Luiza Daneliuc – contabilitate online

Vreau sa ma fac contabil. De unde incep?

Primesc multe mailuri cu intrebari despre meseria de contabil: ce presupune ea, daca e grea, daca e banoasa, cum ajungi contabil – este suficienta facultatea sau imi trebuie si master, ce este CECCAR-ul asta si chiar am nevoie de el, si multe alte dileme. Daca si tu ai aceste dileme, articolul asta este pentru tine. 🙂

Fie ca ai o inclinatie naturala pentru cifre, esti o fiinta super ordonata si tipicara, fie ca iti place munca la birou sau fie pur si simplu iti doresti o meserie care iti asigura un trai peste medie, ai decis ca vrei sa fii contabil(a).

Diplomele

In meseria asta conteaza atat diplomele cat si experienta practica. Din pacate, la inceputul carierei, cand ai diplomele, conteaza mai mult experienta, pentru a te putea angaja. Mai tarziu, cand ai experienta si doresti sa avansezi, vor conta diplomele, fara de care nu poti trece de un anumit nivel. Poti face contabilitate si fara studii superioare si de specialitate dar, pana la un anumit nivel, respectiv de introducere a documentelor si intocmire a balantei contabile.

Ideal ar fi sa iei decizia legata de meseria asta inca din scoala generala, ca sa te poti indrepta spre un liceu cu profil economic. Colegiul National Virgil Madgearu ar trebui sa fie prima ta optiune, daca ne referim la un liceu de stat. „Pe vremea mea” era „the thing”, acolo mergeau in general copii care aveau ca focus final ASE-ul, sectia finante-banci. Foarte posibil ca acum lucrurile sa se fi schimbat, adevarul este ca nu sunt la curent cu liceele bune din Bucuresti. Dar poti incepe cautarea de acolo. Cu cat vei intra in contact cu notiunile economice mai din vreme, cu atat le vei intelege mai usor si mai aprofundat.

Legat de facultate, nu trebuie neaparat sa alegi ASE-ul, dar ai nevoie de o facultate care sa iti ofere o diploma care sa ateste ca ai studii economice superioare. De exemplu, eu am facut o facultate de marketing si management dar era o facultate cu profil economic, astfel, chiar daca specializarea mea este in management si marketing, titulatura este de economist.

Diploma de economist mi-a permis sa ma inscriu la CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania). Mai multe despre accesul la profesie gasiti pe site-ul lor oficial.

Desigur, cu studii superioare economice, nu trebuie neaparat sa te limitezi la meseria de contabil. Poti fi auditor (e foarte misto in audit cand esti tanar), consultant fiscal, evaluator, cazuri in care nu te mai inscrii neaparat la CECCAR, ci urmezi programele destinate fiecarei meserii in parte. De exemplu, in audit vei face ACCA-ul, ca sa fii consultant fiscal iti trebuie inscriere la CAFR si tot asa.

Multi dintre studenti, dupa facultate fac automat si un master. Sincer, mie masterul mi se pare un pic usless, asa in general vorbind. Insa, in cazul studentilor la facultatile cu profil economic, este chiar foarte util – vezi mai jos!

Vei citi toata viata. Dar nu povesti, legi!

Echivalarea masterului la o facultate economica cu examenul de admitere categoria expert contabil

Daca ai facut masterul la una din facultatile care are incheiat acord de colaborare cu CECCAR, poti scapa de examenul de admitere la CECCAR. Lista institutiilor cu care CECCAR are incheiate protocoale de colaborare o puteti gasi aici.

Pentru a beneficia de echivalarea examenului de admitere la stagiu, absolvenţii programelor de masterat, pentru care există acorduri de colaborare încheiate cu CECCAR, au posibilitatea depunerii următoarelor documente, în termen de un an de zile de la finalizarea masterului, în cadrul filialei de domiciliu sau la sediul C.E.C.C.A.R. din Intrarea Pielari, nr.1, Sector 4, Bucuresti (de luni până vineri între orele 08.00 – 16.00):

Echivalarea examenului de admitere la stagiu este condiţionată de îndeplinirea cerinţelor de notă şi medie pentru disciplinele echivalate, respectiv note cel puţin 6 (şase) pentru fiecare disciplină echivalată şi media de cel puţin 7 (şapte) pentru grupul de materii echivalate pentru fiecare din disciplinele corespunzătoare examenului de admitere la stagiu.

După verificarea documentelor de echivalare absolvenţii programelor de masterat vor fi înştiinţaţi cu privire la aprobarea/neaprobarea dosarului depus.

În vederea înscrierii la stagiu, cu începere de la 1 ianuarie 2017, absolvenţii promoţiei 2016 ai programelor de masterat au posibilitatea depunerii dosarelor de echivalare, cu documentele menţionate mai sus, până la data de 31 octombrie 2016.

Absolvenţii programelor de masterat ale căror dosare vor fi aprobate, după termenul de înscriere la stagiu, respectiv, în cursul anului 2017 se vor putea înscrie la stagiu începând cu 1 ianuarie 2018.

In concluzie, masterul nu este obligatoriu, dar daca esti la o facultate din cea de pe lista, poate fi extrem de util!

Cand crezi ca ai terminat de citit, mai citeste putin.

Pregatirea practica

In functie de scoala aleasa, interesul personal pentru materie, si de norocul pe care il ai in a da peste un profesor bun, vei invata mai multa sau mai putina contabilitate in scoala.

Insa oricata teorie ai face, si chiar si practica in scoala – monografii contabile, lucrari practice – iti spun,  esti departe rau de realitatea din teren. Ai nevoie de practica intr-un mediu real, nu intr-unul simulat ca cel de la scoala. Ai la dispozitie mai multe variante pentru a te asigura ca atunci cand te angajezi, ai cat de cat o minima experienta practica. Exista avantaje si in a angaja pe cineva care nu stie nimic, dar nu multa lume este dispusa sa investeasca in tine, sa te creasca.

Internship.

Aplica pentru internship-uri, summer school-uri cat de devreme poti. Sa faci parte dintr-o echipa care iti pune in mana documente reale si te pune in situatii reale, este mana cereasca pentru cariera ta. Cauta intalniri, conferinte, cursuri ce se tin gratuit sau pentru sume modice. Nu te gandi ca discutiile sunt mult peste nivelul tau. Asa inveti! Vei retine cateva notiuni, vei face cateva legaturi intre informatiile pe care deja le ai.

Voluntariat

Imediat ce ai cat de cat niste cunostinte minime (stii sa faci operatiile contabile de baza, ai vazut o balanta la viata ta, stii ce-i o fisa de cont si cum verifici un sold la furnizor) fa voluntariat pentru diverse entitati. ONG-urile cauta astfel de volutari. Fii sincer(a) cu ei si spune-le ca nu te pricepi foarte bine dar esti dispus(a) sa cresteti impreuna. 🙂

Unele firme de contabilitate angajeaza persoane cu zero cunostinte practice in sistem de voluntariat (legal acest lucru se poate face doar daca firma respectiva are contract de colaborare in acest sens cu scoala la care inveti – liceu/facultate). Sau te vor plati foarte putin. Nu uita ca tu esti acolo sa inveti. Banii vor veni mai tarziu. Important este sa acumulezi experienta si sa fii stapan(a) pe meserie.

Pregatire continua 

Pregateste-te acasa. Citeste site-uri si bloguri contabile si legislative. Unele dintre ele ofera si inregistrarile contabile aferente operatiei discutate. Asa poti afla ultimele noutati si dileme contabile, vei fi mereu la zi cu informatia.

Instaleaza-ti un program gratuit de contabilitate pe laptop si joaca-te cu inregistrarile. Imagineaza-ti ca ai o companie care a facut  cheltuiala cu posta de exemplu. Cum ai inregistra-o? Dar daca a achizitionat marfa? Dar un obiect de inventar?

Citeste codul fiscal!

Uite, asta este ceva ce mi-am dorit mereu sa fac, sa stau niste zile la rand (multe) si sa citesc codul fiscal cap-coada. Daca esti student sau momentan fara job si ai timp de asa ceva, do it!

Alte detalii despre meseria de contabil, am mai scris aici si aici si aici.

Daca ai si alte intrebari, lasa-mi-le in comentarii si iti raspund cu placere.

Succes! 🙂

Exit mobile version