ANAF raspunde: Stabilirea rezidentei fiscale a unei persoane fizice la plecarea din Romania

Daca le auziti de la ANAF (raspunsurile) poate le dati mai multa importanta si greutate. Pana si eu ma simt mai sigura sa aud ceva direct din gura ANAF, poate va ajuta si pe voi. ­čÖé

Fiind foarte mult text de parcurs am scos in evidenta situatiile in care ati putea sa va regasiti ca sa cititi aplicat si totodata cuvintele la care sa acordati o atentie deosebita, caci ele fac diferenta. De asemenea, tot cu rosu, am facut eu pe ici, pe colo, cate o remarca, in “cuvinte mai simple” :).

Intrebare: Fiind salariat in UK, platesc taxe si impozite in UK. Trebuie sau nu sa imi declar rezidenta fiscala? Cum se face asta?

Raspuns ANAF:┬á├«n cazul ├«n care a╚Ťi plecat din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive, avea╚Ťi obliga┼úia complet─ârii ┼či depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”. Ca urmare a analiz─ârii datelor declarate de dvs. prin formular ┼či a analiz─ârii documentelor justificative anexate, organul fiscal stabile┼čte reziden┼úa fiscal─â ╚Öi v─â va notifica, dac─â v─â p─âstra╚Ťi sau nu reziden┼úa ├«n Rom├ónia sau dac─â aceasta va fi ├«n UK.
Chestionarul poate fi accesat la urm─âtorul link: https://static.anaf.ro/…/Anaf/legislatie/OMFP1099_2016.pdf

 

Intrebare: Persoanele fizice cu domiciliul principal in Romaia care lucreaza independent,cu domiciliul de flotant, mai mult de 183 de zile sau mai putin de183 de zile intr-o tara straina,unde au rezidenta fiscala?

Raspuns ANAF:┬áStimat─â doamn─â, a╚Öa cum am precizat deja, DOAR persoanele fizice care PLEAC─é din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive trebuie s─â depun─â chestionarul pentru a se analiza ╚Öi stabili reziden╚Ťa fiscal─â a acestora.

Preciz─âm ├«ns─â c─â cet─â┼úenii rom├óni care lucreaz─â ├«nstr─âin─âtate, ca func┼úionari sau angaja┼úi ai statului rom├ón ├«ntr-un stat str─âin nu au obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”

Intrebare: Chestionarul se poate depune electronic? Ce varianta avem daca suntem plecati deja si nu am depus inca chestionarul?

Raspuns ANAF:┬áPentru moment, formularul se poate transmite prin po╚Öt─â cu confirmare de primire sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent ╚Öi copia se p─âstreaz─â de c─âtre persoana fizic─â. ├Än cazul dvs. pute╚Ťi transmite formularul prin intermediul po╚Ötei sau ├«l pute╚Ťi depune la sediul organului fiscal prin intermediul unui ├«mputernicit.
Men╚Ťion─âm c─â, formularul se poate edita ╚Öi/sau completa de c─âtre solicitan╚Ťi ╚Öi cu ajutorul programului de asisten╚Ť─â, asigurat gratuit de c─âtre Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Administrare Fiscal─â, ╚Öi poat fi depus ╚Öi prin mijloace electronice de transmitere la distan╚Ť─â, potrivit legii. Formularul poate se accesa la urm─âtorul link: https://static.anaf.ro/…/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf

Intrebare:┬áDac─â suntem pleca╚Ťi deja de 5 ani, avem obliga╚Ťia de a trimite acest formular ? O zii buna.

Raspuns ANAF:┬áDa, ┼či ├«n cazul dvs. exist─â obliga┼úia de a depune formularul “Chestionarul pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”, ├«n vederea men┼úinerii sau scoaterii din eviden┼úa organului fiscal central competent.

Intrebare: Buna ziua, as dori sa stiu ce anume trebuie facut pentru a renunta la rezindenta fiscala: care sunt etapele, ce documente am nevoie si cat dureaza. Multumesc

Raspuns ANAF (lung dar documentat):┬áPersoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia care pleac─â din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive are obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”.
├Än vederea scoaterii/men┼úinerii din/├«n eviden┼ú─â de c─âtre organul fiscal competent, persoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia are obliga┼úia s─â ├«nregistreze cu 30 de zile ├«naintea plec─ârii din Rom├ónia formularul “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia” la organul fiscal competent unde ├«┼či are domiciliul fiscal.
Organul fiscal analizeaz─â ├«ndeplinirea condi┼úiilor de reziden┼ú─â ├«n func┼úie de situa┼úia concret─â a persoanei fizice, lu├ónd ├«n considerare prevederile conven┼úiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dup─â caz, precum ┼či documenta┼úia prezentat─â, respectiv formularul “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”, orice alte documente ce pot sta la baza determin─ârii reziden┼úei persoanei fizice, precum ┼či, dup─â caz, certificatul de reziden┼ú─â fiscal─â emis de autoritatea fiscal─â str─âin─â sau un alt document eliberat de c─âtre o alt─â autoritate dec├ót cea fiscal─â, care are atribu┼úii ├«n domeniul certific─ârii reziden┼úei fiscale conform legisla┼úiei interne a acelui stat, ├«n original sau ├«n copie legalizat─â, ├«nso┼úit de o traducere autorizat─â ├«n limba rom├ón─â.
├Än ceea ce prive╚Öte documentele justificative, organul fiscal poate solicita ╚Öi alte documente pe care le consider─â relevante ├«n vederea stabilirii reziden╚Ťei fiscale, spre ex: : dovada de╚Ťinerii unor autovehicule ├«nregistrate ├«n Rom├ónia/statul str─âin; permis de conducere emis de autorit─â┼úile competente din Rom├ónia/statul str─âin; pa┼čaport emis de autorit─â┼úile competente din Rom├ónia/statul str─âin; etc. Men╚Ťion─âm ├«ns─â, c─â documentele se vor solicita, ├«n cazul ├«n care sunt necesare, de c─âtre organul fiscal.
├Än termen de 15 zile de la depunerea formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”, organul fiscal transmite persoanei fizice “Notificarea privind ├«ndeplinirea condi┼úiilor de reziden┼ú─â potrivit prevederilorart. 7 ┼či art. 59 din Codul fiscal sau ale Conven┼úiei de evitare a dublei impuneri, ├«ncheiat─â ├«ntre Rom├ónia ┼či …………………….., de c─âtre persoana fizic─â plecat─â din Rom├ónia pentru o perioad─â mai mare de 183 de zile” ┼či stabile┼čte dac─â aceasta are ├«n continuare obliga┼úie fiscal─â integral─â ├«n Rom├ónia sau va fi scoas─â/men┼úinut─â din/├«n eviden┼úele fiscale. ├Än cazul obliga┼úiei fiscale integrale, persoana fizic─â rezident─â este supus─â ├«n continuare impozitului pe venit pentru veniturile ob┼úinute din orice surs─â, at├ót din Rom├ónia, c├ót ┼či din afara Rom├óniei.

Concluzia mea (scurta): la rezidenta fiscala nu “se renunta”; ea se stabileste in functie de anumite criterii de catre ANAF; daca ei considera ca nu mai indepliniti conditiile sa fiti rezidenti romani, nu mai sunteti, din momentul in care va instiinteaza asta organul fiscal; daca insa se ajunge la concluzia, ca totusi sunteti rezident fiscal, in ciuda faptului ca nu mai locuiti in Romania, nu exista nici o modalitate de “renuntare la rezidenta” .

Intrebare: Tinerii care studiaza in strainatate si depasesc perioada de sedere, respectiv cele 183 de zile intr-un interval de 12 luni consecutive, poate se si angajeaza part-time in acel stat unde isi desfasoara studiile, trebuie sa depuna documente pentru stabilirea rezidentei? Daca da, care sunt actele necesare? Multumesc.

Raspuns ANAF:┬áStimate doamne, stimate domn, referitor la ├«ntreb─ârile dvs v─â facem cunoscut c─â, orice persoana fizic─â rezident─â ├«n Rom├ónia care pleac─â din ╚Ťar─â (indiferent de motiv: studii, munc─â, etc) pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate care dep─â┼česc ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive are obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”.
Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent.

Intrebare: Eu mi-am luat ghiozdanul m-am urcat intr-un avion si am plecat in Asia pentru 6 luni. Imi puteti spune de ce am taxe de platit pentru perioada aceasta? In special asigurarea de sanatate care trebuie platita lunar indiferent unde esti. Mi se pare cea mai mare porcarie ce afecteaza 100% din populatie.

Raspuns ANAF:┬áIn situa┼úia ├«n care, la plecarea din Rom├ónia ├«n Asia, nu ├«ndeplini┼úi condi┼úiile reglementate prin prevederile Ordinului nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind reziden╚Ťa ├«n Rom├ónia a persoanelor fizice, datora┼úi ├«n continuare ├«n Rom├ónia, pentru veniturile realizate, impozitele ┼či contribu┼úiile potrivit legisla┼úiei fiscale ├«n vigoare.
├Än cazul ├«n care pleca╚Ťi din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate CARE DEP─é╚śESC ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive ave╚Ťi obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”. Formularul se depune cu 30 de zile ├«naintea plec─ârii din Rom├ónia, ├«n vederea scoaterii/men┼úinerii din/├«n eviden┼ú─â de c─âtre organul fiscal competent, unde ave╚Ťi domiciliul fiscal.

Intrebare: Eu sunt plecat din 2010 si nu am declarat nimic. Cand vin in Romania trebuia sa completez formularul?

Raspuns ANAF:┬á ├Än cazul ├«n care pleca╚Ťi din ┼úar─â pentru o perioad─â sau mai multe perioade de ┼čedere ├«n str─âin─âtate CARE DEP─é╚śESC ├«n total 183 de zile, pe parcursul oric─ârui interval de 12 luni consecutive ave╚Ťi obliga┼úia complet─ârii formularului “Chestionar pentru stabilirea reziden┼úei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Rom├ónia”. Formularul se depune cu 30 de zile ├«naintea plec─ârii din Rom├ónia, ├«n vederea scoaterii/men┼úinerii din/├«n eviden┼ú─â de c─âtre organul fiscal competent, unde ave╚Ťi domiciliul fiscal.
Dacă nu v-aţi conformat acestei obligaţii continuaţi să fiţi considerat persoană fizică rezidentă în România, AVÂND OBLIGAȚIE FISCALĂ INTEGRALĂ până la data schimbării rezidenţei fiscale, potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu statul străin sau potrivit prevederilor Codului fiscal, după caz.
Vă precizăm că, în prezent există convenţii/tratate încheiate de România cu majoritatea statelor în legătură cu schimbul de informaţii privind veniturile obţinute de rezidenţii unui stat în celălalt stat.

Well, asta e baeti, vesti proaste. ­čÖé

Dar sa o luam incet: pana la urma vorbim de depunerea prin posta a unui formular si asteptarea unui raspuns de la ANAF. Sa nu dramatizam. Cine vrea, poate, cine nu cunoaste, angajajeaza pe cineva sa il reprezinte. Cine nu vrea… sa citeasca restul de articole mai distractive de pe blog! ­čÖé

Hai ca se poate.

20 Comment

 1. amanda says: Reply

  Va multumesc frumos pentru timpul si efortul depus in selectarea materialului, este exact ceea ce aveam nevoie acum.Toate cele bune!

  1. Si eu va multumesc, ma bucur ca v-a fost util! ­čÖé

 2. Bogdan says: Reply

  Nu este de la sine inteles, cel putin pentru tarile UE, ca nu se face dubla impunere? Eu ma intreb de ce fiscul romanesc vrea astfel de declaratii? Ce se intampla daca nu anunt plecarea? Multumesc.

  1. Robia e scopul declarat. Fugiti!

  2. Corina says: Reply

   Veti fi dator contributia la asigurarile de sanatate 80 lei lunar in acest moment…

 3. La modul general mie personal mi se pare totul OK si normal, insa cand iei lucrurile la puricat sunt totusi niste mici probleme:

  – nu se poate depune online (poate candva vom avea cont accesibil online la ANAF, unde iti modifici situatia singur, primesti notificari, platesti samd…)
  – formularul e mult prea stufos
  – in conditiile in care notifici cu 30 de zile inainte sa pleci ti se cer niste date si documente pe care cel mai probabil nu le ai inca, deci cumva te obliga sa depui dupa ce pleci

  Oricum, faptul ca incep sa raspunda la intrebari e un prim pas in directia corecta.

  1. Da, formularul nu se completeaza sigur si pune intrebari incomode despre viata ta, la care majoritatea nu stiu sa raspunda :)) Dar stai sa vezi declaratia 394 si apoi vorbim de stufos!

 4. Marius says: Reply

  Exist─â o solu╚Ťie simpl─â la nesim╚Ťirea lor. Renun╚Ť─âm ╚Öi la cet─â╚Ťenie nu numai la reziden╚Ťa fiscal─â.

  1. Exista si nerezidenti (straini) care platesc impozit in Ro. Oricum mai simplu e sa depui un formular si ai terminat povestea. Si apoi renunti si la cetatenie. ­čÖé

 5. Mereu intru sa ma actualizez, dar toata bunavointa mea se transforma in deprimare cand vad cat de complicat si greu de inteles se face sistemul romanesc. Totusi, sper ca ei sa aibe aceeasi rabdare si intelegere pe care incercam sa o avem noi in cautarea de a face lucrurile bine, …back to earth now!

  Ca si rezident intr-o tara care nu are acord de evitare a dublei impozitari su Romania, ma simt vanat de propria mea tara (de care, cu ajutorul lor si impotriva vointei mele, ma vad nevoit sa fug), adica daca vreau sa fiu in regula 100% legal, si lucrand pe cont propriu (a curse sometimes, de finante vorbind), trebuie sa dau 70% din tot ce imi intra catre stat. Pai nu erau astia care ar trebui sa se ocupe pentru binele nostru?? Care bine????? Nu stau in romania, nu beneficiez de “excelenta serviciilor medicale”, de infrastructura moderna, de serviciile sociale complete pe care draga noastra tara le ofera, si nu am alta iesire decat plata impozitelor? E de dat tara in judecata, 90% sanse de castig garantat!! haha

  In fine, deocamdata sunt un Smart Evader fara sa vreau, un survivor in jungla hartiilor reci, nici renuntarea la cetatenie nu e gratis LOL. Ori faci haz de necaz ori ajungo sa fii o tara fruntasa in topul sinuciderilor.

  Your choice!

  wait… what?? Choice?? Hmm, suntem si sclavii vocabularului!

  It┬┤s your NO CHOICE, NON NEGOTIABLE, NO WAY OUT one side benefit deal.

  Ma duc la unguri :p

  1. Iti inteleg punctul de vedere si iti multumesc ca esti cititor fidel. ­čÖé Eu traiesc aici si iti dai seama ce placut e! Dar intelege si tu punctul asta se vedere: depui UN formular si ai scapat de problema! ­čÖé

   1. Asa e, in principu, dar cred ca sunt intr-o situatie mai complicata deocamdata. Mai faci consultanta privata? Poate ai timp sa vorbim intr-o zi. Mi-ar fi de mare ajutor! Multumesc!

    1. Sigur! Trimite-mi un mail! ­čÖé

 6. Romania are tratat cu multe tari, cred ca cu majoritatea tarilor din Europa, in ce priveste impozitarea dubla. Atata timp cat platim legal in alta tara civilizata taxe sociale, impozite + ca locuim acolo, nu cred ca Romania poate sa ne impuna sa le dam si lor. Lor le dam… stiti voi ce le dam. Eu cat de curand vreau sa scap de cetatenia romana. Doamne ajuta!

  1. Evitarea dublei impuneri nu inseamna ca daca platesti in alt stat impozit, nu mai platesti si in Romania! Inseamna ca ai dreptul sa iti deduci din statul in care esti rezident fiscal (Romania) impozitul platit in cealalta tara! Deci nu legislatia e problema, sau lipsa ei, ci oamenii care nu o citesc cu atentie sau nu inteleg ce citesc.

 7. Corina says: Reply

  Si in Germania este la fel. Te duci, muncesti acolo, ai asigurare de sanatate, iti inceteaza contractul de munca, vii in tara, nu te duci sa anunti/completezi formularele cum ca ti-a incetat contractul de munca te trezesti dupa 7-8 luni ca iti vine de plata cateva mii de euro impozit la sanatate in Germania!
  Acum e la fel si in Romania! Esti obligat sa platesti asigurare de sanatate de stat indiferent daca esti salariat sau nu, daca traiesti sau nu in Romania, atat timp cat nu ai completat formularul acela, atat timp cat nu ai anuntat la ANAF ca pleci din tara.

  1. Corina, iti multumesc pentru mesaj. Cred ca e important ca oamenii sa afle ca “e la fel peste tot” si ca ce a facut statul roman nu a fost decat sa preia o legislatie europeana pe care nu a inventat-o el. Ca trebuia updatata la realitate, da, dar e un lucru stiut ca statul roman copiaza directive fara sa se gandeasca cum le pot aplica oamenii in practica.

 8. George says: Reply

  Securistii de la ANAF au ramas fara bani si se gandesc de unde sa mai ia cu japca. Vestea proasta pentru ei este ca statele in care lucreaza cei patru milioane de romani nu vor fi prea incantate de aceasta initiativa… si nu cred ca cine a plecat afara se gandeste sa mai dea ceva statului mafiot roman.

  1. Wow, de-abia astept sa se inghesuie statele alea sa le pese de romanii plecati! Nimanui nu-i pasa, in caz ca n-ati realizat. :)) plus ca nu e vorba de a plati nimic statului roman, ci doar de a depune o hartie. Reiese asta clar pentru cei ce se obosesc sa si citeasca articolele.

   1. George says: Reply

    Cand e vorba de bani toata lumea se inghesuie, chiar si romanii, anaf e exemplul graitor. Nu de romani le pasa ci de banii lor. II dai in Romania, “lipsesc” din alta parte. Cum se exprima socialisti.

    In cazul meu am plecat de 10 ani, in pasaport este specificat statul de rezidenta. Din ce am gasit pe internet nu e vorba de o hartie, ci trebuie sa-ti “aprobe” anaful, sa-ti ceara dovezi. Chiar daca exista tratele de evitare a dublei impozitari. Asa ca nu o sa depun nici o hartie, sa vedem ce fac.

Parerea ta conteaza!