatate, nu de la fisc. Daca ai fost angajat, in momentul demisiei se opresc automat si platile catre fisc.

  • JUDITH
   8 September 2017 / 10:51

   In Germania daca faci dovada ca ai platit asigurare de sanatate pentru perioada respectiva in alta tara atunci se anuleaza plata sumei imputate de Krankenkasse.

  • Catalin
   10 September 2017 / 11:40

   Nu mi-e clar un lucru. Citez: “indiferent ca esti salariat sau nu, platesti asigurare de sanatate de stat”. Pai daca nu esti salariat, deci nu ai: NICI UN VENIT, asigurare de sanatate, card de sanatate (evident), atunci DIN CE s-o platesti? Si pentru ce s-o platesti? Ca, neavand card de sanatate (adica nefiind asigurat), daca te duci la medic trebuie sa-ti platesti singur…whatever ai nevoie acolo.

   • Petra
    4 December 2017 / 13:58

    Si eu sunt interesata de un raspuns la aceasta intrebare!

    • 4 December 2017 / 15:29

     Unde am scris eu ca daca nu ai venituri tot trebuie sa platesti sanatate? Aceasta prevedere a existat vreo 3 luni in Romania prin 2016, in acest moment daca nu ai venituri nu platesti sanatate.

  • Diana
   21 November 2017 / 20:27

   In Germania daca pleci si nu anunti (pt a anunta se trimite o copie dupa actul ce dovedeste ca nu mai ai domiciliul pe teritoriul germaniei) iti vine de plata de la asigurarea de sanatate, NU de la fisc. Daca ai fost angajat, in momentul demisiei se opresc automat si platile catre fisc.

 8. George
  25 June 2017 / 17:47

  Securistii de la ANAF au ramas fara bani si se gandesc de unde sa mai ia cu japca. Vestea proasta pentru ei este ca statele in care lucreaza cei patru milioane de romani nu vor fi prea incantate de aceasta initiativa… si nu cred ca cine a plecat afara se gandeste sa mai dea ceva statului mafiot roman.

  • 25 June 2017 / 18:57

   Wow, de-abia astept sa se inghesuie statele alea sa le pese de romanii plecati! Nimanui nu-i pasa, in caz ca n-ati realizat. :)) plus ca nu e vorba de a plati nimic statului roman, ci doar de a depune o hartie. Reiese asta clar pentru cei ce se obosesc sa si citeasca articolele.

   • George
    26 June 2017 / 19:24

    Cand e vorba de bani toata lumea se inghesuie, chiar si romanii, anaf e exemplul graitor. Nu de romani le pasa ci de banii lor. II dai in Romania, “lipsesc” din alta parte. Cum se exprima socialisti.

    In cazul meu am plecat de 10 ani, in pasaport este specificat statul de rezidenta. Din ce am gasit pe internet nu e vorba de o hartie, ci trebuie sa-ti “aprobe” anaful, sa-ti ceara dovezi. Chiar daca exista tratele de evitare a dublei impozitari. Asa ca nu o sa depun nici o hartie, sa vedem ce fac.

   • pl
    8 September 2017 / 01:02

    Odata ce statul în care lucrez ca persoana fizica, independenta,nu mă impoziteaza pana la o anumita suma, de ce m-ar impozita statul roman?

     • O Cazacu
      2 October 2017 / 15:10

      Mi se pare absurd. O mare parte din cei domicilia╚Ťi ├«n Rom├ónia ╚Öi pleca╚Ťi ├«n afar─â nu au imobiliare sau alt─â proprietate personal─â, ci au fost lua╚Ťi ├«n gazd─â de p─ârin╚Ťi atunci c├ónd ╚Öi-au re├«nnoit cartea de identitate. Deci nu au proprietate la dispozi╚Ťia lor permanent pe teritoriul Rom├óniei, cum zice art. 9, punctul a. Eu nu am proprietate ├«n Rom├ónia, sunt stabilit─â legal ├«n str─âin─âtate, unde locuiesc de aproape un deceniu, am cas─â aici ╚Öi pl─âtesc taxe aici. Legea face confuzie ├«ntre domiciliu ╚Öi re╚Öedin╚Ť─â la articolul 9. Dar s─â zicem c─â adresa din buletin e considerat─â ╚Öi ea re╚Öedin╚Ť─â, iar atunci conform punctului b, pentru un om ca mine primeaz─â re╚Öedin╚Ťa din str─âin─âtate; cum ├«mi poate cere statul rom├ón s─â legalizez ╚Öi s─â traduc toate acele acte la consulat (unicul loc unde un notar poate legaliza copiile; pentru c─â nicidecum nu voi trimite actele ├«n original ╚Öi traducerile lor prin po╚Öt─â), c├ónd la fel de bine, dac─â tot sunt la consulat, ├«mi pot schimba re╚Öedin╚Ťa din pa╚Öaport ╚Öi pot renun╚Ťa la buletin? Sau chiar asta era inten╚Ťia? S─â renun╚Ťe to╚Ťi cei care s-au stabilit ├«n Europa la buletin ╚Öi la drept de vot, c─â ╚Öi a╚Öa ├«n cur├ónd nu ne vor mai folosi la nimic buletinele ? ╚śi cum ar putea statul justifica impunerea unor sanc╚Ťiuni pentru o lege aplicat─â retroactiv rom├ónilor stabili╚Ťi altundeva, c├ónd nu a ├«n╚Ötiin╚Ťat lumea din afar─â despre aceast─â lege? Se apropie 1 ianuarie 2018 ╚Öi nici unul dintre rom├ónii cu care am vorbit p├ón─â acum nu ╚Ötia despre acest formular. Sunt oameni cu proprietate ├«n Rom├ónia care-╚Öi pl─âtesc impozitele regulat ╚Öi se a╚Öteapt─â ca a╚Öa cum ├«n Marea Britanie nu sunt impozita╚Ťi pe proprietate din Rom├ónia, nici ├«n ╚Ťar─â s─â nu fie taxa╚Ťi pe bunurile din exterior. Iar ├«n alt─â ordine de idei, cum are statul de g├ónd s─â restituie banii celor amenda╚Ťi sau penaliza╚Ťi pe nedrept? ╚śtiu ╚Öi eu… poate nu au depus formularul la timp pentru c─â sunt ├«n spital, sunt l─âsa╚Ťi f─âr─â ad─âpost, sau nu au putut pl─âti amenda sau penaliz─ârile pentru c─â momentan sunt ╚Öomeri etc. Ar trebui s─â se specifice toate aceste lucruri. Ca s─â nu mai zic c─â nici p├ón─â acum nu am aflat dac─â cei c─âs─âtori╚Ťi trebuie s─â completeze formulare separate ╚Öi dac─â da, de ce. E un chestionar ridicol. La motivul plec─ârii e trecut ‘sunt pensionar’, ├«ntreb─ârile sunt formulate ca ╚Öi cum ar fi prima oar─â c├ónd pleci din ╚Ťar─â, copiii ╚Ťi s-ar fi n─âscut ├«n ╚Ťar─â, nu ai fi auzit de faptul c─â ai servicii medicale de urgen╚Ť─â asigurate ├«n UE sau c─â trebuie s─â pl─âte╚Öti contribu╚Ťii la sistemul sanitar + cel social ├«n str─âin─âtate, iar logodnicul/logodnica e doar ‘o persoan─â’ oarecare. Ce caut─â c├ómpul cu anul fiscal l├óng─â data na╚Öterii, de ce e plin formularul de rom├ónisme ╚Öi de ce au preten╚Ťia ca rom├ónul s─â-╚Öi ata╚Öeze contractul de munc─â – evident tradus, fie el de 50 de pagini- ╚Öi copia legalizat─â. C├ónd este evident c─â mul╚Ťi rom├óni n-au mai dat prin ╚Ťar─â demult ╚Öi c─â inten╚Ťia lor nu e s─â se-ntoarc─â, iar singura lor apartenen╚Ť─â la statul rom├ón este adresa din buletin, act care nu are echivalent ├«n unele alte ╚Ť─âri europene, felul ├«n care a fost formulat chestionarul este de-a dreptul ridicol.

     • 18 October 2017 / 08:37

      Rezident=locuitor. Atata timp cat nu locuiesc in Romania.nu sunt rezident roman.

     • 18 October 2017 / 09:47

      FISCAL. Rezident fiscal; un cuvant face o diferenta enorma cand ne referim la legislatie; ma rog, poate face o diferenta enorma si in viata de zi cu zi ­čÖé

      Deci rezident fiscal nu e acelasi lucru cu locuitor.

 9. ADRIAN NICA
  8 September 2017 / 10:04

  Buna ziua, am o intrebare, unde trimitem formularul, adresa deoarece online inca nu e posibil, ?

  • 8 September 2017 / 12:34

   Se trimite prin posta. Nu stiu sa va spun adresa, la ANAF-ul unde aveti buletinul.

   • Adi
    7 November 2017 / 13:52

    Si daca nu mai ai buletin? Doar pasaport cu domiciliu in strainatate?

 10. JUDITh
  8 September 2017 / 10:45

  Eu am fost personal in 2016 la Finante Brasov pentru a depune acel formular de stabilire a rezidentei fiscale deoarece lucrez din anul 2012in Germania si nu am rezolvat nimic. Se cer foarte multe documente justificative traduse. Pana la urma am depus un formular in care declar ca am asigurare de sanatate in Germania la care am anexat o copie dupa cardul de asisurare de sanatate.

 11. Andrei
  8 September 2017 / 14:04

  Daca se citeste tot formularul oferit de ANAF, se poate observa ca dansii doresc cu mult mai mult decat depunerea acestuia la sediul ANAF. E nevoie de multe anexe la acest formular, cum ar fi dovada de rezidenta fiscala eliberat de statul strain, evident tradusa si legalizata. Plus ca se cer prea multe informatii cu caracter personal, care dupa pararea mea nu isi au sensul. Ar fi de ajuns doar dovada de rezidenta fiscala de la statul strain si atat. De ce trebuie sa stie ANAF unde locuiesc, de cand, cu cine, ce proprietati am si asa mai departe?

  • 8 September 2017 / 14:20

   Nu stiu sa raspund “de ce” sau mai bine zis, nu ma ocup cu asta. Blogul incearca sa fie de folos oamenilor care doresc sa afle cum se face corect, si ce zice legea. “De ce”, este in opinia mea, o intrebare filozofica in situatia data.

  • Elea
   18 September 2017 / 16:26

   Exact Andrei ! Ei urmaresc si altceva in afara de banii nostri.

 12. Andrei
  8 September 2017 / 14:17

  In plus, nu inteleg daca aceleasi reguli se aplica pentru persoanele care nu au rezidenta (domiciliul) in Romania. De exemplu, eu am plecat din Romania de ceva vreme si am rezidenta (domiciliu) permanenta in tara in care locuiesc in prezent. Mai e nevoie de acest formular pentru rezidenta fiscala?

  • 8 September 2017 / 14:21

   Da, si pentru persoanele care parasesc definitiv tara, cu atat mai mult este obligatoriu acest formular.

   • 9 September 2017 / 05:29

    Am citit legea. Ati putea sa imi spuneti ce inseamna pasajul de mai jos?

    ART. 18
    ├Än cazul ├«n care o persoan─â fizic─â rom├ón─â p─âr─âse┼čte Rom├ónia definitiv ┼či nu mai are domiciliu ├«n
    ţara noastră, rezidenţa obţinută în alt stat nu va fi afectată de revenirile ocazionale în România.

    Stupiditatea acestui formular este data de faptul ca trebuie completat retroactiv.

    • 9 September 2017 / 07:14

     Dupa ce renunta la rezidenta romana, persoana se poate intoarce ocazional in Romania fara sa trebuiasca sa se impoziteze si in Romania.
     Formularul nu se depune retroactiv decat de persoanele care nu l-au depus inainte sa paraseasca tara, asa cum cere legea. Legea nu a intrat in vigoare acum ci doar a fost adusa in atentia publicului prin introducerea acestei amenzi pentru nedepunere.

     • 12 September 2017 / 02:03

      Din cate vad, totusi legea a fost data doar in 2016, pentru ca asa se numeste: OMFP 1099/2016. Deci eu, care am plecat din tara in 2011, nu am ce sa depun. Legea nu exista la plecarea mea din tara.

     • 12 September 2017 / 09:52

      Ordinul 1099/2016 modifica ordinul 74/2012, deci legea ar fi din 2012.

     • 12 September 2017 / 19:53

      Excelent. Tot nu exista asemenea lege cand am parasit eu tara. Daca nu se aplica retroactiv, nu am de ce sa completez formularul. ­čÖé

     • 12 September 2017 / 19:55

      Sau trebuie totusi completat retroactiv de catre toata lumea? Pentru ca in acest caz se poate disputa absurditatea formularului si, daca se gasesc suficiente persoane care sa doreasca asta, se poate da in judecata ANAFul si statul roman in grup, la Bruxelles.

     • 13 September 2017 / 15:24

      Nu scrie nicaieri ca se aplica retroactiv, deci daca ati plecat inainte de 2012 nu trebuie sa depuneti formularul.
      Dar asta cu “se gasesc suficiente persoane” nu tine, mai ales la romani dar sunt convinsa ca nici pe afara solidaritatea cu vecinul nu e in floare. De ce nu sunteti dvs. una din acele persoane, sa faceti un bine altora?

     • Alexandra Irina Lazar
      31 January 2018 / 16:09

      Luiza, raspunsul pe care il acorzi Catalinei, la fel ca si cel acordat Veronicai nu contrazice ce scrie mai sus la raspunsul pentru ÔÇťIntrebare: Eu sunt plecat din 2010 si nu am declarat nimic. Cand vin in Romania trebuia sa completez formularul?ÔÇŁ

     • 31 January 2018 / 16:12

      Deci: cei plecati inainte de 2012 NU TREBUIE sa depuna formularul dar poate ar fi bine sa il depuna in functie de situatia fiecaruia. Fiecare situatie se analizeaza in parte. Daca nu depun formularul raman rezidenti fiscali romani, lucru care ii poate afecta sau nu. Nu se poate da un raspuns general decat acesta: nu va primi amenda cineva care a plecat inainte de 2012 si nu a depus formularul, dar nu inseamna ca pentru ei legea se aplica diferit si miraculos nu mai sunt rezidenti fiscali romani.
      Sper ca am lamurit.

    • Vasile
     9 September 2017 / 17:41

     Imi puteti spune si mie cum se numeste legea sau unde o pot gasi?

   • Silviu
    12 September 2017 / 22:33

    Buna ma numesc Silviu si sunt cetatean Australian cu intraga mea familie parasind Italua dupa 12 ani uar Romania de 17
    Sa inteleg ca trebuie eu si sotia sa depunem aceste formulare ??
    Scuzati ultima oara am fost in vacanza in Romania pentru 15 zile acum 3 ani sa vedem parintii
    Scuzati naivitatea dar cand toti vorbesc de a trimite prin posta devine putin improbabil pentru noi care cu greu ne deplasam in Europa
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • 13 September 2017 / 15:22

     Daca ati plecat inainte de 2012 cand a fost prima data publicata legea in monitorul oficial, legea nu se aplica retroactiv, deci nu, nu trebuie sa depuneti acel formular.

   • Elea
    18 September 2017 / 16:34

    Dvs spuneti ca este obligatoriu mai ales pt persoanele care parasesc definitiv tara. Folositi timpul prezent si in oarecare masura are sens – sa zicem – dar intrebarea d-lui Andrei se refera la altceva. El, ca si multi altii nu mai au rezidenta in Romania de mult timp. De ce mai e nevoie de acest formular pentru rezidenta fiscala? In conditiile in care statul stie deja de rezidenta din strainatate a multor dintre cetatenii lui deoarece a eliberat un pasaport cu domiciliul in strainatate. Sa nu mai vorbesc de cei care au deja dubla cetatenie. De ei nu se pomeneste nicaieri.

    • 18 September 2017 / 16:40

     Da, ati punctat foarte bine faptul ca statul are toate informatiile deja, dar impartite intre diverse institutii ale statului. Ce nu are sunt bazele de date integrate ca sa aiba o imagine completa.
     Iar faptul ca cineva are domiciliul in strainatate nu inseamna neaparat ca nu ar mai fi rezident fiscal roman. Trebuiesc toate informatiile din formular pentru a stabili acest lucru, pentru a stabili centrul intereselor, asa cum este definit in lege.

     As ruga “publicul” sa inteleaga ca faptul ca ma chinui aici sa explic legislatia nu inseamna ca sunt de acord cu ea, cred in ea, mai mult, am facut-o eu. Incerc doar sa explic logic rationamentul din spatele unei legi intr-un mod cat mai coerent, nu inseamna ca sustin legea sau pe cei ce au facut-o.

 13. Andrei A
  8 September 2017 / 23:34

  Ce se intampla mai exact daca nu depui acest formular! Ma refer inafara de amenda de 50-100 lei ? Am inteles ca ma impoziteaza ? dar eu nu am nici un venit in Romania! eu platesc impozite si taxe in Germania!

  • 8 September 2017 / 23:48

   Legislatia din Ro prevede faptul ca un rezident fiscal roman impoziteaza in Ro toate veniturile din toata lumea. Deci nu conteaza unde ai facut venitul, il impozitezi in Ro, si din impozitul datorat aici ai dreptul sa scazi ce ai platit in Germania. De aceea aceasta depunere trebuie vazuta ca un avantaj pentru cei ce chiar au plecat definitiv. Odata depus formularul nu ai mai avea obligatii fata de statul roman in speta expusa de tine. Problema e ca oamenii nu numai ca nu inteleg legislatia dar nici macar nu se chinuie sa citeasca un articol cap coada, sa vada despre ce e vorba.

   • Tabita
    28 October 2017 / 19:37

    Scuze Luiza, ceea ce nu reusim sa clarificam este faptul ca daca rezidenta/domiciliul meu fiscal este in tara x, nu-l pot avea si in Romania, nu? si atunci, sa ma ierte dumnezeu, dar nu putem fi obligati sa efectuam noi un serviciu pe care armata de functionari di Romania nu este in stare sa-l efectueze, ca sa nu mai vorbim de toata povestea cu traduceri, posta, etc. Am mai intrebat daca stie cineva sa ne rspunda raspicat la intrebarea: cine, din cei plecati definitiv din tara si care nu mai au nici un fel de legatura materiala cu tara ( casa, pamant, masina, actiuni, etc.) NU TREBUIE SA DEPUNA FORMULARUL? Multumim si succes!

 14. Vasile
  9 September 2017 / 17:39

  Buna Luiza, ai uitat sa-i intrebi despre faptul ca suntem romani care am plecat de peste 10 ani din Romania, romani care am dobandit rezidenta permanenta intr-un stat strain, altii chiar au dobandit cetatenia altor state. Eu personal nu vad de ce-am mai cotiza la bugetul Romaniei.

  • 11 September 2017 / 09:26

   Buna, eu nu am intrebat nimic, ANAF a facut o sesiune de informare pe pagina lor de FB. Eu doar am luat raspunsurile de acolo si le-am postat aici, pentru posteritate.
   Repet, formularul tocmai asta te ajuta, sa nu mai fii obligat sa cotizezi la bugetul Romaniei.

 15. Ionela
  9 September 2017 / 23:02

  Ce înseamnă să renunti la rezidenta romana și care sunt riscurile pt persoanele care au case,mașini și copii înregistrate în România??Asta înseamnă să renunti la buletinul romanesc??Rog un răspuns foarte concret.

 16. Andre S
  10 September 2017 / 11:13

  Totusi acest punct din chestionar pare cam deplasat : “Sunte┼úi sau ve┼úi fi angajat de un angajator str─âin (men┼úiona┼úi numele ┼či adresa angajatorului ┼či anexa┼úi contractul)”.
  De ce sa ma oblige sa le arat eu lor contractul de munca care este confidential ? Ce smecheri…Nu era suficient o adeverinta de la angajator cum ca x lucreaza la mine si gata ? Putem anexa oare contractul cu anumite parti blurate? Sau vor respinge chestionarul?

  • 11 September 2017 / 09:16

   Chestionarul nu se “respinge”. Scopul chestionarului este sa determine daca mai trebuie sa fiti sau nu impozitati in Romania. In cel mai rau caz vor determina ca inca mai trebuie sa fiti aici inregistrati, dar nu vor respinge forumularul cu totul.
   Parerea mea este ca daca asa confidential e contractul ala, trimiteti-l blurat, numai trimiteti-l. Oricum, nu e ca si cum daca ar vrea sa aiba acces la acele date, nu au, doar le e lene sa faca asta ei, asa ca pun contribuabilii sa trimita mura in gura datele.
   Cine are impresia ca mai poate tine ceva privat de ANAF in zilele noastre… doar ca lui ANAF ii e lene si da legi din astea, in care ei stau si contribuabilii le fac munca.

 17. 10 September 2017 / 13:22

  As avea si eu o intrebare, mi-e greu sa interpretez chestionarul neavand cunostintele necesare.

  “├Än cazul obliga┼úiei fiscale integrale, persoana fizic─â rezident─â este supus─â ├«n continuare impozitului pe venit pentru veniturile ob┼úinute din orice surs─â, at├ót din Rom├ónia, c├ót ┼či din afara Rom├óniei.” se poate interpreta si ca : veniturile obtinute in Romania vor fi impozitate dupa normele din Romania, iar veniturile obtinute in afara Romaniei vor fi impozitate in afara Romaniei dupa si in normele tarii in care lucrezi ( ie. ai plecat in UK, UK-ul te va impozita ).

  Pentru mine linia aceasta e cea mai ambigua din tot formularul.

  • 11 September 2017 / 09:05

   E de precizat faptul ca “renuntarea” nu este chiar alegerea contribuabililor. ANAF stabileste daca in urma informatiilor oferite, respectiva persoana mai trebuie sa se impoziteze in Romania, pentru toate veniturile sau pentru o parte din venituri. Astfel daca “centrul intereselor” rezulta a fi tot in Romania (din chestionar rezulta asta, de aceea cer o tona de acte), atunci pentru o parte din venituri te veni impozita in Romania.
   Centrul intereselor inseamna acolo unde ai mai multe venituri, bunuri etc.

   De retinut faptul ca persoana nu renunta la rezidenta fiscala, ci aplica pentru renuntare, urmand ca ANAF sa stabileasca daca persoana respectiva are dreptul sa renunte la rezidenta.

 18. ADRIAN NICA
  10 September 2017 / 13:36

  Buna Luiza, cei cu dubla nationalitate sunt incadrati diferit?
  Multumesc.
  Adrian.

  • 11 September 2017 / 09:08

   Diferit, doar din perspectiva faptului ca ma gandesc ca daca ti-ai luat cetatenia in alta tara, e imposibil sa nu fii rezident fiscal acolo si chiar nu mai ai nici o treaba cu fiscul roman (casa, masina, venituri din RO). Dar tot ar trebui sa trimiti formularul prin posta la ANAF la noi.

 19. 10 September 2017 / 15:47

  Buna, dupa cum am inteles vazand ca online nu se poate trimite, ar trebui sa vin in tara special pentru asta , sa stau mai mult de o luna ca sa fiu luata in evidenta?Eu sunt plecata de 20 de ani in Italia , vin doar in vacanta la mama si stau doar vreo trei saptamani.

  • 11 September 2017 / 09:09

   Se poate trimite cu posta. Problema este ca esti deja luata in evidenta (adica nu te-ai scos niciodata din evidenta), nu ca nu ai fi in evidenta fiscului. Poate te referi sa fie luat in evidenta faptul ca nu mai esti rezident roman fiscal, caz in care, poti trimite formularul si restul de documente prin posta.

 20. maria mocanu
  10 September 2017 / 23:28

  Deci suntem plecati din tara de 13 ani ,nu beneficiem de nici un drept din Romania,nici asistenta sociala nici sanatate ,toate impozitele pe case si terenuri le platim,platim curentul electric pe care nici nu-l consumam inclusiv cel stradal,daca se intampla sa ne imbolnavim in timp ce suntem veniti in Romania mergem la clinicile private ca in spitalele de stat nu se uita nimeni la noi,medicamentele le cumparam integral,si atunci pentru ce trebuie sa platim noi impozit in Romania,pentru aierul pe care il respiram in acea perioada de concediu?De ce statul Roman nu se intereseaza singur despre situatia romanilor plecati, daca tot au facut conventii cu statele straine,pentru ca au tot ce le trebuie ca sa vada situatia romanilor care platesc si care nu impozit pe venit in tara unde isi desfasoara activitatea

  • tiby
   11 September 2017 / 00:13

   Total de acord, este pur ╚Öi simplu un jaf, din p─âcate nu prea avem ce face, legea vorbe╚Öte ╚Öi o por folosi in contra noastr─â. Oricum se poate da in judecata statul(de multe ori singura form─â de a opri multe nebunii provocate de dragii no╚Ötri guvernan╚Ťi) ╚Öi ├«n cazul acesta cred c─â am avea c├ó╚Ötig de cauz─â, doar r─âbdare s─â avem. Parca dorul ala de casa se cam duce cu toate “initiativele” de felul asta.

   • 11 September 2017 / 09:12

    Da, foarte de acord. Si mai de acord cu faptul ca fiecare isi vede de viata lui dupa ce se enerveaza 30 de secunde, inclusiv tu, si inclusiv eu! O atitudine foarte gresita, dar singura pe care o avem din pacate.

   • Stefan
    1 November 2017 / 23:32

    Nu este o lege, ci un ordin de ministru.

  • 11 September 2017 / 09:11

   Pentru ca asa zice legea. Stiti cate legi urasc eu din ficati? As putea sa va povestesc pana maine. Cine se ofera pentru o discutie interminabila?

 21. Stoica Mihaela
  11 September 2017 / 11:34

  Am vrut sa-mi ajut cumnatii plecati de 4 ani in Germania, am tiparit formularul, il citesc si ma minunez (uite asa raman eu minunata) . Din cate inteleg eu, chestionarul trebuie insotit de multe acte
  – certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea comtetenta a statului strain care il considera rezident fiscal si cu care romania are incheiata conventie
  – numele si adresa angajatorului si o copie de pe contract (presupun ca e vorba de o copie si nu de contract asa cum scrie in formular), mai mult de atat, inteleg ca fiscul isi va angaja traducatori avand in vedere ca aceste contracte sunt intocmite in limba engleza sau chiar in hindi.
  Am incercat sa caut acest formular la circumscriptia fiscala la care suntem arondati. Cel de la ghiseu habar nu avea ce-l intreb, printre picaturi probabil si-a amintit ca a vazut si el candva o stire vaga la televizor, nu stia ce vreau de la el si mi-a spus ca sunt prima persoana care il intreaba asa ceva in conditiile in care 20 % din populatia din oras lucreaza sau sunt plecati cu familia in strainatate. A ramas sa se intereseze despre problema si sa ma sune. Si atunci cum pot persoanele plecate sa depuna formularul la niste persoane care stiu mai putin decat ei despre acest Ordin.
  Si acest lucru nu se intampla acum 1 an, s-a intamplat in 08,09,2017 in judetul Brasov.

  • 11 September 2017 / 15:11

   Formularul il gasesti aici : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/D013_A2_OPANAF_3140_2016.pdf
   Cat despre cei de la ANAF, pe langa faptul ca cei de la ghiseu nu au atributii de indrumare, deci sunt foarte dezinteresati sa te ajute, deoarece nu ii obliga fisa postului, chiar si daca te duci la asistenta contribuabili vei da peste aceasta realitate: ei habar nu au de propriile legi.

   Realitatea este ca noi contribuabilii trebuie sa ne informam singuri despre aceste lucruri si legal intra in sarcina noastra sa facem asta. Faptul ca ei nu stiu sa ne indrume si nici nu vor sa o faca (dar mai mult pentru ca nu stiu) nu ii afecteaza pe ei in nici un fel negativ, dar pe cei ce trebuie sa respecte legea da.

 22. 11 September 2017 / 12:23

  Multumesc mult de informatii. Sunt foarte utile. Cred ca si articolul de mai jos este foarte util in acest caz:

  https://www.avocatnet.ro/articol_45274/Ai-fost-salariat-in-str%C4%83in%C4%83tate-in-2016-Trebuie-s%C4%83-raportezi-la-ANAF-veniturile-doar-in-anumite-situa%C8%9Bii.html

  Ei spun ca: “├Än principal, atunci c├ónd vorbim de declararea ╚Öi impozitarea veniturilor ob╚Ťinute ├«n str─âin─âtate ├«n anul anterior, ne referim la persoanele fizice care stau ├«n Rom├ónia ╚Öi ob╚Ťin venituri ├«n str─âin─âtate ╚Öi persoanele fizice care stau ├«n str─âin─âtate, ob╚Ťin venituri acolo ╚Öi vin des ├«n Rom├ónia. Obliga╚Ťia de raportare apare pentru veniturile din profesiile liberale, din ├«nchirieri sau din jocuri de noroc, de exemplu. ├Äns─â veniturile dependente (sau, cu alte cuvinte, salariale) sunt reglementate separat.
  […] ├«n cazul salaria╚Ťilor rom├óni din str─âin─âtate, ideea de baz─â este c─â veniturile nu trebuie declarate prin intermediul formularului fiscal 201, a╚Öa cum este subliniat ├«n Ordinul ANAF nr. 3.695/2016. Mai exact, pentru veniturile pl─âtite unui salariat rom├ón de un angajator din alt─â ╚Ťar─â nu este necesar─â declararea ╚Öi impozitarea. Sau, mai precis, dac─â angajatorul respectiv este nerezident ├«n Rom├ónia, raportarea nu este necesar─â.” (Sursa: http://www.avocat.net)

  • 11 September 2017 / 15:06

   Da, e foarte util. Articolul vorbeste de faptul ca doar activitatile independente trebuie declarate si nu si veniturile din salarii, care sunt activitati dependente. Cu alte cuvinte, salariile fac exceptie de la declarare in Romania. Dar salariile incasate in baza unui contract individual de munca legal inregistrat in tara unde se lucreaza. Nu “salariu” pe care il numesc in mod eronat asa persoanele care lucreaza in baza unui “agreement” si au impresia ca asta ii face salariati.

 23. alina
  12 September 2017 / 13:00

  acesti domni distinsei nu se g├óndesc ca o declaratie de venit se depune anul urm─âtor? Sa scrii ├«n formular unde ai fost plecat si ce perioada .In felul acesta pot sa-ti dea banii inapoi sau sa pl─âte╚Öti diferen╚Ťa. Cam bajbaie prin ├«ntuneric guvernan╚Ťii nostri. Exemplu concret din Norvegia. ├Än aprilie 2017 am completat declara╚Ťia de venit pe 2016. Statul a calculat impozitul si in mai am primit ├«napoi restul de impozit pl─âtit ├«n exces ( eu sunt cazul fericitÔś║) sau sa pl─âte╚Öti diferenta. asa e mai usor pentru toata lumea. O zi buna

  • 13 September 2017 / 15:26

   De-aia ati plecat in Norvegia, ca daca era bine aici si totul clar si facut in interesul cetateanului, nu mai pleca nimeni. Zic.
   Nu numai ca statul nu se gandeste la cetatean, se gandeste cum sa dea in cap cetateanului. E pacat ca aceasta realitatea vine ca o surpriza nu numai pentru cei plecati dar chiar si pentru noi cei ramasi.

   • Stefan
    2 November 2017 / 00:44

    O alta frumusete e faptul ca in romanica anul fiscal incepe in ianuarie si se incheie in decembrie, in vreme ce in alte state anul fiscal incepe si se incheie in aprilie, in mai etc. Oricum trebusoara asta aiasta miroase a batjocura. Pana si republica moldova isi trateaza mai bine cetatenii, fara sa le arunce in cap tone de formulare, certificate si acte birocratice. Acolo se constata de facto ca rezidenta fiscala e in strainatate sau nu, dupa numarul de zile petrecute “afara”, fara tone de acte birocratice. Cei mai multi dintre rumani se lupta sa o duca de la o luna la alta, in conditii grele, uneori inumane. Ori sa vina si astia sa urineze pe ei, e mult prea mult!

 24. Petroianu
  13 September 2017 / 13:26

  Am fost la primaria din Odobesti ,Vrancea si am declarat cu buletinul italian ca am rezidenta in Italia bineinteles am semnat un formular . .e de ajuns doar aceasta procedura sau trebuie facut altceva ?

  • 13 September 2017 / 15:22

   Din pacate daca nu stiu ce document ai semnat, nu iti pot raspunde.

 25. M
  13 September 2017 / 20:57

  Acum un an am fost la circa financiar─â (sector 2 Bucure╚Öti) ca sa ma scot din evidente pentru ca nu mai sunt de 15 ani in ╚Ťara. Ca dovada au cerut permisul de conducere eliberat in str─âin─âtate si cardul de rezidenta. Am depus copie legalizata dup─â am├óndou─â. La 4 luni dup─â aia am primit scrisoare ca nu poate fi luat in considerare pentru ca la autorit─â╚Ťile romane se depun doar acte in limba roman─â si cardurile nu erau traduse… (era in englez─â).
  A╚Öa ca a╚Ötepta╚Ťi-v─â la o gr─âmada de interpret─âri originale ale legii.

 26. George D.
  13 September 2017 / 23:48

  Buna seara. Eu sunt plecat din tara din 1995, am lucrat c├ó╚Ťiva ani in tara inaite. Din’95 eu nu am mai avut contact si nici o leg─âtur─â cu statul roman dec├ót si numai in cazul in care a trebuit sa imi re├«nnoiesc documentele. Deci ├«ntrebarea este: e valabil si in cazul celor plecati de peste 20 de ani? An toti acesti ani, m-am mai intors in tara dar nu am solicitat si nu am beneficiat de serviciile statului. Deservicii foarte multe, dar asta la adresa tuturor cetatenilor! Multumesc pt. atentie.

  • 14 September 2017 / 10:10

   Pentru cei plecati inainte de 2012, legea nu se aplica retroactiv, deci ei nu trebuie sa depuna. Cred ca nici cei plecati in 2012 nu vor avea probleme daca nu mai detin nimic aici (casa, masina, familie). Cred ca toata ideea este ca cei care pleaca maine, sa nu mai plece fara sa depuna acest formular. Si cand zic plecat, nu ma refer la 2 luni la munca in Spania, ci plecat peste 183 zile, adica definitiv.

   • George D.
    15 September 2017 / 11:17

    Buna. Mul╚Ťumesc pentru r─âspuns. O zi buna.

    • Felicia
     21 September 2017 / 12:12

     Buna. Cei care sunt plecati dinainte de 2012..cum demonstreaza? Mai trebuie sa faca ceva… ignora legea pur si simplu?!Sau asteptam amenda si apoi actionam cu acte doveditoare?! Multumesc anticipat pt raapuns

   • Stefan
    2 November 2017 / 01:00

    Nu poti sti dinainte pentru cate zile pleci. Poti pleca cu gandul ca vei sta ani si sa te intorci dupa o luna. Si, tot asa, poti pleca cu gandul ca vei sta 3 luni si sa ramai luni sau ani. La plecare nu stii ca in lo de 3 luni vei sta 9. Nu sintem prezicatori. Putem sti ce am facut si declara la sfarsitul anului, dar nimeni nu poate sti ce turnura va lua viata lui maine, daramite pe durata unui an. Chestia cu formularul e o absurditate si o batjocura si trebuie atacata in justitie.

    • 2 November 2017 / 07:58

     Pai si ce te retine sa le ataci? Aaa, sa faca altii, tu doar ai comentat pe net, suficient.

   • 19 February 2018 / 13:35

    Buna Luiza, Esti minunata si foarte rabdatoare. Mentionez ca am parasit tara in 2003-la 22 de ani. Am auzit de aceasta lege in 2016 (spre fericirea mea). Tot atunci am inteles si ca aceasta lege exista (fara repercursiuni-amenda) din 2012. Am contactat un Avocat in Romania si dupa 4 luni am reusit sa renunt la Rezidenta Fiscala-am primit un Document de la Autoritati care atesta faptul ca nu mai sunt Rezident Fiscal in Romania . Atentie-sunt inca Rezident Roman si detin un Buletin in Romania atat cat si proprietati cumparate de-a lungul timpului insa nu mai sunt Rezident Fiscal. Eu locuiesc PERMANENT in alta tara si-mi platesc toate taxele/impozitele aici inca din 2003. Problema mea ar fi fost daca ar fi trebuit sa platesc diferenta dintre taxele deja achitate (in tara in care traiesc) si cele din Romania-Romania avand taxe mai mari. Eu am o firma deschisa in 2003 si aceasta este oarecum mare-cu peste 200 de angajati. Veniturile au variat insa nu-mi pot permite sa platesc diferentele dintre taxele deja platite local si cele care ar putea fi imputate de statul Roman-doar pentru ca nu exista un astfel de formular cand am parasit eu tara. Nu lasati acest lucru’ la voia intamplarii deoarece veti putea avea probleme mari (cum am auzit deja de la alte cunostinte care s-au intors definitiv in Tara si au platit sume foarte mari pentru a acoperi diferentele de impozite). Eu am declarat tot, atat loc de munca, venituri, impozite platite in fiecare an incepand cu 2003. Am facut o cerere de determinare a Rezidentei fiscale in tara in care locuiesc si am platit o armata de avocati pentru a o obtine-deoarece in aceasta tara nu au o practica in a elibera un astfel de document semnat si parafat. Am declarat venituri, proprietati, date exacte cand am vizitat tara sau alte tari. A trebuit sa declar aceleasi lucruri si pentru statul in care traiesc cu date exacte cand am calatori-pentru a determina daca cunt 100% rezident fiscal al tarii lor. Intr-un final mi-au eliberat un document care atesta faptul ca sunt rezident Fiscal al tarii lor si ca Romania (sau orice alta tara) nu are dreptul la impozitare ba chiar mai mult, daca am orice fel de venituri in Romania, va trebui sa platesc impozitele integral in aceasta tara (unde am rezidenta fiscala). Faptul ca aveti rezidenta fiscala in alt stat nu va exclude de la rezidenta fiscala in Romania decat daca faceti o cerere si aduceti argumente/documente/dovezi. Eu am declarat pana si gradinita la care merge copilul meu aici, in afara Romaniei-puteti dovedii in multe feluri ca nu locuiti in Romania iar odata ce dovediti acest lucru, autoritatile din Romania va vor exclude oficial de la Rezidenta Fiscala. Cu acel document sunteti in siguranta. Nu va veti pierde Rezidenta, cetatenia, buletinul etc- renuntati doar la Rezidenta fiscala in Romania. Va doresc tuturor sa finalizati acest proces cu bine si sa fim cu totii feriti de Birocratia si Hotia care sunt omnipresente pretutindeni… Luiza, mult succes! Multumim pentru efortul de-a ne informa-deoarece aceste informatii au fost foarte greu de gasit in 2016…

 27. fanel
  14 September 2017 / 17:36

  pai si cei care mai au doamna ,o mama ,un tata ,un apartament in ro.,o bucata de pamint primita mostenire si totusi sunt plecati de peste 20 de ani lor ce li se intimpla?Cum de anaful i-a inclus in lista de impozabili ?cind sumtem plecati inainte de infiintarea infiintarii anafului?,pt multi dintre noi statul roman nu a platit nici un leut somaj atunci cin pur si simplu ne-a aruncat in strada
  intrebarea este nu pt cei care vor urma sa plece din tara pt faimaoasele 183 de zile ,noi suntem deaja plecati,din ro. nu putem fi numiti nici rezidenti si nici domiciliati stabil,avem pur si simplu o propietate ,venim in concediu 2-3 saptamini pe an uneori suntem obligati sa reinoim documentele nu pt. ca nu stim cum ne chiama ,pt. faptul ca statul schimba fata documentelor ori de cite ori un smecher mai cumpara o imprimanta pt. documente plastificate ,aiurea actualizate normelor UE ,spre exeplu permisul de conducere in decursul a 20 de ani s-a tot schimbat de vreo 4 ori ,in italia insa am permis in format cartaceo de 20 de ani si nimeni nu mai impune schimbarea lor,plastificate fiind doar cele noi.
  Deci cei care nu pot fi considerati nici rezidenti si nici cu domiciliu stabil,cei care mai avem nenorocul sa fim cetateni romani pt. ca asa ne-a nascut maica fiecaruia cu noi ce se intimpla caci explicatiile de mai sus nu ni se potrivesc

 28. fanel
  14 September 2017 / 17:54

  din alte surse se intelege ca cele 183 de zile nu sunt cele petrecute in afara ro ele sunt in ro.Deci aceasta faimoasa declaratie fiscala trebuie sa o faca doar cei care stau in ro. si presteaza activitati mai mult de 183 de zile ,restul mai plecind si pe afara pe unde mai pot desfasura activitati,deci cei plecati la munca un an complet n-ar intra in categorie

 29. 14 September 2017 / 21:54

  Citat din formularul lor:

  ” SEC┼óIUNEA a 2-a
  Stabilirea rezidenţei de către organul fiscal central competent la momentul plecării
  persoanelor fizice din România
  ART. 19
  În vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal central competent,
  persoana fizică rezidentă în România, respectiv persoana nerezidentă are obligaţia să înregistreze
  cu 30 de zile înaintea plecării din România formularul prevăzut la art. 1 lit. b) la organul fiscal
  central competent unde ├«┼či are domiciliul fiscal, respectiv unde a ├«nregistrat formularul prev─âzut la
  art. 1 lit. a), dacă persoana în cauză nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuinţei
  permanente, dup─â caz.”

  Eu din asta inteleg ca se aplica doar pentru cei care vor pleca de acum incolo…Eu am plecat de 7 ani, cele 30 de zile au trecut de mult…

 30. sabau daniela
  15 September 2017 / 09:50

  Fiica mea a plecat in Germania la studiu in 2011, acum e masterand si lucreaza part time. Este nevoie sa depuna acest formular la ANAF?

 31. Lilly
  17 September 2017 / 16:42

  Buna Luiza. Sincera sa fiu m-au scos din sarite raspunsurile la intrebarile tale. Esti sigura ca nu era un robot? Prea erau standard raspunsurile alea. Eu sunt plecata din tara din 2005 si chiar daca am inca cetatenia romana, nu mai am domiciliu in Romania si nici acte romanesti. Deci intrebarea este : cum poate ANAF sa-mi trimita amenda daca nu mai sunt in tara? De mai mult de 183 de zile ­čśü

  • 18 September 2017 / 08:20

   Buna Lily, acestea nu sunt intrebarile mele, ci intrebarile oamenilor care au participat la o sesiune gratuita organizata de ANAF pe pagina lor de FB.
   O institutie publica (in Romania) nu o sa riste niciodata un raspuns care sa se abata de la litera legii, nu o sa reformuleze niciodata astfel incat sa fie mai clar textul legal si noi sa intelegem mai bine, atata timp cat explicatia aia nu e clara de la inceput in lege. Pentru asta exista consultantii privati. Acesta este motivul pentru care raspunsurile par robotice.

   Nu stiu exact cum poate sa iti dea amenda, eu stiu doar ce scrie in lege, si nu, nu e un raspuns robotic, pur si simplu nu stiu cum vor proceda in practica. Atunci cand vom avea primul exemplu de om amendat, cu siguranta se va mediatiza. Problema nu e de amenda aia de 100 lei, problema este sa nu te considere rezident fiscal si in Romania si sa iti impoziteze veniturile (si) aici.

 32. Cristina
  17 September 2017 / 20:36

  Legea din 2012 avea o formulare putin diferita din care reiesea ca se aplica doar persoanelor straine care au venit in Ro pentru mai mult de 183 zile si acum pleaca (in 2015 am fost la Anaf si o doamna de acolo mi-a subliniat acest fapt).
  In 2016 au modificat putin formularea si se intelege cu totul altceva (in principiu lipseste virgula)….
  Dar cei de la ANAF au publicat acest comunicat (ca urmare a ce a aparut in presa) din care reiese ca formularul se aplica cetatenilor straini, exact ca in 2012: http://www.mfinante.gov.ro/acasa.html?method=detalii&id=169334
  Ce parere aveti?

  • 17 September 2017 / 22:25

   Din link-ul dvs: “├Än vederea stabilirii impozit─ârii veniturilor transfontaliere ╚Öi a reziden╚Ťei fiscale ├«n Rom├ónia, at├ót persoanele fizice str─âine c├ót ╚Öi cele rom├óne, au obliga╚Ťia complet─ârii unor formulare specifice.”

   Deci scrie ca atat persoanele fizice straine cat si cele romane au obligatia depunerii, nu doar cele straine.

   • Cristina
    18 September 2017 / 18:00

    Mi se pare ciudat formulat comunicatul Anaf…
    De ce au spus “chestionare specifice” si nu au identificat exact chestionarul in cauza, despre care toate lumea se plange, asa cum au facut cand au raspuns la intrebarile pe care le-ati adresat?
    In plus, vin pe urma cu un paragraf in care explica ca acel chestionar trebuie completat de cetatenii straini care pleaca si gata, trec la altele….

   • Adrian
    19 September 2017 / 14:38

    De fapt Art. 3. din veche lege suna asa:
    Au obliga╚Ťia complet─ârii formularului ╦ŁChestionar pentru stabilirea reziden╚Ťei fiscale a
    persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia╦Ł persoanele fizice rezidente ├«n Rom├ónia, precum ┼či persoanele fizice nerezidente, care au avut obliga╚Ťia complet─ârii formularului prev─âzut la art. 1, lit.a), care pleac─â din ╚Ťara noastr─â ┼či care vor avea o ┼čedere ├«n str─âin─âtate mai mare de 183 de zile ├«ntrÔÇÉun an calendaristic.

    Virgula face diferenta, intrucat din textul legii se intelege ca doar persoanele fizice care au cerut drept de rezidenta trebuie sa ceara o re-evaluare a rezidentei in cazul in care pleaca o perioada de peste 183 zile intr-un an calendaristic din tara.

  • 17 September 2017 / 22:26

   Va multumesc pentru link-ul catre comunicatul Anaf, acolo se regaseste o alta informatie foarte utila, si anume ca amenda nu a fost introdusa, ci micsorata de la 500 lei la 100 lei. Deci amenda exista si inainte, si era mai mare. ­čÖé

   • Cristina
    18 September 2017 / 18:02

    Daca amenda este atat de mica a devenit mai ieftin sa o platesti comparativ cu a cere certificat fiscal din tara de rezidenea (cel putin in cazul meu)….

   • Adrian
    19 September 2017 / 09:02

    Mda, nu sunt de acord. Amenda respectiva este pentru nedepunerea in timp util a formularului 201, in timp ce noua amenda este pentru ne-anuntarea intentiei de a schimba tara de rezidenta.

    Eu sunt plecat din 2014. Prin urmare legea din 2016 nu ma afecteaza iar cea din 2012 (care m-ar fi impactat, dar nu prevede nici o amenda) este abrogata.
    Ar fi interesant de vazut daca un avocat ar fi de acord cu interpretarea mea

 33. marcel
  19 September 2017 / 15:17

  Sunt plecata din 2000 si avem proprietate si lucrez in strainatate, mai are rost acest formular stupid?? Nu se poate lua legatura cu fiscul di tara respectiva si vazut ca am platit deja impozitul?

 34. Florin
  20 September 2017 / 16:40

  Buna Luiza,
  Apreciez foarte mult efortul tau depus in vederea clarificarii acestei probleme. Am citit aproape toate intrebarile /raspunsurile, lucru care ma incurajat sa vin cu urmatoarea intrebare deoarece nu cred ca am vazut-o formulata.
  Ai precizat ca cine este plecat inainte de 2012 nu trebuie sa mai completeze acest formular si sa il trimita. Ma gandesc, ca acest lucru trebuie cumva demonstrat (gen inregistrare la primarie sau contract de chirie, etc)
  Intrebarea este : trebuie totusi ca acei oameni plecati exemplu 2010-2011 sa stea linistiti pur si simplu sau exista alt set/formulare care trebuie completat si trimis.

  Multumesc.

 35. Tatiana
  25 September 2017 / 13:10

  Buna Luiza,
  Am fost plecata din tara in Italia in perioada februarie-septembrie 2017 (185 zile fara a include concediul de 2 saptamani pe care l-am petrecut acasa). Inainte de a pelca angajatorul italian mi-a solicitat obtinerea unui nr de inregistrare fiscala italian de la Consulatul Italian din Romania. Binenteles ca am platit in tot acest timp toate taxele salariale catre statul Italian si ca exista o coneventie de evitare a dublei impuneri cu Italia. Avand in vedere ca pana astazi nu am depus chestionarul, exista riscul sa mi se impoziteze venitul si in Romania? Multumesc!

 36. 29 September 2017 / 17:56

  Trebuie sa depun pentru fiul meu plecat in Germania formularul completat de el, asta am inteles, dar si copie dupa contractul de munca???Acest contract nu este confidential???

 37. Ilinca
  4 October 2017 / 10:50

  Buna Luiza,
  Apreciez foarte mult explicatiile oferite de tine si rabdarea cu care ai raspuns la toate intrebarile. Eu din pacate nu mai am nevoie de raspunsuri, m-am lamurit si singura cum sta treaba.
  Eu si sotul meu locuim in Germania de un an si jumatate. Noroc ca avem pe cineva care ne poate depune actele la ANAF. Am facut cele doua dosare complete, cu tot ce au vrut ei si nu numai, am platit o caruta de bani la legalizari si traduceri si surpriza, dosarul tot nu e complet.Vor certificatul de rezidenta fiscala de la Finanzamt din Germania pe care noi deja l-am pus in dosar (l-am cerut aici si ni l-au eliberat in 2 saptamani) dar se pare ca nu e bun. Se pare ca angajatii ANAF nu inteleg ca documentele din strainatate nu arata identic cu cele din tara. Toate actele au fost legalizate, traduse, am trimis originale. Mai trist este ca nici doamnele de la ANAF nu au stiut sa o lamureasca pe soacra mea ce anume trebuie sa mai aducem si ce nu e bine si complet in dosar. Am atasat tot ce se putea care sa dovedeasca ca aici muncim, locuim, platim taxe, ca nu avem datorii la stat, efectiv toate actele.Si atunci, daca ele nu stiu..noi ce facem?

 38. dan
  6 October 2017 / 09:06

  Am citit raspunsurile ANAF si in mare parte am inteles despre ce e vorba. Totusi vreau sa ma lamuriti in situatia mea concreta: Eu sunt stabilit de 20 de ani in Canada, avand si cetatenie canadiana. Vin in Romania odata la 2-3 ani sa-mi vad rudele. Trebuie sa completez aceasta porcarie?

  • 16 October 2017 / 14:54

   Iti multumesc foarte mult! Felicitari si tie, imi place mult cum ai formulat articolele de pe site si modalitatea de colaborare cu clientii. E foarte detaliata si utila descrierea, eu pana acum nu m-am gandit sa scriu pe site niste guidelines, dar ideea mi se pare una foarte buna! ­čÖé

   • 16 October 2017 / 22:21

    Multumesc frumos! M-ai incurajat sa mai scriu. Mi-am propus sa mai fac un articol despre semnatura electronica si accesul la fisa pe platitor. ­čśë

 39. Oana
  22 October 2017 / 22:57

  Buna ziua Luiza.. eu sunt plecata de 17 ani in Italia si am si cetatenie dubla am si o proprietate in Romania care platesc regular taxele… mai trebuie sa compectez acel formular vazand ca am tinut si buletinul romanesc cu dimiciliu??? Multumesc

 40. Mihai
  28 October 2017 / 13:38

  Stie cineva ce se intimpla daca am afaceri si in Romania si muncesc si in UK
  Care este rezidenta mea fiscala?Plates impozite in ambele Tari si am si cetatenie Dubla. Va multumesc

 41. Tabita
  29 October 2017 / 07:13

  Scuze Luiza, ceea ce nu reusim sa clarificam este faptul ca daca rezidenta/domiciliul meu fiscal este in tara x, nu-l pot avea si in Romania, nu? si atunci, sa ma ierte dumnezeu, dar nu putem fi obligati sa efectuam noi un serviciu pe care armata de functionari di Romania nu este in stare sa-l efectueze, ca sa nu mai vorbim de toata povestea cu traduceri, posta, etc. Am mai intrebat daca stie cineva sa ne rspunda raspicat la intrebarea: cine, din cei plecati definitiv din tara si care nu mai au nici un fel de legatura materiala cu tara ( casa, pamant, masina, actiuni, etc.) NU TREBUIE SA DEPUNA FORMULARUL? Multumim si succes!

  • 29 October 2017 / 08:36

   Nu poate exista un raspuns general pentru “toti cei plecati din tara”; fiecare situatie trebuie tratata individual; ca sa iti raspund la intrebare, ba da, poti fi rezident fiscal in mai multe tari.

   • Tabita
    29 October 2017 / 16:26

    Multumesc, imi imaginez ca nu este usor nici pentru tine, doar ca majoritatea dintre noi cei plecati (pentru ca exista in mod sigur o majoritate), am plecat pentru ca nu am mai reusit sa ne castigam existenta cea de toate zilele acolo, prin urmare nu prea am avut mare lucru nici inainte de a pleca si nici dupa. In ce privesc rezidentele fiscale, marea majoritate de-abia reusim sa avem una…adica loc de munca stabil, casa proprietate sau chirie, cont in banca, inregistrarea la toate institutiile carora le datoram taxele, cheltuiele de utilitati, taxele comunale, regionale, etc…..astia suntem majoritatea. Acum sa ne ceara tuturor ANAF-ul acel chestionar mi se pare un abuz, in sensul ca nu poti face o lege pentru care majoritatea persoanelor trebuie sa apeleze la expert sau avocat. Nu este normal in mod absolut. Nu ma refeream la “toti cei plecati din tara” ci la TOTI CEI PLECATI DIN TARA INAINTE DE 2012, SI CARE NU MAI DETIN NICI UN FEL DE BUN MATERIAL IN ROMANIA.
    Asta pentru ca am ascultat video-ul tau pe Youtube in care ai spus asta.
    Multumiri si numai bine.

 42. Oana
  29 October 2017 / 10:00

  Scuzati’ma dar cineva ne poate da un raspuns la cei care suntem plecati de mai bine de 15 ani daca trebuie sa facem aceasta declaratie??? Am inteles ca pt cei care pleaca acum si trebuie facut cu 15/30 de zile inainte de plecare..!! Dar noi care suntem de i viata plecati??? Va rog sa raspundeti.. multumesc

 43. Maria
  29 October 2017 / 10:31

  Buna , santem in Italia de 15 ani far├á locuinta in Romania decat domicilio la parinti , s├Č noi trebuie sa facem declaratia fiscala s├Č la cine am putea cere ajutor vazand ca nu mergem in tara repede

 44. Dana Duduman
  1 November 2017 / 13:03

  Bun─â Luiza,
  noi am plecat din 2012 din ╚Ťar─â. Nel─âmurirea mea este dac─â trebuie depus formular separat at├ót pt mine c├ót ╚Öi pentru so╚Ťul meu sau se depune unul comun. ╚śi ├«nc─â ceva: daca ob╚Ťinem doar venituri din salarii , mai trebuie depus formularul?
  Mul╚Ťumesc

  • 1 November 2017 / 15:50

   Buna, trebuie depus formular separat pentru tine si separat pentru sot. Iar formularul se depune indiferent de ce venituri ai obtinut, si chiar daca nu ai obtinut nici un venit. Deci depunerea lui nu e conditionata de felul veniturilor obtinute.

 45. Oana
  1 November 2017 / 20:22

  Buna seara Luiza eu sunt plecata de 17 anisi am dubla cetatenie.. am o proprietate in Romania unde platesc taxe .. trebuie sa fac oricum?? Multumesc

 46. 987daniel123
  3 November 2017 / 14:52

  Buna ziua Luiza, sunt cu dubla cetatenie din 2005 Ro/Fr , dar am depozite bancare si poate o sa si dau in chirie un apt in Romania. Eu sunt in logica inversa celor din forum! Mi se pare normal ca pe veniturile (dobanzi, chirii , etc ) din Ro sa platesc in Ro impozit si CASS, iar veniturile din strainatate salarii, etc le platesc deja de mult timp aici. Tocmai am primit o calculatie de cass pentru un depozit din 2012! este legala o retroactivitate atat de mare 5-6 ani? Mi se pare logic separerea impozitarii in cele doua tari. Ceea ce nu mi se pare logic este dubla impunere sau impunerea la taxa cea mai mare dintre cele doua tari UE! Exemplu: am inteles ca daca dau in chirie in Ro , platesc pima data in Ro iar daca in Fr impozitul este mai mare pe veniturile din chirii fiscul din Ro anunta fiscul din Fr si aici platesc diferenta
  Deci intrebarile mele sunt :
  1/ pot sa declar ca vreau rezidenta fiscala in Ro, chiar daca nu mai am CI si pe Pass-ul romanesc scrie ca am domiciliul in strainatate ?
  2/Pot sa fac separarea care pare logica intre venituri din Ro sa platesc impozite in Ro si venituri in Fr sa platesc impozite in Fr, fara sa declar venituri din strainatate in FR din Ro, respectiv in Ro venituri din Fr?
  3/de ce este banca cea care imi cere sa fac declaratia de rezidenta fiscala si nu anaful?
  4/ ce consecinte sunt daca nu declar bancii si astept sa-mi ceara anaful declaratia?
  5/ exista acorduri fiscale intre cele doua tari si daca aveti linkul?

 47. Filip
  9 November 2017 / 01:31

  Buna ziua,
  Daca sunt student si am plecat prin programul work and travel in USA (4 luni). V-a trebui sa platesc o diferenta de taxe in romania sau sa imi declar acele venituri? Mentionez ca si acolo am platit taxe federale si statale pe care o parte dintre ele le voi primi inpoi dar nu am platit taxe pentru sanatate.
  Multumesc

 48. Viky
  12 November 2017 / 11:37

  Buna ziua! Sunt plecata in Italia din anul 2007.Am rezidenta aici si lucrez cu contract de munca .Angajatorul i-mi plateste toate taxele catre stat, iar anual eu fac o declaratie de venturi si mai platesc sau mai primesc, in functie de situatie.Specific ca am si buletin de Romania, cu domiciliul in Romania, unde detin o casa.Impozitul pe casa il platesc in Romania. Pentru faptul ca am plecat inainte de aparitia legii, am inteles ca nu trebuie sa mai complectez acel formular. Mai am ceva de facut? ? ? Mai trebuie demonstrat ca am plecat inainte de aparitia legii ?Daca da, in ce mod? Multumesc anticipat!

 49. Daniel
  13 November 2017 / 19:40

  Obliga┼úia complet─ârii formularului ÔÇťChestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├óniaÔÇŁ rezulta din ORDINUL Nr. 1099/2016 din 12 iulie 2016 al Ministerului Finantelor Publice. In Art. 3. al acestui ordin citesc:
  Are obliga╚Ťia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden╚Ťei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia” persoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia, precum ╚Öi persoana fizic─â nerezident─â care a avut obliga╚Ťia complet─ârii formularului (…)
  Intrebare: Ce este o “persoana fizic─â nerezident─â care a avut obliga╚Ťia complet─ârii formularului” ?
  In ce text de lege/ordin este aceasta notiune definita?
  Multumesc!

 50. cretu maria
  21 November 2017 / 11:16

  Fiul meu e plecat in italia din 2007 . Are si cetatenie italiana. Are un apartament in rominia nelocuit ptr. care plateste taxele ce se impun. Trebuie sa completeze formularul? multumesc.

  • 21 November 2017 / 13:34

   Buna ziua, nu TREBUIE sa completeze formularul, dar nu va pot spune daca ar fi in interesul lui sa il depuna sau nu.

 51. florin
  23 November 2017 / 02:17

  buna ziua,persoanele angajate salariate in alte state membre UE si platitoare de taxe si impozite respectiv incasand salariul net sunt obligate sa depuna formularul? sau doar persoanele ce incaseaza din activitati independente.

 52. florin
  24 November 2017 / 13:50

  Persoanele inactive adica fara nici un fel de venit de pe teritoriul Romaniei nu sunt obligate la plata de CAS, asadar daca veti fi notificati de ANAF pt veniturile din strainatate si ulterior somati sa platiti CAS ii puteti actiona in judecata si se castiga foarte eazy.

  • 25 November 2017 / 15:01

   Ceea ce e “eazy” (by the way, corect ar fi easy) in Romania este sa stai pe canapea sa-ti dai cu parerea. In rest, cam nimic nu e “eazy” pe aici.

 53. Alin Georgescu
  26 November 2017 / 13:15

  Am si eu o intrebare in legatura cu depunerea acestei declaratii!
  Am plecat din Romania in 1999, am revenit pentru o vacanta de 45 de zile in 2015 (da, este adevarat 16 ani si ceva nu am calcat pe pamant romanesc), pe urma inca vreo 45 de zile in 2016 si in sfarsit voi merge inca intr-o vacanta acum de sarbatori (inca 45 de zile).
  Eu NU am renunat la cetatenia romana si NICIi la rezidenta in Romania si am avut si am in continuare Carte de Identitate romaneasca.
  Am obligatia de a depune aceasta declaratie?

 54. 26 November 2017 / 18:19

  Buna Luiza,

  Am plecat in Germania anul trecut in Iulie 2016 si nu am depus nimic deocamdata la ANAF. Inteleg perfect necesitatea depunerii acestor documente si o voi putea face acum in luna Decembrie cand vin in tara.
  Intrebarea mea este: in cazul in care am un card de credit si unul de debit pe care le voi putea inchide doar la sfarsitul lui Ianuarie, mi-ai recomanda ca aceasta sa fie prioritate si apoi sa depun documentele la ANAF sau pot deja sa le depun personal (ori trimis prin POsta) in Decembrie? Daca imi recomanzi sa inchid mai intai toate conturile si apoi sa trimit in Ianuarie- Februarie documentele la cei de la ANAF, voi plati fara probleme amenda de 50-100 RON numai sa stiu ca am incheiat toate socotelile cu Ro.
  Multumesc mult!

 55. Dan Robert
  26 November 2017 / 21:49

  Buna seara,

  As dori sa renunt la rezidenta fiscala in Romania si de asemenea la cetatenia romana.
  Cum trebuie sa procedez ?
  Doresc sa mentionez ca doresc sa rezolv aceasta problema de la distanta intrucat nu vreau sa mai calc prin acea tara.

 56. Dan Basescu
  27 November 2017 / 15:14

  Buna Ziua,
  sper ca mai este de actualitate …ptr ca abia acum am gasit adresa Dvs.
  Pe scurt:
  Ma numesc Dan Basescu si impreuna cu sotia suntem residenti in EAU(UAE) din 2003.
  Amandoi suntem cetateni RO cu domiciliul in RO ( avem inca CI, nu am renuntat la ele)
  Am primit deja de la ANAF in anul 2015 o Decizie de impunere ptr anul fiscal 2012 in cuantum de 648RON ca obligatie anuala ptr CASS datorita “veniturilor din investitii” (dupa Contestatie m-au lamurit ca este vorba de: venituri din dobanzi (Corect: am depozite in RO) si respectiv din dividende SIF (Corect: uitasem de marea cuponiada …colosala investitie de 2 sau 3 RON!!!)
  Am Contestat, am platit suma ca sa evit dobanzile de intarziere
  Contestatia a fost respinsa
  In paralel am cautat si gasit OMFP 74/2012, am completat Chestionarul Anexa 2, am depus traduceri legalizate dupa EAU Contract de casa, EAU Entry/Exit Statement eliberat de autoritati de aici, Employment Certificate…
  (In paranteza mentionez ca acum este posibila obtinerea unui EAU certificat fiscal dar: costul este f. mare aprox 2500RON iar validitatea este doar ptr 1an calendaristic!!!)
  ANAF a studiat Chestionarul si mi-a trimis raspuns pozitiv undeva in mai.2016 inclusiv Notificarea cnf OMFP 74/2012 Anexa 4: “…si veti fi scos din evidenta autoritatii fiscale ramane incepand cu data de 01.01.2004”
  Aceasta este scurta mea istorie si apreciez in avans daca aveti bunavointa sa-mi raspundeti a cateva intrebari dupa cum urmeaza:
  1. ? in aceasta situatie mai este necesar sa depun Chestionarul cnf OMFP_1099_2016?
  2. ? In chestionarul completat si acceptat de anaf cnf OMFP 74/2012 am mentionat deja ca am plecat impreuna cu sotia: am inclus numele si CNP dupa cum se cerea.
  Notificarea ANAF este adresata doar mie si nu mentioneaza absolut nimic de sotie!
  In acest caz sotia are obligatia depunerii Chestionarul cnf OMFP_1099_2016?
  3. ?…mai putin legat direct de subiect dar cu implicatii: cum se poate renunta/vinde la acele actiuni de la SIF?, in conditiile in care numai detin nicio evidenta despre ele?
  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
  Cu stima
  Dan Basescu
  [email protected]

 57. carmen
  27 November 2017 / 23:07

  buna seara….si eu consider ca este un abuz din partea statului roman…unde am ajuns….am plecat din tara din cauza acelorasi probleme….acum pur si simplu ne simtim vanati de propriul guvern….de ce sa declar unde sunt, ce fac, atata timp cat nu cer nimic de la statul roman, nu folosesc niciunul dintre serviciile lui?! este mai rau ca in perioada comunista.

  • 28 November 2017 / 11:47

   Pentru unii clar e mai rau ca in perioada comunista. Totusi in perioada comunista nu ati fi avut luxul sa treceti granita in alta tara, sa stati pe canapea si sa scrieti aberatii pe net.

 58. 28 November 2017 / 10:41

  Buna, daca noi suntem plecati din 2013 in Germania si muncim aici cu contract permanent, platim taxe aici, trebuie sa depunem acum aceasta declaratie ? Pentru ca ea se depune inainte de a pleca ? Acum 1 an am trimis pe tata la ANAF sa le prezinte situatia mea si sa intrebe daca trebuie sa completez ceva, si ei au spus ca nu trebuie nimic, acum a aparut acest formular, dar chiar nu inteleg care este rostul lui ?

  • 28 November 2017 / 11:45

   Ce nu intelegeti este ca doar pentru ca ati parasit teritoriul Romaniei nu inseamna neaparat ca statul roman nu are dreptul sa va impoziteze pentru veniturile facute in alte tari. Legislatia Romaniei spune ca rezidentii fiscali (rezident fiscal nu are legatura cu locul unde aveti domiciliul) se impoziteaza pe veniturile din toata lumea, nu doar pe cele facute in Romania. Formularul are tocmai scopul de a va scoate de la aceasta impozitare, mai bine zis de a stabili daca indepliniti conditiile sa fiti scos de la aceast impozitare worldwide. De aceea ESTE BINE sa fie depus, chiar daca in anumite cazuri nu este obligatoriu de depus.
   Lucrurile astea nu sunt noi, nu au aparut peste noapte, doar peste noapte se pun in aplicare. Sunt sute, mii de legi ce exista dar nu se aplica, nimeni nu le respecta, si in functie de interese, se pune accent pe una sau pe alta.

 59. Elena Emilia
  29 November 2017 / 21:06

  Excelente explicatiile oferite! Foarte clar si pertinent. Felicitari pentru munca depusa, e de apreciat! Am o singura nelamurire referitoare la stabilirea rezidentei fiscale in RO. Daca aceasta rezidenta este totusi stabilita sau mentinuta in RO, in ciuda unor venituri realizate in alta tara, care este inconvenientul? Exista riscul ca venitul deja impozitat in tara unde este obtinut sa fie dublu sau complementar impozitat in RO? Va multumesc anticipat!

  • 2 December 2017 / 11:58

   Daca veniturile nu sunt din salarii atunci ai obligatia sa le declari si aici, sa le impozitezi pe legea romaneasca si apoi sa iti deduci din impozitul astfel calculat ce ai platit in celalalt stat. Acesta este riscul. Doar cei ce fac venituri din salarii sunt exceptati de la procedura asta.

 60. Radu
  2 December 2017 / 14:47

  Buna ziua,
  Eu, impreuna cu sotia si un copil am emigrat in USA in 2013, la sfarsitul anului; nu am avut venituri in 2013; am inceput sa lucram in ianuarie 2014. platim aici taxele si asigurarea de sanatate. Doresc sa va intreb:
  -In declaratia catre ANAF, trebuie sa trec data de cand am plecat (retroactiv)?
  -Am pasaport individual romanesc, exista riscul sa fie declarat nul dupa schimbarea rezidentei fiscale? si sa fiu obligat sa imi fac pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate?
  -la schimbarea rezidentei fiscale, ne pot anula Cartile de identitate sau permisele de conducere din RO?
  Multumesc anticipat pentru raspunsuri,

  • 2 December 2017 / 19:50

   Buna ziua, in chestionar trebuie sa scrieti de cand ati plecat, data retroactiv. Chestionarul are legatura cu partea fiscala, nu are legatura cu cetatenia, sau rezidenta (unde locuiti) sau ce acte detineti cum ar fi CI sau pasaport. Nu vi le anuleaza nimeni din cauza completarii acestui chestionar.

 61. Stefan
  4 December 2017 / 08:02

  Exista o asemenea Lege si in alte tari din UE? Italienii care lucreaza in Germania mai mult timp de 183 de zile sint obligati sa depuna doc fiscal in Italia? Consider ca aceasta Lege prin care Statul roman poate sa-ti ia 5,5% din munca ta , nu are valabilitate in UE. Se mai pune o intrebare: este aceasta Lege rezultatul unor dezbateri publice cu ong, Parlament sau este ineptia unui dezaxat?!

 62. Victor
  4 December 2017 / 08:03

  Hallo din Germania Luiza si felicit├Ąri pt pagina informativ├Ą.
  Totusi am o intrebare in leg├Ątur├Ą cu nu mai stiu exact care punct din declaratia de rezident├Ą fiscal├Ą, in care se cere al├Ąturarea contractului de munc├Ą actual. Oare ce-o fi in capul autorit├Ątilor romanesti care m├Ą oblig├Ą trimiterea acestor date sensibile? Cel putin in Germania clauza de confidentialitate imi interzice expunerea contractului de munc├Ą dintre mine si angajator. Atat timp cat dovedesc rezidenta fiscal├Ą prin parafa si semn├Ątura Biroului Financiar de aici, atunci nu mai conteaz├Ą dac├Ą muncesc, sunt somer sau beneficiez de ajutorul social.
  M├Ą puteti l├Ąmuri dac├Ą sunt obligat s├Ą trimit Contractul de Munc├Ą (si atunci voi face indescifrabile datele sensibile precum s├Ąpt de lucru, imuneratie, concediu, etc) sau ajunge doar o adeverint├Ą de la angajator?
  Un inceput de s├Ąptaman├Ą pl├Ącut.

 63. Maria
  4 December 2017 / 16:24

  Buna Luiza felicit├Ąri pt efortul informativ depus, excelent explicat, dar eu nu am inteles ceva. Eu sunt plecata in UK din 2009 la studii pe care le-am terminat in 2017, dar am mai si lucrat intre timp, fiind angajata la un o firma in UK. Bineinteles ca am patit taxe si impozite , asigurare medicala in UK.. De asemeni am obtinut si cetatenie britanica de 2 ani, cu toate ca am si cetatenie romana la care nu am renuntat. Eu practic m-am mutat definitiv acolo din 2009 avand mai mult de 183 zile anual de sedere acolo pentru ca altfel nu primeam cetatenie. Nu am proprietati, nici conturi nimic care sa ma lege de statul roman (decat parintii). Tu spui in filmulet pe la minutul 1:24 ca pentru cei plecati inainte de 2012 (eu sunt plecata din 2009) nu se aplica legea. Vrei sa imi spui si mie ce inseamna ca’nu se aplica legea” ? adica mai trebuie sa completez sau nu formular???

 64. Ioana Murgeanu
  7 December 2017 / 15:11

  Buna ziua,eu locuiesc in italia din anul 2004, traiesc in concubinaj cu un cetatean italian.Precizez ca in romania am un apartament proprietate unde locuieste tatal meu.In italia nu lucrez sunt casnica.Eu trebuie sa depun formural la ANAF..Eu in romania vin doar in vacanta unde stau maxim o luna..

 65. Elena
  8 December 2017 / 19:32

  Deci trebuie sa risipesc bani si timp ca la sfarsit anaf sa imi spuna ca platesc taxe in ro pt ca am cont la banca pe numele meu…interesant..sr face treaba buna in Ro.

 66. Iulia STOICA
  17 December 2017 / 02:29

  Buna Luiza, iti cer ajutorul la gasirea raspunsului corect pt intrebarea urmatoare: In cazul in care am o firma inregistrata in Polonia (societate civila), cu activitate de comert in Europa, dar nu Romania, este necesara inregistrarea formularului? Mi se pare f complicat sa gasesc un raspuns concret. Multumesc anticipat.

 67. GRIGORAS
  5 January 2018 / 08:05

  BUNA ZIUA !Daca am contract in GB din luna august 2016,mai sunt obligat sa fac rezidenta fiscala in RO ,in conformitate cu noua lege din 2018? Platesc taxe si 3 lire ptr pensie in GB .Multumesc !

 68. catrinel moldovan
  9 January 2018 / 04:01

  Draga Luiza, iti multumesc mult pentru video-ul facut. Ai explicat totul exact cum este. Eu totusi sunt in ceata cu o chestie: Eu am plecat in 2009, si stiu, in mod normal cand mi-am facut “domiciliul” in strainatate(EU) trebuia sa fac demersul de renuntare la buletin, preschimbarea pasaportului, carnetului de conducere. Eu nu am facut-o. Acum, dat fiind faptul ca am plecat inainte de 2012, dar totusi cu buletin de romania, ar putea ei sa imi ceara socoteala? In 2019 imi expira pasaportul, atunci ma gandesc sa imi schimb resedinta, va trebui atunci sa depun formularul? Statul roman ma priveste acum ca si cand as locui in romania? Ce mi se poate intampla? Stiu, is mai multe intrebari, dar daca ai putea sa ma clarifici macar cu 1-2 m-as bucura foarte tare. Multumesc in avans

 69. Nauzica
  10 January 2018 / 15:37

  Platind taxele fata de statul in care lucrez , deci sunt in regula , cu declarazia de venituri , depunand acest formular risc sa mai platesc ceva in Romania ? Menzionez ca sunt plecata din 2010 si am lucrat continuu in afara Romaniei. Multumesc

 70. Catalina Necula.
  16 January 2018 / 09:42

  ‘Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia’se poate trimite online catre ANAF .?

 71. Laurentiu
  18 January 2018 / 09:43

  Buna Luiza,

  Te-am descoperit acum si tin sa iti multumesc pentru calitatea clipului si claritatea expunerii.
  Nu stiu daca mai urmaresti acest feed, dar adaug totusi o intrebare/speta cu speranta ca il mai citesti sa ca revii cu o opinie.
  Sunt stabilit din 2016 in Belgia si, conform legii, am obligativitatea depunerii chestionarului cu pricina (chestie pe care nu am facut-o pana acum).
  si acum intrebarea/speta:

  1. Daca in Belgia, fiscul belgian m-a incadrat ca si “expat non-resident”, statut care imi confera o deducere din venitul impozabil,
  si statut care cred ca va fi vizibil pe certificatul de rezidenta fiscala eliberat de fiscul belgian (nu l-am solicitat inca) asta m-ar plasa direct in statutul de rezident fiscal in
  Romania indiferent de ce anume compeltez in chestionarul buclucas?

  2. Daca venitul meu in Belgia (cu care Romania are acord de evitare a dublei impuneri) este de 100, impozitul pe venit este de 25% dar eu am o deducere de 60,
  deci am platit impozit 25%*(100-60) = 10, voi avea de platit ceva fiscului roman. Mai precis, diferenta de impozit intre cele doua state se calculeaza la diferenta de rata nominala sau
  25% Vs 16%, sau diferentiat in functie de speta, in acest caz 10% (efectiv platit in Belgia) fata de 16% cat as fi platit in Romania

  Multumesc frumos
  O zi frumoasa

 72. Corlade Petrina
  9 April 2018 / 10:13

  Am depus dosarul complet de schimbare rezidenta pentru sora mea care locuieste in Franta.eu am fost imputernicita de ea.l am depus de prin septembrie 2017.nici un raspuns.nici o notificare.am fost la sediul ANAF Bacau si am cerut explicatii.mi s a spus ca dosarul e ok si ca o sa ii trimita notificarea prin email.iar nici un raspuns.ce e de facut?

  • 16 April 2018 / 11:09

   Nimic altceva decat sa mai incercati, sa insistati dvs. si sa nu va lasati pe mana ANAF.

 73. Sergentu
  12 April 2018 / 09:19

  Cum pot s─â ob╚Ťin un certificat ue sunt persoan─â juridic─â. Am o firm─â ├«n rom├ónia ╚Öi vreau s─â lucrez ├«n germania

 74. Nic
  16 April 2018 / 15:38

  Buna Luiza,

  cunostiintele mele legate de acest subiect sunt spre 0. Momentan am contract de munca pe perioada nedeterminata in Luxembourg unde mi s-a calculat un impozit de venit de 8%, in tara detin 2 proprietati si un autoturism (cu siguranta nu pot renunta la rezidenta fiscala de acolo), in afara de cele enumerate statul roman imi poate impune plata diferentei pe venit pt sumele castigate aici?

  Multumesc

 75. Tudor
  17 May 2018 / 16:49

  Buna Luiza!

  Extrem de utile si informative articolele tale precum si raspunsurile la intrebarile adresate tie! Cazul meu nu este foarte diferit de al celorlalti, doar putin mai incurcat! Lucrez in strainatate deja de 10 ani, unde o fac legal, platind taxe si impozite ca si rezident! Acum aproximativ 5-6 ani am inceput insa sa investesc o parte din economiile mele pe bursa de la Bucuresti iar pentru profiturile obtinute, plateam anual impozit in Romania prin intermediul Declaratiei rectificative 200. O faceam pentru ca din punct de vedere fiscal nu voiam sa amestec veniturile din Uk cu cele obtinute din ROmania si sa platesc pentru ele in UK. Mi-era comod si din punct de vedere fiscal convenabil sa platesc in Romania impozitul pentru veniturile obtinute in Romania. Acum, odata cu aceasta obligativitate de declarare a rezidentei fiscale am facut acest lucru (mi-am declarat rezidenta fiscala in UK) prin intermediul Declaratiei rectificative 200, prin care am declarat ce profit am avut, pentru a-mi fi emisa decizia de impunere si stabilirea obligatiilor fiscale in consecinta. Totodata, am declarat (prin intermediul unei casute ce trebuia tick-uita in cadrul formularului, cu inscrierea numarului de identificare fiscala din UK) rezidenta fiscala in UK. Surpriza a fost sa nu mai primesc nicio corespondenta din partea ANAF (ma refer la Decizia de impunere pe care o primeam mereu si in baza careia faceam plata impozitului corespunzator). Asta inseamna ca in baza declaratiei mele ei au stabilit ca rezidenta mea fiscala este in Uk si, invariabil, impozitul pe profitul din investitiile din Romania trebuia sa-l platesc in UK.

  Acum, am incercat sa intru si sa completez in Spatiul Virtual, Declaratia Unica pentru ca in continuare obtin atat venituri din trazactionarea pe BVB cat si venituri din dividende in Romania, pentru care eu personal, imi doresc sa platesc impozit in Romania dar nu pot, pentru ca in contul meu din Spatiul Virtual nu imi mai apare nici Declaratia 200 pe anul 2017 si nici Declaratia Unica!

  Asadar, nu am posibilitatea sa declar in Romania ce venituri am obtinut din Romania pentru a plati taxele tot in Romania!

  Intrebarea mea este: Exista vreo reglementare fiscala care sa-mi permita sa aleg ca pentru veniturile din Romania sa aleg sa platesc impozit in Romania, desi rezidenta mea fiscala este in UK?

  Sper ca vei avea ragazul sa-mi raspunzi la intrebare si iti multumesc anticipat!

 76. Carmen
  2 June 2018 / 07:43

  Buna Luiza,
  Foarte utile informatiile prezentate si rabdarea cu care ai raspuns la intrebari. Multumim pentru munca depusa, sunt convinsa ca ai ajutat multi oameni sa ia o decizie in legatura cu completarea acestui formular.
  Concluzia mea este ca mingea e cumva in terenul ANAF-ului si va fi in interesul lor sa demonstreze ca rezidenta fiscala este in Romania. Stim foarte bine ca anul trecut inspectorii ANAF au primit noi “targeturi” pentru cresterea eficientei colectarii sumelor datorate statului. Coruptia a crescut, sacul se apropie de fund, vor face tot posibilul sa gaseasca noi metode “legale” de a aduce bani la stat. Depinde de noi sa gasim o modalitate de a transfera rezidenta fiscala in tara in care traim si lucram si nu in Romania. Desi asta va insemna poate multa energie, timp si nervi consumati.

  Inca o data, multumim pentru tot ce faci Luiza, e foarte util blogul tau !

 77. Monalisa
  11 June 2018 / 13:08

  Buna ,te deranjez ..nu sunt l─âmurit─â ! Lucram in Uk de aproximativ 2 ani ,platim aici taxe ,inten╚Ťion─âm s─â ne ├«ntoarcem ├«n cateva luni acasa ,nu am completat acel formular,ideea e ca noi(eu si sotul) am mai fost acas─â si am depus ceva bani ├«n contul din Rom├ónia pentru casa .De aceea dorim s─â ne ├«ntoarcem sa cumparam casa ….in momentul cand dorim s─â cump─âr─âm sau s─â scot banii ne va afecta cu ceva ? Mul╚Ťumesc !

 78. Mirela
  16 June 2018 / 18:56

  eu din decembrie 2017 sunt rezident i Germaia,am reuntat la cartea de indentitate cand a predat-o consulatului,nu lucrez ,itrebarea mea este este nevoie sa declar ceva in Germaia sau Romaia?Mentioez ca nu am lucrat nici inaite

Share your opinion with us:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.