pfa la norma de venit 2023

PFA norma de venit in 2023

Nici PFA-urile cu impozitare la norma de venit nu au scapat de schimbari legislative. In acest articol discutam ce modificari se aduc, de cand se aplica ele si cateva recomandari pentru cei ce detin un PFA cu impozitare la norma de venit.

Scade plafonul de la 100.000 euro/an la 25.000 euro/an

Cea mai importanta modificare pentru PFA-urile cu impozitare la norma de venit este micsorarea plafonului de la 100.000 euro/an la 25.000 euro/an. Acest lucru inseamna ca dupa atingerea plafonului de 25.000 euro/an, incepand cu anul urmator, PFA-urile vor fi obligate sa treaca la impozitarea in sistem real.

Impozitarea in sistem real inseamna:

 • o impozitarea mai mare – pe venitul net (suma efectiv facturata clientului minus cheltuielile deductibile) si nu pe o suma fixa, stabilita de ANAF denumita norma de venit;
 • obligatia de a tine contabilitate in sistem real

Masura se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023, raportandu-ne la veniturile anului 2023. Daca in 2022 veti depasi plafonul de 25.000 euro/an, nu veti fi obligati sa treceti la impozitare in sistem real incepand cu 01.01.2023. Daca in 2023 depasiti plafonul de 25.000 euro/an atunci in 2024 veti fi obligati sa treceti la impozitarea in sistem real.

Cu alte cuvinte, pentru a se stabili regimul de impozitare aferent 2023 se tine cont de plafonul valabil in 2022, respectiv 100.000 euro. As spune ca este una din putinele modificari care se aplica cu adevarat incepand cu 01.01.2023, luandu-se in considerare indicatorii realizati incepand cu 01.01.2023. Pentru multe alte modificari, se tine cont de activitatea si de cifra de afaceri realizata in 2022 (mai multe amanunte gasiti in articolele despre modificarile privind consultanta si managementul, dividende sau in articolul despre modificarile fiscale in 2023).

Ce inseamna ca depasesc plafonul la PFA cu impozitare la norma de venit

Nu uitati sa faceti distinctie intre norma de venit, plafonul care obliga la trecerea in sistem real si suma efectiv facturata catre client.

Norma de venit este suma stabilita de ANAF la care se aplica cota de impozit si astfel se determina suma de plata.

Norma de venit aplicabila se determina:

 • in functie de activitatea desfasurata
 • in functie de judetul/localitatea in care PFA-ul isi desfasoara activitatea.

Tabelul cu normele de venit stabilite de ANAF pentru 2022 il puteti consulta direct pe site-ul ANAF. Acesta se modifica anual.

Exemplu: daca aveti sediul in Bucuresti, Sector 1, in zona zero, si desfasurati activitatea „Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, norma de venit (suma la care veti plati impozit pe venit) este de 33.000 lei/an.

Calculul impozitului, a contributiei de sanatate si a contributiei de pensie se fac tinand cont de norma de venit si nu de suma facturata catre client sau de plafonul de 100.000 euro (25.000 euro incepand cu veniturile obtinute in 2023).

Pentru a stabili daca aveti obligatia sa platiti contributia de pensie sau de sanatate, comparati norma de venit cu plafoanele anuale peste care aveti obligatia de a calcula si plati sanatate si pensie.

Separat de norma de venit, care este practic un indicator, o suma stabilita de ANAF, aveti sumele incasate efectiv de la clientul/clientii vostri.

Daca suma totala incasata efectiv de la clienti intr-un an calendaristic este mai mare decat plafonul de 100.000 euro (sau 25.000 euro incepand cu veniturile obtinute in 2023), atunci inseamna ca incepand cu anul urmator aveti obligatia sa treceti la impozitare in sistem real.

Ce impozite va plati un PFA cu impozitare la norma de venit in 2023

Nu avem inca normele de venit si plafoanele care se vor aplica pentru anul 2023 (deoarece ele se stabiliesc in functie de salariul minim valabil in 2023), dar putem sa facem o scurta recapitulare a impozitelor pe care le va plati un PFA la norma de venit in 2023.

Impozit pe venit: 10% aplicat la norma de venit; nu uitati ca daca incepeti activitatea in timpul anului, norma de venit trebuie ajustata; nu uitati si faptul ca in functie de situatia personala a fiecaruia (varsta, sex, daca sunteti angajat, invaliditate etc), exista coeficienti de corectie pe care ii puteti aplica. Acesti coeficienti ii gasiti pe ultima pagina a normelor de venit corespunzatoare fiecarui judet in parte.

Contributia de sanatate: 10% aplicat la plafon, daca norma de venit, dupa aplicarea coeficientilor de corectie si a ajustarii anuale, depaseste plafoanele anuale stabilite pentru acest scop.

De la 01.01.2023 vor exista 3 plafoane pentru care se va plati contributie de sanatate.

 • daca norma de venit ajustata si corectata este sub plafonul de 6 salarii minime brute pe ţară, nu esti obligat la plata contributiei de sanatate, dar nici nu esti asigurat in sistemul de sanatate; am facut aceasta precizare deoarece sunt multe intrebari pe aceasta tema
 • daca norma de venit ajustata si corectata este cuprinsa între 6 și 12 salarii minime brute pe ţară  platesti contributia de sanatate calculata la plafonul de 6 salarii minime brute pe tara
 • daca norma de venit ajustata si corectata este cuprinsa intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara – platesti contributia de sanatate calculata la plafonul de 12 salarii minime brute pe tara
 • daca norma de venit ajustata si corectata este peste 24 salarii minime brute pe tara – platesti contributia de sanatate calculata la plafonul de 24 salarii minime brute pe tara.

Contributia de pensie: 25% aplicat la plafon, daca norma de venit, dupa aplicarea coeficientilor de corectie si a ajustarii anuale, depaseste plafoanele anuale stabilite pentru acest scop.

De la 01.01.2023 vor exista 2 plafoane pentru care se va plati contributie de pensie.

 • daca norma de venit ajustata si corectata este sub plafonul de 12 salarii minime brute pe ţară, nu esti obligat la plata contributiei de pensie , dar nici nu esti asigurat in sistemul de pensie;
 • daca norma de venit ajustata si corectata este intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara – platesti contributia de pensie calculata la plafonul de 12 salarii minime brute pe tara
 • daca norma de venit ajustata si corectata este peste 24 salarii minime brute pe tara – platesti contributia de pensie calculata la plafonul de 24 salarii minime brute pe tara, practic DUBLU decat in prezent.

ATENTIE! In cazul contributiei de pensie, in cazul inceperii activitatii in cursul anului, se ajusteaza si plafoanele de pensie mentionate mai sus, proportional cu numarul de luni in care PFA-ul a functionat in anul respectiv.

Aceasta ajustare se face doar pentru calculul contributiei de pensie si nu si pentru calculul contributiei de sanatate.

consultanta flavius danila

STABILESTE O SEDINTA DE CONSULTANTA

Modificarile fiscale si legale ti se par coplesitoare si nu stii incotro s-o apuci? Stabileste o sedinta de consultanta. Tarif: 300 lei/sedinta.

Nu uitati de plafonul de 300.000 lei/an

PFA-urile la norma de venit mai au un plafon de care trebuie sa tina cont si anume cel de 300.000 lei/an. Daca facturati catre clienti mai mult de 300.000 lei/an, aveti obligatia sa va inregistrati la ANAF ca platitori de TVA incepand cu luna urmatoare celei in care ati depasit plafonul. Aceasta obligatie o au si persoanele care lucreaza cu clienti din afara Romaniei, clienti din UE sau din afara UE, chiar daca pentru anumite tranzactii nu se va datora efectiv TVA, ci va exista doar obligatia depunerii declaratiilor aferente TVA.

Ce va verifica ANAF in 2023 la PFA cu impozitare la norma de venit

In opinia mea, scopul acestei noi reglementari, respectiv a limitarii plafonului pentru a putea aplica sistemul de impozitare la norma, este ca de aceasta facilitate sa beneficieze doar cei cu venituri mici sau cei la inceput de drum.

De aceea cred ca se va pune mai mult accent in viitor pe verificarea respectarii conditiilor necesare pentru a putea aplica norma de venit si anume:

 • sa prestezi efectiv activitatea prevazuta in tabelul cu norme de venit publicat de ANAF (de exemplu in domeniul IT, se poate impozita la norma de venit doar activitatea de prestari servicii in domeniul informaticii care nu genereaza drepturi de autor sau drepturi conexe drepturilor de autor)
 • activitatea sa fie autorizata la locul unde se desfasoara ea efectiv si norma de venit declarata sa fie cea de la locul desfasurarii activitatii; exista practica de a se declara sediul PFA-ului intr-o localitate pentru care norma de venit este foarte mica, iar activitatea este prestata efectiv din alta localitate, pentru care norma de venit ar fi mult mai mare, iar acest lucru a atras atentia ANAF in ultimul timp si probabil si mai mult in viitor.

Pot sa imi tin singur contabilitatea la un PFA la norma de venit

Din perspectiva legala, nu sunteti obligati sa aveti contabil pentru un PFA (la norma de venit sau in sistem real). Dar daca puteti sau nu efectiv sa tineti contabilitatea unui PFA, raspunsul il puteti da doar voi.

Eu va detaliez mai jos cateva dintre cele mai comune greseli care apar atunci cand cei care detin PFA-uri la norma de venit isi fac contabilitatea singuri:

 • au tranzactii cu parteneri (furnizori, clienti) din UE si nu depun declaratiile 301 si/sau 390; fie nu au obtinut cod intracomunitar de TVA, fie l-au obtinut dar nu depun declaratiile.
 • depasesc plafonul de TVA si nu se inregistreaza ca si platitori de TVA, deoarece nu cunosc faptul ca ar avea aceasta obligatie si cei care lucreaza cu clienti din afara Romaniei
 • cateodata depasesc si plafonul de 100.000 euro/an (25.000 euro/an din 2023) si nu trec la impozitare in sistem real in termenul stabilit de lege
 • cand calculeaza daca au depasit plafonul de TVA se rapoarteaza la incasari si data acestora si nu la facturile emise si data emiterii lor)
 • pentru plafonul de TVA in loc sa ia in calcul suma de 300.000 lei iau in calcul 85.000 euro

Daca doriti sa lucram impreuna va rog sa imi scrieti un email la luiza.radu@smartadvisors.ro.

Comments

 1. Adr

  felicitări stat român! să înceapă si exodul din IT că prea prindeau rădăcini pe aici

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.