Frustrari locative

 Toata lumea stie cat de obositor este sa-ti cauti o noua locuinta. La frustrarile general valabile ale majoritatii se adauga frustrarile personale cauzate de lucrurile specifice pe care le cauti si nu le gasesti. Asa ca probabil, blogul asta va suporta un numar bun de articole pe teme locative inspirate din canoanele personale ale cautarii si negasirii perfectiunii in Bucuresti.

Unul din aspectele care imi cauzeaza o frustrare teribila este dimensiunea geamurilor si a usilor. Geamurile sunt mai mult late decat lungi iar inaltimea usilor ma face sa plang. Vorbesc desigur despre majoritatea blocurilor construite in Bucuresti, asa zisele blocuri „comuniste” cum le denumesc eu generic. Construite in ideea ca aerul si soarele fac rau comunismului prin faptul ca indeamna la visare si revolutie. Cutii de chibrituri pentru soareci de laborator, in care, asa cum corect puncteaza unii si altii – sta „toata lumea”. Acesta este standardul, aceasta este viata. What do you want more?

Nu stiu oamenii normali ce simt cand vizioneaza pozele de mai jos, sau unele asemanatoare, dar eu simt ca nu pot sta intr-un bloc „comunist” si sa ma prefac ca viata-i tot la fel cu aia in care as locui intr-un spatiu mult mai amplu, luminos, ca cel din imaginile de mai jos. Viata locativa poate fi mult mai frumoasa decat cea „de la bloc”, chiar si in Romania, Bucuresti.

bloc interbelic 2-500
Vitralii si geamuri dragute
bloc interbelic 3-500
Biblioteca din vis
bloc interbelic 4-500
Candelabru si usi superbe
bloc interbelic-500
Geamuri imaculate

Un alt lucru care pe mine ma deranjeaza este fatada imobilului in care locuiesc cat si fatada imobilului la care ma uit pe geam. Toti acceptam ideea de Feng Shui dar nu ne gandim la lucruri simple precum energiile cartierului in care locuim si a oamenilor cu care ne inconjuram. Aceste lucruri par in acceptiunea generala „povesti”, totul reducandu-se la utilitate. Este foarte important sa ai o zona frumoasa in care sa te plimbi seara jumatate de ora dupa ce vii de la birou, iar pentru asta sa nu te sui in masina si sa faci 2 ore pana intr-o zona cu un parc decent.

Ca sa bifezi toate aceste cerinte si sa nu iti vinzi un plaman, optiunea la indemana tuturor sunt blocurile vechi, interbelice, reabilitate. Mult timp subiect tabu, mai ales cu toate cutremurele astea recente, discutia s-a mai dezmortit de cand lumea a aflat ca primaria rebiliteaza. Eu am plecat initial de la premisa ca reabilitat-nereabilitat, tot pe acolo. Apoi m-am gandit ca ar fi bine sa fie reabilitat dar oricum e imposibil sa gasesti asa ceva. Am aflat ca exista totusi 39 de blocuri reabilitate in Bucuresti si cateva in curs de reabilitare. Chiar si dupa aceasta decoperire, o tineam tot pe a mea si ma gandeam ca oricum, cine ar fi nebun sa vanda un apartament reabilitat la un pret pe care eu sa mi-l permit? Dar piata este plina de apartamente reabilitate la preturi decente (comparativ cu ceea ce ofera), totul este sa gasesti unul pe placul tau.

Este adevarat ca poate toata aceasta „influenta” pentru stilul interbelic vine din copilarie cand am avut sansa sa locuiesc cativa ani buni intr-un asemenea apartament cu tavane inalte si camere de minim 20 de mp, cu holuri multe, nise si spatii de depozitare interminabile. Poate pe undeva este normal ca dupa o asemenea experienta sa nu te poti obisnui intr-o cutie de chibrituri si sa simti mereu ca ceva lipseste. La fel de firesc este poate faptul ca oamenii care n-au avut tavane de 4 m inaltime sa nu inteleaga asemenea „mofturi”.

Dar aceste „mofturi”, care pentru unii inseamna o priveliste draguta sau vecini educati iar pentru altii pot insemna o rochie de designer exorbitanta sau excursii de  mii de euro, sunt lucrurile care te ajuta sa faci fata cu brio trecerii ireversibile a timpului si sa te impaci cu ideea ca, plastic spus, o viata ai. Daca as fi avut doua, zau ca una mi-as fi petrecut-o calatorind prin lume si dormind in fiecare seara pe alta plaja pustie. Asa, aleg blocul interbelic reabilitat. 🙂

 

Comments

  1. Şi apartamentele din astfel de blocuri comuniste sunt prea scumpe pentru buzunarul unui contabil. În treacăt fie spus, perioada interbelică n-are legătură cu comunismul din România, pătruns neavenit după al doilea răzbel mondial.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.