Luiza Daneliuc – contabilitate online

Mirajul Bucureștiului

Mirajul Bucureștiului este de neînțeles pentru mine.

Poate doar să îl compar cu mirajul Londrei sau cu mirajul unei plaje pustii ca să pot să înțeleg fascinația oamenilor pentru acest oraș. Sau mai nou, pot compara cu mirajul Transilvaniei.

Da, mai nou, nu mai visez să mă retrag prin nu știu ce colț al Europei. Poate așa se întâmplă când găsești locul acela ce-ți bifează toate așteptările și totuși lipsește ceva. Începi să te gândești că poate ce ai căutat atât de departe a fost chiar sub nasul tău tot timpul. De obicei, cam așa se și întamplă.

Mai nou mă gândesc că partea cea mai frumoasă a României este peste munți. Așa am eu impresia acum, că dacă treci munții ăia, dai peste cu totul o altă Românie, mai umană, mai curată, mai vestică. O Românie care-i Românie doar cu numele, din greșeală. O Românie cu case și nu cu blocuri. Poate este doar în imaginația mea, dar dacă am învățat ceva din goana asta prin Europa este că până nu vezi, nu crezi. Așa că, anul viitor va fi dedicat Transilvaniei și Maramureșului.

Dar până atunci, să vă explic despre Bacău.

Bacăul este „țara” mea de adopție. Eu când eram mică nu aveam țară. Toți copii se duceau la bunici, puneau mâna pe vacă și se jucau în fân, numai eu habar nu am ce-i aia. Probabil de aceea mă și isterizez așa când văd o zburătoare și sunt toată leșinată de plăcere când văd o oaie, mai ceva decât leșinați voi la pisicile de pe FB.

Nu zic că la Bacău înseamnă „la țară”. Înseamnă doar că dacă aș sta acolo, la 5 minute de centrul centrului aș putea vedea asta:

La Luncani în pădure
Culori de toamnă
Pe drumul ăsta puteai asculta liniștea.

Aș avea posibilitatea ca weekendurile să mi le petrec vizitând Moldova, în care se pompează bani europeni, în drumuri, în restaurarea monumentelor, în proiecte. Cetatea Neamțului de exemplu, este complet restaurată.

De ce vin oamenii în București? Pentru bani, vine răspunsul invariabil. Aici se fac bani. Asta înseamnă ca probabil dacă aș sta acolo, nu prea aș avea ce să mănânc dar aș avea peisajele astea.

Rămân vacanțele. Poate la primăvară parcăm la Bacău și o luăm agale prin Moldova. Poate e vremea să învățăm să iubim România?

Exit mobile version