Zilele Biz – ziua antreprenoriatului

Desi despre antreprenoriat si mediul de afaceri, lectiile invatate astazi se pot aplica mai ales in viata.

Senzatia diminetii: o sa intarzii! Desi ma pregatesc fizic si mental pentru un eveniment de cu 2 zile inainte, nu stiu cum fac, cum reusesc ca mereu ajung pe ultima suta de metri. Astazi am ajuns decent, pe la 9.40 am iar conferinta incepea la 10 am. Inregistrarea participantilor a decurs fulger si pana la inceperea efectiva a sesiunilor, am avut placerea sa cunosc cateva persoane, printre care in mod oficial si pe amicul Emil Calinescu.

Ce sunt si mai ales ce pot face pentru voi antreprenorii

Ziua a debutat cu prima sesiune, denumita sugestiv Puterea Exemplului, in cadrul careia mi-am confirmat niste lucruri pe care le stiam, mi-am pus in ordine alte lucruri neclare si evident, am si invatat lucruri noi. Dintre cele mai interesante lucruri aflate astazi, vi se sintetizez pe cele care mi s-au parut mie cele mai relevante.

Antreprenorii Romaniei sunt acei oameni care ne fac bine cu forta. Singurii de altfel care sustin economia, practic ei sunt motorul. Antreprenorii, in criza, provoaca schimbari. Acele schimbari pe care ne chinuim sa le facem de vreo 20 de ani incoace, acele schimbari vitale pentru care nu mai este timp sa asteptam sa fie facute in ritmul lent al multimii. Trebuie implementat la nivel national ritmul si nebunia, curajul si flerul antreprenorului.

Mi s-a confirmat faptul ca in criza, antreprenorul dezvolta o relatie mai stransa cu contabilul, ceea ce nu poate decat sa ma bucure! 🙂

Am aflat ceva diferit fata de felul in care ma simt eu (probabil pentru ca eu sunt micuta, chiar micro antreprenor), si anume ca antreprenorii mijlocii si mari, aflati intr-un oarecare echilibru, care nu lupta pentru supravietuire, privesc criza ca pe o maturizare, o oportunitate, mai mult, ca o normalitate. Multi dintre ei simt se simt cu adevarat antreprenori de-abia in conditiile create de criza, cand isi pot exersa creativitatea si adevaratul spirit antreprenorial. In criza se nasc adevaratii antreprenori.

Daca ar fi ceva de invatat de la formele de antreprenoriat din alte tari, ar fi faptul ca in timp de criza trebuie create aliante profesionale, deoarece doar asa antreprenorii vor avea o voce destul de puternica pentru a fi auziti, luati in seama, si poate intr-un final, respectati.

De ce romanul si antreprenoriatul sunt ca baba si mitraliera

Mi s-a parut atat de logic cand am vazut schema asta, atat de naturala informatia si totusi nu m-am gandit absolut niciodata la subiectul asta in aceasta forma. Da, noi romanii, pornim cu un handicap din nastere, intuit de mine mereu dar niciodata pus intr-un fel valid in cuvinte. De ce noi nu le avem cu antreprenoriatul nici macar dupa 20 de ani? De ce comunismul ni s-a potrivit ca o manusa? Uite de-aia :

      Antreprenorul trebuie sa fie un om eficient, orientat spre rezultat.

      Romanul nu are disciplina muncii.

      Antreprenorii trebuie sa formeze aliante, sa isi consolideze pozitia.

      Romanii se simt amenintati de cei din jur, traiesc intr-o permanenta competitie nociva.

      Antreprenorii trebuie sa livreze calitate.

      La romani, lasa ca merge si asa.

La ora asta, un antreprenor trebuie sa rezolve absolut orice problema cu care se confrunta, de la datul cu matura pana la luarea deciziilor cruciale.

Romanul are o alura pretioasa, el nu se preteaza la munci sub nivelul sau, mai ales daca nu scrie in fisa postului.

Pe scurt, absolut toate valorile antreprenoriale se opun valorilor romanesti.

Un mentor

Doamna Aneta Bogdan, fondator Brandient, m-a impresionat, m-a sensibilizat si m-a inspirat sa imi doresc sa fiu mai buna. In ce domeniu vreau eu, dar mai buna. Sa nu ma plafonez, sa cred ca pot mai mult si sa fac mereu mai mult. Asa cum am spus si azi pe Twitter – cine are norocul sa o aiba pe doamna Aneta Bogdan ca si mentor, l-a prins pe Dumnezeu de picior!

A transmis salii atat pasiune cat si competenta, atat informatie cat si inspiratie.

Mi-a fost confirmat faptul ca antreprenorul nu este definit de cifra de afaceri pe care o realizeaza ci de plus valoarea pe care o creeaza sau o poate crea.

Am aflat ca cea mai mare piedica in calea antreprenoriatului o reprezinta coruptia si confuzia creata de neconcordantele din sistemul legal, deoarece aceste doua elemente iti fac praf orice predictibilitate pe termen scurt, ce sa mai vorbim de mediu si lung.

Suntem confuzi. Vrem succes cu orice pret. De aceea, suntem atat de deschisi compromisului si incalcarii regulilor. Sfaturile de final au avut legatura exact cu acest aspect si am simtit ca imi sunt adresate mie, create pentru si dupa sufletul meu:

NU faceti compromisuri de la viziunea cu care v-ati pornit afacerea! Nu fiti veriga slaba! De noi depinde ce modele ne alegem sa urmam.

In aceasta nota inspirationala ne-am luat toti scurta pauza de cafea, si deoarece dimineata nu am avut timp, am avut ocazia sa gust cafeaua oficiala a evenimentului, Lavazza Blue Coffee.

Continuarea povestii primei zile petrecute la Zilele Biz, intr-un articol viitor, in cursul zilei de maine 🙂

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.