Nici PFA-urile cu impozitare la norma de venit nu au scapat de schimbari legislative. In acest articol discutam ce modificari se aduc, de cand se aplica ele si cateva recomandari pentru cei ce detin un PFA cu impozitare la norma de venit.
Cea mai importanta modificare pentru PFA-urile cu impozitare la norma de venit este micsorarea plafonului de la 100.000 euro/an la 25.000 euro/an. Acest lucru inseamna ca dupa atingerea plafonului de 25.000 euro/an, incepand cu anul urmator, PFA-urile vor fi obligate sa treaca la impozitarea in sistem real.
Impozitarea in sistem real inseamna:
Masura se aplica incepand cu 1 ianuarie 2023, raportandu-ne la veniturile anului 2023. Daca in 2022 veti depasi plafonul de 25.000 euro/an, nu veti fi obligati sa treceti la impozitare in sistem real incepand cu 01.01.2023. Daca in 2023 depasiti plafonul de 25.000 euro/an atunci in 2024 veti fi obligati sa treceti la impozitarea in sistem real.
Cu alte cuvinte, pentru a se stabili regimul de impozitare aferent 2023 se tine cont de plafonul valabil in 2022, respectiv 100.000 euro. As spune ca este una din putinele modificari care se aplica cu adevarat incepand cu 01.01.2023, luandu-se in considerare indicatorii realizati incepand cu 01.01.2023. Pentru multe alte modificari, se tine cont de activitatea si de cifra de afaceri realizata in 2022 (mai multe amanunte gasiti in articolele despre modificarile privind consultanta si managementul, dividende sau in articolul despre modificarile fiscale in 2023).
Nu uitati sa faceti distinctie intre norma de venit, plafonul care obliga la trecerea in sistem real si suma efectiv facturata catre client.
Norma de venit este suma stabilita de ANAF la care se aplica cota de impozit si astfel se determina suma de plata.
Norma de venit aplicabila se determina:
Tabelul cu normele de venit stabilite de ANAF pentru 2022 il puteti consulta direct pe site-ul ANAF. Acesta se modifica anual.
Exemplu: daca aveti sediul in Bucuresti, Sector 1, in zona zero, si desfasurati activitatea “Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, norma de venit (suma la care veti plati impozit pe venit) este de 33.000 lei/an.
Calculul impozitului, a contributiei de sanatate si a contributiei de pensie se fac tinand cont de norma de venit si nu de suma facturata catre client sau de plafonul de 100.000 euro (25.000 euro incepand cu veniturile obtinute in 2023).
Pentru a stabili daca aveti obligatia sa platiti contributia de pensie sau de sanatate, comparati norma de venit cu plafoanele anuale peste care aveti obligatia de a calcula si plati sanatate si pensie.
Separat de norma de venit, care este practic un indicator, o suma stabilita de ANAF, aveti sumele incasate efectiv de la clientul/clientii vostri.
Daca suma totala incasata efectiv de la clienti intr-un an calendaristic este mai mare decat plafonul de 100.000 euro (sau 25.000 euro incepand cu veniturile obtinute in 2023), atunci inseamna ca incepand cu anul urmator aveti obligatia sa treceti la impozitare in sistem real.
Nu avem inca normele de venit si plafoanele care se vor aplica pentru anul 2023 (deoarece ele se stabiliesc in functie de salariul minim valabil in 2023), dar putem sa facem o scurta recapitulare a impozitelor pe care le va plati un PFA la norma de venit in 2023.
Impozit pe venit: 10% aplicat la norma de venit; nu uitati ca daca incepeti activitatea in timpul anului, norma de venit trebuie ajustata; nu uitati si faptul ca in functie de situatia personala a fiecaruia (varsta, sex, daca sunteti angajat, invaliditate etc), exista coeficienti de corectie pe care ii puteti aplica. Acesti coeficienti ii gasiti pe ultima pagina a normelor de venit corespunzatoare fiecarui judet in parte.
Contributia de sanatate: 10% aplicat la plafon, daca norma de venit, dupa aplicarea coeficientilor de corectie si a ajustarii anuale, depaseste plafoanele anuale stabilite pentru acest scop.
De la 01.01.2023 vor exista 3 plafoane pentru care se va plati contributie de sanatate.
Contributia de pensie: 25% aplicat la plafon, daca norma de venit, dupa aplicarea coeficientilor de corectie si a ajustarii anuale, depaseste plafoanele anuale stabilite pentru acest scop.
De la 01.01.2023 vor exista 2 plafoane pentru care se va plati contributie de pensie.
ATENTIE! In cazul contributiei de pensie, in cazul inceperii activitatii in cursul anului, se ajusteaza si plafoanele de pensie mentionate mai sus, proportional cu numarul de luni in care PFA-ul a functionat in anul respectiv.
Aceasta ajustare se face doar pentru calculul contributiei de pensie si nu si pentru calculul contributiei de sanatate.
Modificarile fiscale si legale ti se par coplesitoare si nu stii incotro s-o apuci? Stabileste o sedinta de consultanta. Tarif: 300 lei/sedinta.
PFA-urile la norma de venit mai au un plafon de care trebuie sa tina cont si anume cel de 300.000 lei/an. Daca facturati catre clienti mai mult de 300.000 lei/an, aveti obligatia sa va inregistrati la ANAF ca platitori de TVA incepand cu luna urmatoare celei in care ati depasit plafonul. Aceasta obligatie o au si persoanele care lucreaza cu clienti din afara Romaniei, clienti din UE sau din afara UE, chiar daca pentru anumite tranzactii nu se va datora efectiv TVA, ci va exista doar obligatia depunerii declaratiilor aferente TVA.
In opinia mea, scopul acestei noi reglementari, respectiv a limitarii plafonului pentru a putea aplica sistemul de impozitare la norma, este ca de aceasta facilitate sa beneficieze doar cei cu venituri mici sau cei la inceput de drum.
De aceea cred ca se va pune mai mult accent in viitor pe verificarea respectarii conditiilor necesare pentru a putea aplica norma de venit si anume:
Din perspectiva legala, nu sunteti obligati sa aveti contabil pentru un PFA (la norma de venit sau in sistem real). Dar daca puteti sau nu efectiv sa tineti contabilitatea unui PFA, raspunsul il puteti da doar voi.
Eu va detaliez mai jos cateva dintre cele mai comune greseli care apar atunci cand cei care detin PFA-uri la norma de venit isi fac contabilitatea singuri:
Daca doriti sa lucram impreuna va rog sa imi scrieti un email la luiza.radu@smartadvisors.ro.
2 Comments
felicitări stat român! să înceapă si exodul din IT că prea prindeau rădăcini pe aici
Referitor PFA Norma de venit – Norma de venit de 36.000 RON se considera ca si cum ai depasit plafonul de 12 salarii minime sau nu? – Taxele calculate sunt:CAS 0 CASS 1.800 Impozit 3.600 sau CAS 9.000 CASS 3.600 Impozit 3.600?