ANAF raspunde – declararea veniturilor din jocuri de noroc 2016

Se pare ca astazi in cadrul sesiunii organizate de ANAF, oamenii au avut multe intrebari despre modalitatea de declarare a veniturilor obtinut din jocuri de noroc si pariuri. Iata ce a avut ANAF de spus.

  pensii la stat

Intrebare: Daca am obtinut venituri in cursul anului 2015 de la o casa de pariuri care nu este inregistrata/licentiata in Romania si nu are cod fiscal. Cum pot completa declaratia 200 daca respectiva casa de pariuri nu are cod fiscal?

Raspuns ANAF: Potrivit legislaţiei organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc pe teritoriul României se realizează de persoanele care deţin licenţa de organizare şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc, emise de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc pentru fiecare activitate în parte. În acest caz, declararea veniturilor se va face în formularul 200 – „Declaraţie privind veniturile realizate din România”, pentru fiecare venit de la fiecare organozator în parte, corespunzător perioadelor de realizare a câştigurilor respective.

În limita informaţiilor transmise de dvs., în cazul în care veniturile sunt obţinute de la societăţi (organizatori de jocuri de noroc/case de pariuri) care nu sunt înregistrate fiscal în România, aceste venituri se declară în formularul 201– „Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate”, al cărui termen de depunere este data de 25 mai 2016, formularul completându-se pentru fiecare ţară sursă de venit şi corespunzător perioadelor de realizare a câştigurilor respective.

 

Intrebare: Buna ziua, am o problema legata de declaratia 200 la venituri din jocuri de noroc la distanta, in legatura cu definirea “venitului brut”. Oficiul National pentru Jocuri de Noroc sustine ca venitul brut reprezinta suma de bani retrasa din contul online in contul bancar al contribuabilului, deci suma efectiv incasata, insa nu stiu cat se potriveste aceasta definitie cu codul fiscal. Casele de pariuri, avand obligatia legala de a ne trimite informatii privind venitul brut, au trimis tot date privind sumele retrase in contul bancar. Exista o alta opinie care sustine ca venitul brut ar fi suma tuturor pariurilor castigate in contul online, deci niste sume de bani virtuale incasate in contul online, nu sumele de bani retrase si incasate in contul bancar. Daca este posibil, va rog sa ma lamuriti ce inseamna “venitul brut” si ce sume ar trebui sa declar in declaratia 200. Va multumesc!

Raspuns ANAF: Potrivit prevederilor Codului Fiscal contribuabilii care obțin venituri din jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker au obligația de a depune declarația privind venitul realizat. Aceasta declaratie se completeaza in baza Informatiilor referitoare la fiecare venit brut, care v-au fost transmise de catre organizatorii de jocuri de noroc la distanta.

Avand in vedere cele de mai sus consideram ca venitul brut este venitul transmis de catre organizatorii de jocuri de noroc.
Intrebare:  Cum se raporteaza ANAF la veniturile obtinute de la operatorii online de jocuri de noroc nelicentiati ? In cursul anului 2015 s-a putut juca online la sute de operatori (primele licente pt online s-au dat abia la 1.07.2015). Aceste venituri obtinute in 2015 de la operatori care astazi nu au licenta nu pot fi trecute pe declaratia 200 intrucit acesti operatori nu au CIF. Cum putem dovedi functionarilor ANAF ca aceste sume chiar provin din jocuri de noroc, astfel incat sa fie impozitate cu 1% ? Aceste venituri au fost obtinute in Romania (legislatia jocurilor de noroc se bazeaza pe principiul ca operatorii online presteaza servicii pe teritoriul Romaniei) deci trebuie declarate pe 200, nu pe 201 (declaratia 201 se adreseaza veniturilor din jocuri de noroc ce necesita prezenta fizica a a jucatorului in strainatate).
Raspuns ANAF:  Potrivit legislației in vigoare aveti obligatia declararii în formularul 200 a veniturilor obtinute în România din jocuri de noroc online. Justificarea sumelor se face pe baza documentului eliberat de organizatorul de jocuri/platitorului de venituri sau pe baza altor documente justificative (exemplu: extras de cont).
Si ca sa o lamurim si pe asta, chiar daca nu are legatura cu jocurile de noroc:

Intrebare: Muncesc ca îngrijitoare de bătrâni 24/24,12 luni pe an cu contract de munca şi plătesc toate dările statului Italian. Mai trebuie să plătesc şi în România? Menţionez că in Romania am proprietete personala, dar sunt residenta in Italia.
Raspuns ANAF: Pentru veniturile obținute de la un angajator din Italia în baza unui contract de muncă, persoana fizică română, nu are obligația de declarare a acestor venituri din salarii în România şi de plată a impozitului pe venit.
Comentariile mele:
Sunt doua conditii acolo, foarte importante, pe care toata lumea le omite, le confunda, le zapaceste:
1. contract de munca – ceea ce inseamna activitate dependenta, ceea ce inseamna ca NU SE DECLARA in Romania.
2. se achita taxele in alt stat, adica nu se munceste la negru!
Deci pentru activitate dependenta (contract de munca, angajare) legala (adica se platesc taxe) desfasurata in alt stat, nu se depun declaratii si nu se platesc impozite in Romania. Dar trebuiesc indeplinite ambele conditii.

Comments

  1. Cristina

    Buna ziua! M am trezit la Anaf cu o datorie de 1000 lei brut la jocuri de noroc si eu nu am jucat. Cum se procedeaza, unde trebuie sa ma adresez pentru a demonstra ca nu am jucat si ca cnp ul meu a fost folosit in mod fraudulos.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.