PFA

Consultanta fiscala in 2019 - we are back, baby!

By popular demand, acest serviciu revine in 2019 in forta!

Datorita timpului foarte limitat pe care il am renuntasem in ultimele luni la serviciul de consultanta. Am ales sa ma concentrez mai mult pe partea de contabilitate, deoarece au fost cateva luni mai dificile si pline de evenimente atat pe plan...Read More »


Model completare declaratia unica venituri chirii valuta 2019

Foarte multi dintre cei care obtin venituri din chirii confunda termenul de 31 iulie 2019 (noul termen pana la care s-a amanat obligatia depunerii declaratiei unice pentru 2018) cu termenul in care sunt ei obligati sa depuna declaratia unica, si anume in 30 de zile de la data incheierii contractului...Read More »


Declaratia unica pentru 2019 - 5 lucruri de stiut inainte sa te apuci de completare

Declaratia unica pentru 2019 este semnificativ schimbata fata de cea din 2018. As spune ca formularul este mai bine pus la punct, te ajuta mai mult in completare, are mai multe chei de verificare (ceea ce inseamna ca te lasa sa gresesti mai putin) dar toate aceste noi adaugiri o...Read More »


Registrul ONG pentru deducerile fiscale - in vigoare de la 01.04.2019

O noua procedura privind sponsorizarile se aplica de la 01.04.2019

Sponsorizările efectuate de atat de plătitorii de impozit pe profit cat şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor către ONG-uri sau unităţi de cult, începând cu data de 1 aprilie 2019, vor putea fi scăzute de acestea din impozitele datorate, în...Read More »


iFlow - pontaj online in timp real - noi functii si rapoarte

Recent cei de la iFlow au adus cateva imbunatatiri substantiale aplicatiei despre care m-am gandit ca vreti sa auziti.

CE FACE APLICATIA

iFlow este un pontaj online care se completeaza in timp real, pe baza programului de lucru setat si a evenimentelor adaugate ulterior.

Programul de lucru poate fi creat...Read More »


ANAF Raspunde: Case de marcat 2018 termene, obligatii

ANAF a organizat o prima sesiune de raspunsuri pe tema caselor de marcat cu jurnal electronic din 2018. Regasiti mai jos raspunsurile lor, sper sa va foloseasca!

Intrebare:  Cum poate un pfa care își tine singur contabilitatea sa depună declarația 4200?

Raspuns ANAF: PFA obtine certificat digital calificat, depune declaratia 150, apoi urmeaza indicatiile...Read More »


iFlow – pontaj online in timp real | Aplicatie GRATUITA

P O V E S T E A

UPDATE: Cei de la iFlow au adus recent imbunatatiri substantiale aplicatiei, despre care puteti citi pe larg in acest articol.

Povestea iFlow  incepe simplu, ca orice poveste de succes, si anume de la a rezolva o nevoie personala,...Read More »


ANAF raspunde: Depunerea formularului C801 - Cerere de atribuire numar ordine Registrul de evidența a aparatelor de marcat electronice fiscale

Pentru ca este un topic nou, sa oferim un pic de context legislativ.

Casele de marcat electronice devin obligatorii

S-a introdus obligatia de a schimba casele de marcat cu rola de hartie cu cele electronice, care vor transmite la ANAF datele cu ajutorul unui XML atasat unei declaratii PDF care...Read More »


Depunere declaratia unica SPV - a fost creat un site alternativ pentru ca cel principal tot pica

Cu multumiri DGFP Dambovita care trimite celor abonati tot felul de informatii utlile despre legislatie si nu numai.

In vedere facilitarii depunerii Declaratiei Unice prin SPV, a fost creat un site alternativ si anume:

 

https://declunica.anaf.roRead More »

ANAF Raspunde: Cum completez declaratia unica pentru PFA-uri in 2018

Ca de obicei, am sintetizat raspunsurile clare si folositoare date de ANAF pe aceasta tema. Am adaugat si eu cateva din mentiunile mele. Puteti gasi in articol si video-urile pe care le-am facut din care puteti vedea pas cu pas cum sa completati declaratia unica.

Intrebare Am făcut o...Read More »


Cum completez declaratia unica pentru PFA norma venit

Multi dintre voi preferati articolele scrise, sau cautati articole scrise pe aceasta tema, de aceea pun informatia si sub aceasta forma.

Totusi, atunci cand vorbim de completare, e mai simplu sa vezi cu ochii tai exact pe ce casuta sa dai click decat sa iti povestesc eu o informatie...Read More »


Venituri din chirii 2018 - calcul, contributii, declarare

Pentru veniturile din chirii, lucrurile stau mai simplu decat in cazul drepturilor de autor, atat de simplu incat am reusit sa va explic tot ce aveti nevoie sa stiti in 5 minute de video. Avem si un exemplu de completare a declaratiei unice pentru veniturile din chirii cu caz concret...Read More »


Drepturi de autor in 2018 - situatii practice si calcul contributii

Din toate schimbarile anului 2018 in ceea ce priveste noul sistem de impunere pentru activitati independente, mi se pare ca drepturile de autor sunt cele mai oropsite. Cele mai complexe schimbari se petrec pentru persoanele care obtin venituri din drepturi de autor deoarece trebuie sa determine daca au...Read More »


ANAF raspunde: declaratia unica 212 cum se completeaza pentru PFA-uri

Pana sa fac eu video cu modalitatea de completare a declaratiei unica, s-a miscat ANAF si a raspuns la cateva intreabari pe aceasta tema, cu precadere pentru cei ce au PFA-uri. Nu e ANAF foarte clar, dar ceva, ceva tot puteti afla din informatiile prezentate de ei. Asa...Read More »


Q&A contabilicesc pentru Youtube

Am ramas oficial fara idei pentru filmuletele pe Youtube. Ori inspiratia se lasa asteptata in aceasta perioada, ori sunt eu foarte obosita si nimic nu mi se mai pare destul de interesant pentru a face un video pe acea tema. Oricum ar fi, asta e situatia cu care...Read More »


Consultanta juridica pe SKYPE - un nou serviciu

Am vazut zilele trecute pe FB urmatoarea afirmatie: I begin with an idea and then it becomes something else” si am simtit ca mi-e adresata, mai ales in aceasta perioada.

Eu sunt intr-o continua schimbare de cand ma stiu, dar anul 2017 chiar a fost unul al schimbarilor...Read More »


ANAF raspunde: Impozitare in 2018 (contributii sociale si impozit venit) pentru activitati independente PFA/II/drepturi autor

Asa cum v-am obisnuit, raspunsurile ANAF, pe alocuri explicate acolo unde exprimarea e prea cu copy paste din lege.

UPDATE: Gasiti in articol modele de completare ale declaratiei unice pentru PFA-uri la norma de venit, venituri din chirii si dividende.

Intrebare: Bună ziua,dacă sunt salariat si obtin venituri...Read More »


ANAF raspunde: Cazuri in care trebuie sa depuneti formularul de stabilire a rezidentei fiscale

Raspunsuri extrem de clare si la obiect din partea ANAF, cu confirmarea oficiala a ceea ce am spus eu in acest video, si anume ca daca ai plecat din tara inainte sa intre in vigoare legea (anul 2012) NU ai obligatia...Read More »


ANAF raspunde: Split TVA

Foarte multe intrebari si cateva lamuriri din partea ANAF pe acest subiect. Le las aici pentru posteritate, evident le gasiti si pe site-ul ANAF sau pe pagina lor de FB. Am subliniat cu rosu ce mi s-a parut mie mai important si lamuritor.

Intrebare:  Read More »


Cum aleg codurile CAEN?

S-a dus vremea cand optiunea pentru o firma nou infiintata era sa trantesti in actul constitutiv tot codul CAEN. Surprizele referitoare la legea cu interpretari aberante vis a vis de codurile CAEN pentru restaurante si baruri sau felul in care ti se acorda sau refuza un numar de...Read More »


PFA la norma de venit redirectionare 2% din impozitul pe venit

Astazi scriu despre cum am aflat raspuns cu ajutorul unui cititor, la o intrebare care afecteaza multi freelanceri din domeniul IT si nu numai. De fapt, raspunsul foloseste tututor celor care au un PFA-ul impozitat la norma de venit si care doresc sa redirectioneze 2% din impozitul lor...Read More »


Trebuie sa imi autorizez activitatea? - baza legala

Pentru ca primesc cel putin 5 mailuri pe zi doar cu aceasta intrebare, dar pentru ca sunt intr-o perioada foarte aglomerata in care nu am timp sa scriu pe blog mai elaborat, las aici baza legala, adica unde scrie ca nu puteti obtine „pe persoana fizica” veniturile provenite din...Read More »


ContaBill by Smart Bill - declaratia 394 si alte lucruri interesante

Smart Bill a invitat 120 de contabili la o un pahar de prosecco si o discutie despre fiscalitate. Am vorbit despre cum sa completam corect declaratia 394, despre puterea contabililor de a face o diferenta in viata cuiva si despre programul de...Read More »


3 sfaturi inainte de a incepe o afacere

Cel mai comun lucru pe care mi-l spun cei care vin la consultanta este: nu am stiut! Al doilea cel mai comun lucru pe care mi-l spun este: nu am unde sa ma informez! Pentru a rezolva aceste doua probleme, a fost scris acest articol.

INFORMEAZA-TE, INFORMEAZA-TE SI APOI...Read More »

Pot factura in valuta catre un client roman?

Am primit intrebarea din titlu de foarte multe ori, si cred ca este util sa lamurim lucrurile.

O firma romaneasca poate emite cate un alt client roman, fie el persoana fizica sau juridica o factura fiscala DOAR in LEI. Asta o zice BNR-ul prin Regulamentul nr. 4/2005 republicat.

Read More »

Sistemul de TVA la incasare explicat

Statul roman a inventat sistemul de TVA la incasare ca sa sustina firmele micute. Initial, dupa bunul obicei, a dat-o in bara rau de tot cu noua sa inventie, dar dupa cateva luni de rodaj, legea a ajuns la forma sa finala si intr-adevar face minuni pentru cashflow-ul...Read More »


Autofacturare - pe scurt

Sunt multe persoane care ma intreaba ce este o autofactura si cand trebuie ea folosita. Am scris o poveste despre autofacturare, simplu si pe intelesul tuturor.

CE ESTE O AUTOFACTURA SI LA CE FOLOSESTE EA

Autofactura este un document pe care il...Read More »


Webstock 2016 si ghidul fiscal pentru bloggeri

Cea mai comuna fraza pe care mi-o spun oamenii cand vin la consultatii este: nu am stiut ca trebuia sa platesc impozit! Initial, recunosc ca nu am crezut nici o iota: cum adica, primesti niste bani si crezi ca nu datorezi nimic statului? Cu timpul, m-am convins ca...Read More »


Contractul de drepturi de autor este considerat vechime in munca?

Am primit de la un cititor urmatoarea intrebare: este un contract de drepturi de autor, in baza caruia s-a cotizat la fondul de pensie, considerat vechime in munca?

Citind pe net diverse articole, am dat invariabil peste aceeasi informatie: doar perioadele de timp lucrate in baza unui contract...Read More »


Infografic: Riscuri PFA norma de venit

Daca doriti mai multe informatii pe acest subiect, pe canalul pe de Youtube gasiti cateva video-uri special realizate pentru cei la norma de venit. Acest articol a fost scris in 2016 dar este la fel de valabil si astazi.

...Read More »

Vreau sa ma fac contabil. De unde incep?

Primesc multe mailuri cu intrebari despre meseria de contabil: ce presupune ea, daca e grea, daca e banoasa, cum ajungi contabil – este suficienta facultatea sau imi trebuie si master, ce este CECCAR-ul asta si chiar am nevoie de el, si multe alte dileme. Daca si tu ai aceste...Read More »


O zi din viata unui contabil - fantasy vs. reality

Am unele zile in care visez la o varianta ideala a unei vieti de contabil. Apoi compar visul cu realitatea si ma bufneste rasul. In alte zile, fantezia mi se pare posibila si chiar nu inteleg de ce nu o pun in practica.

 

O zi din viata unui contabil –...Read More »

ANAF: Procesul de selectie a persoanelor fizice cu venituri mari care prezinta risc fiscal

Primesc multe intrebari referitoare la modalitatea in care sunt selectate persoanele fizice care vor fi verificate de ANAF. Iata ca avem un raspuns chiar din partea ANAF. Pentru acest esantion de persoane, verificarile au mers pana in anul 2011. Mai multe detalii interesante, in grafic.

Asta nu inseamna...Read More »


Servicii prestate pe cale electronica - nebunia M1SS

Tot pentru freelanceri. Acum ca v-ati obisnuit cu ideea ca trebuie sa platiti impozit pe venit si contributii sociale, sa intram putin si in sfera TVA.

Care-i problema si pe cine afecteaza?

Sunteti platitor de TVA si prestati servicii pe cale electronica catre persoane neimpozabile catre...Read More »


ANAF raspunde: cine plateste CAS si depune formularul 600 in 2016

UPDATE: varianta up-datata cu a doua sesiune de intrebari si raspunsuri facuta de ANAF din data de 27.01.2016.

ANAF a facut o sesiune foarte utila de intrebari si raspunsuri despre obligativitatea depunerii si platii anticipate a CAS-ului (pensiei) in anul 2016. Aceste sesiuni mi se par binevenite...Read More »


ANAF raspunde - procedura anulare penalitati intarziere si dobanzi

ANAF raspunde pe pagina lor la cateva din intrebarile privind procedura de anulare a penalitatilor de intarziere si partial a dobanzilor cu conditia achitarii integrale a debitelor. Am sintetizat mai jos cele mai importante raspunsuri.

Intrebare nr. 1:

Ce trebuie sa fac pentru a beneficia de...Read More »


PFA-urile nu depun formularul 088 - UPDATE

Zemanta Related Posts Thumbnail

Am un client PFA care a depasit plafonul de 220.000 ron si este nevoit sa se inregistreze ca platitor de TVA prin depasirea plafonului. Evident, m-am luat cu mainile de cap, gandindu-ma ca trebuie sa trec prin procedura faimosului formular 088 si mi-am luat clientul la intrebari cu...Read More »


Accesare online stagiu de cotizare pensie & more

Inca una din institutiile mastodonto-comuniste din Romania a descoperit online-ul. De data asta Casa de Pensii ne face onoarea sa ne dea accces imediat, liber si neingradit la situatia stagiului de cotizare actualizat in timp real. Mai poti vedea si daca angajatorul ti-a platit sau nu contributiile si...Read More »


Pensie de la stat - pro si contra

Am si eu o varsta si incepe sa ma preocupe iesitul la pensie, economisitul dar si platitul mai putin la stat, pentru ca de undeva trebuie sa vina banii pe care vreau sa ii pun deoparte pentru zile negre. Am platit anul asta la impozite si taxe cat...Read More »


Ghid contributii profesii liberale 2014 elaborat de ANAF

Aici puteti downloada GHIDUL!.

Acesta este un ghid oficial pus la dispozitie de catre ANAF in mod gratuit, adica vine direct de la sursa.

Ca sa fie clar cui se aplica acest ghid, citam definitia profesiei liberale, chiar din ghid:

 

Veniturile din profesii libere, realizate în mod individual şi/sau într-o formă...Read More »


Reducerea CAS - micsoram procentul, crestem baza la care il aplicam

Este oficial, guvernul a aprobat micsorarea CAS-ului incepand cu 1 octombrie 2014. Astfel, de la 20.5% scadem la 15.8%. Masura asta afecteaza in bine atat SRL-urile cu salariati cat si PFA-urile care platesc CAS.

Cica deficitul asta va fi acoperit incepand cu 2015...Read More »


Impozitare venituri Google AdSense

Citesc pe net diverse aberatii pe tema asta cu impozitarea veniturilor din AdSense, aberatii din care citez:

Veniturile din AdSense sunt ” Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania„” (pentru ca definitia activitatii dependente ai citit-o...Read More »


ANAF desfasoara un proiect pilot de combatere a muncii la negru

ANAF este in galeata rau de tot cu banii si s-a gandit s-o mai puna de-o epistola. Asa cum ziceam si in alt articol, 2013 si 2014 este anul instiintarilor, programelor pilot si al...Read More »


Epopeea stampilei

Am avut de multe ori in ultimele luni, de cand cu proiectul meu cu ONG-urile, o conversatie care merge cam asa:
– Deci tii contabilitatea pentru ONG-uri?
– Da.
– Ciudat, am vorbit cum multi contabili...Read More »


Sfaturi contabilitate pe mail

Cum obtineti sfaturi contabilitate pe mail

Multi dintre voi au intrebari referitoare la declararea veniturilor obtinute din freelancing.
Pentru eficientizarea procesului si mai ales daca doriti un raspuns rapid, va rog scrieti-mi pe mail la [email protected]

Inca mai aveti timp sa va declarati veniturile obtinute in anul 2013, pana pe...Read More »


Anul se înnoiește, coșmarul pornește

Foto credit www.desteptarea.ro

Guest post scris de Dan Ivanov – despre impozitele locale dincolo de granițele Bucureștiului

Motto: “cumplit meștesug de tâmpenie, Doamne ferește” (Ion Creanga)

Nu mi-a trecut inca amintirea jumarilor, caltabosilor si...Read More »


Cum deducem cheltuielile cu subcontractorii?

La cererea voastră, Elance organizează un nou webinar, vineri 21 iunie 2013, ora 7 pm. Acesta va fi axat pe modalitatea în care clienții români care colaborează cu freelanceri români și străini prin intermendiul platformei Elance își pot deduce cheltuielile...Read More »


Gândurile unui om temporar depresat

Când dau bani la stat, intru în depresie. Astăzi mi-am plătit impozitele și așa un picuț restante către ANAF. Se poate spune că mi-am făcut datoria de cetățean onest, că am contribuit la bunăstarea țării și bunul mers al lucrurilor. Cumva după ce fac...Read More »


Despre pirateria muzicală în mediul digital - Simpozion O.R.D.A. Live Blogging

Asociația Industriei Muzicale din România – AIMR a fost înființată în 2008 ca organism de sine stătător și este finanțată din fondurile membrilor săi. Principalul obiectiv al acestui organism de gestiune colectivă este reprezentarea intereselor şi drepturilor principalelor case de producţie muzicală din România şi din străinătate.


Looking for Something?