Luiza Daneliuc – contabilitate online

Procedura echivalare diploma CECCAR la ICAEW UK

Am scris acest articol pentru ca stiu ca sunt multe persoane interesate de acest subiect si chiar nu exista pana acum o sursa scrisa completa si bine documentata a pasilor pe care trebuie sa ii faca un expert contabil roman pentru a-si echivala in UK diploma obtinuta la CECCAR. Acest articol reprezinta o experienta personala pe care mi-as fi dorit sa o citesc pe alt site inainte sa ma apuc de echivalarea asta. Ajuta mult sa stii la ce sa te astepti.

Grab a cup of english tea, it’s a loooong story!

UPDATE: va rog daca detineti informatii despre cum procedura s-a modificat intre timp, sau aveti orice fel de imput bazat pe experienta personala, va rog sa ii scrieti si voi face update articolului. Sunt foarte multi oameni interesati de acest subiect.

In noiembrie 2013 am inceput primele demersuri pentru echivalarea diplomei CECCAR la omologul sau in UK – ICAEW. Citind informatiile pe site-ul lor am avut impresia ca procedura va fi una simplista. Actele solicitate pe site nu par greu de strans. Mai mult decat sa ma preocupe ce imi cer cei din UK, mi-am facut griji despre reactia CECCAR-ului de la Bucuresti, care trebuie sa elibereze o adeverinta si sa confirme ca esti membrul lor. M-am gandit atunci, stai sa vezi ce-mi sparg capul cu cei de la CECCAR pana o sa ii fac sa realizeze ce vreau, ca astia nici n-au auzit de cuvantul echivalare. Realitatea este insa alta. Mai jos intreaga procedura si peripetiile prin care trebuie sa treci daca vrei sa iti echivalezi diploma de CECCAR in UK.

DOSARUL

Una este ceea ce scriu ei pe site ca vor, si total alta este ce iti cer ei de fapt, cand iti examineaza dosarul.

Ce am pus eu in dosarul complet:

1. Cerere descarcata de pe site-ul lor. Atentie, din cerere afli de fapt, ca iti mai trebuie si alte acte decat cele scrise pe site-ul lor si alte amanunte importante. Unul care mi-a ramas in minte, este ca trebuie sa completezi cererea cu pix albastru, altfel ei nu o proceseaza si nici nu iti returneaza taxa aferenta. Mi s-a parut asa, o cerinta extravaganta.

2. Act de identitate (buletinul)

3. Acte studii RELEVANTE traduse in engleza. Eu, dintr-un exces de zel le-am tradus, legalizat si apostilat. Acum sunt sigura ca o simpla traducere legalizata ar fi fost de ajuns. Eu am pus ca si acte de studii urmatoarele:

– atestat liceu de contabil – statistician

– diploma facultate economist si foaia matricola din care sa reiasa ce am studiat

– diploma CECCAR

– extras din materia studiata si extras din subiectele date la examenul tau de definitivat (astea se obtin de la CECCAR)

Nu toate documentele de mai sus sunt necesare dar ei spun asa: poti trimite ce acte doresti cu care sa incerci sa iti demonstrezi competentele dar sa tii cont ca pe baza lor se va face echivalarea studiilor. In  aceste conditii, normal, trimiti tot ce ai, in speranta ca ceva, ceva se va potrivi cu ce vrei tu sa echivalezi.

4. Adeverinta CECCAR cum ca esti membrul lor: istoricul tau la CECCAR, cum ai ajuns membrul lor, daca esti la zi cu toate taxele si daca ei pot garanta pentru tine ca esti ok din punct de vedere etic, cum ar veni (este o formular standard pe care CECCAR o foloseste).

 5. Copie dupa carnetul CECCAR cu viza la zi in anul in care se solicita echivalarea.

RELATIA CU ICAEW – CAT DUREAZA PANA AFLI CEVA?

Inainte sa le trimit actele, am trimis un mail in care i-am intrebat diverse. Nici nu mai stiu ce i-am intrebat, erau nelamuririle mele la prima vedere a procedurii lor de pe site. Nu mi-au raspuns. Peste vreo 10 zile am mai trimis un mail. Nimic. Peste alta luna, inca un mail. Nimic. M-am gandit atunci ca poate mailurile din Romania intra direct in spam sau poate au un filtru automat de stergere a lor. De fapt, eram aproape convinsa de asta.

Apoi mi-am luat inima in dinti si am zis ca eu vreau sa fac asta, sa echivalez, chiar daca ei nu imi raspund, urmez procedura de pe site si macar sa stiu ca am incercat. Daca trimit niste documente oficiale nu pot sa le ignore, macar un raspuns trebuie sa primesc. Am intocmit dosarul de mai sus, si am ajuns in faza in care aveam toata documentatia si trebuia sa o trimit. Asta se intampla undeva la sfarsitul lunii ianuarie 2014. Am ales DHL, pentru ale carui servicii am platit in jur de 300 ron pentru ca nu ma mai tineau nervii sa trec si prin stresul de a nu ajunge plicul, mai ales la cat ma costasera actele din el.

Ulterior am aflat ca DHL-ul are un schepsis, si anume daca te duci intr-unul din punctele lor fixe in loc sa faci comanda pe site platesti mai putin pentru ca iti ofera un pachet care nu este pe site. Nu stiu cum ii zice, pentru ca n-am beneficiat de el, doar am aflat ulterior de aceasta posibilitate. Plicul a ajuns intr-o zi jumatate. Ne-am distrat putin urmarind pe unde este „pachetul” cu ajutorul unei aplicatii pe telefon.

Apoi a urmat prima lunga asteptare. Dupa aproximativ 3 saptamani, undeva in jurul datei de 20 februarie 2014, primesc un mail care suna cam asa:

Dear Luiza,

Thank your for sending in your application, You will need to tick the Mandatory Declaration box at the bottom of page one to say if you have any convictions?

If you could tick the yes or no box and scan a copy back to me please, I can continue with your application.

Kind regards

David

OMG! Cu toate ca am fost super atenta, am uitat sa bifez o casuta pe formularul de aplicatie! Am bifat, am  scanat ASAP si l-am trimis asa pe mail. Acela a fost primul indiciu despre faptul ca institutia nu este asa protocolara. Adica, au acceptat un simplu scan pe mail, in loc sa ma puna sa mai trimit inca o data in original formularul de aplicatie. Mi s-a parut foarte ok, pentru ca va dati seama cat ar  mai fi costat inca un plic DHL. Prima criza depasita!

A urmat apoi, o alta lunga asteptare, timp in care am mai trimis cateva mailuri catre ei la care, cu intarziere dar foarte politicos, mi-au raspuns ca aplicatia este „on going” si „thanks so much for your patience”.

Intr-o alta zi care nu prevedea nimic special, chiar cred ca era o zi de vineri, dupa o asteptare de vreo alte 3 saptamani, primesc din senin un alt mail care suna cam asa:

Dear Ms Radu

Thank you for your recent application for ICAEW membership under the Recognition of Professional Qualifications (RPQ) Directive.

I note that you have provided information on the structure of your CECCAR qualification, however, please be aware that you will also be required to provide a full detailed syllabus of your CECCAR qualification. This is to ensure we are able to assess the level of your qualification and ascertain which ACA examinations you will be required to sit to bridge the gap between the two qualifications. Please see our ACA syllabus here for an example syllabus.

Additionally, I would also be grateful if you could provide copies of the examination papers of your CECCAR qualification in order to assist in the assessment. We may be able to accept up to date versions of both examination papers and the syllabus if this proves more appropriate.

Again, please note that all documentation will need to be provided in English and certified translations provided if necessary.

Of course, do let me know if you have any further questions or queries.

Kind regards

Michael

Michael Fuchter
Policy & Strategy Manager

Dintr-o data, intreaga mea existenta s-a rezumat pentru mai bine de o luna la sa „bridge the gap” intre contabilitatea romana si cea din UK. Asta se intampla in martie 2014 undeva la sfarsit.

Reactia CECCAR

Primul drum a fost la CECCAR unde un pic panicata le-am zis ca astia vor programa dupa care am studiat si un exemplu de subiecte ale examenului sustinut la definitivat. Am fost un pic sincera cu ei si le-am zis ca le-am gasit si pe net (chiar le-am gasit pe net cu tot cu stampila CECCAR, le pusesera cei care dadusera examen!) dar ca ar fi mai bine sa mi le dea ei. Mi le-au dat. M-am rugat de ei si mi le-au dat, dar numai dupa ce le-am facut fwd la mailul celor de la ICAEW pentru ca nu le venea sa creada ca mi se cere asa ceva. Mai jos niste poze despre ce sa cereti:

Tin sa precizez ca CECCAR-ul Bucuresti m-a sustinut foarte mult. Exista acolo la echivalari o doamna Andreea Grigorescu, care m-a ajutat tare mult cu sfaturi dar mai ales cu rabdare si bunavointa. De asemenea, a precizat ca CECCAR-ul este interesat de procedura aceasta de echivalare si de particularitatile ei si daca sunt draguta sa o tin la curent. Si mi-a urat vesti pozitive! 🙂 Poate am plecat eu cu asteptari foarte mici sau poate pur si simplu am avut noroc, dar CECCAR-ul s-a miscat foarte repede. Mi-au dat hartiile aditionale cerute in 3 zile, pe mail.

Tin sa precizez ca dupa fiecare hartie pe care o trimiteam la ICAEW, dupa fiecare mail, cateva saptamani nu se intampla nimic. De aceea, trimiteam 3-4 mailuri si probabil ca stresati, dadeau inapoi cate un mail de genul celui de mai jos, doar ca sa imi inchida gura. In cel de mai jos de exemplu, ei imi confirma ca hartiile cerute aditional nu mai trebuie trimise cu posta ci doar scanate pe mail, cu conditia sa se vada bine scan-ul.

Dear Luiza

Thank you for your email.

I can confirm that providing the copies are clear then we will be able to accept the additional documentation via email.

Kind regards

Michael

RASPUNSUL FINAL AL ICAEW

Pe 10 iunie 2014, adica dupa alte doua luni de la ultima hartie trimisa, am primit raspunsul final.

Dear Luiza

I can now confirm that we have finalised the review of your application for ICAEW membership under the Recognition of Professional Qualifications Directive.

As you are aware, the CECCAR syllabus has been assessed in order to determine which ACA examinations you will be required to pass in order to gain ICAEW membership. I can confirm that you will receive credit for the following examinations:

· Accounting

· Business and Finance

· Assurance

· Management Information

Therefore, you will be required to pass the examinations below:

· Law

· Principles of Taxation

· Business Strategy

· Financial Accounting and Reporting

· Financial Management

· Audit and Assurance

· Tax Compliance

· Business Planning: Taxation

· Strategic Business Management

· Corporate Reporting

· Case Study

Detailed information on the ACA exams and syllabus can be found here on our website.

Your application will now be referred to the Applications team who will provide you with information on how to register for the exams shortly and thank you again for your patience throughout this process.

Kind regards

Michael

Michael Fuchter
Policy & Strategy Manager

Mindblowing, pentru mine. Cu alte cuvinte, nu vorbim nici pe departe de o echivalare, ci mai degraba cu luatul de la capat a unor studii. Totusi, unsprezece examene esteun numar prea mare, ca sa mai putem vorbi de o echivalare. Din punctul meu de vedere, merita sa o iei de la capat cu ICAEW decat sa echivalezi.

Acum, pentru cine are 20-25 de ani sau pentru o persoana care chiar vrea sa plece cu acest mare atu in buzunar (membership-ul ICAEW), sunt „doar” 11 examene, care costa intre 60 si 120 de lire fiecare, asta presupunand ca le iei din prima. Pentru cine are timp si chef sa invete, nu este imposibil, este doar costisitor si obositor.

Le urez succes tuturor care vor sa se inhame la o asemenea aventura si le mai urez tot entuziasmul din lume. Si poate ne tineti si pe noi la curent cu amanunte care pot motiva alte persoane sa faca acest lucru. Sunt convinsa ca dupa un timp in care romanii vor incerca aceasta echivalare, problema unei simplificari a procedurii se va pune. Sau poate nu.

Nnu stiu sa existe cineva, vreun roman (asa cum bine a specificat si CECCAR-ul, ca ar vrea sa vada aceasta procedura dusa la capat de cineva, pe aceasta cale) care sa fi mers cu echivalarea asta pana la capat. Majoritatea au plecat si au luat-o de la capat acolo cu cursurile, mai ales ca nu este necesear sa fii membru ICAEW ca sa profesezi, dar salariile sunt mici daca nu ai si aceasta calitate (1500 – 2000 lire brut).

Daca aveti energia sa fiti deschizatori de drumuri, eu va salut initiativa si va invit sa imi lasati un comentariu la acest articol daca aveti nelamuriri sau alte intrebari. Succes! 🙂

Exit mobile version