Cum completez declaratia unica pentru PFA norma venit

Multi dintre voi preferati articolele scrise, sau cautati articole scrise pe aceasta tema, de aceea pun informatia si sub aceasta forma.

Totusi, atunci cand vorbim de completare, e mai simplu sa vezi cu ochii tai exact pe ce casuta sa dai click decat sa iti povestesc eu o informatie pe 20 de pagini. Nici clipul nu e foarte scurt dar macar il poti parcurge in paralel cu completarea propriei tale declaratii, ceea ce te si sfatuiesc sa faci.

Declaratia unica (pentru cei ca inca nu au aflat, nu se mai numeste declaratia 212, de bine ce ne obisnuisem cu denumirea, au modificat-o) o gasesti in spatiul tau virtual privat (SPV) la care ai acces cu parola pe care ti-a trimis-o ANAF prin posta sau pe care o poti obtine de la ghiseul oricarui ANAF,

Daca vrei o poti descarca si de pe site-ul ANAF, daca vrei sa experimentezi inainte sa ai acces la SPV. Adica de aici.

Va rog parcurgeti tot clipul inainte sa puneti intrebari in comentarii, pentru ca majoritatea explicatiilor le gasiti acolo. In tot cazul, raspund in general tuturor, aici sau pe Youtube. Vizionare placuta!

Comments

 1. NICU

  Buna ziua.
  Pentru un PFA care se incadreaza la SUBSECTIUNEA 3 ” 2.1.3.Date privind impozitul pe veniturile estimate din activități agricole in anul 2018, impuse pe bază de norme de venit”, avand CAEN 0149, norma de venit calculata este de 1192 lei. Cand vreau sa validez declartia unica imi apare urmatorul mesaj de eroare”:ATENTIONARE – Ati ales sa declarati venituri la Capitolul 2 si nu ati declarat date la 2.2.2. Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate estimată!”.
  Pai daca norma de venit este sub plafonul de 22800 lei ………………..de ce imi mai da acesta atentionare? Eu consider ca nu datorez CAS si CASS. Nu stiu daca este corect sa o transmit asa…..Va multumesc mult pentru raspuns!

 2. adi

  Buna ziua. As dori sa stiu care este diferenta la impozitare intre 1-cote forfetare, 2- norma de venit si 3- sistem real.? In cazul meu am venituri din chirii si venituri din derpturi de autor. Nu stiu unde sa bifez. Multumesc!

 3. Lore

  Buna,

  In Capitolul 1 exista Sectiunea 1, 1.1 Date privind veniturile realizate in Romania in 2017 si Sectiunea 3, 1.3 Date privind veniturile realizate din strainatate in 2018.

  ( intrebarea mea nu are prea mare legatura cu acest capitol, insa e ceea ce ma face sa intreb. Eu fiind un pfa nou, inregistrat in luna curenta)

  In capitolul 2, se vorbeste doar de venituri estimate din Romania. Cum ar trebui interpretat acest lucru in cazul in care tot castigul pe care il voi avea va fi realizat in strainatate?!

  Multumesc!

 4. Dragos

  Buna ziua,

  daca am simultan venituri din pfa norma de venit (peste plafon) si in acelasi timp am si venituri din dividende (tot peste plafon) Platesc CASS de doua ori, sau o singura data? Dar CAS? Multumesc!

 5. cristian

  Buna ziua,

  Va supun atentiei 2 cazuri pentru care as dori lamuriri:
  1. Obtin venituri din PFA la norma de venit si din silvicultura; pentru PFA este clar ce trebuie sa depun; pt silvicultura care este o activitate sezoniera/lunara (consider ca desfasor aceasta activitate in luna in care am contract de vanzare masa lemnoasa sau in luna in care obtin venituri) pot sa completez cele 2 date de inceput respectiv sfarsit de activitate ? Daca da, ar insemna dupa cate am vazut in alt video al dvs. ca plafonul se calculeaza diferit inmultind nr de luni cu 1900 si atunci o sa compar acest plafon cu veniturile din aceiaisi perioada; am vazut ca la stabilirea CAS-ului se ia in consideratie doar venitul din PFA in mod corect; la stabilirea CASS-ului insumeaza veniturile estimate si pune automat la nr de luni 12 ceea ce este normal pt PFA;
  Am intrebat pe cineva de la ANAF ce se intampla daca pe aceiasi declaratie apare si PFA-ul la norma de venit dar si o activitate in sistem real (silvicultura) si mi s-a raspuns ca trebuie sa declar obiectul de activitate 0220 pe PFA si atunci nu mai pot fi cu PFA-ul la norma ci as trece la impozitare in sistem real dar asta numai in cazul in care activitatea 0220 ar fi permanenta; la mine aceasta activitate poate fi desfasurata intr-o perioada scurta (1-2 luni); parerea dvs. care este ?

  2. Obtin venituri din chirii (cote forfetare) net 2160 pt care nu se retine CAS si din silvicultura in acelasi regim ca la pct. 1, net 10000 pe o perioada de 1 luni; am vazut ca CAS nu se calculeaza in mod corect; pt CASS imi aduce suma de 12160 (suma celor 2) pt care nu as datora CASS dar asa dupa cum a-ti aratat intr-un video, avand in vedere plafonul de 1900 pt o luna, ar trebui sa platesc CASS de 1900 X 1 X 10% si totusi nu imi ia nimic; intrebari:
  -cum se calculeaza CASS-ul in acest caz ?
  -cunoscand modul de calcul, ar trebui sa bifez casuta „B. Obtin venituri sub plafonul minim si optez pentru plata CASS” si sa pun 1 luni pt calculul contributiei la 190 ?

  Astept cu deosebit interes raspunsul dvs. si va multumesc anticipat.

 6. Florin I.

  Buna ziua,

  In cazul in care am un PFA cu norma de venit si sunt si salariat cu norma intreaga (8 ore/zi) care este procedura pentru a beneficia de reducerea normei?
  In judetul in care am PFA-ul reducerea normei in cazul in care esti si salariat cu 8h/zi este de 25%. Pur si simplu completez in declaratia unica si reduc norma?
  Sau trebuie depusa vreo adeverinta la ANAF anterior completarii declaratiei unice?

  Multumesc!

  1. Da, completati declaratia unica cu norma redusa. Atasati la declaratie pdf cu o dovada ca sunteti angajat.

 7. Catalina

  Buna seara Luiza, vin catre tine cu rugamintea de a ma ajuta sa ma clarific legat de cum sta treaba cu concediul de crestere copil si indemnizatia aferenta daca lucrezi ca si PFA norma venit, caen 6202.Am citit forumuri, legea, dar nu reusesc sa inteleg care ar fi valoarea indemnizatiei daca se ia concediu de crestere copil 2 ani sa zicem. Citind pe net am gasit 2 variante, prima care spunea ca banii respectivi vin de la primarie si ca in situatia cu norma de venit suma incasata in cei 2 ani ar fi 85 % din norma si alta varianta in care se poate cere adeverinta de la ANAF cu veniturile nete (ceva rectificativa, n-am inteles exact) si de acolo s-ar calcula cei 85%…care e adevarul? Ma poti ajuta sa ma clarific , te rog mult? multumesc anticipat

 8. Aura

  Buna seara! Urmaresc cu mare drag filmuletele realizate de dvs. Ma puteti ajuta cu o informatie legata de DU: o pfa impozitata la norma de venit de 30000 pe an si care isi incepe activitatea in 12.12.2018, va trebui sa achite si cas si cass? Cas= 475, cass= 190 si impozit venit 250. E corect? Multumesc!

 9. Razvan

  Buna, imi poti spune daca pentru norma de venit se mai completeaza ceva pentru anul anterior ( 2018 )?Multumesc

 10. Adrian C.

  Buna ziua! Un PFA cu norma de venit, cu activitatea suspendata pentru intreg anul 2019 (si neavand alte surse de venit), mai trebuie sa depuna Declaratia unica pt. 2019? Avand activitatea suspendata, nu s-a emis nici Decizia de impunere pt. 2019. Multumesc anticipat!

 11. Constantin

  buna ziua, am un pfa de agricultura pe norma de venit.Aici declar suprafetele cultiviate cu tariful din tabelul pe judete si mi se stabileste o valoare de impozitat.Daca am si serviciu de lucrari agricole cum declar? Pot face rectificativa la 2018?Multumesc frumos!

 12. Stefan

  Buna ziua,

  Nu am inteles exact partea cu mai multe coduri caen. Se plateste norma de venit pentru fiecare cod caen din certificatul constatator sau doar pentru cele pe care se face activitate? Eu am trecut principal 6202 si secundare 6201, 6203 (sa fie) dar voi face activitate doar pe 6202 (cel putin pentru moment) – am un singur contract.
  Multumesc!

 13. Mihaela

  Buna ziua! In cazul unui pfa care a optat pentru norme de venit, cum se poate proceda daca venitul estimat pentru anul 2019 este 0 ? Declar venit net anual 0?

  1. La norma de venit nu exista venit estimat. Venitul pentru care se plateste impozitul este norma de venit, indiferent cati bani faci in mod real. Asta e toata ideea cu norma de venit. Daca faci mai putini bani decat norma de venit, ar fi trebuit sa alegi sistemul real unde te impozitezi la banii efectiv incasati.
   Mai multe detalii poti afla intr-o sesiune de consultanta pe Skype, mai ales daca mai ai si alte intrebari. Detalii in articolul dedicat de pe blog sau in bara din dreapta a blogului.

 14. Elena Apostol

  Buna ziua! Am un I.I norma de venit in agricultura, cod caen 0113, iar acum am pamant proprietate 4,25 ha si luat in arenda 3,50 ha, un total de 7,75 ha.
  Imi puteti oferi un model video cum se completeaza aceasta declaratie, norma de venit in activitati agricole? Va multumesc anticipat!

 15. Buna ziua,

  A aparut de curand un nou formular Declaratie Unica pentru 2020. Tot aici se poate aplica si o bonificatie de 10% pentru 2019.
  Cum trebuie procedat corect pentru cei care au platit deja integral pentru 2019?
  Nedumereria mea este legata de punctul B, daca trebuie bifat:

  ‘Declaraţie rectificativă privind Capitolul I ,pentru aplicarea bonificatiei (Se bifeaza daca anterior a fost depusa o Declarația unică pentru veniturile realizate în anul 2019)’.

  Sau se bifeaza doar

  ‘Declarație pentru aplicarea bonificației în cazul contribuabililor care obțin venituri anuale pentru care există obligația completării și depunerii numai a declarației prevăzută la art.120 din Codul fiscal’

  Multumesc.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.