Mândrie și prejudecăți

mandrieEști prea mândru să îmi ceri ca lucrurile să fie cum erau odată, prea trecut prin viață pentru a mai avea încredere a doua oară, așa fără nici o dovadă de nimic. De fapt, tu ai fost precaut și-ai încercat să n-ai niciodată, dar te-am dovedit cu optimismul și noutatea mea în a pune problema. Oricum, nu stiai că încrederea se oferă și se pierde o singură dată? Acum ești safe.

Treaba stă așa, că eu am fost și sunt mereu aceeași, la fel de loială sau nu ca în prima zi, la fel de imposibilă sau nu ca la început. Eu sunt la fel. Numai tu mă privești altfel, prin ciobul de sticlă al multitudinii de întamplări ce au trecut peste noi în atâta grabă încât pe unele nici măcar nu le-am conștientizat, nu le-am aprobat, nu le-am aprofundat, n-am avut timp să visez la ele sau să le disec in cinșpe’ … practic nici măcar nu le-am trăit.

A, și să știi că nu s-a întâmplat nimic special astăzi, n-am avut nici o revelație cu privire la noi sau la viață. Azi a fost o zi obișnuit de banală. Cine știe, acum o fi ajuns creierul să proceseze vreo vorbă sau privire sau gest de-al tău despre care nici eu nici tu ne mai amintim dar ce să facem, creierul își amintește și o face numai când vrea el, mai ales când nu ne găsim cheile de la mașină.

Acum aș fi nedreaptă să spun că eu n-am făcut aceeași greșeală ca tine și nu te-am pus pe un piedestal și nu te-am înzestrat cu calități despre care tu nici măcar n-ai auzit sau că nu am avut așteptări care dacă n-ar fi fost hazlii ar fi fost de-a dreptul stupide. Și eu am plecat de la premisa greșită că înțelegem identic sensul cuvintelor și al vieții.

Câteodată stau așa și mă uit pe pereți și mă minunez că a mai trecut încă o săptămâna și nu ne-am scos ochii. Asta îmi dă un sentiment fals de hai că o s-o scoatem la capăt, doar suntem oameni maturi, ce naiba.

Comments

 1. TataMare

  Deşi nu crezi, încrederea are grade. Adică nu e albă sau neagră ci cu infinite nuanţe de gri.

 2. Cum adică, am, dar nu prea?
  Ori ai, ori ba.
  Şi, dacă te-ai ars o dată, vrei să ai, dar n-ai…

  1. Cred ca unii oameni acorda increderea pe grade si pot sa inteleg conceptul dar nu-s in stare sa il aplic. Eu ori am incredere totala ori nu am deloc.

 3. cinic

  @luiza. Increderea este un concept prea important ca sa fie nedefinit. Altfel fiecare dintre noi ii va da o conotatie diferita si va jongla cu conceptul in termeni de context. De altfel confuzia intre incredere si credibilitate este FOARTE larg raspandita. Grade sau nu, mecanismele de „autoaparare” nu sunt aceleasi cand e vorba de prieteni, bani sau lovers.

 4. cinic

  @luiza. Completez: functie de „tipul”de incredere pot exista si cazuri in care ori e ori nu e. De la inaltimea parului meu alb spun ca MAI NICIODATA firea umana nu reactioneaza binar (desi tentatia supersimplificarii e mare: ori laie, ori balaie e in definitiv un foarte romanesc folclor).

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.