Dividende firma in lichidare – se impoziteaza cu 5% sau cu 10%?

Intrebarea secolului? Nici pe departe, dar daca nu stii raspunsul stai si cauti zile intregi pe net. Eu nu am gasit nici un articol in care sa scrie negru pe alb informatia asta, asa ca m-am gandit sa o scriu eu. ­čÖé Daca voi stiti si alte surse si articole utile despre subiectul acesta, lasati link in comentarii, cu siguranta vor fi apreciate de cititori!

Sa nu lungim zarzavatul. Raspunsul depinde foarte mult de faza in care te afli cu operatiunea de lichidare.

Daca ai apucat sa depui „faza 1” la ONRC, adica cererea de dizolvare impreuna cu Hotararea AGA prin care se hotaraste lichidarea firmei, atunci tot ce faci dupa acel moment se incadreaza la operatiuni din lichidare si nu le mai poti contabiliza si impozita decat in cadrul calculului rezultatului din lichidare. Rezultatul din lichidare poate fi profit sau pierdere. Daca iese profit, impozitul pe care il platesti este cel de 10%, impozit pe venitul din lichidarea persoanei juridice.

Daca inca esti in faza la care vrei sa lichidezi firma dar inca nu ai apucat sa faci nimic concret, inca nu ai depus nici un act la Registrul Comertului atunci e bine ca ai dat peste acest articol la timp! ­čÖé

Esti in faza la care poti face tot felul de operatii, cum ar fi (dar nu limitat):

  • repartizare de dividende a profitului din an sau a profitului din anii anteriori (contul 1171) pentru care vei plati impozitul pe dividende de 5%
  • vanzare de active sau lichidarea stocului de marfa pentru care vei plati impozitul micro de 1% sau 3% (depinde de situatia in care esti)
  • restituire creditari asociati daca ai bani in casa sau in banca (pentru care nu vei plati nimic in faza asta, dar ai plati daca ai face aceasta operatie cu lichidarea deja inceputa la ONRC)

Dupa ce ai „periat” bine balanta si contabilul ti-a dat OK-ul si de la ANAF cum ca totul este in regula acolo (toate declaratiile depuse, fisa reglata, impozite platite etc), poti depune primele acte la ONRC.

Mai multe informatii despre procedura efectiva de lichidare poti gasi in acest articol sau in acest articol.

Daca doresti sa te ajutam cu lichidarea firmei, atat cu documentele de la ONRC cat si cu bilantul si raportul de lichidare gasesti detalii despre tarife aici sau imi poti scrie un mail la luiza.radu@smartadvisors.ro

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.