Zilele Biz – Psihologia antreprenoriatului

Deoarece mai trebuie sa prestez si la “pravalia” proprie, astazi am absentat motivat (zic eu) de la Ziua Inovatiei din cadrul Zilelor Biz. Comunicatul de presa referitor la aceasta zi l-au distribuit multi prin online, asa ca prefer sa va povestesc in continuare despre Ziua Curajului de ieri – partea a doua.

Dupa ce ne-am lamurit asupra aspectelor referitoare la ce sunt si cu ce se mananca antreprenorii, in partea a doua a zilei, am aprofundat putin psihologia antreprenoriatului. Pentru ca daca nu ii intelegi pe antreprenori, este foarte greu si sa traiesti cu ei si in preajma lor.

Despre psihologia antreprenorului

O prezenta remarcabila, carismatica, un om ce a fost indragit imediat de public a fost  Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines. Povestea lui de viata este exemplul perfect al comportamentului de antreprenor, neinteles de majoritatea celor din jurul lui. Caci lumea se imparte in antreprenori si restul. Antreprenorii au ritmul lor, ei seteaza premisele, trendul. Antreprenoriatul este o stare de spirit, un proces continuu de a creea plus valoare pentru clientii tinta. Antreprenorii ajung in situatii limita de multe ori, fie ca este criza fie ca nu este. Este natura lor sa impinga lucrurile la limita. La limita lor, pe care si-o cunosc, pe care o simt, si care din afara, pare nebunie.

Asa a facut si el, renuntand la cariera solida de medic si la castigul pe masura  pe care il realiza in Germania si a ales sa vina in Romania, sa isi infiinteze o afacere pe cont propriu,  pentru ca asa ii dicta instinctul. Inspirational si curajos!

Domnul Dorin Bodea a avut un speech despre lungul drum de la antrepronor la manager si lider, extrem de boring. Plus ca ma simteam ca la scoala! Punea o intrebare si astepta raspunsurile de la noi! Punea publicul, si asa obosit, in defensiva. Plus ca chart-urile care i-au insotit prezentarea greoaie erau parca scoase din cartile de marketing de la ASE.

O idee de retinut din speech-ul lui este urmatoarea : Cand ne asumam riscuri putem pierde. Cand nu ne asumam riscuri, pierdem de fiecare data!

Un alt moment … mai putin placut … dar ce zic eu aici, de-a dreptul enervant, a fost si prezentarea celor de la Microsoft cu al lor Office 365. Prezentarea a fost  practic o reclama a produsului lor pe banii mei. Bine, nu ai mei, eu fiind prezenta acolo in calitate de invitat, dar ai celor care au platit sa fie acolo.  In loc plateasca ei, Microsoft ca reclama lor sa fie ascultata, au platit cei din sala pentru a asculta o reclama. Asta-i culmea marketingului!

CEO-ul de la Integra a facut o figura frumoasa si ne-a impartasit 10 intrebari cruciale pe care trebuie sa ni le punem inainte sa ne decidem sa trecem de la statutul de angajat la cel de antreprenor :

  • Poti rezista 18 luni fara venituri ?
  • Poti suporta sa fii deranjat si asaltat de probleme 24/7?
  • Esti o fire optimista?
  • Ai dezvoltata o responsabilitate pentru cei din jurul tau, care vor depinde de tine in calitate de angajati?
  • Esti dispus sa renunti la vancate, concedii?
  • Ai sustinere din partea familiei pentru un astfel de stil de viata?
  • Esti dispus sa recunosti ca nu stii destule si ca trebuie sa te perfectionezi continuu?
  • Ai o atitudine ok fata de esec si stres?
  • Reactionezi adecvat la schimbare?
  • Esti sanatos, atat fizic cat si mental? Altfel nu vei putea face fata efortului!

Pe finalul zilei Gabriel Biris ne-a explicat sublim frauda cu TVA iar Luisiana Dobrinescu a vorbit putin despre sistemul de TVA la incasare si capcanele acestuia.

In ce fel ar putea incheia un antreprenor ziua mai util decat intr-o nota „optimista” legata de legislatia fiscala mirobolanta din tarisoara noastra?

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.