Luiza Daneliuc – contabilitate online

Trai neneaca! Pe banii cui?

functionar primarie
Sursa poza: maramures.citynews.ro

Guest post scris de Dan Ivanov

Motto: “cumplit mestesug de tampenie, Doamne fereste” (Ion Creanga)

Cum-necum am avut treaba la o primarie (nu cea de domiciliu). Primaria de care vorbesc se afla  la nu mai mult de 20 de km (asfalt giugiuc) de Ministerul condus cu eleganta si cu mustata de dl. Liviu Dragnea.

Am conversat (elevata expresie) cu o doamna deosebit de amabila si de politicoasa, ba chiar vorbind corect gramatical.

Ce munceste o doamna ofiter al starii civile intr-o comuna?

Doamna este ofiter al starii civile intr-o comuna de 3000-3500 locuitori.

Intr-un an a participat la oficierea a 15 casatorii (nu purta panglica tricolora rezervata cetateanului intaistatator al comunei –adica primarului), dar facea formalitatile necesare. N-am avut obraznicia sa intreb daca facea hartiile pe calculator sau mai era careva pe acolo insarcinat cu treburile “triviale”. Aceste date constituie secret al comunei, altfel nu-mi explic de ce mi se cere certificatul de casatorie –original si copie- la evidenta populatiei.

In acelasi an s-au nascut 14 prunci si starea civila a eliberat documentele cerute de imprejurari . Evident ca au fost introduse in calculator datele noilor locuitori ai comunei. Cred ca politia si/sau evidenta populatiei nu au acces la aceste date (or fi secrete fata de politie sau se cere certificat ORNISS pentru a le vedea), altfel nu se explica de ce mi se cere certificatul de nastere la obtinerea/preschimbarea unei carti de identitate.

In acelasi an starea civila a consemnat si vreo 14 decese, ceea ce a necesitat elaborarea unor documente. Datele s-au dus in aceeasi baza de date ultrasecreta si ferita de ochii organelor de politie si de evidenta populatiei, care –“dupa caz”- imi cer si certificat de deces [copie si original] la preschimbarea cartii de identitate.  Trebuie sa marturisesc ca nu m-au dus neuronii sa-mi imaginez la ce serveste un certificat de deces la preschimbarea cartii de identitate a unei persoane vii.

In afara de activitatile mai sus descrise, la starea civila se mai elibereaza si cam 150 de adeverinte spre ARHIVAREA INUTILA la alte autoritati. O simpla accesare a bazei de date ar confirma ca Stan Papusa are 3 copii minori, asa ca – LA ACEEASI PRIMARIE – nu ar mai fi nevoie de adeverinta de stare civila.

Cum se pot economisi anual peste 30.000.000 lei

Si acum vine vestea cea buna:  pentru toata aceasta activitate SE PLATESTE din gros.

La un program de lucru de min. 200 de zile lucratoare pe an, a cate opt ore zilnic, ofiterul starii civile este platit UNA MIE SASE SUTE de ore pe an. Ca sa fiu clar, pentru 14 decese PLUS 14 nasteri PLUS 14 casatorii PLUS 150 adeverinte se cheltuie 1600 ore anual.

Zvonurile zic ca e vorba de salarii  la o comuna medie-mica de circa 1800lei  x 12 luni  = peste 20.000 ron pe an.

Deci, cum zicea autorul: “TRAI NENEACA, PE BANII BABACAI”?

Domnule ministru Dragnea, ce faceti cu banii Dvs personali nu ma priveste, dar de ce ma puneti pe mine sa particip la aceasta risipa?

Nu se poate lucra cu NUMAI o jumatate de norma la starea civila? Iar restul de patru ore zilnic sa fie folosite la celelalte activitati ale primariei?

Iar daca socotim cam TREI MII de comune [las deoparte orice oras sau municipiu] vorbim de jumatate din 3.000 x 20.000 = 60 MILIOANE lefuri.

Nu vreti sa economisiti TREIZECI DE MILIOANE de lei anual, domnule ministru Dragnea?

Exit mobile version