Luiza Daneliuc – contabilitate online

Obligatii declarative ale ONG-urilor despre care aproape nimeni nu stie

obligatii declarative ale ongInceputul de an pentru un contabil e nebunie curata. Pe langa schimbarile de legi, de conturi, de versiuni de programe (uneori si de doua ori pe zi), inceputul de an simbolizeaza marea goana in stabilirea vectorului fiscal corect pentru anul in curs. Daca o sfeclesti acum, te va costa scump tot anul. Dar nu despre asta vroiam sa va povestesc.

Ianuarie si februarie se mai caracterizeaza prin obligativitatea depunerii unor declaratii informative, de recapitulare, unele total stupide. Din categoria celor care trebuie sa completeze declaratii informative de toata jena nu lipsesc nici ONG-urile.

Astfel, va prezint cele 3 declaratii despre care (aproape) nici un ONG cu care eu am intrat in contact nu stia:

1. Pe primul loc, declaratia 392 (a sau b).

 Ultimul act normativ ce reglementeaza declaratia 392 este Ordin ANAF nr. 93/2014. Conform acestui act normativ, persoanele impozabile deci inclusiv ONG – urile depun aceasta declaratie, pana pe data de 25 februarie a anului in curs pentru anul incheiat. Un lucru tot e bun, daca nu ai avut activitate deloc (adica nu ai avut livrari de bunuri sau prestari de servicii) declaratia nu se depune cu valoarea zero. Cel putin pentru anul 2013, nu stim ce va fi la anul.

2. Declaratia 101

ONG – urile cu si fara activitate economica intra in sfera de aplicare a reglementarilor referitoare la impozitul pe profit. Asa zice  art. 13 lit. a) din Codul fiscal si a normelor de aplicare.  Acest lucru inseamna ca toate ONG-urile vor depune declaratia anuala 101 pana pe 25 februarie a anului urmator anului de declarare.

Daca ONG-urile fara activitate economica trebuie sau nu sa depuna declaratia 101, este o discutie lunga. Nicaieri nu scrie clar ca ar trebui, cel putin in opinia mea, interpretarea este trasa de par. Dar anul acesta m-am lovit foarte des de aceasta problema si de insistentele celor de la ANAF cum ca ar trebui sa fie depusa. Am cedat, am depus. Experienta m-a invatat ca mai bine o hartie in plus decat una in minus.

3. Declaratia 205.

Aceasta declaratie se depune de toate entitatile care au avut salariati in cursul anului, deci si de un ONG care a avut salariati. Am intalnit cazuri in care declaratiile lunare 112 au fost depuse dar aceasta declaratie 205 a fost omisa.

Acestea sunt cele 3 declaratii de care majoritatea ONG-urilor uita. Sunt curioasa, tu ai uitat? 🙂

Exit mobile version