ANAF Raspunde: Cum completez declaratia unica pentru PFA-uri in 2018

Ca de obicei, am sintetizat raspunsurile clare si folositoare date de ANAF pe aceasta tema. Am adaugat si eu cateva din mentiunile mele. Puteti gasi in articol si video-urile pe care le-am facut din care puteti vedea pas cu pas cum sa completati declaratia unica.

Intrebare Am făcut o solicitare de precompletare, în cât timp se prelucrează?

Raspuns ANAF Puteți solicita o declarație precompletată prin Spațiul Privat Virtual, cu datele existente în sistem, DACĂ aveți deja depusă o declarație unică validă, prin apăsarea butonului „Cerere declarație precompletată”. Declarația precompletată o veți descărca din secțiunea „Mesaje”.

Înainte de a depune declarația rectificativă, trebuie să:
– bifați casuța „Rectificativă” a capitolului în care doriți să corectați datele declarate anterior;
– modificați datele în mod corespunzător din capitolul I „Date privind veniturile realizate în anul 2017” și/sau capitolul II „Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate în anul 2018, după caz.

___________________________

Intrebare  Pfa, norma de venit , înființată în 2018, depune declaratia unica? Nu are alte venituri

Raspuns ANAF Dumneavoastră aveți obligația să depuneți declarația unică, prin completarea corespunzatoare a Cap. II, după caz.

___________________________

Intrebare Buna ziua, pentru veniturile avocatilor, cum se completeaza rubricile din declaratia unica privitoare la CAS si CASS avand in vedere ca acestia sunt asigurati la sistemul propriu de pensii? Venitul estimat a se raliza in 2018 va fi de 60000 lei. Multumesc mult!

Raspuns ANAF Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale și care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, nu au obligația completării secțiunii 2, subsecțiunea 1, corespunzătoare CAS. Acestea vor completa numai subsecțiunea 2 referitoare la CASS.

Completarea mea: Declaratia va va da o atentionare, nu eroare, ci atentionare. Declaratia se va valida si poate fi depusa cu atentionari. Declaratia vrea sa se asigure ca nu gresiti! 🙂

___________________________

Intrebare In ipoteza in care am depus declaratia 220 privind venitul estimat, pot recalcula venitul estimat in cadrul declaratiei unice?

Raspuns ANAF Chiar dacă aţi depus Formularul 220 „Declarația privind venitul estimat/norma de venit” pentru anul 2018, trebuie să depuneți și „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” cap. II, până la data de 16 iulie 2018.

Completarea mea:DA, puteti estima alt venit. Doar sumele din declaratia unica vor fi luate in considerare. Mai mult, daca nici de data asta nu estimati corect, puteti depune in orice moment declaratie unica rectificativa.

___________________________

Intrebare Un pfa infiintat in februarie 2018 a depus declaratia cu venitul estimat pt 2018 in 30 zile de la infiintare. Mai depune si declaratia unica?

Raspuns ANAF Da, trebuie să depuneți declarația unică, prin completarea cap. II, secțiunea I – Date privind impozitul pe veniturile estimate din România în anul 2018 și secțiunea II Date privind contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate estimate pentru anul 2018. Secțiunea II o veți completa dacă estimați că veți realiza venituri care depășesc plafonul de 22.800 lei (recalculat corespunzător numărului de luni de activitate) sau dacă optați pentru plata contribuțiilor sociale.

Completarea mea: Orice declaratie ati depus aferent anului 2018, nu va fi luata in considerare, doar declaratia unica va fi luata in considerare si sumele inscrise in ea.

___________________________

Intrebare  Care este termenul de plata pentru un PFA care s-a radiat in luna iunie 2018? in declaratia unica apare termen plata 15 decembrie 2018 cu bonificatii sau martie 2019? Pana la urma care este termenul corect de plata pt. un pfa radiat, la data depunerii declaratiei unice si a actelor de radiere la ANAF sau martie 2019?

Raspuns ANAF Plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale va fi efectuată în baza declarației, până cel târziu 15 martie 2019. Beneficiați de bonificația de 5% dacă plata este efectuată integral până la 15 decembrie 2018.

___________________________

Intrebare  Bună ziua! Dacă am venituri lunare din activități independente de 700 RON, plătesc CAS și CASS la valoarea salariului minim pe economie? Nu mai am alte venituri. Mulțumesc!

Raspuns ANAF In situația prezentată de dvs. nu datorați CAS și CASS. Menționăm însă că puteți opta pentru plata CASS și a CAS. În situația în care doriți să optați pentru plata contribuțiilor, opțiunea se exercită prin depunerea declarației unice, CAP. II, SECȚIUNEA 2 : DATE PRIVIND CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE ȘI CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE ESTIMATE PENTRU ANUL 2018.

Atentie: Evident, daca nu platiti nu sunteti asigurati! Nu inseamna in nici un caz ca sunteti asigurati din oficiu, asa cum  multe persoane au inteles, ci doar ca nu aveti obligatia platii.

___________________________

Intrebare Pentru 2018 cf art 118 din CF cas este deductibila, insa despre cass nu spune nimic…aici se poate interpreta ca este ded sau neded pt ca nu scrie nimic. Doresc o baza legala pt care as condisera cass nedeductibila

Raspuns ANAF Art. 118 din Codul fiscal, pentru veniturile prevăzute la art. 61 lit. a) şi a^1) din Codul fiscal, respectiv veniturile din activități independente (definite conform art. 67) si venituri din drepturi de proprietate intelectuală (definite potrivit art.70), venitul net anual impozabil se determină prin însumarea tuturor veniturilor nete anuale recalculate, din care se deduce CAS datorată. Aşa cum reiese din art. 118 doar CAS este deductibilă, CASS nefiind deductibilă la calculul venitului anual.

___________________________

Mai jos modele de completare pas cu pas a declaratiei unice:

Comments

 1. paul

  Daca am completat partea aferenta unui PFA cu norma de venit peste 22.800 si implicit am bifat CAS si CASS, cum se evidentiaza situatia dividendelor pe care le mai am de la o firma. Raman cu 2.280 suma CASS calculata deja pentru venitul din PFA si nu mai fac nimic sau mai am ceva de bifat.

 2. Daca am un PFA cu norma de venit infiintat in decembrie 2017 pt care am decizie de impunere pt CAS pe anul trecut dar nu si pt impozit pe venit trebuie sa completez si sectiunea pentru 2017 cu norma de venit calculata corespunzatoare unei singure luni?

  1. Daca ati depus declaratia 220 in 2017 nu depuneti si declaratia unica (valabil doar la norma de venit!) dar trebuia sa platiti impozitul pe 2017 chiar si fara decizie. Mergeti la Anaf sa o obtineti si intrebati daca au calculat si penalitati.

   1. Am depus si 220, mi s-a emis o decizie cu cas pe care aparea si impozitul pe venit. Am fost la casierie unde mi s-a incasat doar cas. Impozitul l-am platit cu OP dupa ce am vazut ca era trecut pe decizie. Ulterior m-am intors si mi s-a spus de la Anaf ca aceea era doar o estimare pentru impozit pe venit, nu facea parte din decizie si ca nu trebuia sa o platesc.(desi conform calcului acesta era impozitul pe care ar fi trebuit sa il platesc). Am mai fost de cateva ori si mi s-a mai spus ca abia in septembrie se va calcula impozitul pe venit.(dupa o serie de informatii contradictorii, tipice anaf)
    Ideea e ca de platit l-am platit. Cum si daca ei au inregistrat acest lucru ramane de vazut.
    Probabil ca o sa le mai fac o vizita.

 3. Mihai

  Buna ziua,

  Sunt un PFA la norma de venit (CAEN: 6202) inca din anul 2012. Din filmuletul dvs. in care ne prezentati cum sa completam declaratia unica nu ati bifat nimic la Capitolul 1. (venit estimat pe 2017). Un PFA la norma de venit poate completa doar Capitolul 2 (venit estimat pe 2018)? Nu vreau neaparat sa completez Capitolul 1 (il pot lasa nebifat), insa nici nu as vrea sa se considere o declaratie incompleta…

  Va multumesc mult pentru filmulet si pentru lamuriri.

  1. PFA-ul la norma de venit nu regularizeaza 2017, pentru ca norma e fixa, nu are ce sume sa regularizeze.

 4. Cristina

  Buna,

  Un PFA cu norma de venit pe anul 2018 de 18.000 lei, este obligat sa plateasca CAS si CASS?!
  Din filmulet am inteles ca daca norma pe venit este sub plafonul de 22.800 lei,nu suntem obligati sa bifam casutele pt.CAS si CASS…am inteles corect?
  Multumesc.

 5. Mariam

  PFA la sistem real,cod caen 0141,stiu ca trebuia la norma de venit ,ce ar trebuisa faca acum,ca sa treaca cu acest an la norma de venit?

 6. Iulian

  Bună ziua!
  Obțin venituri și din activități independente. Anul trecut am obținut venituri peste plafonul de 22.800 lei, dar anul acesta estimez un profit de maximum 3 – 4000 lei.
  Cum completez declarația unică?
  Va trebui ca la venitul estimat pe 2018 să trec 22.800 lei ?
  Ce completez la CAS/CASS având în vedere că sunt și salariat.
  Vă mulțumesc anticipat!

 7. alexa

  Desfasor activitate ca PFA, cod 9003 in sistem real, incepand cu 1.08.2017. De fapt redactez articole tehnice pt. un site din SUA, la baza avand un simplu agreement. Plata se face prin PAYPALL. Veniturile estimate sunt sub plafonul de 22800 lei.

  La completarea declaratiei unice, avand in vedere Conventia dublei impuneri cu SUA, trebuie sa atasez vreun document emis de cel care ma plateste?

  Pana in prezent am platit impozitul si celelalte 2 contributii conform declaratiilor de impunere emise de ANAF, fara a atasa documente justificative.

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 8. En

  Buna.De unde a-ti downloadat pdf-ul?Multumesc

 9. Vit

  Daca sunt si angajat cu norma intreaga la venit net anual estimat si la cas se trece doar valoarea diminuata s-au norma intreaga? (norma e 50000 la cj) Multumesc

 10. Grigore

  Buna Luiza,

  Un PFA cod CAEN 0141 poate determina venitul in sistem real sau este obligatoriu impunerea in baza normelor de venit. Multumesc.

  1. Daca un PFA are dreptul sa se impoziteze la norma de venit, acesta nu inseamna ca este obligat sa o faca. Poate alege, bifa sistemul real, pe care trebuie sa il mentina 2 ani consecutivi.

 11. Mihaela

  Buna! pentru un PFA in sistem real la cheltuieli deductibile includ si CAS si CASS? Multumesc!

 12. Roxana

  Bună ziua,

  Daca o persoana fizica obține atât venituri din chirii(mai puțin de 5 contracte) cât și venituri din activități independente iar suma veniturilor din cele două surse depășește valoarea de 22.800, este obligată la plata cas dat fiind faptul că pt chirii nu ar trebui sa datoreze aceasta contributie?

  1. Nu este obligata sa plateasca CAS decat pentru partea de venituri din PFA, daca cu PFA-ul nu depaseste 22.800 lei nu este obligat sa plateasca CAS (pensie).

 13. Dorel

  Buna ziua. Urmeaza sa imi fac un PFA, CAEN 6202, norma de venit, neplatitor de TVA, si voi factura in Euro pentru o firma cu sediul in Singapore. Exista ceva lucruri aparte pe care trebuie sa le am in vedere considerand locatia firmei, sau e totul la fel ca si cu un client UE? Multumesc!

 14. Oana

  Buna ziua.Imi puteti spune, va rog, cum se completeaza DECLARATIA UNICA privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru un Cabinet Medical Individual (CMI) de medicina dentara? Multumesc !
  .

  1. Buna ziua, un CMI este in esenta un PFA, puteti gasi exemplu de completate pentru PFA sistem real pe canalul meu de Youtube.

 15. Lacramioara Radulescu

  Buna ziua,

  Imi puteti spune, va rog daca pot depune declaratia unica pentru venitul estimat 2018, pe zero. Mentionez ca PFA -ul este in sistem real, nu mai am niciun fel de activitate, doar ca nu doresc sa il inchid momentan!

  Va multumesc din frumos pentru raspuns,

  L

 16. Elena Bojinca

  În dec.2018, sal.minim este de 2080 lei, trebuie depusa declaratie rectificativa, pana cand? Sunt PFA norma venit. Multumesc.

   1. Elena Bojinca

    În cazul în care norma de venit este egală sau mai mare decât salariul minim, iar eu estimez că veniturile mele brute vor fi mai mici, pot opta să nu plătesc CAS si CASS ?

    1. Daca va impozitati la norma de venit, platiti la norma de venit indiferent de venituri. Daca veniturile sunt mai mici decat norma, ar fi trebuit sa alegeti sistemul real pentru impozitare.

     1. Elena Bojinca

      Mulțumesc

 17. Stefan

  Ma puteti ajuta cu numarul de luni de completat la contributia CASS(sanatate) in cazul unui contract de inchiriere multianual pe 3 ani in care se specifica plata chiriei intro singura transa anuala. In contract se specifica faptul ca inchirierea se face catre o firma pentru activitate de turism iar activitatea de turism este sezoniera si se desfasoara timp de 6 luni pe an, in fiecare an de inchiriere intre mai si octombrie. Intrebarea este daca numarul de luni de completat pentru sectiunea CASS din declaratia unica este de 6, adica numarul de luni in care se specifica ca firma chiriasa poate desfasura activitatea turistica.

 18. Tudor

  Aveti un model de completare declaratie rectificativa pentru activitate independenta in sitem real ? Am depus declaratia unica pana pe 15 iulie si am declarat un venit estimat , dar venitul estimat este mai mare si vreau sa depun rectificativa. Multumesc

 19. Buna ziua,
  Am si eu o intrebare, Am PFA infiintata in 2018, sistem real, care a estimat in Declaratia unica depusa online venit cu mult mai mare decat cel realizat . Pot completa online o alta Declaratie unica pana sa platesc impozitul pe venit datorat pe anul 2018? Multumesc pentru lamurire.

 20. Alina

  Buna ziua,
  Pentru un PFA la norma de venit infiintat in 19.12.2018 care va incepe activitatea abia in ianuarie 2019 se completeaza ceva in Sectiunea2 (CAS si CASS)? Nu doreste sa opteze pentru plata lor. Multumesc!

 21. Carmen

  Buna ziua! incerc de cateva zile bune (chiar 2 saptamani) sa depun online declaratia unica anaf 2019 (am un spatiu in chirie) si, dupa 2 drumuri la ANAF ca sa rezolv cu contul online SPV, acum problema mea este ca in acest minunat cont nu gasesc formularul de declaratie unica. in ce sectiune sau de unde sa-l scot ca nu mai pot… Va rog din suflet sa ma ajutati sa o gasesc! Multumesc!

   1. CARMEN

    Am depistat problema: formularul il gasisem, insa nu stiam ca este acela deoarece laptop-ul meu nu il citeste, desi apare ca am ultima versiune de Adobe reader. Nu imi deschide formularul sub nicio forma, am incercat si primit pe email, aceeasi problema, nici de pe tel nu il citeste… voi incerca azi sa merg la cineva poate am mai mult succes de pe un alt computer. Multumesc frumos!

    1. Carmen

     Bună ziua! Am reușit acum câteva zile, după eforturi multiple, sa depun faimoasa declarație unica, după ce am depus din greșeală o declarație rectificativa. Vreau sa va întreb dacă este vreo problemă ca am depus întâi o rectificativa și apoi declarația unica (ambele conținând aceleași informații). Mulțumesc anticipat și îmi cer scuze pentru atâtea întrebări!!!

     1. Andreea

      buna ziua…cum ati completat declaratia….mie nu mi-o valideaza…imi zice sa o corectez….dar nu stiu ce nu e bine…

     2. Rectificativa nu cred ca v-a inregistrat-o pentru ca nu aveati ce sa rectificati – din ce povestiti. Verificati recipisa de la rectificativa, ar trebui sa fie cu eroare si deci nedepusa.

 22. Summer

  Buna ziua, as dori sa stiu daca puteti sa ma ajutati sa depun declaratia unica pentru anul 2018 pentru venit din chirie pe sezon estival mai-septembrie in Constanta.

 23. oana

  Buna ziua,
  Am venituri din chirie incepand din septembrie. Chiria este perceputa in euro. Am depus atunci Declaratia unica pentru estimarea venitului pe 2018 si am estimat euro la 4.7. Acum inainte de a completa declaratia unica pentru estimarea pe 2019, nu ar trebui sa fac rectificare, sau declar venitul real? Cum se procedeaza? Daca ar trebui sa-mi recuperez bani, cum se procedeaza? Pt ca nu cred ca pot sa modific impozitul calculat la suma estimata pe 2019. Sau sa estimez mai putin (ca sa-mi recuperez banii)?
  Multumesc si astept cu interes!

 24. SILVIA

  Buna ziua ,Luiza ! Felicitari pentru informatiile tale clare ,ne ajuti foarte mult fara sa mai bajbaim in codul fiscal si bloguri ,comentarii ! Eu ,cu scuze ,vreau sa te intreb ceea ce ma intereseaza ,acum pentru Declaratia unica,PFA in sistem real,Am cateva spete . 1,Pensionar pfa,nu a depasit in 2018 venitul de 22800 !Ce platesc obligatoriu ?2.Pensionar ,a depasit 22800 ,ce platesc ?3.Angajat ,are si PFA nu a depasit 22800 ce platesc ?Angajat ,a depasit 22800 ,este si PFA , ce platesc ! Toate cazurile sunt PFA in sistem real ,lucreaza in sanatate ,au activat tot anul ! Eu am inteles ca pensionarii nu platesc CAS indiferent de venit ! Dar,CASS este obligatoriu daca a depasit plafonul de 22800 chiar daca lucreaza in sist medical si nu doreste ,ce servicii se ofera in plus prin plata acestei contributii de sanatate avand in vedere ca este angajat ? Multumiri din inima ,mult succes mai departe !

 25. FloryZ

  Buna ziua! Am completat declaratiile unice pentru mine si fratele meu (detinem 50/50 un apartament pe care l-am inchiriat). Dupa validarea formularelor in partea de sus la suma de control la mine apare 47, la el 52, impozitul datorat pentru 7 luni cat mai este valabil contractul in 2019 este 105 lei. Este ok sa apara asa, are importanta ca el are domiciliul in Calarasi si eu in Bucuresti? Multumesc!

 26. Oana

  Buna,

  Am depus de anul trecut declaratia unica pt un pfa cu norma de venit, am achitat si taxele deja. Acum trebuie sa completez o declaratie rectificativa pt niste venituri din strainatate tot pe 2018. Intrebarea este: in declaratia rectificativa completez doar veniturile nedeclarate precedent sau trebuie sa mai completez inca o data si cele aferente pfa, care sunt in declaratia initiala si pt care am si achitat? Mersi!

 27. Sandor L.

  Buna ziua,
  As avea nevoie de cateva informatii daca imi puteti sa mi oferiti.
  Nu prea am gasit informatii clare in acest sens.
  Un PFA care a depus declaratia unica in 2018, si in luna martie 2019 a fost radiata, in declaratia unica 2019 ce mai declar? Si ce date dau mai exact. Ca am incercat dupa modelul de 2018, si nu calculeaza doar pe 2 luni, ianuarie , februarie, pana la radiere, ci pe tot anul.
  E corect asa?

  Multumesc frumos.

 28. Elena Bojinca

  PFA cu norma de venit, norma este sub nivelul salariului minim. Se poate opta pentru plata CASS la nivelul salariului minim, fără să plătesc CAS ?

 29. Angel Claudiu Niculae

  Buna Luiza.
  ce trebuie sa introduc in declaratia unica daca am fost suspendat si acum m-am reactivat la registrul comertului.
  Sunt cu norma de venit si PFA-ul a fost suspendat dec 2105-apr.2019.
  La ANAF mi-au zis ca nu trebuie sa depun nimic la ghiseul doar decalratia unica eu credam ca trebuie sa depun declaratia 070..
  merci,
  Angel

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.