Inchidere firma prin lichidare voluntara fara lichidator. Ce formalitati sunt necesare?

Multe persoane au firme infiintate din paleolitic si “lasate sa moara”, pentru ca inainte mergea si asa. Nu stiu daca ati aflat, dar de cativa ani “nu mai merge si asa” iar orice firma neinchisa conform proedurilor va poate crea probleme in cazierul fiscal personal. Daca vreti sa stiti ce riscati lasand problema asa sau va ganditi ca e timpul sa va rezolvati aceasta problema pe care o tarati dupa voi, aveti mai multe detalii in articol. 

Lichidarea voluntara fara lichidator (denumirea ei exacta din lege fiind dizolvare si lichidare simultana cf. art 235 din Legea 31/1990) este solutia cea mai simpla. Nu ai nevoie de un lichidator dar ai nevoie de expert contabil. Poate fi chiar expertul tau contabil cel care indeplineste formalitatile.

De ce nu e bine sa lasi o firma “sa moara”

Fima nu moare singura niciodata. Nu dispare in neant, nu o sterge cineva miraculos din evidenta ONRC. Ce se intampla in majoritatea cazurilor este faptul ca ONRC o dizolva din oficiu, dar nu o si radiaza. Multi confunda notiunile astea: dizolvare, lichidare, radiere.

Dizolvare este momentul in care societatea inceteaza activitatea comerciala normala si marcheaza trecerea spre lichidare. Deci trece intr-o noua faza a existentei, numita lichidare.

Lichidarea este faza in care activul firme (bunurile, banii din banca sau casa) ramase dupa achitarea creditorilor se repartizeaza care asociati. Dupa ce acest pas este realizat se trece la radiere.

Radiere inseamna incetarea existentei firmei ca persoana juridica, insemnand practic stergerea ei din Registrul Comertului.

Pana nu vezi scris negru pe alb ca firma ta e RADIATA, it’s not over!

Nota: am incercat sa explic cele 3 notiuni cu cuvinte simple, asa ca avocati, va rog nu imi sariti in cap pentru limbajul folosit!

Daca lasi o firma sa moara, candva, intr-o zi, iti va expira si sediul social. Cand lasi o firma sa moara, nu mai depui declaratii, bilanturi, practic nu te mai ocupi de ea deloc. Aceste actiuni, sau non-actiuni au urmatoarele consecinte:

 • cand iti expira sediul social sau daca nu se depune bilantul anual, Registrul Comertului poate sa ceara din oficiu dizolvarea societatii. Societatea poate ramane asa dizolvata un timp dar la un moment dat, in functie de situatia firmei, daca are datorii mari la ANAF poate cere insolventa. Sau daca nu are datorii, poate cere lichidarea cu lichidator. Pe langa faptul ca un lichidator costa mai mult decat un expert contabil, lichidatorul este un strain pentru firma ta, un strain care nu iti stie nici specificul activitatii si nici motivele care te-au adus in situatia actuala. Deci, te poti gasi in situatia in care lichidatorul sa considere ca este cazul sa atraga raspunderea ultimului administrator (adica a ta) pentru situatia in care se afla firma.
 • ANAF declara firmele care nu isi depun la timp declaratiile si bilanturile inactive. Administratorul acelei firme va “beneficia” de aceasta mentiune in cazierul lui fiscal, drept pentru care, daca doreste sa infiinteze sau sa fie asociat  sau administrator intr-o alta firma sau ONG sau PFA, nu o sa poata. Sa scoti o firma din inactivitate in zilele noastre … iti urez succes! Eu tocmai am trecut printr-o experienta similara si a durat 3 luni.

Intr-un final va trebui sa rezolvati aceasta problema. Si cand veti ajunge la aceasta concluzie, cu siguranta vor fi trecut niste ani in care nu ati facut nici un fel de declaratie si nu ati depus nici un fel de bilant. Daca ati avut datorii, probabil dobanzile si penalitatile au depasit demult debitul initial. Va costa atat de mult rezolvarea incat si daca doriti sa rezolvati la un moment dat problema, nu veti putea!

Conditii de aplicare a lichidarii voluntare fara lichidator

Doua conditii trebuiesc indeplinite pentru a putea aplica aceasta procedura:

 1. toti asociatii sa fie de acord cu modul de impartire a bunurilor ramase dupa plata tuturor datoriilor
 2. sa nu existe datorii catre ANAF sau catre alti creditori, care cu siguranta vor face opozitie; daca totusi exista datorii, se poate merge pe aceasta procedura daca exista un acord din partea creditorului privind lichidarea

Procedura lichidarii voluntare

ETAPA 1. Prima etapa este cea propriu-zisa a dizolvarii si lichidarii voluntare. In aceasta etapa, mai simpla, avocatul iti va cere sau va completa el:

 • Cerere de inregistrare a mentiunii – o completeaza avocatul
 • Hotararea AGA sau decizia asociatului unic – o face avocatul, asociatii doar o semneaza
 • Dovada achitarii taxelor. – taxele sunt in jur de 200 lei

Se asteapta 30 de zile de la data publicarii in monitorul oficial a hotararii aga. Hotararea AGA se publica in monitor intr-un timp care variaza intre 2 si 4 saptamani. Deci in medie etapa 1 dureaza cam 2 luni.

In aceasta etapa atentie la:

Certificatul de atestare fiscala de la ANAF nu va trebui decat in faza 2. DAR, inainte de a depune actele de mai sus pentru faza 1, verificati si fisa contribuabilului la ANAF, sa fiti siguri ca e pe zero, ca nu sunt dobanzi si penalitati neinstituite sau declaratii din urma nedepuse.

Daca ANAF-ului nu-i place ceva in fisa voastra de platitor, va face opozitie la dizolvare si va taraie prin tribunale cam un an de zile pana cand reusiti sa va rezolvati problema. Asa ca mare atentie la rezolvarea tuturor problemelor la ANAF inainte sa incepeti etapa 1. Cred ca nu mai e necesar sa mentionez faptul ca trebuie sa aveti toate impozitele achitate la zi.

Desigur, opozitie va poate face orice creditor care afla din MO despre intentia voastra de a lichida firma. De aceea est important sa va asigurati ca nu datorati nimanui bani.

ETAPA 2. A doua etapa care se numeste radierea, este un pic mai dificila. Aici avocatul iti va cere sau va completa el:

 • Cerere de radiere – o face avocatul
 • Certificatul de inregistrare si certificatele constatatoare de autorizare (alea cu codurile caen autorizate la sediu sau la punctele de lucru) – daca nu le ai, trebuiesc declarate pierdute intr-un ziar;
 • Bilantul de lichidare – acesta este intocmit de un expert contabil care practic tine locul lichidatorului
 • Hotararea de repartizare a activelor societatii comerciale ( copie ) – o face tot contabilul care intocmeste bilantul de lichidare
 • Certificat de la Administratia Financiara din care rezulta ca societatea nu are datorii la bugetul de stat si la contributiile sociale – ar fi bine sa nu mai vechi de 30 de zile de la data depunerii actelor pentru faza 2
 • Dovada achitarii taxelor

In aceasta etapa atentie la:

Aceasta etapa trebuie discutata in amanunt cu expertul contabil care sa explice modalitatea de intocmire a bilantul ui de lichidare (adica cum a stins activul cu pasivul), ce bunuri au rezultat in urma acestei operatiuni si cum se impart ele asociatilor si cel mai important lucru, cum se calculeaza si care este cuantumul impozitului pe venitul din lichidarea unei persoane juridice.

Ca sa fim complet sinceri, nu ar trebui sa te apuci de aceasta procedura inainte de o discutie amanuntita cu contabilul, in care sa analizati balanta iar el sa iti explice pas cu pas intreaga procedura si sa faca o estimare a impozitului pe venitul din lichidare pe care il vei avea de platit.

Si nu uita: pana nu ai certificatul de radiere in mana, firma ta inca exista, iar tu ca asociat si administrator poti avea probleme pe viitor.

Daca doresti o oferta din partea noastra pentru a ne ocupa de lichidare voluntara a firmei tale, te rog trimite-mi un mail si discutam. 🙂

6 Comment

 1. Cristina says: Reply

  Buna ziua. Exista si procedura lichidarii voluntare a unui ONG? Fara lichidator judiciar, doar cu expert contabil? Ma refer la cazurile simple in care ONG-ul nu are activitate economica, nu are bunuri de impartit intre asociati, din contra este pe pierdere pt. ca nu a inregistrat venituri in ultimul timp si nici datorii la ANAF. Sau in cazul in care un ONG nu a avut activitate de la infiintare. Multumesc.

  1. Nu exista, pentru ONG-uri trebuie sa va adresati tot judecatoriei unde ati infiintat-o.

 2. Catalina says: Reply

  Buna ziua,
  As vrea sa va cer un sfat..cu ce se poate inchide contul 455 in cazul unui srl fara activitate, cu pierdere reportata. Am vazut rapoarte de lichidare facute de lichidatori sau experti contabili care il inchid cu 461 sau 117. In OMFP 1802/2014 se inchide cu 758, care trebuie impozitat.
  Va multumesc,

  1. Buna ziua, asa zic si eu sa inchideti 445 cu 758 si apoi din venitul respectiv sa scadeti pierderea din 117 si diferenta impozitati cu 16% impozit pe lichidare; Pentru ca acel 758 nu il impozitati cu impozit pe micro sau profit, la asta va refereati?

   1. Catalina says: Reply

    Buna, Da, la asta m-am referit. E logic ca venitul impozabil din lichidare sa fie diferenta dintre venitul obtinut din debitarea contului de asociati-pierderea reportata, insa foarte multi colegi sustin ca ar trebui impozitata toata suma din 758, fara a scadea piederea reportata. Nu stiu unde as putea gasi o cutuma care sa-mi ateste modul meu de calcul.Va multumesc:)

    1. Da, nu as putea sa contrazic 100% varianta lor. Nu sunt sigura cum ar fi corect.

Parerea ta conteaza!