Contractul de drepturi de autor este considerat vechime in munca?

Am primit de la un cititor urmatoarea intrebare: este un contract de drepturi de autor, in baza caruia s-a cotizat la fondul de pensie, considerat vechime in munca?

Citind pe net diverse articole, am dat invariabil peste aceeasi informatie: doar perioadele de timp lucrate in baza unui contract individual de munca este considerata vechime in munca. In alte articole am gasit scris si negru pe alb faptul ca drepturile de autor nu reprezinta vechime in munca, si ca sumele cotizate sunt folosite exclusiv pentru calculul valorii punctului de pensie. Acesta este motivul pentru care m-am hotarat sa scriu acest articol, pentru a prezenta informatia corecta si a explica confuzia care se face intre anumite notiuni.

Avocatul din dotare s-a pus pe sapat in legea Legea nr. 263/2010, privind pensiile publice. N-a sapat mult, deoarece infomatia e clara si concisa:

“Art. 6. –  (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

 1. d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.

Norme de aplicare ale Legii nr. 263/2010, Capitolul II – Stagiul de cotizare în sistemul public de pensii. Certificarea stagiului de cotizare şi a punctajului realizat în sistemul public de pensii.

Art. 31. – (1) În situaţia persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III şi V din lege, constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii perioadele pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale.

Drepturile de autor sunt prevazute la Art. 6, alin. (1), punctul I, litera d), deci se incadreaza in aceste norme de mai sus.

Pareri contradictorii – confuzie intre vechimea in munca si stagiul de cotizare

Sa definim termenii:

Stagiul de cotizare reprezinta toate sumele achitate ca si contributie la CAS (fondul de pensie) indiferent daca ele au fost achitate in baza unui contract de munca, PFA sau drepturi de autor.

Conform Codului Muncii, vechimea in munca este perioada in care o persoană a muncit in baza unui contract individual de munca. Arata cati ani a muncit o persoana de-a lungul vietii sale. Vechimea in munca foloseste la:

 • stabilirea perioadei de timp in care angajatii au dreptul de a solicita plata drepturilor cuvenite conform contractelor individuale de munca.
 • determinarea sporului de vechime – in acele sisteme de salarizare care incă il mai aplica.
 • derularea diferitelor proceduri administrative legate, spre exemplu, de dovedirea experientei într-o anumita meserie/profesie/specialitate.

Asadar, in legea pensiilor termenul de vechime in munca nu apare, singurul folosit fiind stagiul de cotizare.

Concluzie:

Veniturile din drepturile de autor NU constituie vechime in munca. Dar nici nu este nevoie sa constituie vechime in munca, deoarece pensia se acorda in functie de stagiul de cotizare si nu de vechimea in munca. Asadar contributiile platite la pensie in baza unui contract de drepturi de autor se iau in calcul la stabilirea stagiului de cotizare si deci la stabilirea atat a cuantumului pensiei cat si a anilor necesari pentru a iesi la pensie.

Acelasi rationament se aplica si PFA-urilor. Si cotizatia PFA-urilor, fie ea ca este de 10.5% (reprezentand 1/3 din contributia completa) sau in valoare de 26.3% contributia completa, se considera stagiu de cotizare si se ia in calcul la stabilirea cuantumului pensiei si totodata si la stabilirea perioadei lucrate necesare pentru a …..

Exemplu:

PFA cotizeaza 10.5% la pensie timp de 1 an de zile = vechime in munca 1 an de zile; punctul de pensie va fi calculat proportional cu valoarea cotizatiei de 1/3 din cotizatia completa, deci cineva care cotizeaza doar 10.5% la CAS va avea o pensie mai mica decat cineva care cotizeaza 26.3% dar ca si vechime in munca, vor avea vechime egala.

PFA cotizeaza 26.3% la pensie timp de 1 an de zile = vechime in munca 1 an de zile

Comments

 1. alina

  Cei care sunt angajati cu norma intreaga si sunt si PFA platitori de 10,5% la CAS vor putea iesi mai repede la pensie? Cum se calculeaza in acest caz vechimea in munca?

 2. Madalina

  Bună ziua. Dar acest gen de calcul mi se pare extrem de nedrept. În toate cazurile, s-a plătit impozit. Dacă un angajator nu plătește pensia dar eu dintr-un contract de drept de autor am plătit statului impozit, acela nu contează? De ce nu se consideră vechimea în muncă pe baza impozitului și nu a contribuției la pensii, care ar fi cel mai corect. Altfel, am fi îndreptățiți să cerem acei bani înapoi statului, atâta timp cât statul nu a oferit nimic pentru constituirea acelui contract dar nici anii de cotizare la impozit nu se iau în calcul. Altfel, acea taxă către stat de ce se mai face? Ce mai reprezintă?

  1. Doamna Madalina, viata in general e nedreapta. Daca mai adauga si taxele in ecuatie, iese prapad. Nu stiu daca ati vazut noile reglementari fiscale.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.