Luiza Daneliuc – contabilitate online

Sinteza masuri economice pentru ajutorul firmelor si al angajatilor

Acestea sunt masurile publicate in MO Sambata 21 martie 2020. Pe masura ce vor aparea si alte precizari, voi updata articolul. Am impartit informatia in doua parti, astfel incat sa cititi doar partea ce va intereseaza.

DE INTERES PENTRU TOATE FIRMELE

Depunerea declaratiilor si plata impozitelor/taxelor

Depunerea declarațiilor fiscale NU a fost amânată. Pe perioada starii de urgenta si 30 de zile dupa terminarea acesteia nu se vor calcula dobanzi si penalitati pentru neplata sumelor scadente in aceasta perioada.

Acest lucru va fi util persoanelor care doresc sa participe la licitatii, in sensul in care aceste obligatii nu vor aparea ca fiind restante pe certificatul fiscal obtinut de la ANAF.

Se suspenda toate popririle pe conturi existente inainte de declararea starii de urgenta si nici nu se vor mai institui altele noi. Masura va ramane in vigoare 30 de zile dupa ce starea de urgenta inceteaza.

Suspendarea se aplica automat, de catre banci sau tertii popriti, fara sa fie nevoie de nici o formalitate din partea organelor fiscale.

Termenul pentru plata impozitelor locale, anume – masini, teren, cladiri – a fost amanat din data de 31.03.2020 la 30.06.2020 cu pastrarea bonificatiei de 10%.

Amanarea (nu scutirea) la plata a chiriilor si a utilitatilor

Persoanele care pot beneficia:

Conditii pentru a beneficia:

Din ce informatii exista in prezent, se pare ca doar firmele afectate direct de deciziile emise de autoritati vor putea beneficia de aceste amanari la plata.

Procedura pentru obtinerea certificatului de stare de urgenta va fi publicata ulterior.

Amanarea termenului de depunere a declaratiei de beneficiar real pentru SRL si ONG-uri

Se amana termenul de depunere a declaratiei de beneficiar real pentru toate situatiile in care depunerea era obligatorie, pe perioada starii de urgenta si 3 luni de la iesirea din starea de urgenta.

Acest lucru este important deoarece acum contabilii pot face bilanturile de final de an pentru aceia care au nevoie de aceasta situatie pentru a prelungi credite sau linii de credite sau pentru a aplica pentru unele noi, fara ca administratorii sa trebuiasca sa mai depuna la ONRC de urgenta aceasta declaratie.

DE INTERES DOAR PENTRU FIRMELE CU SALARIATI

CONCEDIU PLATIT pentru parintii care au COPII SUB 12 ANI pe perioada cat scolile si gradinitele sunt inchise

SOMAJ TEHNIC

Pentru companiile care sunt nevoite să-și închidă afacerile din decizia autorităților, în timpul stării de urgență, statul acoperă integral indemnizația de șomaj tehnic. Indemnizatia va fi acordata in baza certificatului de urgenta emis de Ministerul Economiei.

Totodată, statul ajută și alte firme care au salariați în șomaj tehnic, dacă au fost afectate indirect de coronavirus, dar în anumite condiții. Aceste conditii sunt:

Subventia se va acorda in baza unei declaratii pe propria raspundere în care se specifică diminuarea încasărilor și faptul că angajatorul nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații. 

Subventia este supusa impozitarii cu toate impozitele aferente salariilor, dar declararea si plata acestora se va face pe 25 ale lunii urmatoare celei in care se primesc banii.

Decontarea se va face in termen de 30 de zile de la depunerea documentatiei.

Stay safe! Stay home! Stay positive!
Exit mobile version