Luiza Daneliuc – contabilitate online

O sansa pentru familia ta! Un program in sprijinul micilor fermieri

– Toata lumea la bord? Pornim!

Bogdan Ioachim, reprezentant Danone se asigura pentru ultima data ca toata lumea este imbarcata confortabil pentru marea aventura ce ne asteapta. Autocarul se pune in miscare, iar eu rasuflu usurata ca intr-un final am ajuns doar cu 10 minute intarziere. Suntem in jur de 30 de persoane entuziaste, cat se poate de entuziaste la acea ora a diminetii.

Trecem pe langa gradina Cismigiu si imi amintesc cu placere de copilarie, cand obisnuiam sa ma plimb cu parintii pe aleile parcului. Asa ma simt si acum, ca un copil in tabara. Nici pe vremuri cand mergeam in tabara, nu socializam mai deloc. Ma gandesc ca poate acum ar trebui sa socializez un pic, sa nu creada oamenii astia ca-s o salbatica!

Daca inca nu ma trezisem pana in acel moment, prezentarea despre Danone si evenimentul la care urma sa luam parte ma pune in alerta. Aud concepte si idei pe care le recunosc ca fiind ale mele. Pentru ca nu sunt corporatista de fel, faptul ma surprinde.

– Sa ajutam oamenii sa se ajute singuri, proiect social-economic. Atentie, nu doar social deoarece asta inseamna pomana, charity, donatie – donatia e buna, dar nu despre asta e vorba aici. Nu doar economic, deoarece responsabilitatea nu se opreste la poarta fabricii, suntem responsabili pentru oamenii care contribuie la crearea profitului cat si pentru comunitatea in care acestia traiesc.

Imi place discursul asta!

Odata ajunsi in localitatea Zimnicea, judetul Teleorman, am fost primiti in stil traditional romanesc, cu paine, sare si bucate alese. M-am trezit inconjurata atat de reprezentanti oficiali ai tuturor partenerilor implicati in proiect cat si de micii intreprinzatori ce urmau sa beneficieze de el. Si mai era ceva : un tarc plin cu vacute!

Si totusi despre ce este vorba?

Incepand cu anul 2014, nici un producator de lapte din Romania nu va mai putea comercializa acest produs, decat daca se indeplinesc standardele de calitate UE referitoare la acest domeniu si totodata nici un procesator de lapte nu va mai putea achizitiona lapte care nu este conform cu standardul de calitate. Totodata, vacutele existente in acest moment in gospodariile oamenilor produc in medie 7-10 litri de lapte pe zi, cantitate mult prea mica pentru a putea obtine un profit din aceasta activitate.

Danone Romania in colaborare cu Fundatia Heifer Romania lanseaza programul “O sansa pentru familia ta!”, ce se adreseaza acestor mici fermieri care incepand cu anul 2014 isi vor pierde sursa de venit daca nu vor fi capabili sa produca lapte la standardele de calitate UE.

Totul incepe prin donarea a cate o vacuta gestanta fiecarei familii ce s-a inscris in program. Aceste vacute de lapte, special aduse din Irlanda, atent ingrijite, pot furniza pana la 25 de litri de lapte pe zi, in medie dublu fata de cat se obtine acum de la baltata noastra romaneasca (motivul fiind acela ca vacutele noastre sunt vacute crescute pentru carne si nu pentru lapte, ceea ce face sa le scada productivitatea).
Obligatia familiei care adopta o vacuta de lapte este sa o ingrijeasca si sa o hraneasca corespunzator nevoilor ei specifice. In acest sens, programul are si o componenta de instruire a fermierilor privind sanatatea, nutritia, ingrijirea si mulsul vacutelor.
Nu, familia nu are voie nici sa taie si nici sa vanda vacuta, ea devine proprietatea fermierului doar dupa implinirea celor 4 ani in care acestia sunt atent monitorizati de initiatorii programului. Laptele este proprietatea fermierului, el alegand daca doreste sa il comercializeze catre Danone (prin partenerii sai procesatori) sau catre alt procesator.

Totodata programul incurajeaza micii producatori sa se asocieze, pentru a avea pe termen lung afaceri profitabile si puterea sa negocieze atat pretul laptelui pe care il vand procesatorilor cat si alte conditii contractuale.

Sintetizand, acestor oameni li se ofera posibilitatea sa isi dezvolte o mica afacere cu ajutorul junicilor primite cadou, posibilitatea asocierii pentru a avea o voce mai puternica intr-o negociere cu posibili parteneri – dar nu cu titlul gratuit – ci cu conditia sa aiba si ei o implicare activa in acest proiect. Interesul este reciproc.

Passing on the gift!

Cea mai interesanta parte a acestui program este filozofia “passing on the gift” sau pe romaneste “dar din dar”. Fiecare familie beneficiara se angajeaza sa doneze altei familii nevoiase, echivalentul a ceea ce a primit. Cei ce primesc animalele vor dona la randul lor altor familii din comunitate, primele femele nascute si astfel lantul benficiarilor va creste. O data cu animalele, vor fi transferate si cunostintele si abilitatile dobandite.

Oamenii vor avea ocazia sa isi cultive latura filantropica dand mai departe un dar din darul ce le-a fost oferit lor intr-un mod extrem de inedit. Atribuirea vacutelor a fost realizata sub forma de tombola, prin tragerea la sorti a numarului matricol al vacutei pe care urmau sa o ia acasa. A fost o tombola unde toata lumea a fost castigatoare. De fapt aceasta este si baza intregului proiect : interes reciproc si castig reciproc. Nu numai donatie, nu numai profit. But the productive middle way.

La plecare, nu ma mai dadeam dusa. Mi-a placut la Zimnicea, mi-a placut ideea, mi-au placut oamenii pe care i-am cunoscut astazi. Socializarea … not such a bad thing after all!

Si am luat acasa un suvenir foarte pufos. Propria mea vacuta roz.

Acest post a fost scris si pentru Concursul Blogger European, al carui regulament il puteti gasi aici .

Exit mobile version