Accesare online stagiu de cotizare pensie & more

Inca una din institutiile mastodonto-comuniste din Romania a descoperit online-ul. De data asta Casa de Pensii ne face onoarea sa ne dea accces imediat, liber si neingradit la situatia stagiului de cotizare actualizat in timp real. Mai poti vedea si daca angajatorul ti-a platit sau nu contributiile si daca a depus declaratiile. Mai multe in articol.

Incepand cu februarie 2014, Casa de Pensii te lasa sa vezi online, indiferent de judetul in care ai domiciliul, urmatoarele:

– Informatii din carnetul de munca

Din cate am inteles aici ar trebui sa fie datele inscrise in cartile de munca de dinainte ca acestea sa se scoata sau oricum de dinainte de 04.2001. Eu nu am avut contributii dinainte de 2001 asa ca la mine acest formular este gol.

– Fisa participant fond pensii PILON II

Se pot vedea detaliat pe luni si ani toate contributiile virate catre pensia facultativa obligatorie denumita Pilon II. N-are total, trebuie sa stai sa aduni tu de mana dar macar iti foloseste ca si o cheie de verificare alternativa, daca angajatorul ti-a virat toate contributiile pe toate lunile. De ce spun asta, pentru ca virarea catre acest fond se face doar in momentul in care angajatorul chiar achita acea contributie, deci daca iti lipseste vreo luna, ceva nu e bine.

– Debite executare silita

Daca ai ceva popriri pe cont, asta mai mult pentru PFA-uri, profesii liberale, drepturi de autor si alte tipuri de asigurati.

– Stagii anuale dupa 04.2001

Asta e ceva misto. Iti prezinta in mod sintetic numarul anilor in care ai cotizat, punctele de pensie acumulate. Iti poti calcula practic singur pensia (evident, aproximativ) impartind numarul punctelor la anii in care ai cotizat si inmultind cu valoarea punctului de pensie.

– Stagii lunare dupa 04.2001

Iti detaliaza pe luni informatiile sintetice din stagiile anuale.

– Fisa financiara

Iti arata contributiile lunare datorate si platite de catre angajator sau de catre tine, dupa caz.

– Declaratii nominale depuse de angajatorii dvs.

Detalierea tuturor declaratiilor depuse. La fel, e bine de verificat sa nu lipseasca ceva. Daca lipseste, nu sariti din prima in capul angajatorului. Poate fi vorba de o eroare si din partea Casei de Pensii, in sensul in care, poate declaratia este depusa dar nu este prelucrata. Chestia asta se poate rezolva destul de simplu, angajatorul trebuie sa mai duca o data declaratia lipsa in copie cu dovada depunerii pentru „prindere in fisa”.

– Informatii pensie comunitara

Este pensia romanilor care au muncit si muncesc legal in strainatate un numar de ani si se intorc in Romania.

Mai mult, tot online, ai posibilitatea acum sa completezi diverse cereri si sa afli diverse informatii. Toate serviciile disponibile online le gasesti aici.

pensii

Acces direct in 4 pasi

1. Completezi formularul magic 

Completezi formularul online pe care apoi il printezi.

2. Stai la coada (evident, ce credeai, ca-l poti trimite pe mail?! inca nu!) 

Ca sa ai acces la minunatele rapoarte in timp real, din confortul caminului propriu este simplu: intai stai la o coada. Stai la coada la Casa de Pensii pentru a depune formularul completat cu grija inca de acasa. Formularul poate fi depus si de altcineva in numele tau dar acea persoana trebuie sa aiba asupra ei cartea ta de identitate in original, zalog de legamant al legaturii dintre tine si persoana trimisa in expeditie, pentru ca nu cumva cineva sa vrea sa capete acces la datele tale personale si sa ti le fure (sau ceva).

3. Astepti activarea contului online si generezi rapoartele

Odata depus, formularul magic lucreaza pentru tine. Dupa ce o tanti bugerara magica iti aproba contul online (operatie ce dureaza in jur de 2-3 zile lucratoare) primesti un mail de validare, iti setezi o parola iar apoi iti poti genera din meniul „Datele mele din sistemul public de pensii” toate rapoartele despre care am scris mai sus.

Rapoartele cica sunt generate in timp real, la zi. In realitate, ele sunt la zi doar pentru categoria de contribuabili – angajati. Pentru PFA-uri sau alte forme de contracte, acestea nu sunt tocmai la zi. Dar sa nu cobim, macar avem acces online. Va urma.

4. Verifici mailul

Rapoartele iti sunt trimise in format PDF pe mailul completat in cererea initiala de deschidere de cont.

Mai simplu de atat nu a fost niciodata. Sa ne minunam.

Comments

  1. Monica

    Suntem in 2021 si procedura nu s-a schimbat nici macar in context COVID….de rasul curcilor.
    Digitalizarea someaza in continuare.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.