Moment de bilanț pentru programul Danone – “ O șansă pentru familia ta!”

danoneZiua de Miercuri 30 octombrie 2013, a fost una de bilanț. Danone a organizat într-un cadru de vis evenimentul prin care și-a propus să comunice rezultatele înregistrate de programul “ O șansă pentru familia ta!”, la un an după implementare.

Vechea clădire a Ministerului Culturii din cadrul Muzeul Satului din București a fost locația care a găzduit evenimentul. În sala de conferințe, pe un proiector, rulau poze de la evenimentul de lansare a proiectului de anul trecut. Mi-a făcut mare plăcere să îmi amintesc de mica mea excursie la Zimnicea.

Bilanțul este pe cât de simplu, pe atât de impresionant: 2 milioane de euro investiți în primul an al programului în România, 170 de văcuțe gestante au ajuns la noii proprietari iar comunitățile au fost dotate cu 16 stații de muls pentru a asigura cea mai bună calitate a laptelui colectat. Și nu, nu din fonduri europene, ci din fonduri proprii, ale fondului de investiții Danone Ecosystem.

Domnul Dieter Schulz, Directorul General al Danone SEE ne vorbește despre rolul Danone în acest program:

 Rolul începe cu viziunea de a produce mâncare sănătoasă în Romania. Suntem obsedați de ideea de a atinge acest obiectiv dar pentru ca acest lucru să fie posibil, avem nevoie ca laptele, materia primă principală să aibă calitatea impusă de norme. Obiectivul nostru este dual, nu se focusează doar pe componenta de business ci pune în prim plan mai ales componenta socială.

Programul  “O șansă pentru familia ta!” face parte dintr-o imagine de ansamblu mult mai mare, dintr-o filozofie. Noi aici la Danone credem că pentru a ca o firmă să prospere, trebuie să prospere și comunitatea din jurul ei.

De aceea, există și alte programe prin care Danone sprijină și pe cei care au deja laptele conform cu noile directive UE dar care au alte neajunsuri. De exemplu, se acordă avansuri în bani pentru susținerea activităților acestor fermieri, se negociază și se obțin discount-uri pentru produsele folosite de fermieri în activitatea lor curentă, pe care altfel individual nu le-ar putea obține.”

Despre rolul Fundației Heifer România, ne vorbește doamna Laura Manciu.

Noi ne ocupăm de componenta socială, noi suntem cei care vorbim efectiv cu oamenii, le ascultăm problemele și apoi găsim și soluțiile tot împreună. Danone s-a implicat atât în partea tehnică cât și în partea de training-uri,  iar noi îi ajutăm să lucreze ca un grup, îi învățăm să asigure sustenabilitatea proiectului prin dăruirea acelei junici către următorii beneficiari.

Iar împreună, noi și Danone asigurăm modelul de succes al acestui proiect, chiar dacă doar la nivelul individual al unei familii. Am asistat 98.000 de familii de când suntem în Romania.

Heifer Romania

Evenimentul n-ar fi fost cu adevărat complet dacă nu ar fi fost invitați să vorbească despre experiența lor și câțiva dintre beneficiarii direcți ai proiectului. Oamenii simpli, foarte emoționați care nu-și găseau cuvintele să mulțumească, să exprime felul în care o simplă văcuță le-a schimbat viața.

Eu una, eram foarte curioasă să aflu cum s-a dezvoltat proiectul, dacă au fost probleme, ce părere au oamenii, dacă și-au păstrat entuziasmul de anul trecut, când au primit văcuțele.

Simona Mierlea spune:

Am venit personal să le mulțumim că după 1 ianuarie 2014 ne putem întreține familia liniștiți. Practic, noi din asta trăim. Dacă nu primeam acest dar, și nu mă refer numai la văcuțe dar și la stația de muls, nu puteam produce un lapte conform. Acum putem sta liniștiți.

Pentru cei care nu sunt la curent, de la 1 ianuarie 2014, doar laptele conform cu normele UE poate fi comercializat liber pe piață. Acest lucru înseamnă că proprietarii de vaci nu mai pot vinde laptele produs și colectat în alte condiții decât cele din norme, iar Danone asigură faptul că acele norme sunt îndeplinite.

Criterii de selecție a fermierilor acceptați în program

În program se preiau atât asociații deja formate cât și în curs de formare, sau chiar se acordă consiliere fermierilor pentru a se organiza într-o formă sau alta.

Prioritate la acceptarea în program au familiile fără posibilități, care au mulți copii, fară loc de muncă, în general într-o situație precară. Condiția esențială totuși este să fie gospodari.

Reprezentanta Heifer România ne explică de ce:

Lucrăm cu animale de valoare și (n.a fermierii) trebuie să asigure  toate condițiile. Sunt selectați îndeaproape, se face o evaluare la fața locului. Cei de la Zimnicea si Belin sunt foarte serioși. Ne asigurăm că implementarea programului în respectiva familie va fi una de succes.

Fermierii trebuie să ramburseze în vreun fel investiția?

Multe întrebări sunt puse pe marginea costurilor ascunse ale acestui program. Oamenii vor să se asigure că nu este ca la bancă, ți se promite marea cu sarea ca mai apoi să existe clauze ascunse, condiții ulterioare. Reprezentanții Danone răspund pe rând la întrebări.

O persoană este curioasă să afle cât primesc oamenii pentru un litru de lapte.

Prețul variază atât de la de la om la om cât și în funcție de sezon. Prețul este stabilit printr-un contract și este prin urmare confidențial. Dar prețul este doar o parte din ceea ce le oferim. Le oferim în primul rând posibilitatea de a produce un produs vandabil.

Cineva dorește totuși să știe, fermierii nu plătesc nimic, este totul chiar gratis? Și dacă nu doresc să vândă laptele către Danone?

Beneficiarul nu este obligat în nici un fel să dea lapte către Danone, singura lui obligație este să paseze prima junică. Este o obligație socială mai mult!

De asemenea, fermierii nu au obligația financiară de a ne rambursa nici costul vacilor de rasă aduse din Irlanda, nici al materialului seminal, nici al furajelor și nici al instalațiilor mobile de muls.

Este simplu : Dar din dar!

danone 2
Muzeul Satului a fost locația perfectă pentru acest eveniment
danone 1
Vizitatori veniți să facă bilanțul programului Danone și să bea lăptic

Comments

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.