De ce nu merg românii la vot

Întrebarea – de ce să mergem la vot –  este oarecum comună. Am mai auzit, am mai dezbătut. Există foarte multe motive pentru care ar trebui să mergem la vot.

 Întrebarea – de ce să nu mergem la vot – m-a pus pe gânduri. Există vreun motiv pentru care ar fi bine să nu mergem la vot?

De fapt, de ce (NU) votează românii?

Am observat acest lucru în absolut orice aspect al viații mele de zi cu zi și o afirm ca un fapt sigur : oamenii se tem să facă alegeri. Oamenii se tem de responsabilitatea care vine o dată cu alegerea respectivă. Noi privim din perspectiva sociala, mersul la vot ca un drept obținut cu multe sacrificii de către predecesorii noștri. Un drept pentru care mulți au murit, mulți s-au sacrificat. Și chiar așa și este.

Dar să privim din perspectiva psihologica. O data cu dreptul de a-ți alege propriul destin, proprii reprezentanți și conducători, vine și responsabilitatea acelei alegeri. Dacă aleg pe X candidat iar acel candidat nu se dovedește a fi chiar omul cinstit de pe afișul electoral, cine este de vina pentru încă patru ani de conducere defectuoasă? Pai eu, care l-am votat. Așa nu mai bine stau eu acasă în fotoliu si îmi rezerv dreptul să injur „proștii ăia care l-au votat pe X”?

Dreptul de a hotărî pentru tine, dreptul de a-ți trăi viața așa cum dorești este neprețuit. Dar nu toată lumea este în stare să trăiască cu consecințele alegerilor făcute. Nu toată lumea știe ce vrea și nu toată lumea este dispusă să investească timp în introspecție. De aceea oamenii stau la același loc de munca ani de zile, deși poate merită ceva mai bun, poate pot să realizeze mai mult, de aceea oamenii stau în relații de mult apuse, de aceea oamenii păstrează relații de așa zisă prietenie deși nu au nimic în comun cu oamenii aceia. Pentru că povara alegerii este mai grea decât povara indurării situației respective. Iar puterea obișnuinței este mare. Ne-am obișnuit să ne fie rău. Dacă subit de mâine ne-ar fi bine nici n-am știi ce să facem cu binele acesta.

Oamenii se tem de schimbare. De orice schimbare. Chiar și de schimbarea în bine.

Oamenii se tem de alegeri. De orice alegeri. Chiar și de acelea care le-ar schimba viața radical in bine.

Oamenii se tem să facă notă discordantă, să nu meargă cu turma.

Visul românului este să apartină mulțimii. În nici un caz să lupte pentru idealuri. Nici n-are el de-astea.

Și uite de-aia nu merg românii la vot.

Comments

 1. contrar altor natiuni romanii voteaza candidatul dupa infatisare si se leaga de te miri ce alte aspecte in loc sa se intereseze de masurile ce le va lua acel candidat si o sa-l afecteze pe el si ceilalti oameni…exact cum sarbatoresti Craciunul si revelionul la fel ar trebui sa mergi si la vot ca sa poti sanctiona prin vot pe acei politicieni care nu ti-au reprezentat cum trebuie interesele tale si ale cetatenilor

 2. Nu tot românul se teme de schimbare. Chiar dacă era de unul singur, Țuțea a schimbat ceva în mentalitățile românilor. Oricare gând împărtășit de mulțime poate fi bun sau rău. Mulțimea poate griși, asta-i cert. Au existat în istorie diferite evenimente în care părerea unuia a contat mai mult decât părerea mulțimii.

 3. Cosmin

  Pai simplu motiv ca nu vor, si ca nu mai au pe cine sa aleaga ! pentru ca toti sunt la fel !

 4. Un mic offtopic:- blogul dumneavoastra a primit Premiul MWB, in cadrul Premiilor MWB-luna decembrie 2012!
  Ati primit acest premiu deoarece un autor MWB v-a recomandat datorita talentului, originalitatii, pasiunii, imaginatiei, creativitatii si valorii educationale!
  Puteti afla totul despre ce inseamna acest premiu, accesand pagina aferenta pe mostwantedblog.org!
  Felicitari si bine ati venit in MWB!

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.