Asa cum v-am obisnuit, raspunsurile ANAF, pe alocuri explicate acolo unde exprimarea e prea cu copy paste din lege.
UPDATE: Gasiti in articol modele de completare ale declaratiei unice pentru PFA-uri la norma de venit, venituri din chirii si dividende.
Intrebare: Bună ziua,dacă sunt salariat si obtin venituri si ca Pfa trebùie sa plătesc contribuții si pentru veniturile obtinute pe Pfa?Nu este dublă impozitare?
Raspuns ANAF: Da, se plătesc contribuţii pentru ambele categorii de venituri. Nu este o dublă impozitare deoarece contribuţiile se stabilesc diferit pentru fiecare categorie de venit
_____________________
Intrebare: Dacă in 2017 veniturile din activitati independente au fost sub 1900 lei lunar, pentru 2018 mai datorez cas? Sau e optional?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse de venit, datorează contribuția de asigurări sociale dacă venitul net realizat în anul precedent raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția.
Chiar dacă venitul dumneavoastră este sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, puteţi opta pentru plata CAS.
Traducere: deci nu datorati, dar puteti plati optional, daca doriti.
_____________________
Intrebare: Buna ziua! Din 2018 declaratiile 200 si 220 se depun online cu semnatura electronica sau si pe suport hartie? Va multumesc!
Raspuns ANAF: Ca și în anul 2017 în anul 2018 formularele 200 și 220 pot fi depuse on-line sau pe suport hârtie. In cazul în care optați pentru depunerea on-line nu mai este necesară depunerea acestora și în format hârtie.
_____________________
Intrebare: pentru un avocat trebuie sa depun decl600 privind contributia cass raportat la 1900*12=22800 lei, la acest nivel va plati cota de 10% de cass?
Raspuns ANAF: Da, persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, depun Declaraţiacu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul lunar referitor la CASS, în funcţie de venitul realizat în anul precedent raportat la 1900 leiX12 luni, acest nivel fiind luat în calcul în vederea stabilirii obligaţiei de plată a CASS.
In traducere libera: se va depune o declaratie, despre care nu stim inca ce numar va avea (se pare ca 600) iar sanatatea de 10% se va calcula la salariul minim pe economie de 1900 lei/luna.
_____________________
Intrebare: raportat la veniturile realizate in 2017, care este pragul minim pentru care sunt obligat sa depun decl 600 in anul 2018?
Raspuns ANAF: Contribuția de asigurări sociale se datorează dacă venitul net realizat în anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția. Deci pragul minim pentru care există obligaţia de plată a contribuţiilor este reprezentată de nivelul veniturilor lunare realizate în 2017 comparat cu 1900 lei salariul de bază minim brut pe țară ptr ian. 2018 (venituri an 2017 peste 22800 lei)
_____________________
Intrebare: in nota de fundamentare era prevazut ca pfa care indeplinesc si calitatea de salariat sunt scutite de la plata contributiilor pentru pfa…apoi cand s-a publicat a disparut acest paragraf…dilema mea este dc trebuie sa platesc si ca salariat si ca pfa pentru ca la doctor nu ma duc in calitate de pfa…ci de pf…multumesc!
Raspuns ANAF: Contribuţiile sociale obligatorii sunt datorate, în condiţiile reglementate prin prevederile art.136 coroborate cu cele ale art.137, şi respectiv ale art.153 coroborate cu cele ale art.155, din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (OUG 79/2017), de cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România, atât pentru veniturile din salarii/asimilate salariilor cât şi pentru veniturile din activităţi independente.
Obligaţiile privind plata contribuţiilor sociale de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii/asimilate salariilor şi venituri din activităţi independente, sunt în vigoare şi în anul 2017 şi vor fi valabile şi în anul 2018, cu menţiunea că, începând cu anul 2018 au fost aduse unele modificări privind baza de calcul, cota, declararea, etc.
_____________________
Intrebare: Buna ziua.PFA activitate agricola ramane la impozit forfetar in 2018?
Raspuns ANAF: Pentru anul 2018, venitul din activităţi agricole se stabilește pe bază de norme de venit sau în sistem real în funcţie de categoria de venit ce se realizează.
_____________________
Intrebare: Buna ziua ! Pentru un pfa cu norma de venit care are si calitatea de salariat (norma se injumatateste), mai este obligat sa depuna decl 600 si sa plateasca cas si cass ?
Raspuns ANAF: Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente impuse pe bază de norme de venit, datorează contribuția de asigurări sociale dacă valoarea lunară a normelor de venit, obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor (“norma înjumătăţită”) este cel puțin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabilește contribuția.
Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, care nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorează contribuția dacă realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri din categoriile prevăzute la art. 155 alin. (2).
Persoanele fizice menționate mai sus au obligația depunerii Declaraţiei până la data de 31 ianuarie 2018.
_____________________
Intrebare: Salariat cu venit de peste 1900 lei in acelasi timp desfasor si o activitate independenta a carui profit net estimat este inferior plafonului de 12 salarii minime pe economie in 2018 voi platii si pt activitatea economica cobtributia la sanatate.
Raspuns ANAF: În cazul în care continuaţi să desfășurați o activitate independentă şi anul 2018, iar venitul lunar realizat în anul 2017, este mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară, nu aveți obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate. Doar dacă începeţi o activitate independentă în anul 2018 se va lua în considerare venitul estimat în 2018
_____________________
Intrebare: S-a obtinut venituri din dividende in 2017 peste 22800 lei. Persoana este in acelasi timp si angajat cu norma intreaga. Ce plateste in 2018 raportat la acest venit din dividende? Nu se stie daca in 2018 ii vor fii distribuite dividende deoarece nu are inca rezultatul contabil al societatii…?
Raspuns ANAF: Pentru anul 2017, nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru venitul din dividendele ÎNCASATE în anul 2017, în situaţia în care persoana la care faceţi referire este şi salariat.
Pentru anul 2018, dacă persoana care obţine venituri din salarii realizează şi venituri anuale din dividende cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi pentru aceste din urmă venituri.
_____________________
110 Comments
Dacă în 2017 avem profit sub pragul de 22.800 Lei se înţelege că în 2018 nu plătim pensii şi sănătate dar nici nu beneficiem de acestea. Întrebarea mea este următoarea: dacă în 2019 când facem regularizarea pe anul 2018 vem găsi un profit mai mare de 22.800Lei, ce se va întâmpla în acel moment? Vom plăti din urmă pe 2018 sănătate și pensii chiar dacă în 2018 nu am fost asigurați sau vom merge în continuare și se va plăti în 2019 în baza profitului declarat în 2018? Mulțumesc anticipat!
Dacă în 2017 realizez profit peste pragul de 22.800 Lei din activitatii independente ca PFA si sunt pensionar (in sistemul public de pensii), sa înţeleg că în 2018 nu sunt obligat sa platesc CAS (ca si in 2017) ci doar
CASS (10% din salariul minim pe economie) si IMP (10% din profit) ?
Va rog sa postati un articol despre cum se impoziteaza cryptomonedele gen Bitcoin atunci cand se vand. Este un domeniu in voga si multi cauta specialisti fiscali
Exercitiu: Se dă o firma, sa zicem SRL. Activitatea sa se rezuma la a intermedia X in valoare de 200 000 Ron pe luna și cu o marja de 2.5% sa zicem 5 000 Ron.
A: impozit pe profit 16%, SRL plătește 800 Ron impozit și rămâne cu 4200 Ron.
B: impozit micro 1%, SRL plătește 2000 Ron impozit + 1900 Ron salariu brut din care 750 Ron taxe adică plătește 2750 Ron taxe + 1150 salariu net și rămâne cu 1100 Ron.
C: impozit micro 3%, SRL plătește 6000 Ron taxe deci nu numai că nu rămâne cu nimic din cei 5000 Ron, dar mai aduce și 1000 Ron de acasă de la Asociați.
Care este soluția?
A nu mai este posibil de la 01.01.2018 deoarece cifra de afaceri a SRL de peste 500 000 E pe an nu mai este suficientă, și nici capitalul social de 45 000 Ron, SRL fiind fiind obligat să treacă la B sau C.
B este și el puțin probabil că pentru 1, 2, 3 facturi pe luna SRL sa aiba și angajați, dar chiar și așa, tot ii rămân cam 22% din cat a realizat.
C … Ei bine, asta este varianta mea preferata. SRL produce 5000 Ron și plateste impozit 6000 Ron.
Sa nu vă mirați curând de un nou val de dispariție a SRL-urilor de apartament, căci nici un votant al acestei legi nu are cifra de afaceri mai mica de 1 milion de euro ca să fie afectat.
Dacă aveți voi o soluție pentru SRL, alta decât să închidă, va rog sa o împărtășiți.
Cu drag, M.
Buna ziua, Sunt pensionara si sunt PFA pe activitati independente.Va rog sa imi spuneti cum se va impozita
in 2018 activitatea mea ca PFA comparativ cu perioada anterioara cand impozitul de 16% se retinea din suma incasarilor din care se scadeau cheltuileile adica castidul net.Va multumesc
Buna, am 2 intrebari:
1) daca norma de venit 2017 e < 1900/luna (deci nu sunt obligata sa platesc contributiile), dar as vrea sa platesc totusi contrib la sanatate, se completeaza declaratia 600 doar in pagina 3 si in rest se lasa necompletat? Se poate depune astfel?
2) exprimarea la depunerea 600 in format fizic este la "domiciliul fiscal" – daca domiciliul (din CI) difera de sediul social al PFA-ului, care este considerat domiciliul fiscal?
Multumesc anticipat,
Da, se poate depune declaratia 600 optional, chiar daca nu depasiti plafonul.
Declaratia o depune persoana fizica (nu PFA-ul) deci trebuie la adresa din buletin. Eu asa cred, sa mai asteptam sa apara efectiv formularul si sa vedem in practica ce se intampla.
Daca sunt pensionat, limita de varsta, cu o pensie sub salariul minim pe economie si am si pfa ca medic, unde veniturile afrente anului 2017 depasesc sumade 22.800, as vrea sa stiu daca depun 600 pentru pensie? stiu ca am de plata impozit si CASS, dar ma intereseaza CAS deoaorece sunt pensionar.
Buna, am si eu 2 intrebari. Anaf inca nu a publicat normele de venit pentru judetul Timis, anul trecut norma de venit era de 16700. (COD CAEN 9511 si 9512)
1. Daca norma de venit pe 2018 va fi mai mica de 22.800, nu o sa mai fiu obligat sa platesc CAS si CASS … corect? ci doar impozit 10% pe norma de venit.
2. Daca nu mai sunt obligat sa platesc CAS si CASS mai trebuie sa completez declaratia 600 ?
Multumesc anticipat
1. Da, corect
2. Nu, nu mai completati.
Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti cam ce impozit datorez statului daca in 2017 am avut un venit brut de 14000 lei si am plătit si cas si cass? Si care este impozitul datorat catre stat,procentual,din venitul brut in 2018? Multumesc!
Venit brut din ce anume, din drepturi de autor? Trebuie sa dati mai multe amanunte, nu inteleg exact situatia.
Am un PFA, predare muzica, în sistem real si în anul 2017 am avut un venit brut de 14000 lei. Am si un contract de munca nedeterminat la o instituție de stat(nu pe PFA) unde se plătesc CAS si CASS. Mai trebuie să depun declarația 600 dacă nu doresc altă contribuție de pensie? Si care va fi procentajul total de impozitare al salariului pe 2018? Mulțumesc!
Nu trebuie sa mai depuneti, veniturile din PFA fiind sub plafonul de 22.800 lei/an.
Buna ziua! Sunt salariata cu contract nedeterminat si am si un PFA, SISTEM REAL,PREDARE MUZICĂ . Ca PFA, in 2016,eram obligată sa plătesc si pensia,odată ce mi se oprea pe contractul nedeterminat? Multumesc!
Buna ziua!
Sunt salariata cu norma intreaga si am un PFA (cu norma de venit).
Ce trebuie sa platesc pentru anul 2018? Multumesc!
Daca norma depaseste 22.800 lei/an, platiti 190 lei/luna la sanatate si 25% din 1.900 lei/luna la pensie. Indiferent daca sunteti salariata, pensionara sau mai faceti si alte venituri.
Buna Luiza. Daca sunt salariat cu norma intreaga si am si PFA cu norma de venit de 40.000/an. Norma de venit se injumatateste si devine 20.000 lei/an. In acest caz norma de venit este sub 22.800 lei/an. In situatia aceasta care este contributia la sanatate si care este cea la pensie?
Inteleg ca te referi la anul 2017. Daca norma este sub 22.800 lei nu platesti nimic in 2018.
Buna ziua,
Cat se plateste CAS daca in 2017 am CIM > 1900 / luna si veniturile din pfa sunt mai mari de 2000/ luna ?
475 + 190 lei pe luna, cu un total de 7980 lei pentru tot anul
Buna seara,
1.Am vazut un comentariu pe pagina Anaf cum ca, la PFA cu norma de venit, iti verifici obligativitatea depunerii 600 folosind “norma anului anterior”. La cei cu venit real asa e. Cum e pana la urma la norma de venit? Conf 2017 nu ar trebui sa depun, dar in 2018 a crescut norma.
Si 2. Ce e cu corectiile la norma? Am vazut mai sus ceva de injumatatirea normei.
Va multumesc,
Da, va raportati la norma din anul anterior celui depunerii declaratiei. Exista corectii la norma aplicabile in functie de fiecare situatie, cititi in josul paginii de pe ANAF, cea cu normele de venit, acolo gasiti corectiile pe fiecare judet in parte.
Ce nu inteleg eu: daca sunt PFA cu norma de venit (vreo 5 ctr mici) si am carte de munca cu norma 2 ore, iar angajatorul plateste contributiile in intregime la salariul minim brut pe economie, de ce ANAF nu accepta plata contributiilor pe PFA la 50%? adica daca tot se platesc ocntributiile la 8 ore, indiferent cate am trecute in ctr de munca…. nu cumva aici exista dubla impozitare? sau poate nu inteleg eu 🙂
Nu pot comenta de ce legea e intr-un fel si de ce nu e in altul. Asa e legea.
Inteleg asta! Dar nu inteleg de ce nimeni de la ANAF nu imi da baza legala, deoarece eu nu am gasit o baza legala pe nicaieri? Mai ales ca e noua “asta” cu plata in intregime a contributiilor, indiferent de cate ore ai pe un ctr de munca :). Oricum, multumesc!
Probabil nici ei nu stiu inca sa va indrume. Vedeti pe pagina de FB a Anaf, aveti acolo sesiunile de consultanta unde se precizeaza si baza legala. Pe site-ul anaf.ro aveti si acolo diverse resurse fiscale. Sau incercati la asistenta contribuabili. Oricum baza legala e codul fiscal in vigoare de la 01.01.2018.
am incercat toate variantele! :))) si inca astept raspuns de la ei, dar ma tem ca oricum va veni tarziu ……..:)
Cei care au venituri din mai multe surse sub 12 salarii minime si vrea sa plateasca doar CASS prin optiune, ce formular depune si unde bifeaza numai si numai pentru plata optionala a CASS nu si CAS. CAS plateste deja la Casa de Pensii prin contract direct intre persoana fizica si Casa de Pensii. Formularele de la fisc sunt pentru CAS+CASS (cazul pfa-urilor si a celor cu venituri peste 12 salarii minime), si mai sunt pentru cei care nu au nici un fel de venit.
Depuneti formularul 600 – formularul NOU, si bifati doar sectiunea dedicata sanatatii.
Buna ziua, am si eu o nelamurire, ordonanta aceasta vad ca a fost data in noiembrie 2017, cum este posibil sa se aplice retroactiv? Sa inteleg ca daca in 2017 am avut venituri din drepturi de autor de 22.900 lei (deci peste plafon) statul hotaraste la final de an ca-mi ia inca 8000 de lei (aproape jumatate) din ei? Se poate asa ceva? Dar i-am cheltuit deja!!! Am platit tot ce credeam eu ca datorez la stat conform legilor in vigoare in ianuarie, martie, etc iar banii ramasi au fost cheltuiti, pentru ca am considerat ca sunt banii mei si pot sa fac ce vreau cu ei. Alta ar fi fost daca se aplica incepand cu noiembrie 2017, macar ai fost anuntat si stii la ce sa te astepti, pe viitor platesti sau daca nu-ti convine inchizi firma, pleci din tara, etc, fiecare actioneaza cum crede de cuviinta in noile conditii comunicate in Monitorul Oficial. Dar sa ti se ia banii din urma mi se pare strigator la cer. Urmand aceeasi logica, banii pe care-i castig in 2018 trebuie sa-i pun undeva bine, pentru ca este probabil ca prin decembrie 2018 sa se dea o ordonanta de urgenta ca trebuie sa dau 65% la stat, mai bine sa fim prevazatori, nu?
Eu sunt in situatia cu sume doar din drepturi de autor. Observ ca se face plata la pensii anticipata pe 2018 estimata din castigurile anului trecut. Exista o regularizare sa primesc banii inapoi daca anul ce vine nu voi mai reusi sa fac suma din 2017 (extrem de probabila situatie de altfel)?
Nu stiu inca sa va spun. Probabil ca nu.
In primul rand doresc sa va multumesc ca mi-ati raspuns la intrebari. As mai avea una legata tot de pfa norma de venit, norma de venit pe anul 2017 a fost de 16.700, daca in 2018 norma va fi 22.800 sau mai mult, va trebuie depusa declaratia 600? Din ce am citit eu, CASS si CAS se aplica daca in 2017 ai avut venituri cel putin egale cu 22.800, norma mea de venit fiind de 16.700, deci, eu inteleg ca nu trebuie depusa si ca pe anul 2018 nu sunt obligat sa platesc CASS si CAS si doar incepand din 2019.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua! In 2017 norma mea de venit a fost 15.000 lei, eram obligat sa platesc CASS ? Pe decizia de impunere pe care am primit la inceputul anului erau trecute numai CAS si impozitul. Cu noile reguli si cu norma de 17.400 lei ce obligatii am pe anul 2018 ? Multumesc!
Scuze, in loc de CASS am vrut sa scriu CAS, si invers.
Buna Ziua
Trebuie sa depun declaratia 600 daca sunt cetatean roman, in buletin apare domiciliul in Romania, dar domiciliul il am intr-o alta tara europeana , unde lucrez ca salariat si acolo platesc CAS,CASS,pe care pot sa dovedesc la ANAF.?Multumesc anticipat pentru raspuns
Buna ziua,
Sunt salariata cu norma intreaga si in acelasti timp am si un PFA (cu norma de venit), datorita faptului ca sunt salariata am reducere de 60% la norma de venit.
In urma acestei reduceri, norma de venit este sub limita de 22.800 dar incasarile mele reale sunt mai mari.
In aceasta situatie trebuie sa depun formularul 600 in anul 2018? Va multumesc anticipat.
In aceasta situatie nu mai depuneti.
Multumim pt.ajutor!
Am si o intreare?
Daca sunt salariat in alta tara si platesc acolo contributii la pensie si sanatate ,dar realizez si aici in tara venituri din chirii,mai depun declaratia 600.Nu este dubla impozitare?
Daca am avut calitatea de salariat cu norma intreaga, cu un venit brut de 1400 lei si venit din inchirierea unei camere de 600 lei pe luna pentru care am platit CASS pe 2017, trebuie sa depun acest formular pe 2018? Precizez ca venitul net din salariu pe 2018 este doar de 1900 lei (m-am mutat la alt serviciu) si in continuare am venit din inchiriere de 600 lei cel putin pana in iulie 2018 cand expira contractul de inchiriere inreistrat la anaf. Sau am de depus doar formularul 200 pana pe 25 mai 2018 cu venitul din chirie?
Multumesc
Imi cer scuze, abia acum am urmarit videoclipul despre formularul 600. Acum am inteles cum sta treaba. Venitul din salariu nu se cumuleaza cu venitul din chirii si cum suma totala pe 2017 nu este asa mare ( 7200 lei ) , NU trebuie sa depun formularul 600.
Foarte buna ideea cu videoclipurile. Am priceput mai bine decat citind…
Multumesc
Ma bucur! 🙂
Daca in anul 2017 sunt la norma de venit in agricultura si am contract cu casa de pensii trebuie sa reziliez contractul si sa depun declarata 600 pentru CAS?Dar pentru CASS?
Imi pare rau, la domeniul asta cu agricultura chiar nu ma pricep.
Buna ziua,
N-a aparut online declaratia 600, asa cum au promis cei de la ANAF (spuneau ca de pe 15ian se va depune si online, pe SPV. 🙂 Aveti vreo informatie in acest sens?
Va multumesc,
A aparut formularul pe care il puteti descarca si completa de mana si depune la ghiseu sau prin posta. Pe SPV nu a aparut inca.
Buna ziua,
Sunt pensionara si pe anul 2017 am obtinut si venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care am completat declaratia 220 si platesc anticipat impozit si CAS inclusiv anul acesta (contractul a inceput in noiemebrie 2017 si platesc pana la anul in noiembrie 2018 anticipat cand expira contractul). Va rog frumos sa imi spuneti daca in anul 2018 mai este nevoie sa mai depun si declaratia 600 (avand in vedere ca deja platesc impozit si CAS in baza declaratiei 220).
Multumesc frumos,
Anul trecut (2017) am fost angajat și în același timp am realizat venituri ca PFA – normă de venit – și închirierea unui apartament. Pentru că am fost salariat, norma de venit s-a înjumătățit. Cumulate, cele două venituri NU depășesc 22.800 lei/an. Citind articolul dvs. înțeleg că NU trebuie să depun declarația 600.
Începând cu luna ianuarie, nu mai sunt angajat cu normă întreagă, deci voi realiza venituri din PFA + închirieri care vor depăși 22.800 lei/an, pentru că nu se va mai aplica înjumătățirea normei de venit.
În aceste condiții, eu trebuie să depun sau nu trebuie să depun declarația 600? Vă mulțumesc!
O depuneti daca norma de la pfa depaseste 22.800 lei.
Tocmai asta spuneam: în 2017 NU a depășit 22.800 de lei. Dar în 2018 va depăși pentru că nu se mai înjumătățește. Sunt total confuz pentru că nu înțeleg dacă această declarație este rectificativă sau stabilește sumele de plată anticipat pentru anul care abia a început. În filmul de pe Youtube (de la minutul 4:00) precizați că se depunde declarația în funcție de veniturile din 2017…
Da, se depune in functie de 2017. Declaratia nu e rectificativa, 2017 este doar un etalon de stabilire a impozitului aferent 2018. Video-ul este pentru DREPTURI AUTOR, dvs sunteti PFA. Fiecare venit are alt mod de stabilire a plafonului.
Deci: la PFA norma venit, daca norma din 2017 nu a depasit, NU depuneti.
Daca sunteti la PFA sistem real si estimati in 2018 un venit mai mare de 22.800 depuneti.
REVENIRE: o depuneti daca norma depaseste 22.800 lei in 2017, nu in 2018.
Sunt angajata + obtin venituri din drepturi autor. In anul 2017 veniturile din drepturi autor au depasit 1900 lei/luna. In anul 2018 veniturile din drepturi autor vor fi mai mici decat 1900 lei/luna. Mai sunt obligata la plata CAS, Cass su depunere declaratiei 600? Multumesc!
Da.
Trebuie sa faceti calculul pe AN, nu pe luna. Daca veniturile au depasit 22.800 lei in 2017, depuneti, indiferent ce va fi in 2018.
Buna ziua,
In 2017 am fost angajat tot anul si am colaborat pe drepturi de autor pe o perioada de 8 luni (venit brut aprox. 31000 lei / net aprox. 15800 lei).
In situatia de mai sus, trebuie depusa declaratia 600 daca in 2018 nu voi mai castiga bani din drepturi de autor?
Multumesc anticipat.
DA.
Multumesc pentru efortul depus pentru a realiza acest video si a ajuta/lumina atatea persoane in privinta obligatiilor fiscale.
Eu am urmatoarea nelamurire: dacă în 2017 am realizat venituri din Drepturi de autor peste pragul de 22.800 Lei, insa incepand cu feb2018 intru in concediu prenatal/urmat de crestere copil si mi se suspenda veniturile, cum comunic acest fapt ANAF-ului pt a nu-mi mai calcula anticipat cote pt sanatate si pensii incepand cu luna februarie 2018?
Multumesc anticipat pt raspuns!!!
Buna ziua, In cazul contractelor de drept de autor. Am inteles, trebuie depusa declaratia 600. Intrebarea mea este : 1. Se mai depune si Declaratia 200 pe 2018 ? 2. Daca se depune Declaratia 200 pe 2018, la calculul venitului impozabil, formula este: (Brut-40%-contributii)*10% ? Se face regularizare in 2019 in functie de contributii ? Multumesc!
Buna ziua,
Daca sunt angajat cu norma intreaga si optez pentru impozitare pe norma de venit, beneficiez de o deducere cu 50%. Aceasta deducere este doar pentru baza de impozitare sau si pentru contributii?
Daca venitul obtinut este singurul venit din casa si am in intretinere sotia care este casnica si 2 copii, beneficiez de deduceri?
Am o intrebare in cazul persanelor care obtin venituri din drepturi de autori, iar venitul brut an 2017 este de 300 lei/luna toal an 3600, aceste persoane au obigatia depunerii decl.600 sau se retine la sursa doar impozitul pe venit de 10%. Multumec mult
“3. Intrebare
O persoana care are calitatea de salariat a incasat in 2017 dividende in valoare mai mare de 22800 lei, dividende aferente anului 2016. Trebuie sa depuna declaratia 600? Nu se cunoaste valoarea dividendelor aferente anului 2017, situatiile financiare nefiind finalizate, dar daca estimeaza ca valoarea se va situa sub pragul de 22800 lei ce obligatii declarative si de plata are?
Raspuns ANAF (ContabilulManager.ro): Se depune D600. Veniturile din dividende ce se iau in calcul sunt cele care au fost repartizate in anul 2017 din profitul anului 2016 (potrivit situatiilor aferente anului 2016).
Raspuns ANAF (Luiza): Pentru anul 2017, nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru venitul din dividendele ÎNCASATE în anul 2017, în situaţia în care persoana la care faceţi referire este şi salariat.
Pentru anul 2018, dacă persoana care obţine venituri din salarii realizează şi venituri anuale din dividende cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi pentru aceste din urmă venituri.”
Pe care raspuns il luam de bun?
E vorba de cele distribuite in anul 2017 fie ca au fost incasate sau nu, Anaf a precizat acest lucru intre timp.
Agenția Națională de Administrare Fiscală – În ceea ce privește dividendele, atât distribuite , cât și încasate în anul 2017, încă nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a Codului fiscal. După publicarea normelor, vom organiza o nouă sesiune în care vom dezbate acest subiect.
Cand spune-ti DISTRIBUITE va referiti la INCASATE in 2017? In speta eu am incasat 30.000 dividende in 2017, dividende aferente profitului din 2016. Inteleg ca depun 600 si platesc 10%, indiferent daca am avut calitate si de salariat?!
Distribuite inseamba daca prin AGA s-au distribuit in 2017 dividende indiferent daca au fost sau nu ridicate. Daca data distribuirii din AGA e in 2017 se depune 600.
Ok. Multumesc! Va apreciez foarte mult!
Multumesc!:)
in 2017 am castigat ~3500 din drepturi de autor..in 2018 o mai castig doar 2 luni, dar nu depasesc 6000..trebuie sa platesc ceva?
Inteleg ca e vorba de 3500 lei pentru tot anul 2017. In acest caz nu depuneti declaratia 600 pana la 31.01.2018.
Bună ziua, am o Intr. Individuala care preconizez ca va avea venituri în 2018 sub 22800. Veniturile nu trebuie sa depășească 1900 lunar sau cumulate sa nu depășească anual 22800? V as ruga sa mi spuneți ce taxe și impozite datorez în acest caz? Menționez ca sunt administratorul firmei, dar lucrez și în alta parte.
Răspunsul pe care l-am primit de la cineva care lucrează la ANAF a fost: nu contează ce o să faci în 2018. Declarația 600 se depune doar dacă în 2017 ai avut venituri mai mari de 22800 din activitățile respective (adică salariul nu se include în calcul!). Deci doar veniturile din 2017 contează!
Calculul se face per total an, deci va raportati la totalul de 22.800 lei/an.
Buna ziua! Pentru un PFA in sistem real, ce declarații trebuie depuse pana la 31 ianuarie? Multumesc!
Declaratiile au termene diferite: 200 are termen 25 mai, 600 are termen 31.01 daca nu il prelungesc pana pe 31.03 iar 220 in unele cazuri are termen 31.01 in unele cazuri nu se depune.
Un ora cu 2 coduri caen din care un cod caen este impozitare la norma de venit si pt celălalt cod caen este impozitat in sistem real cum va proceda ? Va fi impozitat pentru fiecare cod caen in parte pt care va depune o declarație separat sau va fi impozitat in sistem real pentru cele 2 activități? Multumesc
Se va impozita in sistem real pentru ambele coduri CAEN.
BunaLuiza.
Draga mea te rog sa ma lamuresti si oe mine ce sa fac<
Sunt pensionara cu pensie 1166 lei|(duoa 36 ani invatamant) din 2013.Tin pentru completare venituri evidenta contabila la cateva firme cu venit lunar total (fara pensie) de 600 lei.Deci pe an 600×12 =7200 lei
Aveam cu firmele contract prestari cod civil cu impozit stopare la sursa 10%,restul de 6% il suportam eu.
Conform noilor legi,s-a anulat acest tip de contract(declaram 112 /profesii libere),eu trebuind sa tin evidenta in continuare.
Am inteles ca am 2 variante: PFA (cu drogare de la CCECAR),sau salariat cu norma de venit de 100 lei/luna de fiecare firma.
Pentru care varianta nu platesc CAS si CASS?
Daca as fi PFA cat trebuie sa platesc lunar?
Daca as avea CIM cat ar trebui platit lunar?
Firmele sunt f mici,cu 2-3 facturi/luna,unele fara salariati.
Astept raspuns…..fiindca vreau sa fiu in regula,legal.
Multumesc anticipat.
Anca
Pentru PFA, fiind pensionara, nu platiti nici CAS nici CASS. Chiar daca nu erati pensionar, nedepasind plafonul de 12 salarii minime, oricum nu platiteati CAS si CASS!
Buna seara. Am doua apartamente pe care vreau sa le inchiriez (sunt si salariat cu norma intreaga). Daca imi fac un PFA cu unul din apartamente si il inchiriez fara sa depasesc 22800 pe an iar al doilea apartament il inchiriez ca si persoana fizica fara sa depasesc 22800 pe an (insumate se depaseste 22800 pe an)…se ia in calcul suma totala sau se calculeaza separat pe persoana fizica si persoana fizica autorizata?
Buna ziua,
As avea si eu 2 intrebari:
1. Nu am avut anul trecut venituri din drepturi de autor. Insa o sa am anul acesta. Trebuie sa depun vreun formular? Si cand?
2. Daca voi avea doar 1 venit din drepturi de autor, in urma unui contract de cel mult o luna, trebuie sa platesc pensie si sanatate lunar pentru tot anul?
Multumesc
Buna ziua ! Va rog frumos explicati si mie de ce trebuia sa depun eu declaratia 600 daca eram declarat prin dec. 112 de catre platitorul contractului de drept autor cu care eram angajat. Este vorba de anul 2012. Sumele pt cas erau retinute si virate dar totusi am primit o stabilizare din oficiu de la anaf in luna trecuta, adica dupa 5 ani . Multumesc !
Buna ziua! Suntem 4 persoane asociati (un pensionar la limita de varsta si 3 muncitori pe la alte firme) si vrem sa infiintam un srl. Ce dari suntem obligati sa platim la ANAF?
Ce taxe si cat la suta impozit pe profit trebuie sa plateasca un SRL cu 4 asociati (fara angajati)
Buna. Daca am deschis un PFI in aprilie 2017 dar nu am lucrat deloc . Nu am avut activitate.L am inchis anul acesta in luna februarie . Am platit in taxele catre CAS ,CASS cand imi pot recupera banii?
Buna ziua,
Pentru un PFA care a obtinut un venit NET de 500.000 lei/an in anul 2017 si are si calitatea de slariat la o alta unitate, ce obligatii fiscale are pe 2017?
Multumesc
Dacă eu sunt angajată si am plătite contribuțiile la stat iar la ANF apar cu venit 0,ce presupune?
Buna ziua,
O firma care in 2017 am obtinut un profit de 21.000 lei este in curs de dizolvare. In conturi sunt insa aprox. 28.000 lei. Din ce am inteles, pentru ca venitul din 2017 este sub limita de 22.800, nu se va datora CASS pe dividende.
Insa cum se va impozita restul sumei pana la 28.000 in momentul in care banii vor fi retrasi de administrator?
Va multumesc!
In functie de conturile corespondente din balanta in care a fost inregistrata diferenta dintre 28.000 si 21.000 lei. Nu pot raspunde pana nu vad balanta.
Impozitul pe veniturile obtinute in 2018 din activitati independente se calculeaza in mod similar impozitului pe salarii ? Adica CAS si CASS sunt cheltuieli deductibile sau nedeductibile la calculul impozitului ? Care este temeiul legal ? Multumesc anticipat !
Buna ziua! Sunt PFA si mi.au trimis decizie de impunere pt pensie din 2016,in valoare de 1200 lei. Nu am primit nici in anul acela si nici in urmatorul nici o decizie de impunere. Este normal? Multumesc!
Deciziile pentru anii 2011 – 2017 se emit acum in 2018, deci daca trebuia sa platesti pentru acel an, acum ai fi primit. Acum, daca aveai obligatia sa platesti, nu stiu, asta trebuie sa verifici.
O societate, in calitate de arendas, are incheiate contracte de arenda cu persoane fizice. Unele sunt cu venitul mai mare de 22. 800 lei iar altele cu venitul mai mic de 22.800 lei. Care este procedura de retinere la sursa a impozitului pe venit si CASS si care este modul de declarare pentru fiecare dintre partile contractante?
Bună ziua!
Sunt salariat și am și un PFA, cu venit estimat pt. 2018 de 25000. Am bifat în declaratia unică pe care deja am depus-o că realizez venit peste palfonul minim. Din ce calcule s-au realizat eu înțeleg că am de plată aproape jumătate din venitul estimat: 10% impozit, 10% CASS, 25% pt CAS.
Dacă sunt salariat și deja imi sunt reținute CAS și CASS, chiar trebuie să dau atât înapoi. Primesc cumva 2 paturi la spitalizare si 2 pensii?
Mai vreau să menționez că plătesc lunar o pensie facultativă. Pot să o trec la deduceri? Menționez că nu am cheltuieli deductibile.
…Mai am o nelămurire…în cazul in care am gresit in completarea declarației, cum procedez?
Mulțumesc pentru răbdare!
CAS si CASS nu se aplica la venitul efectiv realizat, ci la un plafon, respectiv 22.800 lei/an.
Daca ati gresit declaratia, depuneti rectificativa.
Total venit estimat pt 2018 este de 25000.
venitul anual ales pt plata CAS și CASS este de 22800.
intrebarea era daca trebuie sa platesc și pt. PFA, ținând cont ca sunt si salariat in cadrul altei firme unde mi se opresc CAS+CASS.
Ref CASS – in 2018 sunt salariata cu salariu peste 3000 lei lunar si platesc cas si cass.
Daca obtin venituri in 2018 din dobanzi sub pragul de 22800 lei ,trebuie sa mai platesc CASS si pentru aceste venituri din dobanzi ?
multumesc f mult.
Nu platiti cass pentr aceste dobanzi.
va multumesc f mult
Buna ziua, ma puteti lamuri va rog referitor la sumele datorate catre anaf. Sunt angajat cu norma intreaga si daca voi obtine venit suplimentar de 30.000 lei / an din inchirierea unui apartament, cat impozit platesc? Va multumesc!
Buna ziua,
Daca sunt angajat la o companie ( salariat cu salariu > 3000 RON ) si realizez venituri de freelancing ocazional, ce imi este necesar sa le declar si ce taxe voi plati pentru aceste venituri?
Multumesc!
Veti plati impozite in functie de forma de organizare aleasa.
Buna ziua
Dacă sunt salariat și obțin venituri și din activități agricole dar datorită suprafeței mici cultivate ma încadrez la venituri neimpozabile. Trebuie plătite contribuții pt aceste venituri din activități agricole?
Buna ziua,
Am si eu o nelamurire. Un PFA cu normă de venit, activitate 6202 consultanta in IT, dar pana la urma orice PFA cu norme, daca in anul 2017 a facturat/incasat mai mult decat 24800 lei, sa zicem ca 25000 lei, ce declara? Norma sau venitul incasat? Ca daca venitul, nu mai vad rolul categoriei normelor.
Sau daca norma, atunci cum ramane cu CAS/CASS in urmatorul an de ex.? Doar mie e mai incurcata situatia sau mai sunt si altii cu asta :)?
Multumesc.
Va rog urmariti video-urile de pe canalul de Youtube special pentru categoria de PFA norma venit si o sa va lamuriti.
Buna ziua,
Un PFA cu 2 CAEN: 8559 primar cu 22800 norma si 6202 secundar cu 31000 norma. Daca detin activitate doar pe primul, atunci depun declaratia unica ptr norma doar pe primul. Cum sunt atunci impozitat? pe 22800+31000 sau doar pe 22800?
Personalul de la ANAF a avut reactii diferite, nu s-au putut pune deacord. Singura solutie ar fi sa scot 6202 ca sa fiu sigur.
Bună ziua, am un PFA infiintat in 2018,am preconizat ca voi avea venituri în 2018 sub 22800, am depus declaratia unica in termenul maxim 30 zile de la infiintare,am platit impozitul aniticipat.Mentionez ca in decursul anului 2018 nu am desfasurat activitate din motive personale, am tot amanat pana in prezent inceperea activitatii si nu stiu exact cand voi incepe.Ce declaratii trebuie sa depun in martie 2019?
multumesc
Buna ziua,
Obtin venituri din activitati independente ( asigurari) iar veniturile depasesc 22800 lei. In Octombrie 2016 am incheiat un Contract cu Casa de Pensii si lunar am cotizat , pana in luna Iunie 2018.
Se poate face o compensare a platilor facute de mine, direct la casa de Pensii..sa nu mai fiu nevoita sa platesc la ANAF, pensia platita pana in iunie 2018?
Practic cotizatia la Casa de Pensii am facut-o tot din veniturile obtinute.
Multumesc anticipat
O intreprindere individuala a obtinut in anul 2017 venituri agricole in sistem real (CAEN 1029 Cultivarea altor plante permanente). Venitul net este de 112160 lei (in octombrie 2017 activitatea s-a suspendat). Pe langa impozit si CASS, trebuie platit si CAS? Unde se incadreaza veniturile la completarea D200/Declartiei unice? Multumesc.