Astazi scriu despre cum am aflat raspuns cu ajutorul unui cititor, la o intrebare care afecteaza multi freelanceri din domeniul IT si nu numai. De fapt, raspunsul foloseste tututor celor care au un PFA-ul impozitat la norma de venit si care doresc sa redirectioneze 2% din impozitul lor pe venit. Ca de obicei, mai intai urmeaza povestea, deci daca va intereseaza doar raspunsul la intrebare, sariti direct la finalul articolului.
Se facea ca era o zi… infernala, cam cum sunt toate in ultimul timp. Anul acesta a insemnat pentru noi foarte multe schimbari: ne-am schimbat sediul (chiar si de la un etaj la altul, tot a fost un cosmar logistic), ne-am schimbat abordarea in ceea ce priveste organizarea interna a firmei (ne extindem, semnam contracte cu din ce in ce mai multi clienti din domeniul online) si in paralel incerc sa tin si blogul asta viu. Si tot in paralel, incerc sa extind si partea de consultanta data freelancerilor, sa fac accesibil acest serviciu cat mai multor persoane. Cred ca in curand punem de un eveniment, deoarece asa, one-on-one, nu reusesc sa acopar toate cererile voastre. Ce parere aveti? 🙂
Cum ziceam, zi super haotica. In aceasta zapaceala, primesc o intrebare pe FB: “Buna, revin cu o intrebare privind sprijinirea unei asociatii de catre PFA-uri, nu-mi dau seama la PFA-urile aflate la norma de venit (care nu depun D200), cum pot redirectiona cei 2%”.
Pentru ca nu m-am lovit de acest aspect si pentru ca era o zi in care nu aveam timp sa caut, am raspuns ca habar nu am, dar daca gasesc raspunsul pe undeva, revin. N-am avut timp sa caut, dar pe parcursul zilei m-am tot gandit la aspectul asta. Intrebarea mi s-a parut interesanta, iar raspunsul trebuie sa fie unul relativ simplu si ma miram ca nu m-am lovit pana in prezent de aspect si nici nu citisem pe nicaieri speta asta.
Undeva pe finalul zilei am incercat sa caut articole despre acest subiect. Nimic. Am intrebat un prieten. Nimic. 🙂
Intr-un final primesc un alt mesaj pe FB care ma anunta ca solutia fusese gasita chiar de cel care pusese intrebarea initial! Cand cititorii se implica activ in gasirea solutiilor si in descalcirea legislatiei, toata lumea are de castigat. 🙂
Cum redirectioneaza un PFA la norma de venit cei 2% din impozitul pe venit
Alex Sebastian Sandu este celui care ii datoram raspunsul si fara de care acest articol nu ar fi fost scris astazi. Textul de mai jos a fost scris de el.
Cei care obtin venituri independente prin intermediul unui PFA la norma de venit nu sunt OBLIGATI sa depuna declaratia/formularul 200, dar conform nomelor legale ÎL POT depune; acest lucru este intarit de existenta categoriei “Norma de venit” in formularul 200 la Capitolul II (Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit), punctul 2 (Determinarea venitului net).
In instructiunile de completare a formularului 200, exista aceasta explicatie privind Capitolul III (Destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat pe venitul net/castigul net anual impozabil):
”NOTĂ: Contribuabilii care au realizat venituri din activităţi independente(…), impuşi pe bază de normă de venit, (…) care nu au obligaţia depunerii declaraţiei şi care (…) optează pentru virarea unei sume în contul entităţilor nonprofit sau al unităţilor de cult completează prezenta secţiune din formular, potrivit instrucţiunilor de mai jos”.
Luand in calcul cele de mai sus, am concluzionat faptul ca si PFA-urile la norma de venit pot sustine asociatiile prin redirectionarea a 2% din impozitul platit in anul precedent prin depunerea VOLUNTARA a declaratiei 200.
Multumim Alex inca o data pentru informatie si efortul depus de a cauta prin hatisul legislativ!
Iar voua, PFA-urilor care va impozitati la norma de venit, nu va pot ura decat spor la redirectionat. Acum stiti cum! 🙂
3 Comments
La fel se pot redirectiona 2% si din impozitul pe chirii. Eu am chirie in lei– pentru care nu sunt obligata sa depun D200– in schimb o depun pentru a redirectiona catre asociatii/ONG-uri 2% din impozitul pe chirii ale persoanelor fizice.
Multumim pentru completare, foarte bine de stiut! 🙂
Cred ca articolul nu mai este de actualitate de cand a aparut declaratia unica. Ar merita adaugat la inceputul articolului un paragraf de “Update”, cum se poate proceda in prezent.
Eu (PFA la norma de venit) as dori sa redirectionez 2% din impozit spre o asociatie, dar am depus deja declaratia unica prin SPV si completand in graba, am omis capitolul 1 – sectiunea 2. Acum nu stiu daca mai pot face ceva in acest sens in acest an … din pacate 🙁
Multumim Luiza pentru articolele si tutorialele tale!