Cum te pregătești tu pentru succes?

succesSuntem atât de preocupați să alergăm după succes, încât uităm să ne întrebăm ce vom face când îl vom obține. Succesul nu-i ușor de manevrat și cel mai greu lucru este să te menții pe poziții. Oricine poate avea un breakthrough norocos. Dar cum faci să transformi acel moment în ceva de durată?

Când eram mică, atât din punct de vedere al vârstei, cât și profesional (și ne referim aici la anii 1995-2000 și chiar și mult după), nu existau conferințe, workshop-uri, oameni dispuși să vină să-ți explice care-i treaba cu antreprenoriatul, nu toată lumea își permitea telefon mobil, accesul la internet (prin dial-up) – totul făcea ca informația să circule greoi și cu un foarte mare delay. Până ajungea la tine, era deja perimată.

De dezvoltare personală nu se auzise nici măcar în teorie. Era o bâjbâială generalizată și fiecare se baza mai mult pe instinct decât pe cunoștințe. Era și asta într-un fel o treabă bună, pentru că practica și lovitul cu capul de tocul de sus, te învață și te învață repede ce să faci dar mai ales ce să nu (mai) faci.

Și totuși, să ai un mentor, o persoană care știe sensul cuvântului antreprenoriat din practică nu din cărți, este crucial. În trecut, studenții visau la job-uri prost plătite în companii de top, pentru că doar așa aveau acces la informație de ultimă oră, la școlarizare și la „profesori” care să le ghideze primii pași în carieră.

Acum, toate acestea sunt la îndemână oricui, numai interesat și implicat să fie. Și pe deasupra mai sunt si gratuite. Oameni, resurse, speakeri de excepție vin să împartă cu oricine dorește să asculte prețioasa lor experiență de viață. Avantaje de care oamenii pe care azi îi considerăm idoli, performeri, antreprenori, nu au beneficiat. În schimb, tinerii din ziua de azi pot profita de aceste ocazii, oferite practic pe tavă. Depinde numai de ei să nu le rateze!

Din perspectiva cuiva care nu a avut acces facil la informație, dar care a avut șansa de a sta, chiar și pentru scurt timp, în preajma unor mentori, pot spune că acele experiențe mi-au schimbat parcursul carierei într-un mod definitiv. Înclinația spre antreprenoriat, dorința de a munci ani de zile până a vedea un rezultat concret, școlarizare, implicare. Toate piesele puzzle-ului trebuie să fie acolo, prezente. Dar cel mai mult și cel mai mult contează omul care îți explică cum să le asamblezi din prima și în ce ordine, pentru a nu pierde timp prețios și șansa momentului.

Tinerii au avantajul entuziasmului și al optimismului, al neștiinței care le permite să își asume riscuri nebunești care, de ce să nu recunoaștem, dau câteodată rezultate excepționale. Asta te ajută la start, în primii ani. Dar lecția eșecului, lecția umilinței nu o poți învăța decât de la cei cu școala vieții.

Nu există o reteta universala a performantei, dar pe mine m-a ajutat faptul ca am fost constant in tot ce am facut si nu m-am descurajat. Aproape toate succesele mele au inceput prin a fi esecuri.  Prima data cand am urcat intr-o canoe am cazut in primele 30 de secunde. Dar m-am urcat inapoi in barca. Si, de fiecare data cand am cazut, in viata sau in competitii, am facut la fel. Insa fiecare trebuie sa-si gaseasca motivatia proprie. Iar asta nu e valabil doar pentru sport. Daca as fi ramas in Delta, as fi fost cel mai bun pescar!

banner300x250_BUZZ!Camp 10

Aceste cuvinte au fost rostite de marele nostru campion mondial  Ivan Patzaichin, care este totodată și Ambasadorul BUZZ!Camp.

BUZZ!Camp este un eveniment cu cel mai bun mix de pe piață între dezvoltare personală (conferințe în care vin speakeri cunoscuți) și orientare în carieră (workshop-uri susținute de companii). Acesta se adresează tinerilor între 18 si 26 de ani, studenților, masteranzilor sau proaspăt absolvenților. Participarea este gratuită, iar selecția participanților se face pe bază de CV. Pentru înscriere: https://buzzcamp.ro/event/inscriere/

 BUZZ!Camp se desfășoară în mai multe orașe din România, iar în București în perioada 18 – 22 noiembrie 2013. Mai multe detalii privind agenda evenimentului găsești aici: https://buzzcamp.ro/event/bucuresti/agenda/

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.