Drepturi de autor in 2018 – situatii practice si calcul contributii

Drepturi de autor in 2018 – situatii practice si calcul contributii

This post is also available in: enEnglish

Din toate schimbarile anului 2018 in ceea ce priveste noul sistem de impunere pentru activitati independente, mi se pare ca drepturile de autor sunt cele mai oropsite. Cele mai complexe schimbari se petrec pentru persoanele care obtin venituri din drepturi de autor deoarece trebuie sa determine daca au obligatia depunerii declaratiei unice (nici macar nu este o obligatie pentru toata lumea, trebuie trecut printr-o schema labirintica pentru a afla ce obligatii are fiecare) si daca o au, sa se gospodareasca singuri in termen de calcul al contributiilor si plata acestora.

Nu-i usor pentru niste oameni creativi sa dea piept cu cifrele si birocratia.

De aceea vin in ajutorul oricui doreste sa afle despre acest subiect cu un video in care explic cat se poate de pe scurt situatia.

Sper sa va foloseasca si astept feedback in comentarii! 🙂

This post is also available in: enEnglish

Follow:
Luiza Daneliuc

Blog despre viata unui contabil in Romania. O sa fiti surprinsi dar si contabilii sunt uameni. :)

Find me on: Web | Twitter | Facebook

Distribuie:

6 Comments

 1. Marina
  6 iunie 2018 / 15:51

  Buna ziua,

  Am nevoie de ajutorul dvs. pentru completarea declaratiei unice. Video-ul dvs. este foarte explicit – si binevenit – dar fie cazul meu e particular, fie (cel mai probabil) nu m-am lamurit eu.

  Eu am pensie de invaliditate grd.III si contract de munca, cu timp partial (1/4 norma).
  Am venit din chirii 18.000 lei net pe an.
  In 2018 estimez ca voi avea venituri din drepturi de autor din strainatate (firma din UE, fara reprezentanta la noi) de 7.000 lei net pe an; prima incasare va fi probabil la sfarsitul lunii iulie.

  Intrebarile sunt:
  1. pt. impozitul pe veniturile estimate din DA din strainatate trebuie sa completez acum declaratia unica? si in care sectiune/capitol? Sau o voi completa anul viitor, in sectiunea cu veniturile realizate in 2018? Daca nu trebuie sa o completez acum, trebuie sa completez vreo alta declaratie (care?) in termen de 30 de zile de la semnarea contractului/prima incasare?
  2. CASS: pt. veniturile din DA inteleg ca nu platesc CASS deoarece sunt pensionar/salariat. Trebuie insa sa cumulez venitul net din chirii cu venitul net ESTIMAT din DA din strainatate? (in cazul cumularii voi depasi plafonul de 22.800 si deci voi plati contributia la sanatate).

  Multumesc mult

 2. 11 iunie 2018 / 11:30

  Buna ziua,
  In cazul unui contract din drepturi de autor pt care beneficiarul a ales un venit net ( rezultat dupa scaderea cotei forfetare de 40%) , care depaseste salariul minim brut si doreste ca angajatorul sa-i retina CAS la acest venit,

  datoreaza contributia de sanatate 10% pentru acest venit ales sau
  i se retine 10% la salariul minim brut pe tara? Conf OUG 18/2018.
  Multumesc.

  • 14 iunie 2018 / 10:24

   Impozitul se retine din venitul efectiv realizat. Doar contributiile sociale se platesc la salariul minim pe economie.

 3. Adela
  2 august 2018 / 10:21

  Buna ziua, referitor la venitul din dreptul de autor realizat in luna 08.2018, de catre o persoana salariata, care obtine astfel de venituri dintr-o singura sursa, impozitul retinandu-se la sursa, inteleg ca nu se depune declaratia unica. Impozitul retinut la sursa este 10% din venitul net sau 16% din venitul brut?
  Multumesc!

 4. Jeni
  6 octombrie 2018 / 09:58

  Platitorul (firma) retine la sursa 10% impozit pt.drepturi de autor?,sau 10% diminuat cu cota forfetara de 40%? Multumesc!

Share your opinion with us:

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.