Ai contract de mandat iar titularul acestuia este o persoana nerezidenta in Romania? Trebuie sa depui o declaratie in plus!
Contract de mandat cu un nerezident?
Modificarile fiscale aferente anului 2023 ce obliga SRL-urile sa aiba un contract de munca sau contract de mandat pentru a-si pastra statutul de microintreprindere, au adus in prim plan contractul de mandat.
Folosit foarte rar spre deloc de catre SRL-uri, incepand cu 2023 este solutia salvatoare, daca esti administrator, doresti sa ramai micro dar nu vrei sa ai batai de cap cu birocratia ce inconjoara un contract de munca. Si nu vrei nici controale de la ITM. Tu doar vrei sa ramai micro.
Daca insa administratorul SRL-ului este o persoana nerezidenta in Romania, atunci ai o obligatie in plus, si anume de a depune declaratia 402.
Am scris acest articol din dorinta de a aminti si altora de obligativitatea depunerii acestei declaratii, deoarece eu aproape uitasem de aceasta obligativitate.
Asadar, daca aveti un contract de mandat cu un nerezident, nu uitati de declaratia 402.
Puteti descarca declaratia de pe site-ul ANAF de aici.
Informatii si acte necesare
Declaratia 402 are destul de multe elemente de completat, nu este chiar o declaratie in care treci doar numele si suma obtinuta. Printre altele, ni se cer informatii cum ar fi: nationalitatea nerezidentului, adresa de rezidenta, locul afacerii, tipul de venit obtinut, periodicitatea, moneda, contul IBAN etc.
Dar elementele care mi-au atras atentia si pe care le consider cu adevarat importante sunt urmatoarele:
NIF din tara de rezidenta
NIF-ul romanesc
Venit declarat in 112?
Termen de depunere declaratia 402
Se depune anual, pana in ultima zi a lunii februarie, pentru anul trecut.
Astfel, pentru anul 2022 declaratia trebuie depusa pana pe 28.02.2023.
Cine depune?
Declaratia 402 se depune de catre firmele care platesc venituri de natura salariala sau asimilata salariilor, remuneratiilor administratorilor si altor persoane asimilate acestora.
Suntem obligati sa depunem declaratia 402 pentru persoanele fizice rezidente în alte state membre ale Uniunii Europene, care:
- au realizat venituri din România din salarii sau asimilate salariului, în baza contractului individual de muncă, dar şi din orice alte activităţi dependente.
- au realizat venituri de la entităţile din România, în calitate de administratori sau persoane asimilate acestora, ca urmare a activităţii de conducere şi administrare (administratori, directori, membrii directoratului, membrii consiliului de supraveghere, membrii consiliului de administraţie)
Tipuri de venituri pentru care se depune declaratia
sume din profitul net;
remuneraţii obţinute de directori în baza unui contract de mandat;
remuneraţii suplimentare obţinute de membrii consiliului de administraţie;
indemnizaţii ale directorilor, cum ar fi: indemnizaţii de conducere, în consiliul de administraţie, membrii
directoratului şi ai consiliului de supraveghere;
venituri brute din salarii; bonusuri, comisioane, onorarii;
indemnizaţie de loialitate ;
indemnizaţii în legătură cu mutarea (reinstalarea) în cadrul serviciului, potrivit dispoziţiilor legale, pentru acoperirea cheltuielilor de mutare în interesul serviciului;
avantaje primite în legătură cu activitatea desfăşurată ; avantaje reprezentând cazare sau beneficii similare;
primele de asigurare plătite de către entitatea raportoare pentru beneficiar de venituri, altele decât contribuţiile obligatorii;
avantaje sub formă de stock options şi acţiuni;
daune (conform art. 137^1 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale).
Sper sa va foloseasca informatia si la cat mai multe declaratii depuse cu recipise valide!