Luiza Daneliuc – contabilitate online

Inchidere firma prin lichidare voluntara fara lichidator. Formalitati.

Multe persoane au firme infiintate din paleolitic si „lasate sa moara”, pentru ca inainte mergea si asa. Nu stiu daca ati aflat, dar de cativa ani „nu mai merge si asa” iar orice firma neinchisa conform proedurilor va poate crea probleme in cazierul fiscal personal. Despre riscurile pe care vi le asumati lasand problema nerezolvata si despre procedura in sine aflati din articol. 

Pentru cei ce prefera sa ma asculte, mai mult decat sa ma citeasca:

Lichidarea voluntara fara lichidator (denumirea ei exacta din lege fiind dizolvare si lichidare simultana cf. art 235 din Legea 31/1990) este solutia cea mai simpla. Nu ai nevoie de un lichidator dar ai nevoie de expert contabil. Poate fi chiar expertul tau contabil cel care indeplineste formalitatile.

De ce nu e bine sa lasi o firma „sa moara”

Fima nu moare singura niciodata. Nu dispare in neant, nu o sterge cineva miraculos din evidenta ONRC. Ce se intampla in majoritatea cazurilor este faptul ca ONRC o dizolva din oficiu, dar nu o si radiaza. Multi confunda notiunile astea: dizolvare, lichidare, radiere.

Dizolvare este momentul in care societatea inceteaza activitatea comerciala normala si marcheaza trecerea spre lichidare. Deci trece intr-o noua faza a existentei, numita lichidare.

Lichidarea este faza in care activul firme (bunurile, banii din banca sau casa) ramase dupa achitarea creditorilor se repartizeaza care asociati. Dupa ce acest pas este realizat se trece la radiere.

Radiere inseamna incetarea existentei firmei ca persoana juridica, insemnand practic stergerea ei din Registrul Comertului.

Pana nu vezi scris negru pe alb ca firma ta e RADIATA, it’s not over!

Nota: am incercat sa explic cele 3 notiuni cu cuvinte simple, asa ca avocati, va rog nu imi sariti in cap pentru limbajul folosit!

Daca lasi o firma sa moara, candva, intr-o zi, iti va expira si sediul social. Cand lasi o firma sa moara, nu mai depui declaratii, bilanturi, practic nu te mai ocupi de ea deloc. Aceste actiuni, sau non-actiuni au urmatoarele consecinte:

Intr-un final va trebui sa rezolvati aceasta problema. Si cand veti ajunge la aceasta concluzie, cu siguranta vor fi trecut niste ani in care nu ati facut nici un fel de declaratie si nu ati depus nici un fel de bilant. Daca ati avut datorii, probabil dobanzile si penalitatile au depasit demult debitul initial. Va costa atat de mult rezolvarea incat si daca doriti sa rezolvati la un moment dat problema, nu veti putea!

Conditii de aplicare a lichidarii voluntare fara lichidator

Doua conditii trebuiesc indeplinite pentru a putea aplica aceasta procedura:

toti asociatii sa fie de acord cu modul de impartire a bunurilor ramase dupa plata tuturor datoriilor

sa nu existe datorii catre ANAF sau catre alti creditori, care cu siguranta vor face opozitie; daca totusi exista datorii, se poate merge pe aceasta procedura daca exista un acord din partea creditorului privind lichidarea

Procedura lichidarii voluntare

ETAPA 1. Prima etapa este cea propriu-zisa a dizolvarii si lichidarii voluntare. In aceasta etapa, mai simpla, avocatul iti va cere sau va completa el:

Se asteapta 30 de zile de la data publicarii in monitorul oficial a hotararii aga. Hotararea AGA se publica in monitor intr-un timp care variaza intre 2 si 4 saptamani. Deci in medie etapa 1 dureaza cam 2 luni.

In aceasta etapa atentie la:

Certificatul de atestare fiscala de la ANAF nu va trebui decat in faza 2. DAR, inainte de a depune actele de mai sus pentru faza 1, verificati si fisa contribuabilului la ANAF, sa fiti siguri ca e pe zero, ca nu sunt dobanzi si penalitati neinstituite sau declaratii din urma nedepuse.

Daca ANAF-ului nu-i place ceva in fisa voastra de platitor, va face opozitie la dizolvare si va taraie prin tribunale cam un an de zile pana cand reusiti sa va rezolvati problema. Asa ca mare atentie la rezolvarea tuturor problemelor la ANAF inainte sa incepeti etapa 1. Cred ca nu mai e necesar sa mentionez faptul ca trebuie sa aveti toate impozitele achitate la zi.

Desigur, opozitie va poate face orice creditor care afla din MO despre intentia voastra de a lichida firma. De aceea est important sa va asigurati ca nu datorati nimanui bani.

ETAPA 2. A doua etapa care se numeste radierea, este un pic mai dificila. Aici avocatul iti va cere sau va completa el:

In aceasta etapa atentie la:

Aceasta etapa trebuie discutata in amanunt cu expertul contabil care sa explice modalitatea de intocmire a bilantul ui de lichidare (adica cum a stins activul cu pasivul), ce bunuri au rezultat in urma acestei operatiuni si cum se impart ele asociatilor si cel mai important lucru, cum se calculeaza si care este cuantumul impozitului pe venitul din lichidarea unei persoane juridice.

Ca sa fim complet sinceri, nu ar trebui sa te apuci de aceasta procedura inainte de o discutie amanuntita cu contabilul, in care sa analizati balanta iar el sa iti explice pas cu pas intreaga procedura si sa faca o estimare a impozitului pe venitul din lichidare pe care il vei avea de platit.

Si nu uita: pana nu ai certificatul de radiere in mana, firma ta inca exista, iar tu ca asociat si administrator poti avea probleme pe viitor.

Daca doresti o oferta din partea noastra pentru a ne ocupa de lichidarea voluntara a firmei tale, te rog trimite-mi un mail.

Daca vrei mai multe amanunte generale despre procedura si tarife le gasesti pe pagina de servicii, apasand butonul de mai jos. 🙂

Citeste si acest articol pe aceeasi tema: Firmele care nu depun bilanturi vor fi radiate din oficiu.

Exit mobile version