Internetul – loc de săvârșire a infracțiunilor – Live Blogging

În sfârșit am ajuns cu bine la Brașov, acolo unde se desfășoară a doua zi a Simpozionului O.R.D.A., cu tema protecției drepturilor de autor în mediul digital.

Am nimerit în mijlocul unei discuții despre urmărirea penală în cazul infracțiunilor săvârșite în mediul online, adică pe internet.

Ni se relatează faptul că cel mai des se săvârșesc în conexiune cu alte infracțiuni, de exemplu evaziunea fiscala, caz în care vorbim de o jurisdicție fracționată ceea ce îngreunează foarte mult procedura de punere sub urmărire a făptașilor. Cu alte cuvinte, multă birocrație.

În scopul armonizării si cumulării tuturor informațiilor într-un singur loc. începând cu anul 2009 s-a înființat Grupul de lucru pe probleme de proprietate intelectuala, un parteneriat public-privat pentru a stabili acțiuni comune în ceea ce privește urmărirea penala. Astfel a fost realizat un ghid de piraterie software care detaliază pașii ce trebuie urmați în cazul depistării fenomenului de piraterie, conține jurisprudență românească, hotărâri definitive ale instanțelor din Romania și modele de acte de procedură.

Poate cea mai importantă realizare a acestui grup este realizarea unei baze de date comuna a politiei si procurorilor cu baza de date a O.R.D.A.  ce permite accesul procurorilor si polițiștilor la toate dosarele penale deschise din 2009 si pana la zi corelate cu toate drepturile protejate de ORDA.

Mai aflăm și faptul că rata pirateriei în Romania, din 2005 și până în prezent a scăzut cu 10%.

Pentru a îmbunătăți activitatea procurorilor și a Politiei în legătură cu urmărirea penală a infracțiunilor produse în modul digital, următoarele propuneri au fost înaintate pe lângă Parchetul General:

Propunerea de dezincriminare. Dacă în 2005 existau aproximativ 10.000 de cauze penale soluționate în legătură cu pirateria, acum numărul lor este redus drastic la aproximativ 3000 de cauze. Acest lucru nu se datorează doar scăderii pirateriei in României ci în principal faptului că în anul 2005, 75% din cauze mizau muzica ambientală (muzica difuzata în baruri, taxiuri, locuri publice). În ultimii ani s-a propus evaluarea faptului dacă aceste drepturi trebuie urmărite într-o manieră penală. Sunt anumite fapte, încălcări ce trebuie sancționate ca și infracțiuni dar nu de natură penală. Sancțiunile de natură penală ar trebui să apere doar un interes public general și nu unul predominant personal.

Introducerea perchezițiilor ex parte, a perchezițiilor civile.

Una peste alta, ar fi fost interesant de urmărit această prezentare de la început.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.