Star Taxi – ambalajul conteaza

După cum am mai spus, sunt foarte mare fan al aplicației StarTaxi (powered by Vodafone) dintr-un motiv foarte simplu și anume că îmi permite să am un taxi la ușă în maxim 5 minute fără să mă oblige să interacționez cu vreo ființă umană. Un alt motiv ar fi că aplicația asta mi se pare mult peste nivelul României. Aplicația asta mă face să simt că deja am plecat din țară și trăiesc într-un loc cu apă caldă. Me very happy pe tema asta :). Me loves StarTaxi above and beyond :).

Dar aseară am aflat din întamplare că nu ei au fost cei care au inventat conceptul ce stă în spatele aplicației. Mai exista o aplicație dezvoltata cu ajutorul lui Orange, care face treaba asta de mai mult timp. Aplicația asta dezvoltată de Orange are o interfață mai puțin strălucitoare, mai puțin prietenoasă cu clientul, mai puțin atractivă. Și totuși, conceptul a fost al lor sau mă rog, nu o fi fost nici măcar al lor, ideea e că altcineva l-a inventat și nu cei de la StarTaxi.

Dezamăgirea a fost mare. Cam cât să scriu postul acesta de mare. Pentru că mi-a plăcut atât de mult conceptul aplicației încât am ridicat tot ce era asociat cu acest concept, inclusiv pe cei ce au făcut aplicația, pe un piedestal. Iar eu când înalț piedestaluri … Iar când am aflat că de fapt, nu ei au inventat conceptul, a fost așa … nașpa!

Da, știu că cei de la StarTaxi n-au nici o vină că au fost în stare să vândă atât de bine un produs deja existent pe piață dar mai frumos ambalat. Atât de frumos ambalat încât clar voi folosi tot această aplicație de acum încolo. Și totuși cum rămâne cu cei care de fapt au inventat conceptul, cei care au avut primii ideea asta? Chiar dacă n-au avut banii s-o ambaleze (mai) frumos? De fapt, admirația mea este pentru ei, oricare ar fi ei că au avut așa o idee revoluționară pentru România, cu toate că n-au avut ambalajul corespunzător.

Lucrul acesta mi s-a mai întâmplat recent. Să pun oamenii din spatele unei idei cu care mă identific, cel puțin la prima vedere, pe un piedestal atât de înalt, încât nici eu uitându-ma în sus, să nu-l mai văd. Să descopăr poate, că ideea respectivă nu a fost a lor dar au ambalat-o mai strălucitor și mai vandabil sau să descopăr poate, că nu mă identific chiar cu toate ideile unui om din spatele unui proiect ce mi s-a părut demn de aprecierea mea.

Știu că e vina mea că nu analizez lucrurile pe îndelete și arunc așa cu sentimentele de apreciere în calea oricui aduce cu ce mi-aș dori eu sa aducă. Dar parcă mi-ar fi plăcut să trăiesc într-o lume în care pe omul cu ideea genială să-l ducă mintea să o și vândă corespunzător ambalată.

Comments

  1. Dan Diaconescu

    Apple n-a inventat nimic, doar a ambalat frumos ideile altora. Si le merge bine.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.