Model completare declaratia unica venituri chirii valuta 2019

Foarte multi dintre cei care obtin venituri din chirii confunda termenul de 31 iulie 2019 (noul termen pana la care s-a amanat obligatia depunerii declaratiei unice pentru 2018) cu termenul in care sunt ei obligati sa depuna declaratia unica, si anume in 30 de zile de la data incheierii contractului de inchiriere, de la prelungirea lui sau de la incheierea lui.

Intr-adevar, termenul de 31 iulie 2019 ramane valabil pentru cei ce au avut chirii in valuta anul trecut in 2018 si acum au obligatia regularizarii sumelor. Cei cu chirii in lei nu au aceasta obligatie.

Eu asa procedam cand inchiriam o proprietate, pentru a tine lucrurile simple: stabileam chiria in lei la un curs care includea si eventualele cresteri previzionate de mine asa cum ma pricepeam mai bine. Poate nu am nimerit-o intodeauna dar cu siguranta ma incanta faptul ca nu mai trebuie sa depun decat o singura declaratie pe an.

In video-ul de mai jos regasiti un exemplu practic si mai complex de completare a declaratiei unice pentru cei ce realizeaza venituri din chirii, atat pentru regularizarea anului 2018 cat si pentru estimarea anului 2019 Am luat exemplul unei persoane care are 2 contracte de inchiriere in valuta inca din 2017 si care le tot prelungeste anual, ce are obligatia regularizarii si depunerii declaratiei ori de cate ori prelungeste contractul. Sper sa va fie de folos si spor la inchiriat!

Mai multe informatii despre declaratia unica 2019, despre cum va inregistrati in SPV si despre cum va depuneti declaratia unica, despre unde platiti impozitele, gasiti in acest articol dedicat declaratiei unice 2019.

Comments

 1. Viorel Buzatu

  Buna.
  Ajuta-ma te rog cu informatie. Daca am avut un contract de inchiriere pe 6 luni si pe care nu l-am prelungit, trebuia sa transmit in 30 de zile acest lucru, corect?
  Asta a fost in 2018, din februarie pana in iulie.
  Acum am incheiat cu altcineva un alt contract de inchiriere, motiv pentru care completez declaratia Unica pe 2019.

  PS: ce se intampla daca nu am declarat inchiderea contractului? sau ce trebuie sa fac?

  Multumesc anticipat,

  1. Daca nu ai declarati inchiderea contractului va trebui ori sa declari acum corect inchiderea (cu intarziere, posibil sa iei amenda) sau sa platesti pentru toata perioada impozite, chiar si in perioada in care nu ai incasat chirie.

 2. Cristina

  Buna. Daca am si chirii si dividende pe anul 2019, fara sa depasesc plafonul cu veniturile cumulate, mai trebuie sa mentionez in declaratia unica dividendele sau completez doar pentru chirie? Multumesc.

 3. Diana

  Obtin venituri din chirii si datorita filmuletelor dvs am reusit sa completez cu succes declaratia unica.
  Intrebarea mea este: daca am vandut anul acesta un apartament, il declar pe undeva in declaratia unica? Am platit deja pentru el un impozit la notar. Sau il declar doar la cass, pun suma de vanzare cumulata cu cea din chirii? Multumesc.

  1. Nu il declarati nicaieri si nu tineti cont de acea suma nici la Cass. Ati vandut un bun personal, nu este venit impozabil. Inteleg ca e singurul apartament vandut in acest an.

   1. Diana

    Da, este singurul si este bun personal, mostenit. Dar doamna de la Anaf mi-a zis ca ar trebui sa tin cont de aceasta suma la plata cass si s-o trec acolo. Am trecut-o, drept pentru care mi-au iesit venituri peste plafon. Dar apare suma aia acolo ca nuca in perete. Inca nu am platit cass, oricum mai trebuie sa fac rectificativa, dar vroiam sa stiu ce fac cu suma. Mai ales ca tot gasesc ca oamenilor care si-au vandut apartamentele anii trecuti, le-au venit impuneri de plata la cass, cu tot cu penalitati.

 4. Diana

  Si inca o intrebare, daca tot sunteti atat de draguta: am inteles ca nu mai este obligatorie inregistrarea contractelor de chirie la anaf. In acest caz, in declaratia unica, la numarul documentului ce completez? Ii dau eu ce numar vreau/trebuie sa urmez vreo logica?
  Peste tot vad ca aceste contracte se pot inregistra si online. Unde s-ar putea inregistra, ca nu gasesc incaieri vreun link.
  Sunt 2 intrebari 🙂 Multumesc frumos pentru raspunsuri.

 5. Anca

  Am închiriat pe perioada 01.01.2019 până la 31.12.2019, (în lei) cu un nou contract (nu cu act adițional,dar în aceleași condiții ca în 2018) un apartament într-un orășel din nordul capitalei . Am obținut Username și Parolă în SPV, am declarat contractul la ghișeul ANAF și a fost înregistrat cu nr. 6708610/08.03.2019. Am completat Declarația unică, ghidându-mă după modelul postat de dumneavoastră pentru chirii în valută( mulțumesc!), dar după ce am primit „validarea” corectitudinii completării formularului PDF, nu am reușit să-l transmit la ANAF prin SPV,asa ca l-am salvat pe desktop. Am avut mai multe tentative de a „urca” declarația de pe desktop în SPV, dar nu am reușit, așa că l-am tipărit și l-am dus la ghișeu, unde am primit numărul 37361-2019/15.07.2019. Doamna care lucrează documentația, fiind de azi în concediu, colegul dumneaei a luat documentul, i l-a pus pe masa ei de lucru, spunând că va fi introdus în sistem mai târziu(!?). Totuși dacă eu pot transmite ușor prin „translatare/drag and drop” atașări la e-mailuri, atunci de ce la ANAF, nu este la fel de simplu și intuitiv…? Poate mă ajutați. Mulțumesc.

 6. MARIA

  Buna ziua,
  Daca in anul 2018 nu m-am incadrat in plafonul pentru plata cass,dar am optat in declaratia estimativa pentru plata cass la nivel de 6 salarii minime,acum in declaratia de regularizare pe care o depun mai completez sectiunea I.3,ca datorez la cass suma pentru care am optat?

 7. Miron

  Buna ziua,am un apartament inchiriat prin contract pana in 31.08.2019. Deci ar trebui sa anunt ANAFUL ca am prelungit, sau in DU voi declara venitul in valuta pana in decembrie 2019? O alta intrebare ar fi: proprietari sunt eu si sotul: DU am depus numai pe numele meu, sotul fiind PFA pe alt domeniu. Ce ar trebui facut? Va multumesc!

 8. Claudiu

  Buna Luiza,

  Multumesc ptr informatiile prezentate.
  Sunt nou in domeniul inchirierilor.
  Ma poti ajuta cu un raspuns ptr intrebarea unde trebuie depus contractul de inchiriere pe site-ul ANAF?

  Multumesc,
  Claudiu

 9. manuela

  Daca chiria este in valuta, de unde iau cursul valutar pentru a face schimbul pentru anul 2019?

   1. Msnuela

    De la Anaf mi-au spus sa iau ultima zi din luna, deci ce iau în calcul?

 10. Alexa

  Buna ziua,

  Am incheiat un contract de inchiriere in luna noiembrie 2020, dar el va incepe in luna ianuarie 2021. Cum pot sa declar veniturile estimate in termen de 30 de zile atat timp cat nu exista formularul de declaratie pentru 2021.

 11. Claudiu

  Buna,

  Am urmatoarea situatie: am inchiriat un apartament incepand cu ianuarie 2020 pentru 12 luni, am inregistrat contractul la ANAF , si acum voi plati impozitul obtinut pe chirie.
  Apartamentul este inca inchiriat, dar din cauza COVID – sunt in alta tara si nu pot ajunge in Ro – nu am cum sa fac act aditional de prelungire si inregistrarea la ANAF).

  Daca declar online la ANAF ca am inca venituri din inchiriere, si platesc impozitul (fara a incarca act aditional de prelungire) crezi ca este o problema? Sau cum ma sfatuiesti sa procedez?

  Multumesc,
  Claudu

 12. Adrian

  Buna ziua, sper sa ma puteti ajuta, incerc sa completez declaratia unica 2021 pentru venituri din chirii in euro (regularizare 2020 + venit estimat 2021) si nu stiu unde sa scad impozitele deja platite in 2020 . In video se vede clar ca in 2019 campul era prezent in sectiunea I5. In 2021 nu regasesc acest camp.
  Multumesc, Adrian

Add A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.