Luiza Daneliuc – contabilitate online

Modalitatea de declarare în România a veniturilor obținute în străinătate de către freelanceri

freelance-writer-tax

UPDATE: Acest articol a fost scris in 2013 si ca atare aceste informatii nu mai sunt valabile in totalitatea lor asa cum au fost scrise in articol; Pentru informatii actualizate la 2016 va rog cititi acest articol:

Urmare a evenimentului Network Differently by Elance România, în care am discutat pe scurt despre cum pot freelancerii să își declare veniturile obținute pe această platformă, găsiți aici informația mai pe pe larg.

Pentru a desfasurarea in mod legal a activitatii de freelancer – care presupune incasarea unor sume de la colaboratori externi – exista mai multe modalitati de declarare a veniturilor. Astazi o sa ne referim la una dintre ele si anume Declaratia 201 – Declaratie privind veniturile din strainatate.

Cine depune declaratia 201 ?

1. Persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, care au obtinut in anul trecut venituri din strainatate, din activitati independente sub urmatoarele forme :

2. Persoane fizice, care au centrul intereselor amplasate in Romania/sunt prezente in Romania peste 183 zile in 12 luni consecutive.

3. Persoanele fizice care  desfasoara activitate salariala in strainatate dar sunt platite de catre un angajator care este rezident in Romania.

Unde se depune?

La domicilul fiscal al contribuabilului. Daca nu ati optat altfel, domiciliul fiscal este domiciliul inscris in cartea de identitate. Declaratia se completeaza in 2 exemplare din care unul se trimite catre ANAF si unul ramane in posesia voastra. Depunerea se poate face la ghiseu, prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire (de preferat chiar si cu borderou de insotire)  sau mai nou, online daca detineti o semnatura electronica.

Cand se depune?

Declaratia se depune pana la 25 mai inclusiv pentru anul precedent. Daca aceasta zi cade intr-o zi nelucratoare, se depune in prima zi lucratoare dupa acea zi.

Exemplu : in anul 2013 vom depune declaratia pentru veniturile realizate in anul 2012 si o vom depune pana pe 27 mai deoarece 25 mai cade sambata.

Modalitatea de completare

I.                    Date de identificare

Adresa – cea care este considerata domiciliul fiscal

Cont IBAN – contul vostru IBAN in care transferati banii din Elance

 

II.                  Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit

Veniturile se declara pentru fiecare tara sursa si pentru fiecare categorie de venit realizat. Aceasta inseamna ca ar trebui sa depuneti atat cate o declaratie pentru fiecare categorie de venit realizat cat si pentru fiecare sursa de venit in parte. Avand in vedere natura prestatiei serviciilor si modalitatea incasarilor pe platforma Elance, anume ca toate veniturile sunt incasate in aceeasi moneda, USD personal nu consider ca nu este necesar sa se declare veniturile pentru fiecare tara sursa.

Statul in care s-a realizat venitul – ori completati pentru fiecare locatie de unde ati incasat bani, ori adunati toate veniturile si le declarati pe locatia de unde ati incasat cei mai multi bani

Categoria de venit – pentru freelanceri categoria de venit este alte venituri

Data inceperii activitatii – se completeaza doar daca ati inceput activitatea in anul pentru care depuneti declaratia; cu alte cuvinte daca este primul an in care depuneti declaratia pentru acest venit, completati cu data la care ati realizat primul venit

Data incetarii activitatii – se completeaza doar pentru cei care nu vor mai presta servicii in anul curent si astfel instiinteaza ANAF ca isi incheie activitatea pentru care in trecut au depus declaratii.

Venit

Suma totala obtinuta pentru anul 2012 in USD se transforma in RON la cursul mediu din anul respectiv comunicat de BNR pe site-ul oficial.

Documente justificative de anexat la declaratie

La declaratie se vor anexa documentele justificative din care rezulta incasarea veniturilor. Acestea pot fi: extrase de cont Paypal, situatie incasari Elance, extras de cont IBAN romanesc.

Ce se intampla dupa ce depunem declaratia

In urma depunerii declaratiei 201 vi se va emite o decizie de impunere in care va fi inscris impozitul pe venit de plata, care va fi scadent in 60 de zile de la data primirii deciziei acasa prin posta sau ridicarea ei de la sediul ANAF. Este recomandat sa intrebati la ANAF de emiterea acestor decizii, daca doriti sa intrati in posesia acesteia.

Sanctiuni pentru nedepunerea in timp a declaratiei

Pentru nedepunerea in termen a declaratiei amenda este intre 50 ron si 500 ron – cf. art. 219 alin (3) din OG 92/2003

Sanctiuni pentru nedeclararea venitului

Nedeclararea venitului total sau partial se numeste evaziune fiscala si este pedepsita cu 2 pana la 8 ani de inchisoare.

Definitia evaziunii fiscale: Este considerata evaziune fiscala „actiunea persoanelor fizice si juridice, denumite contribuabili, pentru sustragerea de la impunere, in intregime sau in parte, prin orice mijloace, in scopul diminuarii obligatiilor de plata reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume” datorate diferitelor bugete si fonduri scornite de catre autoritatile fiscale.

Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru omiterea evidentierii in actele contabile, in totalitate sau in parte, a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, inregistrarea de operatiuni sau cheltuieli inexistene, precum si utilizarea de evidente contabile duble.

Tot evaziune fiscala este considerata si exercitarea de activitati neautorizate, in scopul obtinerii de venituri.

Referitor la secretul bancar:la solicitarea scrisa a organelor de control financiar ale statului, bancile si celelalte institutii financiare sunt obligate (…) sa asigure accesul la informatiile privind operatiunile efectuate prin conturile deschise la aceste unitati”.

Legea evaziunii fiscale 87/1994 modificata de un milion de ori.

Alte obligatii de plata

In cazul in care nu aveti alt venit declarat, respectiv nu sunteti angajat cu carte de munca sau nu aveti alt venit principal, acest venit va fi considerat venitul principal iar in acest caz aveti si urmatoarele obligatii de plata:

ANAF va va calcula din oficiu Sanatate 5,5% din venitul brut declarat dar minim 5.5% din salariu minim – calculat din oficiu pe baza declaratiei depuse de voi. Nu exista plafon superior pentru aceasta obligatie.

Exit mobile version