Luiza Daneliuc – contabilitate online

Introducere în sudul Italiei

Încep relatarea mea despre Bari cu câteva amănunte care să vă introducă în peisaj. Bari este un oraș situat in partea de sud a Italiei, port important la marea Adriatică. De fapt, este al doilea mare oraș din sudul Italiei ca și importanță economică.

Bari nu are plajă și nici nu este orașul tipic la care te-ai gândi atunci când auzi că este situat pe malul mării. Dar are farmecul lui, ca orice loc pe care îl vizitezi.

Dacă există ceva ce am învățat în călătoriile mele este că un tur cu ghid îți dă o perspectivă total diferită asupra locului pe care îl vizitezi, altfel decât o ai dacă îl vizitezi fără să știi ce vezi. Da, este adevărat că sunt scumpe dar dacă nu ești tobă de istorie, geografie și religie (și nici atunci aș zice) nu ai cum să înțelegi tot ce vezi, să pui în contextul istoric și religios în care s-au construit sau întâmplat evenimentele. Cel puțin pentru mine, explicațiile unui ghid sau unui audio ghid sunt un must.

În Bari nu prea ai ce să vezi, nu este un oraș turistic. Cel puțin, nu ce știm noi că înseamnă un oraș turistic. Nu au o poveste pentru fiecare piatră. Nu au luminată fiecare casă. Este un oraș sărac.

Au un stil de viață ciudat care nu se potrivește cu turismul de nici o culoare. Între 12.30 si 5 pm este totul închis. Absolut totul! Pe stradă nu este picior de om și toate magazinele, gheretele, restaurantele au trase storuri din metal peste uși. Întregul oraș se aseamănă cu un ghetou după bomba nucleară. Nici câinii nu latră. Este timpul pentru siesta, iar siesta e sfântă!

Orașul revine la viață pe după-amiază, când parcă la un semnal invizibil, străzile, magazinele și cafenelele se umplu de oameni.  Oamenii ăștia trăiesc noaptea, pentru ei viața începe după ora 6 seara.

Am vizitat și orașele învecinate cu Bari pe o rază de aproximativ 100 km spre sud și spre nord pe linia mării. Viața se prezintă la fel: săracă, liniștită, cu absolut totul închis în marea majoritate a timpului. Iar oamenii se mișcă într-un ritm lent … mai ceva ca la ANAF-ul nostru din București. 

După două zile de bătut orașul cu piciorul, ne-am decis pentru un ghid cu trenuleț. În parte și pentru că vroiam să îmi explice cineva ce văd, în parte pentru că trenulețul era foarte drăguț. Rolul ghidului nostru a fost să ne arate fața frumoasă a orașului, adică asta:

Faleza din Bari
Lungo Mare Bari
Micuta mana de nisip din Bari – plaja

Dar orașul arată și așa:

Blocuri din Bari. Majoritatea arata asa.
Strada in Bari

Ce am învățat de când sunt în Italia și fiind o vacanță prelungită am avut timp să fac mai mult decât să alerg de la un obiectiv turistic la altul:

1. Sunt mai săraci decât noi. Cel puțin aici în sud, condițiile de viață sunt mai rele decât în București. Nu este un loc pitoresc, care să te inspire. Totul este foarte scump.

2. Sudul Italiei este plin de negri, de albanezi și de alte nații care au emigrat aici. Da, sunt și români dar mult mai puțini decât albanezi, de exemplu. Care fac zgomot.

3. Deși au ieșire la mare, cel puțin pe o rază de aproximativ 200 de km cât ne-am plimbat noi, nu au amenajat nici o plajă. Ce se vede în poze este o mână de nisip unde în nici un caz nu se poate face plajă fiind chiar lângă șosea. Nu au ca primă grijă turismul, în nici un caz.

4. Oamenii ăștia nu fac altceva toată ziua decât să vorbească. În mijlocul drumului, în fața magazinelor, la terase, pe străzi. Nimeni nu muncește, toată lumea discută! Mai puțin în timpul siestei, când poți auzi musca zburând, nici țipenie de om. Probabil dorm.

5. Au un cult pentru întinderea rufelor în public. Nu numai atârnate pe balcon dar scoase pe străzi, pe uscătoare. Trebuie să ai grijă, în orașul vechi, să nu le dărâmi.

6. Un lucru foarte drăguț a fost să văd pe viu cum se fac pasta de mână. Bătrânele stăteau pe scăunele de lemn în fața casei, frământaul aluatul, modelau pastele în diferite forme și le întindeau la uscat. Poate părea puțin insalubru, dar spectacolul a fost minunat. Fiind săraci, fac aluatul doar din apă cu făina. Atât! Și cu toate acestea ies niște paste minunate. O să încerc și eu acasă.

Cam aceasta este imaginea vieții în sudul Italiei. Mai sunt foarte multe de spus, și de bine și de rău. O să detaliez în articolele următoare.

Din perspectiva unei vacanțe, Bari este un oraș pitoresc care surprinde foarte bine viața oamenilor sudul Italiei pe care oricine o poate experimenta fără să se aventureze până în Sicilia. Peisajele sunt superbe, orașul vechi o poveste încremenită în timp, mâncarea foarte bună, cu condiția să mănânci seara după 7 pm când totul este deschis și nu în timpul prânzului.

Chiar este adevărat că sudul Italiei nu are nici o treabă cu Italia pe care o cunoaște toată lumea, cu ce se știe despre Italia în general. Este cu totul altă “țară”. Este o experiență.

UPDATE: Dupa ani si ani de la acest articol, parintii mei s-au mutat in sudul Italiei, la 10 km de Bari si au o viata foarte linistita si indestulatoare, fiind la pensie. Am vrut totusi sa las neatinse primele mele impresii asupra acestei zone. In continuare nu cred ca este un loc potrivit pentru generatia mai tanara (pentru a locui aici, noi asta cautam, un loc unde sa ne mutam), dar poate fi locul ideal pentru oamenii care doresc o viata mai simpla si linistita.

Exit mobile version