Webstock 2016 si ghidul fiscal pentru bloggeri

Cea mai comuna fraza pe care mi-o spun oamenii cand vin la consultatii este: nu am stiut ca trebuia sa platesc impozit! Initial, recunosc ca nu am crezut nici o iota: cum adica, primesti niste bani si crezi ca nu datorezi nimic statului? Cu timpul, m-am convins ca oamenii nu au avut acces la o informatie clara. Toata lumea stie ca exista codul fiscal dar cati stiu sa il interpreteze? Pentru acest motiv, anul acesta am participat la Webstock in calitate de speaker, unde mi-am confirmat inca o data ca-s mai buna ca interlocutoare intr-o discutie decat ca „turuitor sef” al unei informatii in fata unei multimi. Multumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a aduce in atentia voastra acest subiect!

Am vorbit despre tipurile de venituri pe care le poate realiza un blogger si modalitatile de autorizare a activitatii si impozitare a veniturilor.

Ghidul lansat cu acesta ocazie analizeaza 4 tipuri de venituri pe care le realizeaza bloggerii si anume: venituri din publicitatea pay per click, venituri din marketing afiliat, venituri din advertoriale (articole scrise pe blog) si venituri din servicii prestate in schimbul unor contraprestatii oferite in natura (atunci cand primiti produse si servicii contra a ceea ce scrieti, adica atunci cand „scrieti pe produse”).

Scopul  acestui demers a fost unul de informare. Acum sper ca cei care nu auzisera inainte de acest eveniment de barter (adica scriau contra produse dar nu stiau ca ii spune barter), macar se vor informa. Nu toate schimburile de produse se realizeaza printr-un contract de barter, nu orice mostra data cadou reprezinta un barter. Dar macar, de acum incolo, isi vor pune problema: trebuie oare sa impozitez serviciul prestat in schimbul acestui obiect pe care l-am primit? Ce act sta la baza aceste tranzactii economice pe care o fac, cum o incadrez? O fi chestia aia nasoala de-i zice barter? Toata ideea este sa comunicati cu clientii, sa le puneti aceste intrebari, sa fiti mai atenti la actele pe care le semnati, sau mai rau, daca nu semnati nici un act, sa va ganditi ca poate ar trebui.

Cei care nu stiau ca pentru fiecare tip de activitate prestata, trebuie sa aiba un cod CAEN corespunzator, de asemenea, acum ca stiu informatia, au ocazia sa aprofundeze subiectul. Fiecare activitate prestata trebuie incadrata pe lege, lucru care nu-i usor.

Asa cum nu exista in codul fiscal categoria de venituri din freelancing, tot asa nu exista nici categoria de venituri din blogging.

Asa a fost si in 2014 cand am inceput sa scriu despre impozitarea veniturilor obtinute „pe net”. Au fost multe persoane contrariate, dar scopul a fost atins: oamenii au inceput sa se informeze. Te invit si pe tine sa te informezi mai pe larg, descarcand ghidul de mai jos, care sper sa te ajute sa nu-ti bata niciodata ANAF-ul la usa. Daca ai intrebari, lasa-le in comentarii.

DESCARCA GHIDUL!

ghid-juridic-si-fiscal-pentru-bloggeri

Comments

 1. Neata. Un ghid similar pentru toti freelanceri ar exista ? Ma refer aici si la cei care lucreaza de acasa colaborand cu firme/ persoane pentru a le crea siteuri, pentru a face SEO/SEM si asa mai departe.

  1. @mihai – inca nu exista un astfel de ghid, dar este o idee buna, pentru urmatorul ebook; ma apuc de scris! 🙂

 2. Buna, Luiza!
  Eu am incercat inca de ieri sa descarc ghidul. Am completat campurile dar… nici pana acum nu am primit ghidul pe mail 🙁
  Exista o alta modalitate de a-l obtine?
  Merci mult!

 3. Claudia, ghidul nu vine pe mail il descarci direct. Este o arhiva cu un pdf si un Excel daca nu ma insel.

  1. Multumesc, Mihai! 🙂
   Cred ca ieri seara nu am fost prea atenta. M-a indus in eroare butonul ”Inscrie-te” 🙂
   Acum l-am descarcat! E un fisier zip.

 4. Sorin Crivat

  Buna Luiza,

  La Webstock m-ai motivat sa imi incep o afacere si iti multumesc pentru asta. Totusi, chiar daca m-am informat foarte mult in legatura cu infiintarea unei firme, nu am gasit raspuns la doua intrebari.

  1. Ce taxe plateste o firma care nu are angajati, ci doar administrator? Sunt taxe lunare fixe in afara de impozitul pe venit/pe profit?

  2. Ce se intampla daca in prima luna sau chiar si a doua nu obtin venituri? Ce taxe platesc?

  Multumesc!

  1. @sorin – wow, ma bucur ca te-am motivat sa iti deschizi o afacere, dar sper ca aveai ideea asta si dinainte, nu o faci doar de frica ANAF :))
   ca sa iti raspund pe scurt la intrebare:
   1. Ai zis o firma, deci inteleg ca te referi la un SRL nou infiintat, microintreprindere. Nu exista taxe fixe, platesti 3% din total venituri, daca nu ai venituri, nu platesti. Ma gandesc ca nu vrei sa iti faci restaurant, acolo ar fi un impozit fix.
   2. Nu platesti taxe daca nu obtii venituri, dar ai obligatia sa depui declaratii si sa tii contabilitate, deci ia in calcul cheltuiala cu contabilul, chiar daca nu ai venituri.

   La PFA lucrurile stau diferit.
   Succes! 🙂

   1. Dragoş-Mihai Vaipan

    Poti spune te rog la PFA cum stau lucrurile? dar la SRL-D sau la II.

    1. @dragos – La SRL-D e la fel ca la SRL.
     La PFA sau II sunt 2 sisteme de impozitare. Pe scurt platesti ori la un venit estimat de tine, ori la o norma de venit data de stat, indiferent daca ai venituri sau nu. E lung de explicat, dar e bine detaliata informatia in ghidul de pe blog.
     Concluzia e ca la PFA-uri platesti la veniturile estimate, adica chiar daca nu ai venituri efective in primele luni sau platesti la norma de venit, tot asa, indiferent daca ai venituri sau nu.

 5. Buna ziua,

  Link-ul pentru descarcarea ghidului nu mai functioneaza. Putem si altfel sa facem rost de el?
  Multumesc,

 6. alina rad

  ”Norma de venit se aplica doar pentru anumite coduri CAEN, mentionate in aceasta
  lista. Daca se presteaza mai multe activitati ce corespund unor coduri CAEN diferite,
  in vederea impozitarii se cumuleaza normele aferente fiecarui cod CAEN.”

  Asta inseamna ca daca pui mai multe coduri CAEN, platesti impozit diferit pt fiecare cod in parte?

 7. Daniela Popa

  Buna Luiza,

  am o nelamurire si as avea nevoie de ajutorul tau.

  Eu lucrez pentru niste prieteni din Canada care au un blog de food. Cumpar ingredientele, fac mancarea pe care apoi o fotografiez si ea este apoi urcata pe site-ul lor (dupa ce pozele sunt editate). Ei ar trebui sa ne plateasca pentru munca depusa de mine. Ce cod caen ar trebui sa folosesc pentru activitatea prestata de mine? De asemeni, te-as ruga sa imi spui ce anume m-ai sfatui sa imi deschid – pfa sau srl?

  Multumesc mult!

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.