PFA-urile nu depun formularul 088 – UPDATE

Am un client PFA care a depasit plafonul de 220.000 ron si este nevoit sa se inregistreze ca platitor de TVA prin depasirea plafonului. Evident, m-am luat cu mainile de cap, gandindu-ma ca trebuie sa trec prin procedura faimosului formular 088 si mi-am luat clientul la intrebari cu privire la ce societati mai detine si mai nou, ce creditari si imprumuturi are date sau luate si catre cine. Va imaginati cum clientul meu a inceput sa ridice din sprancene la auzul unor asemenea intrebari personale despre finantele lui personale! Adica, ce-l chestionez eu pe el despre asemenea intimitati?

Intr-adevar, noua legislatie aduce „mai aproape” contabilul si clientul, obligandu-te sa pui niste intrebari incomode clientului tau, fie el PFA, SRL sau simpla persoana fizica.

Baza legala pentru nedepunerea formularului 088 de catre PFA

Insa, dupa o mai atenta studiere a legislatiei, am realizat ca formularul se depune „de către societăţile care sunt înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal”.

Ori PFA-urile sunt infiintate si functioneaza in baza altei legi si anume OUG 44/2008 cu completarile ulterioare.

O alta observatie ar fi ca formularul 088 nu iti permite sa alegi forma de constituire PFA ci doar SRL, SA, SNC, SCS si SCA, acestea fiind formele de constituire ale unei entitati in baza legii 31/1990 republicata.

Et voila: rezulta ca PFA-urile nu trebuie sa justifice intentia si nici sa demonstreze capacitatea de a desfasura activitate economica. Ma intreb daca este o portita in legislatie pe care au intentionat sa o lase sau le-a scapat din vedere faptul ca PFA-urile nu sunt infiintate in baza legii 31. Totusi din formularea specifica a societatilor care sunt obligate  sa depuna formularul 088 ma gandesc ca a fost ceva intentionat.

Ce se intampla in practica

Urmeaza sa depun dosarul pentru clientul meu si sa vedem daca prevederile se respecta si in practica sau doamnele inspectoare de la ANAF nu au auzit de aceasta distinctie. Daca cineva a trecut prin aceasta experienta, va rog impartasiti cu noi „traumele” cauzate.

UPDATE – am primit numarul de TVA fara a depune declaratia 088. Hip-hip hurray! 🙂

Zemanta Related Posts Thumbnail

Comments

 1. Mirela

  Eu zic ca le-au scapat, am avut mai multe situatii de genul acesta (pfa-uri si ii-uri), ultimele discutii pe care le-am avut cu cei din fisc, indignata fiind ca legea nu e unitara, mi-au comunicat ca foarte curand formularul se va aplica si acestora.

 2. Mirela, good to know, deci momentan se acorda numar de TVA fara formularul 088 si in practica, corect?

 3. Alexandra

  Multumesc mult pentru articol. Doarte util.
  Imi poti spune te rog mult ce continea dosarul depus la ANAF?

  1. @alexandra – pai continea declaratia 088 listata, CD-ul aferent si toate documentele, listate, cele atasate la 088. Dosarele sunt foarte stufoase sau din contra, destul de light, in functie de ce documente atasezi la 088, in functie de situatia firmei respective.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.