Luiza Daneliuc – contabilitate online

Impozit venit micro 1% vs 3% – angajam?

Semne bune anul are! Speram intr-o relaxare a fiscalitatii in urmatoarea perioada, care, oricat de sinucigasa pare pe termen lung, ne permite sa respiram azi, acum, sa nu inchidem pravalia si sa mergem sa ne angajam la stat. Vom vedea ce efecte pe termen lung vor avea aceste masuri, momentan sa ne bucuram. Probabil contabilii vor iesi in strada de bucurie cand se va scoate declaratia 088.

De la 1 februarie 2017, salariul minim pe economie va fi de 1450 lei brut. SRL-urile cu o cifra de afaceri sub 500.000 euro/an vor fi obligate sa plateasca un impozit pe venitul microintreprinderilor de:

In acest context, multi si-au pus urmatoarea problema: merita sa maresc normele angajatilor de la 4 ore la 8 ore/zi (sau sa cumuleze 8 ore/zi toate contractele) pentru a beneficia de procentul de 1% in loc de 3%?

Calculul

Impozite platite pentru un angajat cu norma intreaga, pentru un salariu de 1.450 lei brut: 714 lei/luna

Diferenta de plata in plus pentru marirea de norma de la 4 ore la 8 ore, inseamna 357 lei/luna. Inseamna ca firma plateste in plus la 3 luni (3 luni reprezentand perioada la care se calculeaza si plateste impozitul pe venitul micro), suma de 1.071 lei.

La venituri impozabile de 17.850 lei/luna, firma fara salariati cu norma de 8 ore, achita un impozit de 3% in valoare de 536 lei/luna. La 3 luni, achita ca impozit pe venitul micro 3% suma de 1.608 lei

La venituri impozabile de 17.850 lei/luna firma cu 1 salariat norma intreaga, achita un impozit de 1% in valoare de 179 lei/luna. La 3 luni, achita ca impozit pe venitul micro 1% suma de 537 lei.

Diferenta economisita de firma care mareste norma: 1.071 lei

Concluzia

Veniturile de 17.850 lei, reprezinta punctul de break even, punctul de la care merita sa consideri sa maresti norma salariatilor.

Cu alte cuvinte, peste un venit impozabil lunar de 17.850 ron, este mai avantajos sa suplimentati norma salariatului de la 4 ore la 8 ore, sau normele mai multor salariati astfel incat impreuna sa cumuleze o norma intreaga, decat sa platiti impozitul de 3%.

Interesant este ca se considera asimilati salariatilor si persoanele care au incheiate cu firmele contracte de administrare sau mandat pentru care remuneratia este cel putin la nivelul salariului minim brut garantat. Precizarea este importanta din punctul de vedere al obligatiilor referitoare la SSM si medicina muncii, care sunt aplicabile doar salariatilor nu si acestor contracte de mandat si administrare.

Nota: acest calcul nu tine cont si de marirea de salariu pe care trebuie sa o acordati efectiv salariatilor (banii in plus la salariu).

Exit mobile version