Ziua Culturii Naționale

ziua culturii nationale

În 2010, ziua de 15 ianuarie, ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu, a fost declarată „Ziua Culturii Naţionale”. În 2014 aceasta marchează 164 de ani de la naşterea poetului, supranumit și „omul deplin al culturii române”.

Avem nevoie de cât mai multă tradiție culturală și de aceea mi se pare un lucru minunat că Ministerul Culturii organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat celebrării Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul se va desfășura pe 15 ianuarie 2014, începând cu ora 19.00 la la Ateneul Român. Este organizat cu sprijinul Filarmonicii ”George Enescu” și al Operei Naționale București și va cuprinde un concert extraordinar susținut atât de artişti consacraţi cât şi de tinere talente ale scenei lirice româneşti, acompaniați de Filarmonica ”George Enescu”

Cei prezenți voi avea ocazia să viziteze o expoziție ce va include lucrări semnate de prestigioși pictori români, obiecte rare din patrimoniul enescian și costume purtate de mari interpreți în spectacole de referință montate pe scena Operei Naționale București.

La eveniment sunt invitați să participe personalități culturale, membri ai Academiei Române, membrii Guvernului României, reprezentanți ai corpului  diplomatic acreditat la București, directori ai  instituțiilor de cultură, și reprezentanți ai mass-media. Aici intru și eu, la cei de pe urmă, la mass-media. Mică, pitică dar foarte fericită că am primit această invitație și că am ocazia să particip la un eveniment cultural de o asemenea anvergură.
 
Evenimentele culturale ar trebui să fie mediatizate măcar la fel de mult ca și conferințele despre online la care am tot participat. Merită și ele propriul lor hashtag, propriile lor live-blogging-uri și poze „în direct de la locul acțiunii”. Inițial m-am gândit că o asemenea abordare ar putea știrbi din solemnitatea momentului, din importanța ocaziei și ar putea bagateliza. Dar o abordare clasică ajunge doar la oameni care folosesc canale de comunicare clasice. Poate o încercare de comunicare a unui eveniment cultural „pe FB” nu-i așa o idee rea. Poate.
 
 
 
 

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.