Luiza Daneliuc – contabilitate online

Impozitare venituri Google AdSense

Citesc pe net diverse aberatii pe tema asta cu impozitarea veniturilor din AdSense, aberatii din care citez:

Veniturile din AdSense sunt ” Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania„” (pentru ca definitia activitatii dependente ai citit-o azi dimineata in Libertatea)

sau

„Cat despre CAS si pensie, mi se pare un pic aiurea sa te oblige sa platesti, pana la urma eu in ultimii ani am fost la consultatie in spitale private unde am platit sume considerabile” (oamenii fac adesea confuzie intre trebuie si e normal sa)

sau

 „Conform legii uniunii europene a dublei impozitari, ei nu au voie sa te impoziteze pe aceste venituri” – (WTF?! saracu’ stat roman, n-are voie…)

 sau

„nu cred ca ar fi cineva chiar asa de idiot incat sa declare veniturile din google. Nu intereseaza pe nimeni ce faci tu in timpul liber.” (aham…)

sau

„Ca o paranteza la ce discutam, asa am intrebat si eu multi contabili, unii mai apropiati si nu intelegeau, tot ii dadeau cu TVA, si tot felul de procente insa la Google nu suntem noi cei care vindem un produs, ci doar inchiriem un spatiu publicitar” (era vorba de venituri mai mari de 100.000 euro sau ceva pe acolo – ce tampit contabilul ala, auzi tu TVA?!!!)

Si exemplele pot continua din rau in mai rau. Mai, n-am nimic cu oamenii care habar nu au. Nici eu nu le stiu pe toate desi sunt in domeniu, in fiecare zi invat ceva nou. Dar nu are cum sa nu te apuce toate spumele marii cand vezi ca oamenii care sunt interesati de subiect se duc la contabil, ala le explica ce si cum, iar oamenii concluzioneaza: prostul ala de contabil ii da inainte cu TVA-ul … prostul ala de contabil imi zice ca trebuie sa platesc santate si CAS… lasa ba ca eu sunt mai destept, stiu eu ce sunt alea venituri dependente, si concluzionez, cum altfel decat la o bere, ca nu datorez nimic statului roman. Ca asa vreau eu, ca doar nu-s fraier.

Este ok sa zici: nu vreau sa platesc statului roman nimic! Nu mi se pare normal sa ma supun legii asteia al carui singur scop este jecmaneala nesimtita. Dar nu zice frate: nu trebuie, legea nu ma obliga, astia care platesc sunt niste prosti.

Si eu platesc si ma simt ca ultima fraiera cand ma duc la ghiseu si stau la coada ca sa dau bani. Dar e o alegere. Daca nu vrei nu plati, daca nu vrei nu declara. Dar nu zice, superior, ca si cum esti toba de legislatie, ca nu trebuie.

Iar din categoria „am intalnit si oameni informati” avem urmatorul raspuns de la un cititor, pe intelesul tuturor:

„Pentru afiliatii din UE, google e inregistrata ca firma in Irlanda. (Tie iti trimite banii practic o firma din Irlanda).  Romania si Irlanda au incheiat o conventie pentru evitarea dublei impozitari. Asta inseamna ca google nu plateste impozit in Irlanda pentru veniturile tale, si declara la fiscul irlandez ca tu esti cetatean roman, si trebuie sa iti platesti tu partea ta de impozit (parte care e specificata si in google tos, tu esti responsabil pentru platirea impozitelor catre stat.) Daca e interesat de tine, Fiscul roman poate cere informatii Fiscului Irlandez, fiscul irlandez avand informatii de la google ca tu ai primit bani de la ei. Deci teoretic, da, se poate verifica exact cati bani ai facut. Google are informatia respectiva si o transmite Fiscului Irlandez (pentru a evita ei sa plateasca impozit), care o transmite Fiscului Roman, care te poate trage la raspundere. Practic, fiscul merge pe cat declari tu, insa daca chiar vor, pot verifica exact daca declari corect sau nu.”

Si acum sa trecem la lucruri mai serioase decat copy-paste de pe net din datul cu parerea a unora si altora.

UNDE SCRIE CA ESTI OBLIGAT SA DECLARI

In afara de legea suprema – Codul Fiscal, chiar in instructiunile de completare ale declaratiei 201 ni se explica lucrul acesta foarte clar, daca stim sa citim romaneste si daca avem rabdarea sa interpretam corect:

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice rezidente române (asta inseamna daca stai pe teritoriul Romaniei mai mult de 183 de zile consecutiv), cu domiciliul în România şi persoanele fizice care îndeplinesc condiţia  prevăzută la art.40 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal (este vorba de persoanele nerezidente dar care indeplinesc conditiile de rezidenta), cu modificările şi completările ulterioare, care realizează venituri din  străinătate (nu in strainatate, DIN strainatate) , ca urmare a desfăşurării unor activităţi în străinătate (si aici urmeaza pomelnicul de venituri):

– venituri din profesii libere, venituri din activităţi comerciale,

– venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală,

– venituri din cedarea folosinţei bunurilor,

– venituri din activităţi agricole,

– venituri din salarii plătite pentru activitatea desfăşurată în străinătate de un angajator sau în numele unui angajator rezident în România sau de un sediu permanent în România,

– venituri sub formă de dividende,

– venituri sub formă de dobânzi,

– venituri din premii,

– venituri din jocuri de noroc,

– venituri din transferul proprietăţilor imobiliare,

– câştiguri din transferul titlurilor de valoare,

– venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare, alte venituri din investiţii,

– venituri din pensii,

precum şi alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Codul fiscal.

Mai este cazul sa spun ca ORICE venit obtinut dintr-o activitate lucrativa se impoziteaza? Din comentariile de mai sus, deduc ca este nevoie de aceasta precizare. Sa repetam: nu exista veniti obtinute dintr-o activitate lucrativa pentru care statul sa te ierte de impozitare. Nu te iarta nici pentru aia 1o ron pe care i-ai incasat pentru un advertorial, nu te iarta nici pentru veniturile din AdSense, nici pentru veniturile obtinute din reclamele postate pe site-ul tau, nici pentru veniturile din ghostwriting obtinute pe Elance sau Odesk, nici pentru venturile obtinute pe site-uri gen microjoburi.ro. Daca eu te platesc ca tu sa iesi la o cafea cu mine, da, trebuie sa-ti declari venitul.

Sa revenim la tine: locuiesti in Romania? te plateste cineva din afara Romaniei pentru lucruri pe care tu le rezolvi din Romania, din varful patului sau de la cafenea pentru „oameni” din afara Romaniei? Ok, atunci banii aia trebuie impozitati. Nu conteaza ca sunt 10 lei sau 10.000 lei. Legea zice ca trebuie impozitati. Mai departe, tu decizi daca ii declari sau nu, dar nu veni sa zici ca nu-i declari pentru ca ar exista un plafon miraculos de venituri sub care legea nu se aplica. Stii tu asta sigur numai ca nu stii exact acum unde scrie… nu?

Una peste alta, ascultati fratilor, macar asa informativ, ce va spune un contabil, ca doar asta face toata ziua: analiza pe texte tampite, din care la prima vedere nu intelegi nimic, sau intelegi numai ce ai tu chef.

CE SI CUM SE DECLARA SI SE COMPLETEAZA

Pentru asta am alt articol. Aici.

SRL SAU PFA IN CAZUL VENITURILOR DIN ADSENSE?

Impozitele sunt mult mai mici in cazul in care le declaram ca venituri ale unui SRL, platind astfel doar 3% ca si impozit pe venit (in cazul unei microintreprinderi, adica un SRL cu cifra de afaceri mai mica de 65.000 eur) fata de 16%. Este adevarat ca la microintreprindere se mai adauga impozitul de 16% pe dividende, dar repartizarea profitului pe dividende nu este obligatorie.

In cazul in care serviciile de vanzare de publicitate online se presteaza catre UE (adica nu catre firme romanesti) aveti obligatia inregistrarii in ROI (registrul operatorilor intracomunitari) indiferent daca prestezi serviciile ca PFA sau SRL sau chiar persoana fizica (prin declaratia 201).

Ne-am lamurit ce si cum cu veniturile din AdSense? Mai multe informatii poti afla si din acest ghid.

Exit mobile version