Recital de nai, poezie si muzica populara autentica la concertul Bere Gratis

Concertul Bere Gratis, organizat cu ocazia sarbatoririi a 18 ani de existenta a trupei, a fost o surpriza placuta si total neasteptata!

Bere Gratis l-a avut ca invitat de onoare pe Maestrul Gheorghe Zamfir, care a sustinut un recital de nai si a cantat alaturi de formatie melodii proprii ale acestora, dar si alte melodii populare romanesti foarte cunoscute si indragite de public.

A fost o experienta extraordinara sa ii auzi pe cei de la Bere Gratis cantand Ciuleandra sau Ciocarlia sau Canta Cucu impreuna cu Maestrul Gheoghe Zamfir! Reactia publicului a fost pe masura, prestatia lor a ridicat sala in picioare, iar mesajul cu conotatii profund nationaliste pe care maestrul Gheorghe Zamfir a tinut sa il transmita a fost bine primit, desi in sala erau oameni de toate varstele.

Am vazut multe persoane in sala care au facut live-uri pe FaceBook, iar pentru mine asta a fost un semn ca nu am fost singura placut surprinsa de prestatia formatiei si a invitatilor. S-a incins chiar si o mini hora la parterul salii in timpul melodiilor populare. Un cuplu a demonstrat gratios ca se poate dansa bachata si pe Bere Gratis. Trupa a reusit cu succes sa arate ca poate canta orice fel de stil de muzica cu cel putin la fel de mult succes ca cel pe care il abordeaza in mod curent.

Totodata pe fondul unei melodii din recitalul sustinut de Maestrul Zamfir, solistul trupei Bere Gratis a recitat versuri din Grigore Vieru, care aveau de asemenea, o conotatie profund nationalista, indemnand sala sa se salveze „prin limba si prin carte”:

S-au otravit pe vai izvoare
Si mierea adunata-n floare.
S-a otravit barbar vazduhul
De ce s-a otravit si duhul,
De ce si graiul?!
Sculati-va, sculati-va, sculati-va
Din somnul cel de moarte!
Salvati-va, salvati-va, salvati-va
Prin limba si prin carte!

Printre invitatii la concertul Bere Gratis s-a numarat si Gabriel Cotabita, pe care m-am bucurat foarte tare sa-l vad din nou pe scena.

Se pare ca in 2016 se conturaza tot mai distinct trendul acesta in care un concert a devenit mult mai mult decat o simpla reprezentatie pe scena a artistilor in discutie. Spectacolul reprezinta un cumul de emotii, de trairi si experiente date atat de reprezentatia artistilor care sustin concertul, dar in egala masura si de invitatii de onoare ai acestora. Improvizatiile de moment, implicarea publicului in actul artistic dusa mai departe de clasicul „cantati cu mine” (solistul trupei a impartit flori in sala, a cantat impreuna cu o fana), impletirea muzicii cu alte arii vizuale – poezie, pictura, arte plastice – contribuie decisiv la succesul evenimentului, facand diferenta dintre un simplu concert si o experienta memorabila.

Bere Gratis ar trebui sa organizeze mai des astfel de evenimente, seara trecuta a demonstrat din plin ca exista public pentru o astfel de abordare!

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.