Povestea unei carti – MAMA de Pearl S. Buck

De curand, o intamplare iesita din comun, mi-a trezit din nou interesul pentru citit, m-a scos din lancezeala specifica vremurilor in care traim, mi-a amintit (desi inca nu mi-e clar cum un sentiment atat de inaltator se poate uita din timp in timp) senzatia de completa plenitudine si detasare pe care ti-o ofera paginile unei carti.

Parcasem in graba, pe o margine de bordura pentru a vizita un magazin si vroiam sa ma intorc la masina inainte ca aceasta sa imi fie ridicata, cand o batrana, aparent cersetoare, ma abordeaza intr-un fel straniu, care m-a facut sa ma opresc pentru cateva secunde din graba si nepasare.

Mi-au atras atentia cateva carti vechi pe care le tinea in mana, toate din biblioteca personala si pe care se oferea sa le vanda trecatorilor in schimbul unor lei, cat considera fiecare ca merita. Cartile, desi vechi si vizibil citite, erau frumos pastrate, semn ca posesoarea lor le indragise si apreciase intr-un fel in care rar mai intalnesc astazi oameni care sa pretuiasca manuscrisele tiparite.

Cu o anumita mandrie, sobrietate si resemnare se despartea acea batranica de cartile ei vechi, iar gestul ei m-a impresionat teribil, deoarece putea alege sa ceara pur si simplu bani, dar a ales sa inteleaga ca in epoca in care traim, totul este un mare schimb si prin urmare trebuia sa ofere ceva in schimbul catorva banuti pe care ii pretindea, dar nu orice, ci ceva valoros ei, si anume cartile pastrate cu grija atatia ani.

Cartea, ce a ajuns astfel in posesia mea, total “intamplator” cum imi place mie sa cred despre toate experientele mele, este scrisa de o anume Pearl S. Buck, despre care urma sa aflu ulterior ca fusese prima femeie de origine americana ce castigase un premiu Nobel pentru exceptionala descriere a vietii fermierilor din China.

Cartea descrie existenta aparent banala si insignifianta a unei femei sarace culegatoare de orz si a familiei sale, existenta desfasurata placid, monoton, identic, de la un anotimp la altul.

Ca si modalitatea in care mi-a fost oferita, cartea cu coperti vechi si titlu banal – Mama-,   impresioneaza prin faptul ca trezeste in constiinta cititorului insemnatatea unei vieti in ansamblul ei liniara dar cu totul speciala dintr-un singur punct de vedere, si anume din ipostaza in care este descris personajul principal, cea de MAMA.

O recomand din inima! 

Comments

  1. smaranda

    Prin modul care ati achzitionat-o are o valoare speciala. Frumos

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.