Pay it forward – it’s about coffee

suspended-coffeeZilele trecute am văzut pe FaceBook o inițiativă foarte interesantă care se desfășoară în afara României în cafenele. Oamenii cumpără cafele pentru ei și plătesc și câteva în avans pentru cei care nu își permit un lichid cald. Conceptul, denumit Suspended Coffee, a luat naștere in Napoli, Italia și a fost preluat rapid de oamenii generoși din toată Europa.

Se pare că Suspended Coffee a ajuns și în România. Mai multe informații despre cafenelele partenere și despre concept poți citi aici.

Acum, întrebarea se pune, tu ai plăti pentru o cafea pe care să o bea altcineva? Crezi în sistem și de ce?

Mie conceptul, în forma lui pură, mi se pare genial. Un fel simplu, eficient și rapid de a ajuta oamenii care chiar au nevoie de ajutor. Fără fundații, fără intermediari, fără preferințe. Oricine cere o cafea, o primește.

Problema apare în momentul când realizezi că întreg sistemul se bazează pe două categorii de oameni: oameni generoși care să plătească acele suspended coffee și oameni responsabili care să nu profite de sistem și să nu ia cafeaua gratuită de la gura cuiva care chiar are nevoie de ea. Oameni generoși am mai văzut, nu-i așa o penurie nici măcar în București, dar oameni responsabili? Nu prea. Acesta este motivul pentru care eu nu cred că va funcționa acest sistem, cel puțin nu în București. Poate în alte zone ale tării, spre vest, unde oamenii își trăiesc viața după alte principii.

Pentru că îmi doresc să funcționeze și pentru că poate există alte persoane care sunt mai optimiste decât mine și pot trece dincolo de barierele unei preconcepții despre români, despre bucureșteni, de care eu recunosc că nu pot trece, cred că acest mesaj, această campanie merită popularizată. Cred că este mai util să oferi oamenilor cafea, pâine, lucruri palpabile de mâncare decât să le oferi bani. Dacă au cu adevărat nevoie îți vor mulțumi și triajul cerșetorilor de meserie, care vor doar bani, se face și așa.

Și da, ar fi o idee bună să fie atrase în această campanie și fast-food-urile, pentru a oferi o masă caldă celor care au nevoie de asta.

Eu probabil că dacă voi intra într-o cafenea care a aderat la această mișcare, voi participa la campanie și voi plăti pentru o suspended coffee chiar dacă nu sunt convinsă că va ajuta în mod real pe cineva. Pentru că avem datoria să încercăm. Și să sperăm. Măcar atât putem face.

suspended coffee

Au mai scris despre această mișcare, mai bine decât mine, și alții. Le puteți citi articolele aici.

Hastagul pentru twitter #suspendedro

Comments

  1. Gabriela

    De-asta a inceput sa nu-mi mai placa locuitporii Bucurestiului. Unde te uiti, auzi modoveneste sau alte dialecte si cand te uiti la ei, vai mama lor, dar „smecheri”! Sunt si ei in Bucuresti! Si nu vreau sa generalizez, dar ma supara teribil cand aud pe la prietenii din alte orase ca „Bucurestiul e un oras cu locuitori depravati”. Pai cine-s locuitorii aia, ha? Daca nu tot romani, veniti de pe alte meleaguri mai putin simtite. Evident, sunt si bucuresteni nascuti aici care nu prea le au cu bunele maniere…
    Eu am vazut sistemul in Spania unde lucrurile se vad putin altfel. Insa nu m-ar mira sa vezi romani care isi pot permite o cafea, dar care sa-si spuna „Ai auzit ma de noul trend? acum mergi la cafenea si poti sa-ti iei cafea moca…a platit altu’ pentru ea!”

    DAR tu esti o optimista, si eu la fel, sa speram ca poate, poate oamenii se vor trezi din visul asta urat al nesimtirii, nepasarii, si – de ce sa n-o spunem – din ‘somnul prostiei’!

    1. Gabriela, iti multumesc pentru incurajari. As fi interesata sa aud mai mult despre sistemul spaniol de care ziceai.

Share your opinion with us:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.