Luiza Daneliuc – contabilitate online

Despre webinarii – pro și contra

despre scris

Acum două săptămâni am participat la webinar-ul Freelance with Elance organizat de Roxana Nasoi, reprezentantul Elance în România.

Partea cea mai frumoasă a tehnologiei din ziua de astăzi  (aplicată acest subiect) este că permite unui număr extrem de mare de oameni (în acest caz a fost vorba de 109 persoane) să aibă acces simultan la informație de ultimă oră din confortul propriei case, oriunde s-ar afla aceasta. Practic sparge barierele distanței și îți permite să ai aceleași avantaje ca și cum te-ai afla chiar în locul în care se desfășoară conferința.

Dincolo de explicarea în amănunt a platformei Elance, a cărei folosire rămâne opțională pentru fiecare persoană în parte care dorește să devină freelancer, Roxana a reușit să transmită informații utile care pot fi folosite și în afara platformei, foarte valabile indiferent de cursul de acțiune, indiferent de planul pe care îl avem pentru a ne atinge scopul în calitate de freelancer.

De aceea recomand participarea la acest gen de conferințe, indiferent de focusul principal al acesteia, deoarece ai ocazia să înveți lucruri utile, practice și ai ocazia să pui întrebări la obiect unor oameni experimentați care îți vor da răspunsuri sincere și la obiect.

O altă conferință online din care am învățat foarte mult a fost Digital Divas organizată de Manafu în octombrie 2012. Organizarea a fost off-line dar s-a transmis și online ceea ce mi s-a părut genial. A fost prima mea experiență de acest gen, de a urmări o conferință pe net în timp ce ea se desfășoară chiar atunci în timp real și pot să spun că m-am simțit prezentă în sală, acolo, în mijlocul tuturor, doar că eram în pijama la mine acasă. Pur și simplu, feelingul a fost genial!

Să facem o recapitulare cu punctulețe a avantajelor și a dezavantajelor, așa cum le văd eu:

Principalele avantaje ale unui webinar:

1. Sparge barierele distanței pentru cei ce nu pot participa la acea conferință din cauza locației în care aceasta se desfășoară;

2. Costuri de organizare reduse – ce se traduc în taxe de participare mici sau aproape de zero;

3. Economisește foarte mult timp cu deplasarea la locație și înapoi, îmbrăcatul și aranjatul; plus că în timpul webinarului, dacă chiar arde te poți întrerupe pentru câteva minute să acorzi atenție altui subiect sau poți chiar ieși din conferință dacă ceva mai urgent îți solicită atenția; participarea este foarte flexibilă.

Dezavantajele organizării unui webinar

1. Din punctul meu de vedere, zero. Există și ideea ca o abordare one-on-one poate fi mai productivă decât o interacțiune pe net, poți învăța au reține informația mult mai bine, dar din punctul meu de vedere cred că asta depinde de fiecare om în parte. Eu personal, prefer interacțiunea on-line sau mai bine zis, limitarea interacțiunii umane.

2. De asemenea se pune mult mai mare preț pe socializare, sau cum i se spune acum modern, networking. Nu neg faptul că interacțiunea cu omul respectiv, impresia, impactul pe care îl ai asupra unei alte persoane are o oarecare importanță. Dar cred că este mult, extrem de mult exagerată. Daca stau bine și mă gândesc, conferințele online nu au făcut altceva decât să mă distragă de la focusul meu inițial, să îmi ocupe timpul cu o groază de gânduri și idei care nu erau importante și productive.

3. Ce mai, o conferință offline este echivalentul unui Facebook offline: funny, time time consuming and useless stand alone.

4. Nu există (încă) pișcoturi online. Cine o să le inventeze primul, va face o mică avere!

E adevărat că am cunoscut doi, trei oameni ok si o groază de oameni nașpa (evident, aprecierea este subiectivă). E adevărat că poate pentru câteva ori pe an, merită deplasarea și timpul investit, pentru acei doi, trei oameni cu care rămâi in contact pe mult timp de acum încolo. Dar nu sunt de acord cu avantajele mult exagerate ale interacțiunii umane în cadrul conferințelor. Poți și singur! Evident, altă apreciere subiectivă.

Iar dacă după această expunere rămâneți cu părerea oarecum îndreptățită că sunt un pic antisocială, să știți că nu-i chiar așa. Îmi place să socializez în momentele alese de mine, cu oamenii aleși de mine și nu pentru că participarea la o conferință presupune și impune automat și această interacțiune.

În altă ordine de idei, următorul webinar organizat de Roxana cu tema Freelance with Elance va fi pe 28 februarie 2013, ora 7 p.m.

Locuri disponibile: 101. Dacă doriți să participați, vă puteți înscrie aici.

Exit mobile version