Cum aleg codurile CAEN?

S-a dus vremea cand optiunea pentru o firma nou infiintata era sa trantesti in actul constitutiv tot codul CAEN. Surprizele referitoare la legea cu interpretari aberante vis a vis de codurile CAEN pentru restaurante si baruri sau felul in care ti se acorda sau refuza un numar de TVA bazat pe ce coduri CAEN ai autorizate (iar exemplele sunt pot continua), sunt mai mult decat suficiente pentru a te gandi de doua ori inainte sa autorizezi ceva.

Sumarizez pe scurt cateva sfaturi care vin din experienta mea personala in ceea ce priveste alegerea codurilor CAEN.

1. Autorizeaza doar activitatea pe care o vei desfasura in viitorul apropiat si cateva activitati adiacente.

Sigur nu o sa cultivi cereale daca tu lucrezi in domeniul IT. N-are sens sa autorizezi activitati pe care nu le vei presta niciodata, doar in ideea in care la infiintare nu te costa sa adaugi tot ce iti trece prin cap in actul constitutiv. Iar cu noua politica a taxelor de la registrul comertului,  nu te va mai costa asa mult sa autorizezi un nou cod CAEN doar in momentul cand esti sigur ca vei presta activitatea.

2. Cand alegi codul CAEN nu-i citi doar titlul

Mai ales cand alegi cu cod CAEN pentru a beneficia de impozitarea unui PFA la norma de venit.

Sa luam clasicul exemplu al codului CAEN 6202 Activitati de consultanta in tehnologia informatiilor, unde voi cititi titlul si aveti impresia ca vi se potriveste pe activitatea pe care o faceti doar pentru ca are in denumire consultanta. Sau tehnologia informatiilor, adica IT adica orice din IT. Right? Wrong!

Ceea ce conteaza de fapt la un cod CAEN este descrierea acestuia, nu titlul. Cititi descrierea si apoi hotarati daca activitatea voastra se incadreaza in acel cod CAEN sau nu, mai ales cand va bazati pe acest lucru o intreaga alegere referitoare la impozitarea fiscala, alegere ce poate fi usor reincadrata de catre ANAF, daca nu ati indeplinit toate conditiile necesare.

3. Nu lasati codurile CAEN doar in actul constitutiv, autorizati-le si in certificatele constatatoare

Ca sa puteti desfasura o activitate, nu este suficient ca respectivul cod CAEN sa fie trecut in actul constitutiv el trebuie sa fie autorizat. Daca aveti sau nu acel cod autorizat, el trebuie sa se regaseasca si in certificatul constatator de la ONRC, si tot acolo sa fie mentionat si unde anume e autorizat: la sediu, la punctul de lucru sau la terti. Nu, „la cafenea” sau „pe net” nu se poate. Sorry. 🙂

Daca doriti sa discutam pe marginea diverselor coduri CAEN, va rog lasati-mi in comentarii ce activitate doriti sa desfasurati iar eu voi indica ce coduri CAEN trebuie sa alegeti si voi face asta intr-un video.

Nu uitati sa va ABONATI la noul meu canal de YOUTUBE.

Comments

 1. Salut,

  Vreau sa infiintez un SRL-D, care are ca activitate publicitate si activitati de sondare a pietei. M-ar ajuta sa stiu ce CAEN-uri ar trebui sa aleg. Am facut deja o prospectie, dar parerea ta m-ar ajuta sa validez alegerile facute.

  Multumesc,
  Raluca

 2. Viorel

  Stimata doamna,

  Doresc sa infiintez un SRL care sa aiba ca obiect principal de activitate comertul exterior (inclusiv consutanta in domeniu). Ce cod CAEN este necesar si ce imi recomandati ca obiecte secundare (ce coduri CAEN).
  Multumesc

  viorelonel@gmail.com

 3. Chris

  As dori si eu ajutor pentru infiintare PFA, urmatoarele activitati: scriere articole (drepturi de autor) – principal, iar secundar – productie si postproductie audio/video, implementare site-uri web pe platforma wordpress, marketing afiliat. De asemenea as vrea sa stiu ce se alege – norma venit sau sistem real (pt calculul CAS si sanatate) in conditiile in care nu platesc impozit (persoana cu dizabilitati). Multumesc anticipat.

 4. Petru

  Buna ziua,
  Care ar fi codul CAEN potrivit pentru o societate care va avea activitati precum: analiza de date, procesarea de date, colectarea de date, creare baze de date?

  (tin sa precizez ca activitatea nu are absolut nicio legatura cu prelucrare datelor cu caracter personal)

  Multumesc!

 5. diana

  Buna ziua. Am o societate ce doreste sa factureze servicii de transport , ce cod caen s-ar potrivi ?

 6. Cris

  Buna
  Doresc sa infiintez PFA pentru urmatoarele activitati :
  1) ghid de turism ( nu se face la sediu, atunci aleg la terti??)
  2) fotograf ( aici sunt interesata mai degraba de tururi/ ateliere foto prin oras)- la terti ??
  3) inchirierea unei parti din casa in regim hotelier ( mai putin de 5 camere, ocazional)
  Ce coduri CAEN ar trebui sa aleg?

 7. traiestesanatosacum1234

  Buna ziua, as dori sa infiintez o firm. Activitatea ei este de a realizare invitatii de nunta, atat in format tiparit cat si in format electronic, si comercializarea lor atat offline cat si online.

  Ce coduri CAEN am nevoie pentru asta?

 8. rusu cornel

  Buna ziua. As vrea sa stiu ce cod CAEN este pt urmatoarea activitate.o firma care va presta serviciul de raschetare a parchetului. multumesc

 9. Mihalcea R

  Buna ziua,
  Imi puteti spune va rog care este codul/codurile caen necesare pentru functionarea a 16 camere de inchiriat cu baie si curatenie zilnica + servirea micului dejun si a băuturilor acloolice/nealcoolice. Mentionez ca nu vrea sa funcitonez ca hotel sau pensiune.
  Va multumesc!

 10. Ovidiu F

  Intrebarea cea mai importanta este.. simpla prezenta a codurilor autorizate in certificatul constatator creaza obligatii?
  Spre exemplu, in industria lemnului sau a metalelor pretioase ai anumite obligativitati specifice, cum ar fi ca trebuie sa faci anumite declaratii periodice, etc. Intrebarea este: aceste obligativitati incep odata cu autorizarea codului CAEN sau doar daca practic acea activitate propriuzis? Cred ca acest aspect e important de trecut in articol, Multumesc

  1. Din start va spun ca nu ma pricep si nu am experienta pentru activitatea descrisa. Dar nu putem vorbi de “simpla prezenta” a unui CAEN in certificatul constatator. Daca este acolo inseamna ca cineva l-a autorizat. Putem vorbi de simpla lui prezenta in actul constitutiv, daca e doar acolo si nu si in constatator inseamna ca nu sunteti autorizat sa desfasurati acea activitate. Dar la intrebare nu stiu sa va raspund, nu cunosc domeniul.

 11. trifan aurelia

  buna , vreau sa ma ocup cu realizarea martisoarelor , diverse articole pt decorarea casei sau ornamente florare in general lucruri handmade aveti idee ce coduri caen mi-ar trebui?

 12. Termin in iulie fac de stiinte economice, specializarea contabilitate si informatica de gestiune. Am cursuri atestate de Ministerul Muncii ca si croitor si absolventa de Scoala Populara de Arta, sectia ceramica si arta decorativa.
  Vreau sa imi deschid un srl pe domeniul prestari servicii, sa predau cursuri in domeniile amintite mai sus si sa ofer consultanta financiara si poate de ce nu sa tin contabilitatea pt cateva firme.
  Ce coduri caen ar trebui sa imi stabilesc si sa autorizez, ca sa pot presta serviciile respective?

  Multumesc

 13. Mihaela

  Buna ziua,
  Lucrez la o licitatie pentru instalarea sistemelor de securitate (sisteme de detectie efractie, sisteme supraveghere video si sisteme detectie efractie perimetrale).
  Autoritatea contractanta a solicitat „cod CAEN 4321 – Lucrări de instalaţii electrice” si „cod CAEN 4651 Comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software- ului. Aceasta clasa include:
  -comertul cu ridicata al calculatoarelor si echipamentelor periferice
  -comertul cu ridicata al software-ului”. Evident sistemele de securitate nu sunt incluse in codul Caen 4651. Codurile CAEN necesare pentru livrarea si instalarea sistemelor de securitate sunt: “8020 – Activităţi de servicii privind sistemele de securizare” si 4321 – Lucrări de instalaţii electrice”. De asemenea, este necesara si o „Licenta proiectare, instalare, modificare sau intretinere a componentelor sau sistemelor de alarmare impotriva efractiei emisa de Ministerul Afacerilor Interne , Inspectoratul General al Politiei Romane Directia de ordine Publica
  In urma unei cereri de clarificari ni s-a comunicat ca nu se va renunta la cererea codului caen 4651, care in cadrul acestei lucrari nu are nici o relevanta.
  Imi puteti sugera, va rog, un raspuns pertinent la comunicarea primita?
  Va multumesc anticipat.
  O zi minunata va doresc

 14. Alexandra Spac

  Buna ziua, As dori sa fac pfa pentru un magazin online in care voi vinde produse facute de mine,lucrate in piele, textil si ceramica. Ce activitate principala trebuie trecuta si ce cod Caen sa am pentru asta? Multumesc frumos

 15. Cristian

  Doresc sa prestez servicii contabilitate primara online ( înregistrări facturi, extrase bancare, prelucrarea bazelor de date cu vanzarile firmei, verificari contracte,etc.) pentru o firma din UE (sunt fost salariat al acestei firme, iar acum am domiciliul in România). Practic, toata activitatea se desfasoara online, printr-un calculator avand acces la software-ul necesar desfășurării activității, eu neavand acces fizic la nici un document si nesemnand nici o situație financiara sau declaratie (exista contabil sef in acea firma din ue). Vroiam sa înființez un pfa in acest scop, dar am inteles ca nu pot activa ca si pfa cu codul caen 6920 (nu sunt expert contabil, am doar diploma de economist). Ce alta soluție legala există pentru a colabora cu aceea firma? Eventual un alt cod CAEN, poate 7022 sau 6311? Cine poate verifica si decide ca activitatea prestata nu e compatibila cu codul caen a pfa-lui?
  Va mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră!

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.